Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorlui 6 au deschis un dosar penal in cazul copilului cu dizabilitati dintr-un complex de servicii sociale care a fost legat de o usa de supraveghetori, in timp ce Autoritatea pentru Protectia Copilului cere primariei ancheta.

Ancheta deschisa de procurori a fost demarata in urma unei sesizari facute de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 6, conform procurorului Sebastian Mierlita, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6, citat de Mediafax.

"S-a deschis un dosar penal si se fac cercetari", a mentionat purtatorul de cuvant al Parchetului.

La randul sau, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a facut sesizare penala la Politia Sectorului 6.

De asemenea, ANPDCA s-a adresat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 6 cariea i-a solicitat inceperea unei anchete la Complexul de servicii sociale Istru pentru raspundere disciplinara.

Gabriela Coman a mai spus ca in cursul zilei de marti ii va trimite o scrisoare si primarului Sectorului 6, Rares Manescu, caruia ii va cere sa dispuna o ancheta pentru raspundere disciplinara si la DGASPC Sector 6.

Potrivit legii in vigoare, ANPDCA are doar atributii de control, fara a putea dispune sanctiuni. DGASPC-urile sunt in subordinea consiliilor judetene, respectiv a consiliilor locale in cazul sectoarelor Capitalei, iar ANPDCA poate doar sa solicite acestora sa dispuna masuri de sanctionare, fara a putea insa sa le oblige in acest sens.

Un copil cu dizabilitati din Complexului de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o usa de catre supraveghetori.

Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat marti, pentru Mediafax, ca a trimis Corpul de control la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 dupa ce in presa au aparut imagini cu un copil din centru care era legat.

Gabriela Coman a precizat ca imaginile au fost surprinse de o persoana care locuieste in vecinatatea centrului si au fost trimise presei luni dupa-amiaza, cand DGASPC Sector 6 ar fi inceput o ancheta.

Presedintele ANPDCA a spus ca marti dimineata a trimis Corpul de control sa verifice la acel centru ce s-a intamplat cu exactitate si sa stabileasca masurile care trebuie luate de catre angajator, care in acest caz este DGASPC Sector 6.

"Pana cand vom stabili ce s-a intamplat si ce masuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil sa i se acorde ingrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie indepartata de copii", a declarat presedintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani si dizabilitati asociate, iar din primele informatii a rezultat ca supraveghetorii ar fi decis sa-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

"O astfel de masura este inadmisibila. Este o metoda total neinspirata de protectie a unui copil", a mai spus presedintele ANPDCA.

La Complexului de servicii sociale Istru sunt doua casute sociale care au fost construite de catre Organizatia Neguvernamentala HHC Romania si inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adapostind in total 21 de copii. Tanarul care a fost legat de o usa locuieste intr-una din aceste casute, alaturi de alti copii cu dizabilitati grave.

Directorul HHC Romania, Stefan Darabus, a declarat pentru Mediafax ca cele doua casute au fost predate DGASPC Sector 6, institutie care s-a ocupat de angajarea de personal si de sustinerea ulterioara a centrului.

Darabus a spus ca dupa inaugurarea casutelor a mai venit in vizita la Bucuresti, dar acele vizite au fost anuntate, astfel incat nu a remarcat niciodata vreo problema.

"Colegele mele au mai venit si neanuntate si ne-au semnalat ca au sesizat mici probleme de relationare intre personal si copii. Am cerut rapoarte de atunci", a spus directorul HHC Romania.

Intrebat despre ce fel de probleme de relationare este vorba, Stefan Darabus a spus ca, in general, despre neglijenta, intrucat copiii ar fi fost lasati in fata televizoarelor.

"Pe de alta parte, cand sunt doi ingrijitori la 11 copii cu dizabilitati grave, uneori poate fi de inteles ca mai apeleaza si la astfel de masuri, dar nu se justifica in niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu in momentul in care copilul a fost legat sa fie dati afara", a spus Stefan Darabus.