Elena Udrea va fi cercetata sub control judiciar in dosarul "Gala Bute", dupa ce judecatorii de la instanta suprema nu au prelungit arestul la domiciliu impus in cazul ei, decizia in acest caz fiind definitiva.

Elena UdreaFoto: Captura YouTube

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au avut pe rol un dosar ce viza verificarea masurii preventive in cazul Elenei Udrea. In prima instanta, in acest caz s-a decis ca fostul ministru sa fie arestat in continuare la domiciliu.

Aceasta decizie a fost contestata de Udrea.

La termenul de marti, procurorul DNA, prezent in sala de sedinta, nu si-a mai sustinut pledoaria in sensul arestarii la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecatorului sa admita solicitarea ei de a fi cercetata sub control judiciar.

Procurorul DNA nu a mai cerut arestarea la domiciliu a Elenei Udrea pentru ca, in 7 mai, Curtea Constitutionala (CC) a decis ca dispozitiile articolului 222 din Codul de procedura penala incalca legea fundamentala, intrucat nu este precizata durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta.

In acest context, reprezentantul Directiei Nationale Anticoruptie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, intrucat, la momentul publicarii motivarii deciziei de catre Curtea Constitutionala, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru sa fie judecat in stare de libertate, fara a avea vreo masura restrictiva.

Elena Udrea s-a prezentat marti la Curtea Suprema, unde se judeca trecerea fostului ministru intr-o masura mai blanda decat cea a arestului la domiciliu si a sustinut ca daca i se pastreaza masura inseamna ca judecatorii o considera deja vinovata.

Udrea a acuzat ca ceilalti din dosar "au permanent masuri mai usoare decat mine ceea ce mie imi arata ca deja, daca se pastreaza aceasta situatie, ca exista o opinie formata a judecatorilor".

Ea sustine ca asa ceva ar fi "foarte grav", pentru ca ar insemna "ca as fi mai vinovata, ca as fi vinovata, cat timp nu numai ca beneficiez de prezumtia de nevinovatie, ci si sustin ca sunt nevinovata".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 7 mai inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliuin cazul fostului ministru Elena Udrea, trimisa in judecata pentru coruptie in dosarul 'Gala Bute'. Ea fusese arestata pe 25 februarie.

Fostul ministruElena Udrea a contestat luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in dosarul "Gala Bute", in care a fost trimisa in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu.