Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va efectua joi, o vizita de lucru la Budapesta, la invitatia omologului sau ungar, Peter Szijjarto, unde va discuta inclusiv despre problemele minoritatilor nationale, situatia din Ucraina si cooperarea in cadrul NATO, potrivit Mediafax.

Ministrul se va intalni si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Adunarea Nationala a Ungariei, Zsolt Nemeth, cu reprezentanti ai opozitiei democratice din Adunarea Nationala a Ungariei, precum si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.

Ministrul va avea, de asemenea, la sediul Comisiei Dunarii, o intrevedere cu conducerea acestei organizatii, transmite Ministerul roman de Externe.

"In cadrul consultarilor, partea romana va aborda, in spiritul Parteneriatului Strategic romano-ungar, subiecte de actualitate ale agendei bilaterale, inclusiv stadiul finalizarii Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, dar si aspecte care tin de dinamizarea cooperarii economice, sectoriale si transfrontaliere cu Ungaria. In cadrul discutiilor vor fi dezbatute si subiecte de actualitate ale agendei europene, regionale si de securitate, printre care pregatirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, evolutiile din vecinatatea estica, cu accent pe situatia din Ucraina, securitatea energetica si cooperarea in cadrul NATO", se arata intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, cu prilejul discutiilor cu membrii comunitatii romanesti, vor fi discutate preocuparile romanilor din Ungaria pentru mentinerea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice ale acestora, precum si modalitatile de sprijin de catre statul roman.