VIDEO Marea grija fata de producatorii locali, in plina isterie a preturilor la hipermarketuri: Cum le-a complicat Guvernul Ponta viata taranilor. De ce o lege care intra in vigoare de la 1 mai nu poate fi aplicata

de Mihai Ivascu, CZ     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2015, 20:03 Actualitate | Esenţial


Piata Amzei
Foto: Hotnews
Micii producatori, care isi vand produsele in piete, se plang ca reglementarile din noua Lege a Pietelor, care intra in vigoare de la 1 mai, le complica activitatea si cer mai mult timp pentru a se conforma noilor prevederi. O parte dintre producatori sustin ca au solicitat noile documente, insa primariile dau din umeri si le raspund ca inca nu le-au primit. Potrviti legii, de la 1 mai comerciantii din piete nu isi vor mai putea vinde produsele daca nu au atestat de producator. Legea nr. 145/2014 inlocuieste certificatul de producator cu atestatul si introduce carnetul de comercializare, in care comerciantii au obligatia sa scrie, la sfarsitul fiecarei zile, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva.
 • Noua lege, initiata de guvernul Ponta in 2013 si votata in Parlament in septembrie 2014, a fost gandita sa-i scoata pe samsari din pietele agroalimentare, avand in vedere ca produsele cumparate de alte persoane NU pot fi vandute in baza carnetului de comercializare
 • Hotnews a mers in pietele bucurestene, 1 mai si Amzei, pentru a-i intreba pe comercianti ce parerea au despre noua lege si daca au reusit sa obtina noile documente necesare
 • Daniel Constantin in control
  Foto: Captura B1TV
  Intre timp, continua campania "Hypermarketul - noul inamic public". Ministrul Agriculturii a plecat in control prin supermarketuri, pentru a verifica daca sunt majorate preturile inainte de reducerea TVA la alimente 
 • Asociatiile de producatori: "Cei de la Finante practic nu recunosc prevederile noii legi a pietelor referitoare la carnetul de comercializare, pentru ca nu sunt racordate la Codul de procedura fiscala. Sunt anumite situatii neelucidate, neclare, care ii zapacesc pe fermieri"
In Piata 1 Mai, o doamna, care vindea varza, cartofi, cateva legaturi de patrunjel si stevie spune ca a auzit de la televizor ca de la 1 mai noua lege a pietelor se va aplica si a mers la primarie sa se intereseze, insa nici functionarii primariei, de care apartine, nu stiau prea multe.

"Ieri am fost primarie si era aglomeratie si nu sosisera chestiile astea (n.r. atestatele pentru producatori si carnetele de comercializare) . Si mi-a scris pe certificat ca mai pot sa mai vand o zi, doua, trei. Chestia e ca daca eu nu termin astazi astea, eu maine ce fac cu alea (n.r. produsele)? [...] Macar sa mai astepte o perioada pana informeaza si taranii ce trebuie sa faca, cum sa faca, nu? Prea s-a hotarat repede. Si apoi au mai fost si sarbatorile, cand nu am avut timp. Eram si noi interesati sa venim sa vindem sa mai luam un ban. Si cand se te duci? Ar trebui sa mai lase o saptamana, doua pana ne punem la punct cu niste chestii. Am vazut aseara la televizor ca scria ca de maine nu ai voie sa mai vii, daca nu ai atestatul. Si eu maine ce fac cu astea? Daca nu sunt in regula? Ti-am zis ca am fost ieri. Am ala daca vrei ti-l arat. (n.r atestatul de producator) M-am prezentat ieri, mi-a pus stampila si pot sa vand in baza la ala pana cand apar chestiile alea. (n.r. noile atestate)."

O alta doamna este ceva mai revoltata si spune ca nu este de acord cu noua lege si, din punctul ei de vedere, "legea asta nu exista pentru tarani".

"Noi nu suntem de acord. Sa iau un parlamentar din asta. Sa-l iau, sa-l bag in solar cu mine sa vada cum muncesc eu. Si la urma sa stea aplecat, sa vada cum se smulge iarba din solar, cum se sapa, cum se face. Si apoi sa puna legea asta, dar deocamdata legea asta nu exista pentru tarani. Nu este pentru tarani asa ceva. Cum sa dai la un taran atestat? Atunci lu' ala care este cu firme mari ce ii mai dai?"In Piata Amzei, am dat si peste un producator bine informat, care a facut toate demersurile pentru obtinerea noilor documente necesare pentru a-si continua activitatea, insa nici el nu le-a primit inca. Acesta ne-a spus ca "noua lege" este o prostie si evidenta, pe care o presupune carnetul de comercializare, nu ajuta la nimic. Producatorul ne-a mai spus ca e de acord ca samsarii sa dispara din piete, insa legea ar fi trebui ganditata altfel.

"Da, pentru ca eu plec cu o anumita cantitata de marfa, aici o vand, n-o vand...eu arunc. Se scade. Trebuie sa tii asa o evidenta care nu ajuta pur si simplu la nimic. Bun. Sunt de acord sa elimine samsarii. Am inteles, dar cred ca ar fi trebuit gandita altfel. Mai simpla, nu asa complicat."

Comerciantul din Amzei ni s-a plans si de intermediari. Samsarii au ajuns sa faca mai multi bani ca taranii cu ajutorul unor certificate de producator obtinute prin spaga, mai spune el.

Piata Amzei
Foto: Hotnews
"Eu sunt de la Valeni. E un bazin foarte mare agricol. Primaria are scrise acolo toate suprafete, solare, terenuri. Atunci trebuie sa stie ce am. Si ce nu am. Si nu poate sa-mi spuna mie ca nu imi da atestat. Ma refer la Bucuresteni din astia, care vand in toate pietele din Bucuresti. Cine le-a dat alea? S-au dat pe baza de mita sau pe baza unui act ilegal. Cand se eliberau trebuiau verificate. Ma, unde are ? La Ciorogarla, la Voluntari, unde are teren. Du-te acasa, vezi, are ceva pe teren Sau cresc pomi si ciulini?
Care este situatia in tara?"

 • La nivel de judete, Clujul pare sa stea cel mai bine. "Consiliul Judetean a primit d ela Imprimeria Nationala toate atestatele de producator si le-a distribuit primariilor, care trebuie sa le imparta mai departe fermierilor. deocamdata, mai este un numar de fermieri care nu au primit noile certificate, procesul continua", a spus presedintele CJ Cluj, Istvan Vakar, pentru HotNews.ro.
 • In judetul Arad, prblema pare sa fie legata de structurile asociative. "Sunt multe situatii in care asociatiile de fermieri le-au solicitat producatorilor independenti sa se inscrie in asociatiile respective pentru a le elibera avizele necesare procurarii atestatului de producator. Aici au aparut blocaje, pentru ca oamenilor lis e cer bani sub forma de cotizatii", a declarat, pentru HotNews, Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad. Ca solutie, CJ Arad a oferit primariilor din judet personal de specialitate din directiile judetene agricole pentru a lua locul asociatiilor, unde este nevoie, a mentionat el. 
 • In judetul Calarasi, presedintele CJ, Raducu Filipescu spune ca de problema noilor atestate de producator se ocupa managerul CJ. "Nu ma framanta pe mine problema acesta. Se ocupa managerul. Problema mea acum sunt banii europeni", ne-a spus Filipescu. 
 • Presedintele Consiliului Judetean Bistrita- Nasaud, Radu Moldovan, a declarat pentru Hotnews ca atestatele de producator au fost ridicate saptamana trecuta de la Bucuresti si distribuite catre localitatiile din judet. Acesta a mai precizat ca nu stie daca documentele au ajuns la toate cele 62 de primarii.
 • Contact de Hotnews, Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, a spus ca nu toate primariile au comandat atestatele de producator,  insa cele care au facut o solicitate catre CJ Olt in acest sens, au primit deja documentele. 

Fermierii independenti, la mana asociatiilor

Din cauza articolului 4, aliniatul 1 al Legii pietelor, fermierii independenti, care nu doresc sa faca parte din nicio asociatie sau alt gen de structura asociativa a agricultorilor sunt lasati la mana acestor organizatii.

Aceasta pentru ca Atestatul de producator se elibereaza de catre primar in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultura.

Aurel Tanase, directorul executiv al Prodcom Legume-Fruncte, o structura asociativa pe sector, a declarat, joi, pentru HotNews, ca unele dintre asociatii le-au pus fermierilor independenti conditia de a se inscrie in acestea, cerandu-le anumite sume de bani.
"Multi dintre fermieri nu au depus cererile la primarii pentru a obtine noile atestate de producator, pentru ca nu doreau sa se inscrie in anumite asociatii, care le cereau bani", a declarat el.
 
O alta problema depistata de Tanase se refera la anumite neintelegeri care ar exista intre Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii.

"Cei de la Finante parcatic nu recunosc prevederile noii legi a pietelor referitoare la carnetul de comercializare, pentru ca nu sunt racordate la Codul de procedura fiscala. Sunt anumite situatii neelucidate, neclare, care ii zapacesc pe fermieri", a mai spus Tanase. 

"Cred ca Ministerul Agriculturii, care trebuie sa controleze noile atestate de producator si carnete de comercializare, nu vor face efectiv controalele o perioada, pana reusesc toti fermierii sa-si procure documentele. Asta ar fi solutia de moment", a mai spus el.

Background

Atestatul de producator este valabil timp de un an si se elibereaza de catre primar, la cererea producatorului agricol, in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ al asociatiilor de producatori, dupa verificarea terenurilor agricole si efectivelor de animale pentru care se solicita eliberarea documentelui.
Daca primarul va elibera atestatul de producator fara sa respecte legea, acesta poate fi sanctionat cu o amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Pana la data de 27 aprilie, consiliile judetene au solicitat Imprimariei Nationale mai putin de 390.000 de Atestate, in conditiile in care tara noastra exista aproape 5 milioane de gospodarii, din care cel putin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-si vinde produsele in piete, potrivit Adevarul.ro.

Carnetul de comercializare a produselor agricole se elibreaza de catre primarii, la cererea producatorilor, exclusiv pentru produse vegetale, zootehnice si apicole.

Art. 8
(6) Prima fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care contine datele privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, informatiile privind suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite de art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si productiile estimate a fi destinate comercializarii, este semnata de primar si ramane nedetasabila la carnet.
Vanzarea produselor agricole obtinute in ferme sau gospodarii de catre persoanele fizice care detin atestat de producator se realizeaza in baza carnetului de comercializare. Noua lege interzice vanzarea produselor cumparate de la alte persoane in baza carnetului de comercializare, astfel fenomenul samsarilor din pietele agroalimentare ar trebui sa dispara.

Art. 10

(1) Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:
a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;  
c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
(2) Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.

Potrivit art. 10 din legea pietelor, producatorii agricoli, care NU isi vand produsele in piete agroalimentare, targuri sau piete ambulante, sunt obligati sa elibeze fiecarui cumparator o fila din carnetul de comercializare la orice produs cumparat, indiferent de cantitate. In cazul nerespectarii acestei prevederi, comerciantii pot fi sanctionati cu o amenda a carei valoare este cuprinsa intre 100 lei si 500 lei.

Cei care aleg sa isi vanda marfa in pietele agroalimentare au obligatia de a inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, in fila din carnetul de comercializare a produselor, produsele agricole vandute si cantitatea  acestora. In plus, acestia, sunt obligati ca in timpul transportului marfi de la locul de depozitare la locul de comercializare (piete, targuri etc.) sa completeze o fila din carnetul de comercializare cu cantitatea transportata si structura sortimentala. In caz contrar, pot fi primi o amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
Ministerul Agriculturii, fiscul si agentii de politie vor constata eventualele incalcari ale legii si, in caz de nevoie, vor putea aplica santiunile prevazute.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9671 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  miza (Joi, 30 aprilie 2015, 20:42)

  Luigi [anonim]

  ...ce " uitati " sa precizati este ca acel carnet de comercializare ( ce are doar 5 file - aprox 100 de randuri - 1 rand = un produs - pt vanzarea en detail / la taraba ( un producator cu 10 produse ( legume, fructe, verdeturi ), il va epuiza in 10 zile ) si 40 de file- in 3 exemplare - pt vanzarea en gross ), dupa completare / epuizarea sezonului, se va preda primariei, care-l va trimite mai departe anaf-ului - evident, pt calcularea impozitului ( 16 % + 5,5 % sanatatea )...anaf-ul va numara / aduna legaturile de marar / patrunjel / usturoi etc vandute de producator, le va inmulti cu pretul de la statistica aferent fiecarui produs si-i va comunica suma de plata...interesant este ca rubricile carnetului au in vedere doar cantitatea vanduta ( fara pret ), nu si cheltuielile ( cu seminte, ingrasaminte, apa, transport, taraba, atestat, etc )...va puteti imagina cam ce bulibaseala va iesi...plus ca sunt convins c sumele platite celor ce vor numara / aduna legaturile / kilogramele se vor dovedi a fi mai mari decat cele colectate din impozite...o mare porcarie / birocratie ce va avea ca rezultat sictirirea producatorilor de a mai veni cu produsele in piete, preferand ca, in locul hartiilor / birocratiei, sa-si vanda marfa samsarilor / intermediarilor...;-)
  • +7 (7 voturi)    
   strategia (Joi, 30 aprilie 2015, 20:55)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Luigi

   Este sa loveasca in tarani si piete pt a le desfinta.. astfel marii retaileri cunoscuti pt agresivitatea cu care s-au impus in centrele marilor orase vor acapara noii consumatori ..
   • +4 (4 voturi)    
    Da, de acord (Joi, 30 aprilie 2015, 22:59)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    M-a deranjat grav anul acesta sa vad la Mega Image pungi cu urzici la vanzare, la pretul de aproape 12 lei per kilogram. Un kil de urzici 12 lei, puse intr-o mare punga vidata. :D

    Va spun si de ce m-a deranjat:
    nu-mi imaginez ca Mega Image-ul are culturi de urzici de primavara. A incercat un profit de sezon, doar atat, cu urzici luate en gros de la niste culegatori, si, ulterior, vidate. Eu am cumparat urzicile cu umor mutual si remarcabil de la taranii din piata si la un pret agreat, bun, non-negociat, de 2.5 lei pe punga de, sa zicem, 500 gr. Le-am cumparat ca sa gatesc cu nevasta, dar si de pus si la uscat, pentru gatitul ulterior, ca si pentru fitoterapie.

    Observ ca marii retailer-i se adecveaza la piata romaneasca, dar observ asta cu jale. Poezia urzicilor din piata nu se compara cu pungile vidate de la Mega.
    • 0 (2 voturi)    
     am aflat ceva nou (Vineri, 1 mai 2015, 9:15)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Clop

     si anume ca Mega Image nu are culturi de urzici. Si eu care credeam ca are fabrici de carne, lapte, conserve, ulei, zahar, etc. Sunt socat!
     Dar sa vedem ce are totusi pretul de la M. Image
     In primul rand din cei 12 lei , 2,32 reprezinta TVA-ul. Dintr-o data kg de urzici scade sub 10 lei. Ce mai include pretul? Salariile angajatilor(impozitate si ele), costurile chiriilor(ca nu trebuie sa te deplasezi la piata), curentul electric necesar frigiderelor si iluminatului, costul autorizatiilor sanitare, pompieri,etc, etc. Si in ultimul rand un profit de aprox. 3 lei care este la randul lui impozitat.
     Eu estimez ca din 12 lei statul roman incaseaza prin diverse taxe si impozite cel putin 4 lei. Ce incaseaza in cazul taranului umorist din piata? 0

     Concret, nu sustin jupuirea taranilor dar nici jupuirea lanturilor de magazine pe simplul motiv ca sunt capitalisti si ca atare vaci de muls.
  • -1 (3 voturi)    
   BINE LUIGI... (Joi, 30 aprilie 2015, 21:16)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Luigi

   Am inteles argumentatia, dar samsarii vor putea vinde?
   Cum? Se fac si ei producatori? Isi fac magazine de legume fructe? Duc legumele si fructele la supermarket-uri?
   Daca nu, de ce sa le cumpere?
   • 0 (2 voturi)    
    legatura de usturoi (Vineri, 1 mai 2015, 1:20)

    anonimicus [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Samsarii cumpara tot.
    Cumpara patrunjelul, cartofii, atestatele, cepele, administratia pietei, ridichile, primaria, urzicile, anaful.
    • 0 (4 voturi)    
     N-AI TREABA? (Vineri, 1 mai 2015, 9:20)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui anonimicus

     Te-a intrebat cineva, ceva?
   • -1 (1 vot)    
    .... (Vineri, 1 mai 2015, 1:41)

    Luigi [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

    ...normal că samsarii / intermediarii vor putea vinde, in piete / magazine proprii prin cartiere deoarece cei mai mulți dintre ei sunt pfa-uri ( mai rar societăți comerciale )...stiu concret pt ca sunt producator si interactionez cu astfel de persoane....închiriază tarabe / spații comerciale și-si văd de treabă, .asta fiind ocupația lor zilnică / obiectul de activitate / din vanzarea legumelor / trăiesc...considerați că avem parte de o diviziune a muncii : producătorii agricoli sunt responsabili cu producția iar comercianții, cu vanzarea....acum, cine, cum și cât câștigă, e altă treabă...deși știu că prin piețe sunt și mulți falși producători, miza reală a acestor reglementari nu e separarea / deosebirea acestora, ci impozitarea pana la ultima legătură / kil de produs ...;-)
    • +1 (3 voturi)    
     BUN. SI TOTUSI... (Vineri, 1 mai 2015, 9:25)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Luigi

     Tu de ce nu te faci PFA sau SRL?
     Iarasi nu inteleg, daca nu va convin "samsarii", in alte parti ale lumii se numesc altfel, de ce le vindeti?
     Oare nu va este frica ca nu le puteti vinde, se strica si le aruncati?
     Deci, adevarul este undeva la mijloc.
     Daca nu va convine societatea de consum, treceti inapoi la socialismul multirateral dezvoltat!
     • +1 (1 vot)    
      .... (Vineri, 1 mai 2015, 10:28)

      Luigi [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

      ...pt mine - producator - " samsarii / comercianții " imi sunt de ajutor...alții - mai ales cei din Bucuresti au " o problemă " cu ei...iar chestia cu " pfa " sau " sc " se justifică doar dc stai in fiecare zi, de dimineața pana seara, in piață, ceea ce la un producător, nu e cazul...personal, in locul atâtor hârtii aș prefera o taxă fixă pe suprafața, și-mi pot vedea liniștit și de câmp și de tarabă ...;-)
      • 0 (2 voturi)    
       DECI SA INTELEG... (Vineri, 1 mai 2015, 13:04)

       schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Luigi

       Ca ai nevoie de samsari!
       QED
       • +2 (2 voturi)    
        .... (Vineri, 1 mai 2015, 14:41)

        Luigi [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

        ...da, si orice om normal la cap ar trebui sa inteleaga care e rolul comercianților intr-o economie de piata...sunt zone din oras / piete / intervale orare, pe care eu, în calitate de producător, nu le pot acoperi asa că altcineva trebuie sa o faca...nu mai vorbesc de surplusul de producție...cine crede ca la o taraba vinzi cu sutele de legături / kg, nu stie ce vorbeste...ca sa nu mai spun de mentalitatea cumpărătorilor ( observată de mine ) ce preferă să cumpere de la comerciant chiar dc e mai scump, si asta doar pt ca s-au obisnuit să cumpere din același loc sau mai sunt si unii ce consideră că se umilesc cumpărând de unde e mai ieftin, si-i vede lumea...sunt de ani de zile pe piață si am văzut destule la viata mea...cine crede că fiind producător vând mai mult si mai repede, fiind mai ieftin, iarăși, nu are habar ce vorbeste ...asa că, in tot acest " melanj " de personaje, nu ne rămâne decât să căutăm - producători si comercianti - modalități reciproc avantajoase de a coabita...poate că la televizor se vede altfel, dar cam asa stă treaba in realitate...;-)
        • -1 (1 vot)    
         TI-AM DAT UN +... (Vineri, 1 mai 2015, 18:25)

         schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Luigi

         Mai ales pentru "cine crede că fiind producător vând mai mult si mai repede, fiind mai ieftin, iarăși, nu are habar ce vorbeste ..."
         Cam asa este! Din pacate noi am reusit si sa-i distrugem pe "baietii destepti" din energie (vorbesc de cei adevarati nu de loazele din politica care s-au lipit si ei prin presiuni politice!), iar acum cei din sistem plang ca nu pot sa produca sa-si vanda energia! Si multi vor inchide!
         Si banii sunt tot o marfa tovarase ponta! Dar ca sa ajungi la ei trebuie sa muncesti, iar altii ii fura (cazul matala ponta si altii ca tine!).
   • 0 (2 voturi)    
    Samsarii pot vinde legal si fara grija. Cum ? (Vineri, 1 mai 2015, 12:53)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Isi fac un SRL care are in Actul constitutive "Comertul en gros si en detail in piete, targuri, etc.
    Inchiriaza un spatiu in piata, langa piata, la taraba (are in statut comertul en detail), etc.
    Nu incalca legea, plateste darile la stat, la taraba, etc.
    Ve-ti spune ca nu-I inchiriaza Piata taraba. In baza carei legi ? Si daca taranul sufocat de birocratie nu mai vine la piata, credeti ca Piata nu va inchiria oricui plateste ?
    In alta ordine de idei. Legea asta nu este proasta, este superproasta; de unde deabia mai veneau produse autentice romanesti la piata, vor inceta sa mai vina si acelea. Taranii, in majoritate, nu vor mai munci pamantul, ca nu va mai merita, daca nu-si pot vinde legal produsele. Daca nu vor mai munci se vor dezvata de munca campului, iar copii lor nici nu vor sti ce e aia. Deci producatorii agricoli mici vor dispare. DE fapt au disparut dupa improprietarirea lui Iliescu, cand a "spart" CAP-urile, adica marile ferme agricole, exploatate mecanizat, cu ingineri agronomi si zootehnisti si a dat pamantul la fostii proprietari. Acestia, dezvatati de munca la camp (erau muncitori industriali deja) nu le-au lucrat, le-au lasat in paragina.
    Vezi cum arata toata tara, din goana trenului sau masinii.
    Eu, de ex, am mai multe terenuri (de la spargerea CAP-ului) pe dealuri in zona Campulung, renumita pentru pomii fructiferi. Am plantat si noi pomi fructiferi. Dupa cativa ani, nici nu au apucat sa dea pe rod, coasta a ars; evidend au ars si pomii. De ce ? Nimeni nu mai coseste iarba, care creste mare si se usuca. Usor ia foc, intentionat sau nu. De ce nu mai coseste iarba ? Fiindca nu mai cresc vaci sau oi, munca campului e grea, "e pentru tractoare", oamenii nemaifiind invatati cu munca campului. Cad era CAP aera tractoare.
    Acum oamenii din sat, care n-au unde lucra. nemaifiind locuri de munca, traiesc din ajutoare, alta pacoste neocomunista. nici la sapat, sau prasit nu mai vin; s-au dezvatat de munca campului, iar "ajutoarele" nu-I lasa sa moara de foame.
 • +4 (6 voturi)    
  Après moi le déluge! (Joi, 30 aprilie 2015, 20:51)

  GRANDFATHER [anonim]

  Trumfalismul gaunos al domnului Ponta, care alearga disperat dupa "succesuri" facile, produce, dupa cum se poate constata, o mare harababura! Il putem chiar suspecta ca a facut o lege "speciala" si "cu dedicatie", care sa-i "omoare" definitiv pe micii producatori autohtoni si, pe cale de consecinta, sa avantajeze marile lanturi de supermarketuri transnationale!
  Birocratia impusa de lege producatorilor romani este halucinanta si schizofrenica, tipica gandirii economice "socialiste"! Domnul Ponta stie ca intr-un timp prvizibil isi va incheia(fara glorie!) "cariera" de prim-ministru si utilizeaza tactica "scapa cine poate" si "dupa noi potopul"!
 • +9 (11 voturi)    
  Opinie (Joi, 30 aprilie 2015, 20:52)

  Adrian Popescu [anonim]

  Se incearca eliminarea produselor romanesti si a taranului roman din piata . Se incearca controlul vinzarilor . Niste necunoscatori fac legi pentru agricultori . Cind faci o lege te consulti cu cei care vor fi obligati sa o respecte . Numai naarai si neaveniti la guvernare . Si poporul ii rabda ; asta ma dezgusta cel mai tare .
  • +8 (8 voturi)    
   DEZGUST (Joi, 30 aprilie 2015, 22:36)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Popescu

   CARE POPOR?
   Si la foamete precum in N Korea si tot nu iese nimeni sa protesteze.
   • +5 (5 voturi)    
    Corecta observatia, (Vineri, 1 mai 2015, 1:33)

    FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    poporul sta cu berea la picior si asista la distrugerea viitorului copiilor lor. La cate magarii a facut Ponta la foc continu poporul este deja dezorientat si fara putere. Normal ar trebui dat foc la cateva piete mari ca altfel nu merge.
 • 0 (2 voturi)    
  Solutie simpla... (Joi, 30 aprilie 2015, 22:14)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Astazi, ANAF verifica la comercianti daca dau bonuri fiscale.
  Maine, tot ANAF (sau alta autoritate cu competente in domeniu) poate verifica daca un "producator" care vinde in piata are, intr-adevar, pamantul mentionat in certificat si culturile ale caror roade le vinde in piata.
  Amenda 10.000 de lei pentru fiecare fals, atat la "producator", cat si la functionarul de la primaria care i-a dat certificatul.

  In 30 de zile se golesc pietele !
 • +4 (4 voturi)    
  Zi-i ponta si ai spus totul (Joi, 30 aprilie 2015, 22:30)

  LiviuX [utilizator]

  Cand face el ceva bine si spune adevarul? Mai ieri se batea cu pumnul in piept ca va pune taxe marilor comercianti daca nu micsoreaza preturile ca urmare a scaderii TVA (de parca taxele astea se pot pune pe companii sau cui vrea, nu trebuie aplicate tuturor; si chiar punand taxe, nu se vor reflecta iar in preturi?), deci vorbe si atat. Iar aici e LEGE, deci clar trebuie respectata de toti. Si ce lege e asta? Daca vrei sa elimini o boala (acei samsari) omori pacientul (taranii si producatorii cinstiti)???
  • +3 (3 voturi)    
   FACE "ROST"DE BANI PENTRU CAMPANIE! (Vineri, 1 mai 2015, 0:18)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Pentru cei care sunt producatori sa nu mai stea pe la cozi cu jalba in bat si pentru ceilalti si mai si ! Vorbeste de amenzi de 10000 ? Si cum o sa se stabileasca (cumparatorul, politia ,ANAF -in control la piata) daca e adevarat ? Se uita in ochii lui si-l strapunge cu privirea ? Minciuna cica are picioare scurte dar manipularea doctorului in minciuni, merge in Romania mai ceva ca untul pe paine !! A mai fost o sesiune de producatori de avocado in Piata Cotroceni acum cativa ani -cu atestate date de primarii..
 • 0 (0 voturi)    
  interesele fac legea (Vineri, 1 mai 2015, 9:22)

  cristiandoru [anonim]

  vechiul cod comercial,nu considera activitatea producatorului agricol ca si acte de comert.au desfiintat codul.vechea lege a certificatelor de producator,era cat de cat bunicica,dar primarii eliberau certificate pe banda in 3 cazuri : 1. pe drept; 2. pe spaga; 3. pentru a nu le mai da ajutor social celor din comuna. Guvernantii nostri in loc sa faca presiuni pe organele abilitate sa controleze aceste certificate,situatie in care cred ca 80 % dintre primari sau functionari implicati urma sa aiba dosare penale,au preferat sa emita o lege anapoda (nu uitati ca initial in lege era propus si cardul de producator si cantare la fiecare intrare in piata sa-si cantareasca taranul marfa)lege care nu face decat sa goleasca pietele de bunicii aceia cu mainile batatorite. va dau o tema de gandire: eu sunt samsar, in primavara,ma duc la o cunostinta in prahova si fac cu el un contract de arenda pentru un solar al lui dupa care primesc atestat de producator. eu nu am nici o treaba cu munca sau cu recolta lui,el asi vede de treaba lui,eu de a mea. mai pe vara ma duc la cineva din amara si arendez de la el o suprafata cultivata cu pepeni,si scot atestat.toamna,merg in ardeal si la fel,inchei un contract de arenda si vand pe piata cartofi,varza,radacinoase e.t.c.. Noua lege cat si vechea lege permite lucrul acesta. marfa eu o cumpar din piata de gros pe baza de borderou de achizitii,care pe drum in rup si completez fila din carnetul de producator. In realitate se permite cumpararea recoltei sum masca unui contract de arenda.
  • 0 (0 voturi)    
   O lege facuta nu pe genunchi, ci in goana calului (Vineri, 1 mai 2015, 13:07)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui cristiandoru

   Incompetentii astia fac legi din birou, care sa reglementeze viata reala.
   Mai mare prostie ca aceasta lege nu este decat Legea bacsisului cu bon fiscal.
   Alti Dorei !
 • -1 (1 vot)    
  este foarte bine (Vineri, 1 mai 2015, 17:26)

  ss [anonim]

  Pana acum se eliberau certificate de producator la toti speculantii care habar nu au ce inseamna munca de acum in sfarsit cie care muncesc pammantul au loc in piete!! O DECIZIE MINUNATA


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by