Vineri, in curtea sediului UNATC s-au strans circa 100 de persoane, studenti, absolventi, profesori si simpli sustinatori ai lectorului Andrei Rus. Acestia au semnat o petitie prin care isi exprima in mod public dezacordul fata de decizia Comisiei de etica a UNATC din data de 27.05.2015, in urma careia s-a hotarat desfacerea contractului de munca al lectorului universitar doctor Andrei Rus. Studentii au scandat: "Vrem dreptate in universitate", "UNATC reformeaza-te", "Solidaritate", "Demisia", potrivit imaginilor filmate de RomaniaCurata.ro.
Profesorii Florin Zamfirescu si Doru Ana au incercat sa convinga protestarii sa mute locul protestului intr-un amfiteatru, pentru a "discuta civilizat", insa protestarii i-au refuzat, cerandu-le demisia. Dupa o ora protestul s-a mutat pe holul din fata biroului Rectorului, protestarii blocand accesul in birou. Presedintele Comisiei de Etica, Stefan Velniciuc, s-a prezentat in fata protestarilor incercand sa justifice decizia Comisiei de Etica pe care o prezideaza. Acesta a refuzat sa citeasca decizia data de Comisie in 27 mai.
Studentii UNATC lupta pentru dreptul de a afla motivele "secrete" ale Comisie de Etica, pentru care s-a votat desfacerea contractului de munca al lectorului Andrei Rus !!!
Posted by Iasmina Ioana on Friday, 29 May 2015
Joi, studentii au lansat si o petitie prin care solicita investigarea si stoparea abuzurilor indreptate asupra lectorilor Andrei Rus si Andrei Gorzo, potrivit RomaniaCurata.ro. Acestia au fost convocati la Comisia de Etica pe motiv ca ar fi lezat imaginea institutiei, reclamand in spatiul public o serie de probleme precum: meditatiile particulare oferite de unii profesori care se aflau in comisiile de examinare, injumatatirea bugetului si a tirajului revistei Film Menu fara nicio justificare, presiunile care au fost facute pentru demisia fostului decan al Facultatii de Film, Sorin Botosaneanu, si luari de pozitii cu caracter rasist, xenofob si antisemit ale unor cadre didactice din UNATC, Sergiu Anghel (presedinte Senat), Florin Zamfirescu si Doru Ana.
Amintim ca, luni, criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC, a fost audiat in Comisia de Etica, in calitate de parat al unui denunt al profesorului Sergiu Anghel, presedinte al Senatului UNATC. Acesta din urma ii acuza pe Andrei Rus si Andrei Gorzo de "informatii neadevarate menite sa creeze un curent de opinie defavorabil institutiei". Comisia a decis desfacerea contractului de munca pentru lectorul Andrei Rus, inaintand decizia spre validare membrilor Senatului.
In petitia lansata, studentii cer rectorului, prof. univ. dr. Adrian Titieni, anularea deciziei Comisiei de Etica din data de 27.05.2015; investigarea modalitatii in care s-a desfasurat audierea lect. univ. dr. Andrei Rus in Comisia de Etica a UNATC si a probelor in baza carora s-a luat decizia de desfacere a contractului de munca al acestuia; anularea convocarii de catre Comisia de Etica a lect. univ. dr. Andrei Gorzo sub aceleasi invinuiri, precum si sanctionarea a ceea ce studentii considera a fi comportament homofob, xenofob, rasist si antisemit manifestat public de urmatoarele cadre didactice: prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, presedintele Senatului UNATC Sergiu Anghel, prof. univ. dr. si sef al catedrei de Actorie din cadrul Facultatii de Teatru, Doru Ana.
O serie de personalitati precum Dan Perjovschi, Radu Jude, Corneliu Porumboiu sau Gianina Carbunariu si-au exprimat deja solidaritatea cu criticul de film Andrei Rus, printre semnatarii petitiei regasindu-se Iulia Popovici, Ada Solomon, Mona Nicoara, Andrei Ujica, Radu Muntean sau Andreea Valean, mentioneaza RomaniaCurata.ro.
Criticul de film Andrei Rus ar putea fi dat afara din UNATC pentru lezarea imaginii institutiei
Andrei Rus a relatat pe larg pe pagina sa de Facebook despre audierea de la Comisia de Etica, precizand ca i se reproseaza ca ar fi vehiculat "neadevaruri" despre UNATC si despre "entitatile de conducere" si ca nu ar fi folosit "procedurile si mecanismele democratice pe care Universitatea, prin autonomia ei, le pune la dispozitie membrilor sai" pentru a rezolva "eventuale disfunctii", inainte de a iesi in spatiul public cu problemele din interior, relateaza Mediafax.
El a precizat ca a apelat "la parghiile democratice din institutie", inca din lunile ianuarie-februarie, insa nu a primit vreun raspuns, "in afara de diverse decizii abuzive", care ar fi fost probabil menite sa il "intimideze".
Andrei Rus mai spune ca in timpul audierii sale in Comisia de Etica a fost intrebat "in diverse feluri tot felul de lucruri care aveau legatura cu orice altceva in afara de gradul de "neadevar"" al afirmatiilor sale publice invocate in sesizarea facuta impotriva sa.
El a facut referire si la o intrebare pe care i-ar fi adresat-o unul dintre membrii Comisiei, "cadru didactic destul de tanar al departamentului de Actorie din Facultatea de Teatru".
"Undeva in ultima parte a discutiei domnia sa a facut referire la o postare a mea din luna aprilie a anului curent, unde, conform domniei sale, as fi facut "propaganda homosexuala" pe pagina mea de Facebook. Domnia sa sustinea ca "devine periculos" cand dau niste nume de cineasti importanti care au fost (sau sunt) homosexuali, lesbiene sau bisexuali, mai ales atunci cand inchei spunand "fiti ca ei". De asemenea, domnia sa sustinea ca pentru a nu fi "propaganda homosexuala", ar fi trebuit sa sustin ca e bine sa fim "si asa si asa", adica si heterosexuali si homosexuali. Intrebandu-l de ce e relevanta acea postare fara niciun fel de legatura cu UNATC, mi-a raspuns ca fiind un cadru didactic in aceasta institutie, orice afirmatie a mea poate afecta "imaginea scolii"", spune Andrei Rus.
El mai afirma ca este de acord cu acel membru al Comisiei, insa "exprimarea diversitatii de orientari sexuale este legala in Romania inca de la inceputul anilor 2000". "(...) a vorbi despre "propaganda homosexuala" e deja o dovada de gandire homofoba, pentru ca oricum, tehnic, nu ai cum sa faci propaganda homosexuala, iar aceasta nu poate fi deranjant decat in ochii homofobilor", mentioneaza Andrei Rus.
El precizeaza ca a facut afirmatiile respective in contextul in care Mihaela Radulescu a publicat online un mesaj in care, in opinia lui Rus, vedeta de televiziune "facea o enumarare foarte deranjanta in care asocia homosexualitatea sau depresia cu terorismul".
Andrei Rus mai spune ca nu afirmatiile sale aduc prejudicii UNATC, "ci homofobia, rasismul, antisemitismul si xenofobia afisate public din ce in ce mai des" de colegii sai "mai mult sau mai putin faimosi".
Totodata, Andrei Rus spunea, miercuri seara, intr-un alt mesaj publicat pe contul sau de Facebook, ca a fost informat neoficial ca presedintele Comisiei de Etica, Stefan Velniciuc,(profesor al Facultatii de Teatru), a prezentat in sedinta de miercuri a Senatului UNATC o decizie a Comisiei prin care se solicita desfacerea contractului de munca al lui Rus. Motivul acestei propuneri este acela ca Rus ar fi comis "mai multe abateri in sensul lezarii imaginii publice a universitatii si al lezarii imaginii publice a conducerii UNATC".
Andrei Rus spune ca este surprins ca pentru aceasta decizie ar fi votat sase din cei opt membri ai Comsiei de Etica, in timp ce impotriva ar fi fost doar doi.
"Nu ma asteptam oricum sa ma sustina domnii Adrian Titieni (rectorul UNATC, n.r.), Florin Zamfirescu, Sergiu Anghel sau Doru Ana, tinand cont ca am scris despre domniile lor de-a lungul timpului. Dar aveam alte asteptari de la colegii care ma cunosc de atata vreme. Am inteles, oricum, ca nu s-a cerut votul Senatului si ca membrii acestuia au fost doar informati cu privire la decizia comisiei", a spus Andrei Rus.
El a precizat ca intentioneaza sa depuna o contestatie in termen de 15 zile de la momentul in care i se comunica oficial decizia Comisiei de Etica si ca va merge "cat mai departe se va putea" pentru a-si apara drepturile.
"Si nu ma voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuziva si incapabila - cel putin in ceea ce ma priveste - sa poarte un dialog "umanist" (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum doua zile), si nici din a actiona, alaturi de din ce in ce mai multi oameni, pentru ca aceasta institutie sa se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material si tehnologic)", a mai spus Andrei Rus.
Pe de alta parte, sesizarea in ceea ce il priveste pe criticul de film Andrei Gorzo urmeaza sa fie analizata de Comisia de Etica a UNATC intr-o sedinta care va avea loc pe 8 iunie, la care a fost invitat sa participe si acesta.
Andrei Gorzo spune insa ca nu are de gand sa apara in fata Comisiei de Etica a UNATC. "Pe langa faptul ca ea se face vinovata de un viciu de procedura (a fost sesizata in privinta asa-ziselor "neadevaruri" vehiculate de Rus si de mine pe 27 aprilie; potrivit Cartei UNATC, "comisia raspunde autorului sesizarii in termen de 30 de zile de la primirea sesizarii"; in cazul meu, perioada a fost depasita, deci convocarea mea pentru data de 8 iunie se anuleaza automat), nu recunosc legitimitatea acestei comisii. Audierea colegului meu Andrei Rus a fost o mascarada, demonstrand ca aceasta comisie nu e altceva decat bratul manevrat de rectorul Titieni intru strivirea disidentilor. Nu ma intereseaza sa particip la aceasta mascarada", a scris Andrei Gorzo pe pagina sa de Facebook.
Andrei Gorzo a precizat ca "lupta" va continua inclusiv in justitie, unde Andrei Rus si cu el ar urma sa isi recastige posturile, in cazul in care le vor fi desfacute contractele de munca de la UNATC, ca urmare a unei decizii a Senatului acestei institutii.
Adrian Titieni: Senatul UNATC va decide in privinta lui Rus. Lucrurile sunt departe de cum sunt zugravite
Adrian Titieni, rectorul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), a declarat ca Senatul institutiei va lua decizia daca va fi sau nu desfacut contractul de munca al lui Andrei Rus, precizand ca "lucrurile sunt departe de a fi asa cum sunt zugravite" de criticul de film.
Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar Andrei Rus, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul institutiei urmand sa ia o decizie in perioada urmatoare, dupa cum a confirmat joi, pentru agentia Mediafax, Adrian Titieni, rectorul Universitatii.
"Este decizia Comisiei de Etica, dansul (Andrei Rus, n.r.) probabil o sa faca contestatie. Decizia a fost luata pentru ca prin mediile de informare online si prin presa au adus atingere imaginii scolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atat la afirmatiile facute de Andrei Rus, cat si la cele ale lui Andrei Gorzo.
Senatul UNATC va lua o decizie, dupa ce va analiza contestatia lui Andrei Rus, care poate fi facuta in termen de 15 zile de la comunicarea oficiala a acesteia.
Pe de alta parte, Adrian Titieni a mai spus ca din punctul sau de vedere aceasta chestiune este "hazardata", precizand ca nu intelege ce ii determina pe acestia sa aduca acuzatii altor profesori ai UNATC. In acest caz, el s-a referit la schimburi de replici in mediul online intre Andrei Rus si alti membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu si Doru Ana.
"In ceea ce priveste acuzatiile de homofobie si antisemitism despre care vorbeste, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depaseste cadrul institutional", a spus Adrian Titieni, precizand ca institutia pe care o conduce se delimiteaza de orice afirmatii care pot fi considerate a fi antisemite si homofobe.
In ceea ce priveste propunerea facuta de Comisia de Etica, referitor la desfacerea contractului de munca al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus ca in astfel de cazuri "prerogativele rectorului sunt limitate", Senatul institutiei fiind cel care poate sa decida.
In opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal este de fapt "un fel de campanie electorala negativa" la adresa sa, care nu are insa niciun fundament, pentru ca nu isi doreste un nou mandat de rector al UNATC.
"Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expira in decembrie", a spus Titieni, fara a preciza daca intentioneaza sau nu sa demisioneze din functie.
Totodata, rectorul UNATC a spus ca Andrei Rus a fost "nu numai sustinut, ci chiar imbratisat" de catre conducerea Universitatii in dezvoltarea proiectului revistei Film Menu. Adrian Titieni a mai afirmat ca tirajul revistei a fost injumatatit in iulie 2014, cand nu a aparut nimic in mass-media referitor la aceasta problema, sugerand ca acest conflict a izbucnit tocmai pentru ca urmeaza sa ii expire mandatul de rector al UNATC la sfarsitul anului.
"In presa a aparut nemultumirea in martie 2015, iar acum suntem aproape in iunie 2015 (...) Nici macar nu a fost decizia mea", a spus Titieni, referitor la reducerea tirajului Film Menu.
"Lucrurile sunt pe departe de a fi asa cum le zugravesc acesti oameni", a spus Adrian Titieni. El a mai afirmat ca in acest conflict sunt implicate mai multe personalitati, fiecare cu orgoliul sau, si care incearca sa evite normele si procedurile din cadrul UNATC.
Totodata, Adrian Titieni a explicat ca se pune accent pe acest scandal si se pierd din vedere aspecte mult mai importante cu care se confrunta UNATC.
"Faptul ca am pierdut Casandra n-a interesat pe nimeni. Faptul ca Universitatea a achizitionat o cladire (in spatele Teatrului National din Bucuresti, n.r.) pentru laboratoare de film nu intereseaza pe nimeni. Faptul ca suntem subfinantati nu intereseaza pe nimeni. Povestea asta nu este de folos nimanui, nu stiu cum vom iesi din ecuatie, dar e pacat", a mai spus Adrian Titieni.
Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit in martie 2015, cand redactia revistei Film Menu, coordonata de criticul de film Andrei Rus, proiect initiat si sprijinit de UNATC si realizat in proportie de 90% de studenti ai facultatii de film din cadrul universitatii, publica o scrisoare deschisa adresata rectorului Universitatii, Adrian Titieni, in care sustinea ca, "in luna iulie a anului 2014, consiliul de administratie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron si Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoseneanu (Film) si Paul Chiributa (Teatru), presedintele Senatului, Laurentiu Damian (care intre timp a demisionat din functie, n.r.), si directorul general administrativ, Emil Banea - a hotarat, in absenta decanului Facultatii de Film, injumatatirea bugetului si a tirajului revistei Film Menu, fara niciun fel de justificari".
Pe de alta parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat ca "revista Film Menu NU este in pericol!", adaugand ca "niciodata nu s-a pus problema desfiintarii acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus ca asteapta "scuze public, erori se pot produce oricand si de catre oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universitatii nu au pus vreodata in discutie suprimarea revistei sub orice forma", se mai arata in comunicatul UNATC.
De asemenea, in luna martie a urmat o serie de scrisori de sustinere a colectivului Film Menu din partea mai multor personalitati din industria cinematografica, printre care regizorii Radu Rude, Corneliu Porumboiu si directorul de imagine Vivi Dragan Vasile.
e plin de activisti de extrema stanga bolsevici
neomarxisti, leninisti la UNATC si printre studenti si
printre cadrele didactice tinere
Scopul lor e de a prelau cu timpul conducerea UNATC.
(rectorat etc...)
Cristian Tudor Popescu ii descrie foarte exact
---------------
De cealalaltă, „tineri” profesori bolşevici, acţionând cu o intoleranţă feroce sub lozinca „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră”, foarte capabili la capitolele agitaţie, diversiune, intoxicare, provocare, din manualul de manipulare media.