Ultimele luni au consemnat o serie de hartuieli, sicane, jigniri, abuzuri administrative ale conducerii UNATC indreptate impotriva celor care au pus in discutie calitatea actului administrativ si unele opinii exprimate de actuale cadre didactice din institutie, iar conducerea UNATC executa libertatea de exprimare se scrie intr-un comunicat al ActiveWatch.

Rectoratul UNATC a fost blocat vineri de studentiFoto: Captura YouTube

ActiveWatch considera abuziva propunerea de demitere a lui Andrei Rus si solicita Comisiei de Etica sa revina asupra deciziei, iar conducerii institutiei - sa nu-i dea curs.

"Consideram ca Andrei Rus a actionat ca un avertizor de integritate in intregul sau demers de a expune practicile si opiniile exprimate de conducerea UNATC, dand dovada de buna credinta in intregul sau demers. Legea avertizorului de integritate (legea 571/2004) protejeaza persoanele care sesizeaza incalcari ale legii, ale deontologiei profesionale sau ale principiilor bunei administrari in cadrul autoritatilor si institutiilor publice", afirma sursa citata.

ActiveWatch considera ca imaginea si credibilitatea UNATC sunt compromise de mentalitatea autoritarista care a inspirat deciziile abuzive ale conducerii institutiei si nu de incercarile legitime ale celor care au atras atentia asupra disfunctionalitatilor din UNATC, in dorinta lor de a contribui la buna functionare a acesteia, deci, implicit, la cresterea prestigiului.

"Ascunderea gunoiului sub presul intereselor grup este ambalata drept preocupare pentru imaginea institutiei, desi aceleasi standarde sunt ignorate cand vine vorba despre declaratiile rasiste sau homofobe ale acelorasi persoane a caror imagine ar fi fost lezata de A. Rus. In plus, imaginea publica a unei institutii si a celor ce o conduc depinde, in primul rand, de buna functionare a acesteia si de performanta actului administrativ", mai sustine sursa citata.

Studentii Universitatii Nationale de Arte Teatrale si Cinematografice (UNATC) au blocat vineri rectoratul institutiei, in semn de protest fata de decizia Comisiei de Etica de a-i desface contractul de munca lectorului Andrei Rus, pentru ca a criticat in spatiul public universitatea.