Ministrul roman de externe Bogdan Aurescu si-a exprimat sambata seara, intr-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca in contextul afirmatiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecintele unei eventuale participari a statului scandinav la sistemul antiracheta al NATO, si a subliniat ca amenintarea de a utiliza forta impotriva unui stat NATO este inadmisibila.

Ambasadorul Rusiei in Danemarca a avertizat sambata statul scandinav sa nu se alature sistemului antiracheta al SUA si NATO, pe care Moscova il considera o amenintare, aminteste Agerpres.

"Nu cred ca danezii sunt pe deplin constienti de consecintele alaturarii Danemarcei la sistemul antiracheta condus de americani", a apreciat Mihail Vanin intr-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.

"Daca se va intampla acest lucru, navele daneze vor deveni tinte pentru rachetele nucleare rusesti", a adaugat el.

"Danemarca ar deveni parte a amenintarii impotriva Rusiei, ar fi mai putin pasnica si relatiile cu Rusia ar fi afectate", a adaugat Vanin.

Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus ca remarcile au fost "inacceptabile", adaugand ca "Rusia stie foarte bine ca scutul antiracheta al NATO este defensiv si nu este indreptat impotriva sa".

"Suntem in dezacord in multe puncte cu Rusia, dar este important ca situatia sa nu escaladeze", a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.

Danemarca a anuntat in august ca intentioneaza sa echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antiracheta.

In postarea sa pe Twitter, Aurescu mentioneaza ca este total de acord cu ministrul de externe danez, exprimandu-si "deplina solidaritate cu Danemarca, in calitate de aliat NATO al Romaniei, in chestiunea declaratiei ruse privind apararea antiracheta".

"Amenintarea de a utiliza forta impotriva unui stat NATO este inadmisibila. Sistemul de aparare antiracheta este numai pentru autoaparare, asa cum este definita de Carta ONU, si nu are nimic de a face cu Rusia", a mai precizat seful diplomatiei romane.