Scolile nu mai pot organiza concursuri cu taxa intre elevi, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Oficialul a anuntat are in vedere si "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school". Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul a anuntat ca "exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale" de alocare de fonduri pentru reabilitarea scolilor fara autorizatie sanitara de functionare, cu obiectivul ca toate scolile sa obtina autorizatia pana la finalul anului.

Elevi in tabara scolaraFoto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru Agerpres ca "o prioritate esentiala este aceea a obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru toate cele 2.520 de scoli din Romania care nu au in acest moment autorizatie sanitara de functionare. Este un singur judet care are toate scolile cu autorizatie sanitara de functionare - Sibiu, la extrema cealalta sunt judete cum este Suceava, care are 465 de scoli fara autorizatie sanitara de functionare. Sunt si alte judete care au 270 scoli fara autorizatie sanitara de functionare".

Sorin Campeanu

Sorin Campeanu

Foto: Agerpres

"Exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale prin care MDRAP sustine alocarea de fonduri catre reabilitarea acestor unitati de invatamant in scopul obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, in scopul imbunatatirii calitatii educatiei si imbunatatirii accesului la educatie al copiilor. Este un numar extrem de mare", a afirmat ministrul, pentru agentia citata.

Cimpeanu a accentuat ca "obiectivul la nivelul anului 2015 este acela al obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru un procent cat mai mare din aceste scoli, dar oricum toate ar trebui sa aiba autorizatie sanitara pana la inceputul anului scolar urmator".

In ceea ce priveste concursurile cu taxa organizate pana acum de scoli, ministrul a declarat ca "a fost o solicitare generala de interzicere a colectarii de fonduri in scoli. In acest regim al colectarii de fonduri in scoli se incadreaza si taxa de participare pentru concursuri private. Exista organizate de Ministerul Educatiei o serie completa de concursuri fara taxa. Pe de alta parte nu neg nici importanta pregatirii elevilor in vederea participarii la astfel de concursuri (...). Astfel de concursuri, cu taxa, conform unui ordin de ministru de la inceputul lunii decembrie, inainte sa preiau acest mandat, nu mai pot fi organizate in institutiile de invatamant preuniversitar de stat".

Ministrul Educatiei a declarat pentru Agerpres ca are in vedere "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school. Sunt importante, dar parintii trebuie sa stie unde isi lasa copiii, in ce conditii - deci un sistem de evaluare si acreditare a unui after school, indiferent ca este vorba de acest sistem in domeniul public sau privat, cu atat mai mult in domeniul public, unde pentru after school se foloseste infrastructura scolii de stat".

Referitor la modul in care transpune in practica decizia Curtii Constitutionale pe Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca "decizia CCR este executorie in termen de 45 de zile de la publicarea ei. Carevasazica la inceputul lunii martie - 9-10 martie - va trebui sa fie identificata o solutie de punere in aplicare a deciziei CCR care spune ca: 'Disciplina de religie, conform prevederilor Constitutiei, este obligatorie pentru scoli si pentru Ministerul Educatiei si este optionala pentru elev'. Schimbarea la nivel procedural esentiala este aceea ca, daca la inceputul anului scolar 2014-2015 trebuiau sa isi exprime in mod expres, scris, parerea parintii care nu doreau ca ai lor copii sa participe la orele de religie, de data aceasta se merge in oglinda, va trebui sa isi exprime parintii intentia de a participa copilul la orele de religie si ce fel de religie".

"Din punct de vedere procedural acest lucru va trebui sa fie reglat: Ce putem face noi la Ministerul Educatiei? Sa solicitam inca inainte de inceputul anului scolar depunerea acestor cereri de participare la orele de religie pentru a putea estima necesarul de cadre didactice pentru inceputul anului scolar 2015-2016. Punerea in practica a deciziei CCR se poate face sau printr-o OUG de modificare a legii sau direct in Parlament. Noi sustinem ideea ca o dezbatere in Parlament si o reglare la nivelul legii in Parlament este preferabila si acest lucru ar trebui sa se intample in intervalul de 45 de zile pe care il avem la dispozitie de punere in aplicare a deciziei CCR", a afirmat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Oficialul a vorbit si despre o noua clasificare a universitatilor, ca prioritate a Ministerului. De asemenea, Cimpeanu a reluat ideea ca este nevoie de o noua Lege a educatiei, pe care a sustinut-o inca de cand a fost audiat in parlament. "La nivelul sistemului de educatie este promovat din ce in ce mai puternic acel punct de vedere care spune: decat sa repari in multe randuri un anumit lucru, mai bine initiezi elaborarea unei noi legi impreuna cu toti actorii interesati. Aceasta dezbatere sa fie facuta la nivelul Parlamentului, este un obiectiv major care ar avea avantajul pe care l-am mentionat - al predictibilitatii si stabilitatii sistemului de educatie", a sustinut ministrul, in interviul acordat Agerpres.

Sorin Cimpeanu a afirmat si ca "numarul scolilor este foarte mare si aici as mentiona discrepante cu privire la nivelul de fragmentare: exista judete in care media numarului de elevi per scoala este sub 100 de elevi, in conditiile in care in acele judete sunt colegii cu 3.000-4.000-5.000 de elevi. Avem foarte multe scoli cu numar mic si foarte mic de elevi. Problemele care apar sunt pe masura si eficienta actiunilor de control ale ministerului se sprijina pe inspectoratele scolare judetene".

Ministrul Educatiei a anuntat ca "pe 9 februarie lansam concursurile pentru functiile de inspector scolar general, ele s-ar putea incheia in doua luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o luna diferenta, putem lansa concursurile pentru inspectorii scolari generali adjuncti si pentru directori casa corp didactic, dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare. Succesiunea este logica, intrucat pentru organizarea concursurilor de directori inspectoratele scolare au un rol important alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, deci ei trebuie sa fie deja stabili cu concursurile finalizate".