Romania nu face parte din zona Schengen, dar este nerabdatoare sa i se alature si da dovada de multe eforturi in securizarea frontierei europene, se arata intr-un reportaj Euronews citat de Digi 24. Reportajul realizat de jurnalistii Euronews in Romania arata insa si ca tara noastra se confrunta cu un nou fenomen: tinde sa devina o noua poarta spre Europa pentru imigrantii care fug din Orientul Mijlociu, in cautarea unei vieti mai bune.

Reportajul Euronews a fost filmat alaturi de echipaje de la Garda de Coasta din Romania si in centrul pentru refugiati din Galati. Materialul incepe la Constanta, cu imagini filmate intr-o ambarcatiune a Pazei de Coasta. Un ofiter roman povesteste cum a fost surprins in larg un vas plin cu imigranti. "Am descoperit o ambarcatiune in deriva si care nu avea semnale de navigatie pornite. Nu era niciun semn de activitate... Dupa zece minute, au aparut aproximativ douazeci de persoane: femei, barbati si un bebelus. Atunci mi-a trecut prin minte ca, dupa doua sau trei zile pe mare, sa vezi un copil zambind, ei bine, ma face fericit", a spus Ciprian Popa, comandant Paza de coasta.

Bebelusul salvat din barca aflata in deriva avea numai cinci luni. S-a nascut intr-o tabara de refugiati din Turcia. Familia a fugit din Siria atunci cand gruparea Statul Islamic a atacat orasul in care locuiau.

Cu astfel de cazuri se confrunta tot mai des ofiterii Centrului de supraveghere a frontierelor de la Constanta, relateaza jurnalistii Euronews. Ambarcatiuni de dimensiuni mici din Turcia vin pline cu refugiati care spera ca vor lua viata de la capat in Europa de vest. ¬Nimeni nu poate intra pe teritoriul Uniunii Europene nedetectat pentru ca avem un echipament foarte bun si eficient. Cu acesta putem detecta nave mai mici de 20 de metri si de la o distanta de 12 mile marine¬, a spus Madalina Zamfir, ofiter Paza de coasta. Jurnalistii de la Euronews scriu ca desi nu face parte din zona Schengen, Romania a demonstrat ca vrea sa asigure securitatea frontierei exterioare a Europei si supravegheaza indeaproape tarmul Marii Negre.

"Pentru mine si pentru colegii mei este frustrant. Noi facem o treaba buna acolo, la frontiera. Si multi bani au fost investiti pentru a asigura frontierele extrene ale Uniunii Europene: banii contribuabililor europeni si romani", declara Liviu-Marius Galos, adjunct al inspectoratului general al Politiei romane de frontiera.

La un nivel tehnic, Romania este pregatita sa se alature zonei Schengen, dar Franta, Germania si Olanda se opun si invoca nivelul ridicat al coruptiei. Jurnalistii Euronews subliniaza insa ca magistratii romani duc o lupta acerba impotriva coruptiei, pentru a-i convinge pe europeni ca Romania se schimba.