CCR: Articolul din Codul de procedura penala privind durata arestului la domiciliu, neconstitutional

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2015, 17:25 Actualitate | Esenţial

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiilor art. 222 din Codul de procedura penala privind durata arestului la domiciliu sunt neconstitutionale, anunta Agerpres.

"Curtea a constatat ca, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa in cuprinsul acestui articol termenul si durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu luate in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta, sunt incalcate dispozitiile constitutionale cuprinse in art.23 - libertatea individuala, art.25 - libera circulatie, art.26 - viata intima, familiala si privata, art.39 - libertatea intrunirilor, art.41 - munca si protectia sociala a muncii si, respectiv, in art. 53 - restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale", se arata intr-un comunicat al CCR.

Curtea a luat in dezbatere joi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 222 din Codul de procedura penala - Durata arestului la domiciliu, care au urmatorul continut: "(1) In cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi luat pe o durata de cel mult 30 de zile. (2) Arestul la domiciliu poate fi prelungit, in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile. (3) In cazul prevazut la alin. (2), prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. (4) Judecatorul de drepturi si libertati este sesizat in vederea prelungirii masurii de catre procuror, prin propunere motivata, insotita de dosarul cauzei, cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei acesteia".

De asemenea, art. 222 din Codul de procedura penala mai prevede: "(5) Judecatorul de drepturi si libertati, sesizat potrivit alin. (4), fixeaza termen de solutionare a propunerii procurorului, in camera de consiliu, mai inainte de expirarea duratei arestului la domiciliu si dispune citarea inculpatului. (6) Participarea procurorului este obligatorie. (7) Judecatorul de drepturi si libertati admite sau respinge propunerea procurorului prin incheiere motivata. (8) Dosarul cauzei se restituie organului de urmarire penala, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului de formulare a contestatiei. (9) Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile. (10) Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale".

Totusi, niciunul dintre alineatele acestui articol nu stabileste perioada maxima de impunere a arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta, semnaleaza Mediafax.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

3617 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  desteptii codurilor..... (Joi, 7 mai 2015, 17:45)

  Iulia [anonim]

  Am un curaj vecin cu nebunia sa cred ca, daca fiecare articol din NCP si NCPP ar fi contestat la CCR cel putin o treime din coduri ar fi neconstitutionala!
  Desigur, din pacate ,,inventarul'' va fi facut dupa cativa ani cand numai teoreticieni vor analiza o astfel de ,,inadvertenta''.
  Stat de drept!?
 • +4 (6 voturi)    
  legi facute de BOI, prosti si borfasi (Joi, 7 mai 2015, 17:47)

  mnicku [utilizator]

  ..
  • 0 (0 voturi)    
   Se pregateste o noua constitutie (Joi, 7 mai 2015, 23:29)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   trebuie sa lase in urma lor si ceva maret.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version