VIDEO Continua campania "Hypermarketul - noul inamic public". Ministrul Agriculturii a plecat in control prin supermarketuri, pentru a verifica daca sunt majorate preturile inainte de reducerea TVA la alimente

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2015, 13:10 Actualitate | Esenţial

B1 TV continua campania privind presupusele majorari de preturi practicate de comercianti inainte de reducerea TVA la produsele alimentare, prezentandu-l pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in timp ce vizita un supermarket din Bucuresti, unde a afirmat ca cei care au marit deja preturile pentru a le scadea la 1 iunie vor fi pedepsiti conform legii, fara a specifica insa despre ce legi este vorba.

Campania de demonizare a hypermarketurilor a debutat in aceasta saptamana si a fost anuntata de Dan Sultanescu, consilierul premierului Ponta, intr-un articol din Adevarul.

Cu presa dupa el, Daniel Constantin a afirmat ca saptamana viitoare va merge "in toate magazinele".

"S-a creat asa un subiect, nu stiu cat este de real sau ireal. Odata cu reducerea pretului trebuie sa beneficieze si cetatenii. Sigur ca noi am lucrat foarte mult ca politicieni si nu putem interveni. Se pot gasi parghii legislative asa incat cei care incearca sa profite de aceasta situatie o luna de zile pana la 1 iunie sa sufere apoi", a spus acesta, citat de B1 TV.B1 TV a demarat o campanie sustinand ca, dupa ce Executivul a anuntat ca scade TVA-ul la alimente, "unii dintre cei mai importanti comercianti de pe piata din Romania fac tot posibilul pentru a profita la maximum de pe urma acestei masuri. Metoda practicata: cresc preturile treptat inainte de 1 iunie, data cand taxa pe valoare adaugata va scadea la 9%. Un experiment realizat B1 TV arata ca numai in doua saptamani de la anuntul premierului Victor Ponta, unele preturi s-au majorat si cu 30%".

In urma cu o zi, Victor Ponta a amenintat ca va impune "taxe atat de mari" impotriva comerciantilor care nu vor reduce preturile dupa scaderea TVA la produsele alimentare "incat tot ce castiga speculativ sa piarda pe partea cealalta".

Problema acestei campanii este ca dovezile prezentate public au fost putin credibile, fiind respinse de reprezentantii hypermarketurilor. Si reprezentantul Consiliului Concurentei a spus in cadrul audierilor de la Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor ca probele sunt insuficiente.5749 vizualizari

 • +15 (31 voturi)    
  Bai ce nesimtiti... (Joi, 30 aprilie 2015, 13:17)

  Xerses [utilizator]

  Guvernul asta se face ca munceste..
  De piata libera au auzit?
   #showComment#showComment
 • +15 (21 voturi)    
  DC a plecat in control fara Ponta?! (Joi, 30 aprilie 2015, 13:24)

  lili [anonim]

  Cum de-a ratat Ponta o noua ocazie de populism desantat?!
  Sila!
   #showComment
 • -13 (25 voturi)    
  Supermarketurile (Joi, 30 aprilie 2015, 13:31)

  Un cititor [utilizator]

  Ar trebui desfințate. Sunt create pentru proletari și pentru populația lumii a treia. Mă surprinde că nimeni nu face referire la condițiile de muncă ale angajaților, la salariul de mizerie pe care îl au, la calitatea produselor oferite spre vănzare, precum și proveniența acestora.
 • +8 (12 voturi)    
  Legat de prețuri (Joi, 30 aprilie 2015, 13:47)

  _CK_ [utilizator]

  Am observat că în ultima perioadă, ardeii Kapia vrac din Auchan, au crescut de la 10-11 lei la 18 lei. Posibil să fie doar o perioadă nefastă, la nivel de aprovizionare. Dar chiar și așa... a ajuns ardeiul să coste 18 lei kg ?!
   #showComment
 • +2 (8 voturi)    
  In Cehia (Joi, 30 aprilie 2015, 13:57)

  Gabriela Venerianu-Fibuna [utilizator]

  In ciuda faptului ca pretul petrolului a scazut, dupa o scurta scadere simbolica, acum pretul la combustibili creste din nou. De fapt a depasit chiar pragul de la care scazusera.
   #showComment#showComment
 • +8 (12 voturi)    
  Si hartia igienica... (Joi, 30 aprilie 2015, 14:02)

  JestersTear [utilizator]

  La Billa pretul a crescut peste noapte cu 10%. Probabil retailerul anticipeaza un consum mai mare de alimente, deci o cerere mai mare de hartie igienica.
  :-)
  Curat economie de piata...!
 • +5 (9 voturi)    
  nu e nici o "campanie"!! (Joi, 30 aprilie 2015, 14:05)

  Codruta N [utilizator]

  Am vazut chiar EU cum au crescut preturile!!
  CARE e justificarea? In anii trecuti au crescut preturile intr-o nesimtire, din cauza "scumpirii carburantilor" - anul trecut, cand preturile la carburanti au scazut cu mai mult de 50%, n-au ieftenit NIMIC!! Iar angajatii lor, tot sclavi pe plantatie raman, tot cu salariile minime pe economie!
  Acelasi lucru s-a intamplat si cand cu scaderea TVA la paine - nu s-a ieftenit nimic!

  Altfel... ca din cauza nesimtirii ãstora nu-i iese chestia populista lui Ponta... din partea mea, ciumetele ãsta poate s-o [beeep!] :P
   #showComment#showComment
 • +4 (12 voturi)    
  Nesimtiti (Joi, 30 aprilie 2015, 14:27)

  Mihai [anonim]

  Preturile au crescut in toate hypermarcheturile,la aproape toate articolele si continua sa creasca si la cele inca nemajorate.Cu siguranta sunt intelesi intre ei.Cererea si oferta nu au nici o legatura si nici falimentul ,acolo unde trebuie vrei nu vrei sa consumi.
   #showComment
 • +8 (14 voturi)    
  Cum este posibil? (Joi, 30 aprilie 2015, 14:37)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Deci intr-o tara unde se presupune ca este libertate economica, se recomanda ca fiind "capitalista" , cu economie "de piata", cum este posibil ca ministrul sa controleze hipermarket-urile la preturi!!! Este legal sa puna si adaos 10000000%!!! Nu se incalca nici o lege
   #showComment
 • +7 (11 voturi)    
  pierdere de vreme (Joi, 30 aprilie 2015, 14:48)

  Dedalus [anonim]

  Legumele si multe fructe sunt pe final, din simplul motiv ca abia din iunie-iulie apar culturile de camp.

  O crestere de preturi este oricum de asteptat, din acest motiv.

  Totusi, nu exista produse de genul "carne" sau "lapte" sau "paine" (sau "ardei".

  Exista cateva zeci de feluri de lapte (cel putin) cateva sute de feluri de paine samd. Ce fel de ardei comparam: Kapia, grasi? Mari, mici, medii de ce origine? In ce ambalaj? Cat de vechi?

  Chiar presupunand ca ajungem la acelasi sortiment (trebahiperdificila, dar sa presupunem) este imposibil sa compari produsele asa:

  "ardeii au costat pana astazi atat si astazi sunt atat" -

  pentru ca trebuie sa fie aceiasi ardei din acelasi loc iar perioada de referinta este incerta ("pana acum"?!).

  Mai mult, in timp ce unele produse cresc la pret, altele pot sa scada, totul facand prte din politica gloabala de preturi a retailerului respectiv.

  Nu le tin partea retailerilor, dar toata aceasta discutie este o prostie care demonstreaza ca nici pana in ziua de astazi, la aproape 30 de ani de la caderea comunismului, noi tot nu am inteles preturile, comertul si capitalismul, in general.
   #showComment
 • +1 (9 voturi)    
  mai bine (Joi, 30 aprilie 2015, 14:49)

  xanti [utilizator]

  Toate lanturile de magazine ,Cora,carrefour,Lidl,Kaufland ar pleca din Romania,sa-l vedem pe Ponta ce face dupa asta
   #showComment#showComment
 • +6 (8 voturi)    
  pentru ca se poate (Joi, 30 aprilie 2015, 14:51)

  cresc [anonim]

  Pretul se stabileste in functie de cerere si oferta ....restul sunt discutii.

  Daca produsele se cumpara si cu pretul crescut atunci acesta ramane.

  Daca Auchan ramane 1 sapt cu ardei la 18 lei/ kg, va scadea pretul imediat
 • +4 (8 voturi)    
  culegem ce-am semanat (Joi, 30 aprilie 2015, 15:00)

  Dedalus [anonim]

  Imi pun si alta intrebare: si ce daca au crescut preturile? Ce lege au incalcat?

  Si presupunind ca le-au crescut si maine le vor scadea, cine la va urmari peste o luna sa nu creasca din nou?

  Si inca: cine oblige oamenii sa cumpere de la marii retaileri?

  Nu s-a bucurat toata lumea cand s-au facut mall-uri peste tot ca "dau locuri de munca" si "ajuta la dezvoltare"? Nu au aprobat consiliile locale sa se faca mall-uri in loc de parcuri si stadioane?

  Nu vrea toata lumea "mari investotri"? Pai, astia sunt!

  Chiar credeti ca marii retaileri sunt agentii de caritate? Fac profit si asta e treaba lor si e legitim.

  Adica, de ce sa nu faca profit? Maresc preturile. Si? nu au voie?

  Cred ca ati confundat hypermarketurile cu economia planificata din comunism. Sau cu caritatea bisericeasca....
 • +8 (10 voturi)    
  B1 devine trompeta guvernului....??! (Joi, 30 aprilie 2015, 15:00)

  deval [utilizator]

  B1,trebuia sa acuze cresterea preturilor ca si practica neloiala continua (pentru cateva produse, grupe de produse, pe sezon etc) ale comerciantilor care se produc de cateva ori pe luna ca sa simuleze apoi reduceri.
  Ceeace reclamam guvernului si B1 e ca au prezentat reducerea tva ca pe o masura sociala de reducere a preturilor intr-o MANIPULAREA ORDINARA .Toti ne asteptam ca cei minus 15% sa se imparta intre producatori,transportatori, comercianti, inportatori,consumatori.
  Campania B1/guvern (la care se asociaza si "liberali" ca psd-istul ratacit Sapunaru) vrea sa prezinte prostimii reducerea tva drept o masura sociala si nu una in sprijinul investitorilor si cum nadusesc ei pentru tarisoara . ....Hypermarcheturile au aplicat o practica obisnuita ca si mijloc de aparare la amenintarile "in gol"practicate de guvern si alti ambuscati la anuntarea masurii .
  B1 propaga prostiile guvernului fara sa intrebe in baza carui art de lege si ce pot face in marea lor ravaseala : ANAF, OPC, CC, Min agric si tata mare in raport de orice pret pune comerciantul in conditiile in care el declara si plateste taxele .
  Consiliul concurentei e singurul care poate amenda in cazul in care are dovezi de "intelegeri" intre comercianti.(Preturile marite nu sunt probe).
  SINGURII CARE POT SANCTIONA ASA CEVA NU POT FI DECAT CUMPARATORII/ADICA PIATA !!! Asa e logic, asa e corect.Daca se pun taxe penalizatoare nu tot noi le platim ??!! INVESTIGATIA B1 !?!! Ma lasi?
   #showComment#showComment
 • +4 (6 voturi)    
  control? (Joi, 30 aprilie 2015, 15:21)

  moka [utilizator]

  ma intreb de ce l-au primit comerciantii in control in magazin?
  In baza carui temei legal s-a dus ministrul sa controleze?
  A intocmit cumva vreun proces verbal de control? Sa ni-l arate si noua.

  Acuma nu ca tin partea hypermarketurilor. Au si ele pacatele lor, dar actiunea de control mi se pare de un populism josnic.
 • +4 (4 voturi)    
  ce se va intampla! (Joi, 30 aprilie 2015, 15:45)

  gg [anonim]

  o povestioara scurta despre scadere 9% la alimente:

  1. Anunt: scadere tva la 9% pentru alimente
  2. => marirea preturilor la alimente INAINTE de scadere tva la 9% la alimente
  3. => preturile vor ramane la fel DUPA scaderea tva la 9% pt alimente sau chiar putin mai mari

  ce inseamna asta?
  raspuns :
  1 gaura in buget ,
  2.profit mai mare pt comercianti
  3. iar noi consumatorii ne alegem cu taxe si impozite mai mari!!
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Schimbari de stare emotionala firesti! (Joi, 30 aprilie 2015, 16:32)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cu cca. o saptamana inainte de Paste, Carrefour a redus drastic unele preturi (cu 20-30%), pentru cresterea vanzarilor de sarbatori( obicei preluat din tarile vestice).
  A doua zi dupa sarbatori, preturile au fost crescute pana la valoarea de la care se operase ieftinirea.
  Ieftinirea i-a bucurat pe clienti. Scumpirea (revenirea la vechile preturi) ii infurie.
 • 0 (2 voturi)    
  calcule (Joi, 30 aprilie 2015, 16:34)

  Dedalus [anonim]

  Un produs costa 10 lei fara TVA.

  Cu TVA 24% costa 12,4 lei

  Cu TVA 9 % costa 10,9 lei

  pretul cu 9% fata de pretul cu 24% = 0,88.

  Asta, daca presupunem ca elasticitatea e zero (altfel spus, daca presupunem ca o crestere a pretului de macar 1 ban va conduce la o cadere a vanzarilor de 100% din vanzari...).

  Presupunand insa o elasticitate de 50%, pentru o scadere acceptabila a vanzarilor de 10%, rezulta ca:

  Pretul poate fi nu 10,9 ci in jur de 11,2 lei - conducand la o crestere de 2 ori a a profitului per unitatea vanduta, dar la o crestere a profitului brut total data de o vanzae de 90% fata de cea anterioara.

  Aplicand acest calcul, pot mari pretul fara probleme. Nu incalc nici o lege si nici nu pierd nimic, dimpotriva -castig,

  Se poate face un grafic cu aceasta influenta elasticitate/ pret/ profit si se poate allege o politica de pret.

  Mai sofisticat : pot creste pretul initial la valori echivalente celei anterioare scaderii TVA - apoi determin elasticitatea din date reale, apoi scad in ziua urmatoare pretul pana unde impactul in profit devine pozitiv.

  Mai mult - fac treaba asta pe rand cu produse diferite...

  Si nu incalc nici o lege!
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 30 aprilie 2015, 16:36)

  Xorciser [utilizator]

  Tot scandalul asta nu e facut ca sa ii sperie pe astia sa nu creasca acum preturile, ci sa le arate pisica cu ce se va intampla daca nu vor scadea preturile dupa 1 iunie...
 • +1 (3 voturi)    
  verificati la sange tot ce misca... (Joi, 30 aprilie 2015, 18:46)

  marius [anonim]

  citesc o gramada de ineptii pe aici dar prea putine care merita dezbatute. eu am cateva observatii si intrebari:

  - de ce se accepta importul produselor cu pret de dumping? adica acele produse cu pret mai mic decat cel de productie. exemplu: Profi importa cartofi cu 10 bani kilogramul. pute de la o posta ca e ceva in neregula si nu se sesizeaza nimeni. Si cate o mai fi...
  - de ce nu se face o lege pentru protejarea si promovarea produselor alimentare romanesti?
  - de ce nu avem o bursa a alimentelor?
  - de ce nu invatam fermierii sa se asocieze... prin proiecte concrete si predefinite + ajutor financiar
  - de ce nu avem studii reale ale pretului unui produs oarecare de la producator la raft? concret: cat e pretul la producator si ce inseamna pretul la raft in marile magazine (la raft e magaria pentru ca incep taxele: pozitie pe raft, imagine, revista, pe dr.acu si pe tatsu + plus cele legale + adaos comercial nesimtit + discount ce nu se vede in pret...).
  - unde, cine si cum se verifica retetele produselor si de ce nu sunt interzise cele neconforme?
  - de ce nu se spune numele magazinelor care calca pe bec in nici o stire audio/vizuala?
  - de ce acceptam importul si fabricarea unor produse cu mai mult de 2 substante sintetice?
  - de ce nu sunt interzise cele cancerigene si potential cancerigene.

  sau asa de rasu plansu: de cremvustii nu sunt din carne?

  salariile sunt mici si dicteaza in fata rationalului dar nici conducatorii nu gandesc pentru a imbunatati situatia. nu tot ce ne impun cei de afara e bun, nici de la FMI sau altii ca ei. hai sa facem ceva si pentru noi, sa fim un pic mai nationalisti...
 • +1 (3 voturi)    
  Intentia nu e rea, aplicarea lasa de dorit (Joi, 30 aprilie 2015, 21:30)

  bigbrother [utilizator]

  Din cate imi aduc aminte exista o actiune in curs de desfasurare privind Auchan, Carrefour, Kaufland şi Cora pentru intelegeri cu furnizorii pentru stabilirea preturilor. N-a trecut prea mult timp de cand Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 154 milioane lei retailerii Metro, Real, Selgros si Mega Image si 21 de furnizori ai acestora pentru intelegeri pentru fixarea preturilor in perioada 2005-2009.

  Deci motive exista si e bine ca se verifica preturile. Cum se face asta insa e de rasul curcilor, in curand il vom vedea si pe Ponta in vizita printre raioanele magazinelor, dand indicatii pretioase.

  Mai rau este ca dupa euforia noilor preturi, acestea vor incepe sa creasca treptat si pe la sfarsitul anului probabil vom avea aceleasi preturi ca acum. Este mai mult decat necesar un comparator de preturi cu istoric, cu statistici, informatii clare despre ce implica acele preturi etc. Solutii exista si se folosesc peste tot in lume, doar noi reinventam roata si o facem patrata.
 • +1 (1 vot)    
  Puteti spune ce vreti . . . (Vineri, 1 mai 2015, 9:39)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . .ca tot o magarie tipic romaneasca, aplicata insa de nemti sau de francezi, este. Nu spune nimeni ca un comerciant nu trebuie sa faca profit, ca doar de aia face comert, sa aiba profit,nu? Problema ocolita de mai toti cei care au postat inaintea mea si sunt vreo 90 la numar este ca unii dintre ei (comerciantii) nu s-au multumit numai cu injectarea puilor si a carnurilor procesate ci au incercat sa isi mai mareasca inca un pic profitul in mod necinstit pe seama amratilor din Romania, anuland prin cresteri artificiale de pret impactul asupra cumparatorului a reducerii de TVA din iunie. Exact cum se procedeaza si inaintea asa ziselo Black-Friday. Daca nu as fi constata personal aceaste cresteri bruste de preturi va credeam. Dar nu e asa cum spuneti! Poate ca acum sa fi revenit, in urma scandalului iesit, dar tineti minte toti cei care afirmati sus si tare contrariul, ca niciodata nu iese fum fara foc.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri