B1 TV continua campania privind presupusele majorari de preturi practicate de comercianti inainte de reducerea TVA la produsele alimentare, prezentandu-l pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in timp ce vizita un supermarket din Bucuresti, unde a afirmat ca cei care au marit deja preturile pentru a le scadea la 1 iunie vor fi pedepsiti conform legii, fara a specifica insa despre ce legi este vorba.

Campania de demonizare a hypermarketurilor a debutat in aceasta saptamana si a fost anuntata de Dan Sultanescu, consilierul premierului Ponta, intr-un articol din Adevarul.

Cu presa dupa el, Daniel Constantin a afirmat ca saptamana viitoare va merge "in toate magazinele".

"S-a creat asa un subiect, nu stiu cat este de real sau ireal. Odata cu reducerea pretului trebuie sa beneficieze si cetatenii. Sigur ca noi am lucrat foarte mult ca politicieni si nu putem interveni. Se pot gasi parghii legislative asa incat cei care incearca sa profite de aceasta situatie o luna de zile pana la 1 iunie sa sufere apoi", a spus acesta, citat de B1 TV.

B1 TV a demarat o campanie sustinand ca, dupa ce Executivul a anuntat ca scade TVA-ul la alimente, "unii dintre cei mai importanti comercianti de pe piata din Romania fac tot posibilul pentru a profita la maximum de pe urma acestei masuri. Metoda practicata: cresc preturile treptat inainte de 1 iunie, data cand taxa pe valoare adaugata va scadea la 9%. Un experiment realizat B1 TV arata ca numai in doua saptamani de la anuntul premierului Victor Ponta, unele preturi s-au majorat si cu 30%".

In urma cu o zi, Victor Ponta a amenintat ca va impune "taxe atat de mari" impotriva comerciantilor care nu vor reduce preturile dupa scaderea TVA la produsele alimentare "incat tot ce castiga speculativ sa piarda pe partea cealalta".

Problema acestei campanii este ca dovezile prezentate public au fost putin credibile, fiind respinse de reprezentantii hypermarketurilor. Si reprezentantul Consiliului Concurentei a spus in cadrul audierilor de la Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor ca probele sunt insuficiente.