Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, se afla printre candidatii admisi sa sustina interviul in cadrul procedurii de desemnare a reprezentantului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), anunta Agerpres.

Foto:

Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul propriu lista persoanelor admise sa sustina interviul programat pentru marti, 3 martie.

'In temeiul art. 5 alin.1 din Procedura pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, aprobata de Guvernul Romaniei la 14 ianuarie 2015, membrii prezenti ai comisiei de selectie au decis, in unanimitate, in urma verificarii dosarelor de candidatura depuse pana la 23 februarie 2015, admiterea la interviu a urmatorilor candidati: Gheorghe Buta, Valeriu Ciuca, Ruxandra Costache, Claudia-Ana Costea (Moarcas), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia-Matei Spineanu, Dragos Constantin Tarsia, Camelia Toader, Augustin Zegrean', se arata intr-un comunicat postat pe site-ul MJ.

Potrivit sursei citate, prezenta personala a candidatilor la interviu este obligatorie.

Interviul va avea loc in Sala de Consiliu a Ministerului Justitiei, in 3 martie, intre orele 9,00-14,00 si 17,00-20,00, iar durata va fi de 30 - 45 minute pentru fiecare candidat.

In 29 ianuarie, MJ a anuntat ca a lansat procedura de selectie pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la CJUE.

Procedura de numire a judecatorilor la CJUE este prevazuta de art. 253, 254 si 255 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE. Conform articolului 253 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, 'judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut de art. 255 TFUE'.

'La data de 14 ianuarie 2015, Guvernul Romaniei si-a insusit Memorandumul initiat de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe cu tema Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Astfel, poate fi desemnata candidat al Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene persoana care prezinta toate garantiile de independenta si care intruneste conditiile cerute pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale sau care este jurist, ale carui competente sunt recunoscute si care se bucura de o buna reputatie profesionala, morala si civica', se arata in comunicatul de atunci.

Interviul este sustinut in fata Comisiei de selectie, prezidata de ministrul Justitiei.