Ministrul Educatiei: Scolile nu mai au voie sa organizeze concursuri cu taxa. Este nevoie de un sistem de acreditare a unitatilor after school

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 13:52 Actualitate | Esenţial


Elevi in tabara scolara
Foto: Agerpres
Scolile nu mai pot organiza concursuri cu taxa intre elevi, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Oficialul a anuntat are in vedere si "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school". Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul a anuntat ca "exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale" de alocare de fonduri pentru reabilitarea scolilor fara autorizatie sanitara de functionare, cu obiectivul ca toate scolile sa obtina autorizatia pana la finalul anului.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru Agerpres ca "o prioritate esentiala este aceea a obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru toate cele 2.520 de scoli din Romania care nu au in acest moment autorizatie sanitara de functionare. Este un singur judet care are toate scolile cu autorizatie sanitara de functionare - Sibiu, la extrema cealalta sunt judete cum este Suceava, care are 465 de scoli fara autorizatie sanitara de functionare. Sunt si alte judete care au 270 scoli fara autorizatie sanitara de functionare".

Sorin Campeanu
Foto: Agerpres
"Exista un parteneriat intre Ministerul Educatiei si cel al Dezvoltarii Regionale prin care MDRAP sustine alocarea de fonduri catre reabilitarea acestor unitati de invatamant in scopul obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, in scopul imbunatatirii calitatii educatiei si imbunatatirii accesului la educatie al copiilor. Este un numar extrem de mare", a afirmat ministrul, pentru agentia citata.

Cimpeanu a accentuat ca "obiectivul la nivelul anului 2015 este acela al obtinerii autorizatiei sanitare de functionare pentru un procent cat mai mare din aceste scoli, dar oricum toate ar trebui sa aiba autorizatie sanitara pana la inceputul anului scolar urmator".

In ceea ce priveste concursurile cu taxa organizate pana acum de scoli, ministrul a declarat ca "a fost o solicitare generala de interzicere a colectarii de fonduri in scoli. In acest regim al colectarii de fonduri in scoli se incadreaza si taxa de participare pentru concursuri private. Exista organizate de Ministerul Educatiei o serie completa de concursuri fara taxa. Pe de alta parte nu neg nici importanta pregatirii elevilor in vederea participarii la astfel de concursuri (...). Astfel de concursuri, cu taxa, conform unui ordin de ministru de la inceputul lunii decembrie, inainte sa preiau acest mandat, nu mai pot fi organizate in institutiile de invatamant preuniversitar de stat".

Ministrul Educatiei a declarat pentru Agerpres ca are in vedere "implementarea unui sistem de evaluare, acreditare a unitatilor after school. Sunt importante, dar parintii trebuie sa stie unde isi lasa copiii, in ce conditii - deci un sistem de evaluare si acreditare a unui after school, indiferent ca este vorba de acest sistem in domeniul public sau privat, cu atat mai mult in domeniul public, unde pentru after school se foloseste infrastructura scolii de stat".

Referitor la modul in care transpune in practica decizia Curtii Constitutionale pe Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca "decizia CCR este executorie in termen de 45 de zile de la publicarea ei. Carevasazica la inceputul lunii martie - 9-10 martie - va trebui sa fie identificata o solutie de punere in aplicare a deciziei CCR care spune ca: 'Disciplina de religie, conform prevederilor Constitutiei, este obligatorie pentru scoli si pentru Ministerul Educatiei si este optionala pentru elev'. Schimbarea la nivel procedural esentiala este aceea ca, daca la inceputul anului scolar 2014-2015 trebuiau sa isi exprime in mod expres, scris, parerea parintii care nu doreau ca ai lor copii sa participe la orele de religie, de data aceasta se merge in oglinda, va trebui sa isi exprime parintii intentia de a participa copilul la orele de religie si ce fel de religie".

"Din punct de vedere procedural acest lucru va trebui sa fie reglat: Ce putem face noi la Ministerul Educatiei? Sa solicitam inca inainte de inceputul anului scolar depunerea acestor cereri de participare la orele de religie pentru a putea estima necesarul de cadre didactice pentru inceputul anului scolar 2015-2016. Punerea in practica a deciziei CCR se poate face sau printr-o OUG de modificare a legii sau direct in Parlament. Noi sustinem ideea ca o dezbatere in Parlament si o reglare la nivelul legii in Parlament este preferabila si acest lucru ar trebui sa se intample in intervalul de 45 de zile pe care il avem la dispozitie de punere in aplicare a deciziei CCR", a afirmat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Oficialul a vorbit si despre o noua clasificare a universitatilor, ca prioritate a Ministerului. De asemenea, Cimpeanu a reluat ideea ca este nevoie de o noua Lege a educatiei, pe care a sustinut-o inca de cand a fost audiat in parlament. "La nivelul sistemului de educatie este promovat din ce in ce mai puternic acel punct de vedere care spune: decat sa repari in multe randuri un anumit lucru, mai bine initiezi elaborarea unei noi legi impreuna cu toti actorii interesati. Aceasta dezbatere sa fie facuta la nivelul Parlamentului, este un obiectiv major care ar avea avantajul pe care l-am mentionat - al predictibilitatii si stabilitatii sistemului de educatie", a sustinut ministrul, in interviul acordat Agerpres.

Sorin Cimpeanu a afirmat si ca "numarul scolilor este foarte mare si aici as mentiona discrepante cu privire la nivelul de fragmentare: exista judete in care media numarului de elevi per scoala este sub 100 de elevi, in conditiile in care in acele judete sunt colegii cu 3.000-4.000-5.000 de elevi. Avem foarte multe scoli cu numar mic si foarte mic de elevi. Problemele care apar sunt pe masura si eficienta actiunilor de control ale ministerului se sprijina pe inspectoratele scolare judetene".

Ministrul Educatiei a anuntat ca "pe 9 februarie lansam concursurile pentru functiile de inspector scolar general, ele s-ar putea incheia in doua luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o luna diferenta, putem lansa concursurile pentru inspectorii scolari generali adjuncti si pentru directori casa corp didactic, dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare. Succesiunea este logica, intrucat pentru organizarea concursurilor de directori inspectoratele scolare au un rol important alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, deci ei trebuie sa fie deja stabili cu concursurile finalizate".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12559 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  unitatile after school o afacere veritabila (Miercuri, 4 februarie 2015, 14:04)

  jackalphonse [utilizator]

  v ati prins si incercati sa pastrati doar unitatile prietene. nu este nevoie de nicio acreditare, trebuie doar verificat unde se duc banii.
  tineti va bine de acreditarea liceelor si facultatilor private. nu le mai lasati sa functioneze pe cele neacreditate. unitatile afterschool nu ofera diplome!
  • +1 (3 voturi)    
   Invatamantul de Stat in Romania (Miercuri, 4 februarie 2015, 16:36)

   Dl.Vucea [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   o afacere ilegala cu bani muli si "la negru". De la vanzari de obiecte in scoli prin cadrele didactice panala la taxe inventate incasate fara chitanta pentru concursuri fara valoare. Numai afaceri murdare patronate de Inspectoratele Scolare judetene care patroneaza aceste afaceri. Invatamantul a ajuns o cloaca fetida in care coruptia si banii din afaceri necurate sunt singurul lucru care conteza.Sistemul de invataman romanesc functioneaza pentru interesul mafiotilor si nu pentru al copiilor.
  • -1 (1 vot)    
   PSD - mai intai si va pune directorii politici (Miercuri, 4 februarie 2015, 17:24)

   Nume [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   si apoi va acredita after school-urile !!Astfel banii de pe acreditari vor ajunge prin intermediu directorilor, taman la ministru care propune afacerea!! Industria educatiei este cea mai rentabila in Ro iar motorul acestei industrii a fost intodeanuna PSD!!
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 4 februarie 2015, 14:06)

  Gica [anonim]

  "Omule" ...iti spun eu unde isi lasa parintii copii.
  La after schol- urile invatatoarei de la clasa. Mai bine aici at lucra putin. Poate ar fi necesara si sa -i determine la o alegere...asa elimina si diferentierile de la clasa...si lipsa predarii materiei ( pe motiv ca s- a facut cu cei inscrisi la after scholl), etc.
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 4 februarie 2015, 14:20)

  tirolez [utilizator]

  Probabil vor ramane doar concursurile private serioase, cu amendamentul ca vor fi accesibile doar in orasele mari, in orasele mici va fi greu de gasit spatii.
  Vreau insa sa spun ceva despre concursurile "gratuite" aprobate de minister. Comper, organizat de paralela 45. Poate nu e vina lor, dar foarte multe invatatoare in goana lor dupa ele stiu ce, dau indicatii de rezolvare si se ajunge ca in unele clase sa se ia in masa punctajul maxim. Subiectele se cunosc cu o seara inainte, unii au acces la ele. Exista si o intreaga lista de culegeri pentru pregatire etc.
 • +5 (7 voturi)    
  Este nevoie de verificarea de constitutionalitate (Miercuri, 4 februarie 2015, 14:36)

  ty [utilizator]

  a unor integi gramezi de ordonante pontiste care au modificat legea educatiei.
 • 0 (2 voturi)    
  C (Miercuri, 4 februarie 2015, 15:42)

  Emil2000 [utilizator]

  Nice
 • +1 (1 vot)    
  after-school de stat (Miercuri, 4 februarie 2015, 16:27)

  romi [anonim]

  ar trebui reglementat in primul rand in scolile de stat after-school-ul, adica: ce se face (de ex. nu se vor preda lectii, doar exercitii), se vor emite chitante pentru banii incasati de catre invatatori, etc, etc... sunt multe de reglementat, numai sa vrea dom' ministru
 • +1 (3 voturi)    
  Alt deștept la învățământ! (Miercuri, 4 februarie 2015, 16:43)

  vali47 [utilizator]

  Ăsta,ministrul învățământului,pare-că a fost coleg de doctorat cu Ponta.Mint la fel.;A făcut o înțelegere cu Ministerul Dezvoltării,să nu mai fie până la toamnă școli fără autorizație sanitară.De unde vine ăsta?La toamnă va spune că el a vrut,dar școlile nu sunt în subordinea/subordonarea ministerului dezvoltării(că are și ministerul ăsta o denumire de râs).Este clar că minte și nu vrea să facă nimic.Se dă preocupat de problemă.Schimbă bă subordonarea școlilor,cel puțin pentru cele cu probleme deosebite!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu numai subordonarea (Duminică, 24 mai 2015, 23:54)

   Mia [anonim] i-a raspuns lui vali47

   Trebuie schimbata si subordonarea, si aplicarea legilor dupa ureche, si modul in care se face fianantarea, pe cap de elev. De ce? Pentru ca nu ajunge nici un ban la copii sau in dotarile de scoli. Si mai ales, trebuie controlati cei care dirijeaza banii, adica directorii, a caror putere a crescut prea mult si, deci ei fura muuult mai mult decat inainte de legea BOC-Basescu. Banii de dotari si salarii trebuie controlati, ca intra prea mult in buzunarele conducatorilor numiti politic.
 • -1 (1 vot)    
  Ăsta-i minister ? (Miercuri, 4 februarie 2015, 17:52)

  Hâtru [anonim]

  Pentru cei interesați. Poate se uită și domn`ministru ce se întâmplă sub conducerea sa !

  OMEN nr. 3.371/2013 - ordin de ministru !!!
  Art. 7 Planurile-cadru de învățământ aprobate prin prezentul ordin se aplică începând cu anul școlar 2013-2014 la clasa pregătitoare și la clasa I, începând cu anul școlar 2014- 2015 la clasa a II-a, iar din anul 2015-2016 la clasele a III-a și a IV-a.

  Adresa nr. 27117/2015 - subsecretar de astat !!!
  I) În anul școlar 2015-2016:
  b) la clasa a IV-a se aplică Planul-cadru de învățământ aprobat prin OMECT nr. 5198/2004 și programele școlare incluse în Anexă.

  Urmează IȘJ cu părerea sa și ... tot așa !
  Un ordin de ministru se modifică prin ordin de ministru, nu de de toți ... angajații
 • -1 (1 vot)    
  concurusuri care fura viitorul copiilor (Miercuri, 4 februarie 2015, 18:59)

  Dedalus [utilizator]

  Unele scoli private au facut din concursurile astea o ratiune de a exista, Ele nu mai urmeaza programa aprobata, nu mai urmeaza nici o programa ci pur si simplu pregatesc eleviii pentru concursuri.

  Astfel, elevii care reusesc la aceste concursuri devin o buna publicitate pentru scoala private respective, dar cunostintle lor la alte materii si chiar la cele de concurs (in afara meteriei pentru concurs) sunt foarte scazute.

  In loc sa predea m,ateria din programa, profesrtorii si invtatorii pregatesc la greu copiii pentru aceste concursuri.

  Concururile ar trebui interzise toatal in mediul scolar si reintroduse fostele Olimpiade.

  Altfel, profitand de naivitatea parintilor, scolile private, fundatiile organizatoare si o multime de alte capuse vor face bani pe spinarea viitorului copiiilor.
 • -1 (1 vot)    
  after school = meditatii ilegale (Miercuri, 4 februarie 2015, 19:03)

  Dedalus [utilizator]

  In unele scoli after-school este numele consipirativ al meditatiilor. Profesorii fac meditatii sau pregatire pentru concursuri in aceste "after=school".

  In special in scolile private ar trebui interzisa practica obligarii parintilor sa lase copiii pana la ora 1600 in scoala.

  Sunt cel putin doua scoli private in Bucuresti la care exista numai program lung - de la 8.30 0 pana la 16.00-17.00, dar in perioada de dupa amiaza se fac tot ore. Din nefericire, acest lucru impieteaza grav asupra psihicului copiilor.

  Ministerul ar trebui sa oblige scolile private sa lase la alegere programul de afterschool.

  Mai mult, ar trebui sa se interzica cu desavarsie meditatiile in after school sau pregatirile pentru concursuri in acestea. Asa cum se prezinta acum , profesorii fac in realitate meditatii cu porprii elevi in timpul afterschool. Avand in vedere ca after school se plateste, practica aceeasta incalca Codul deontologic al cadrelor didactice.
  • +1 (1 vot)    
   ????????? (Miercuri, 4 februarie 2015, 19:48)

   Mihai_ [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   "In special in scolile private ar trebui interzisa practica obligarii parintilor sa lase copiii pana la ora 1600 in scoala."

   1. Nu te obliga nimeni sa iti dai copilul la o scoala privata care ii "obliga" pe parinti sa isi lase copiii pana la ora 16.

   2. Daca nu ai copii in situatia asta, ce iti pasa de cum isi cheltuie altii banii?
  • +1 (1 vot)    
   :)) (Miercuri, 4 februarie 2015, 19:52)

   Paul_ [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   "Mai mult, ar trebui sa se interzica cu desavarsie meditatiile in after school sau pregatirile pentru concursuri in acestea."

   Eu, in timpul liber, imi pregatesc copilul acasa (se poate considera after-school), pentru concursuri (cu sau fara plata). Nu crezi ca ministerul ar trebui sa dea o lege prin care sa imi INTERZICA sa mai fac asa ceva?
 • 0 (2 voturi)    
  banii altora (Miercuri, 4 februarie 2015, 19:45)

  Mihai_ [anonim]

  Ce ar fi ca d-l ministru sa isi vada de banii dumnealui si sa lase parintii in pace sa ii cheltuie cum ii taie capul? Chiar avem nevoie de asistenta d-lui ministru pentru a ne creste copiii?

  Rezultatele administrarii de catre MEC a sistemului de invatamant, se vad. Poate chiar MEC-ul este problema sistemului de invatamant!

  PS: Nu am de castigat nici un ban nici un desfasurarea concursurilor, nici a vreo unui after-school.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce taxe? (Duminică, 24 mai 2015, 23:49)

  Maria [anonim]

  Pai e bine sa se stie ca domnul Sorinel Campeanu nu stie ce se intampla, de fapt pe mosia dumnealui. In scoli, licee si in alte institutii de stat, se fura ca-n codru, dar nimeni nu verifica ce fac conducatorii aia cu banii statului. Si cine administreaza prost acesti bani? Cine oare??? Directorii numiti numai si numai din PSD. Ei, impreuna cu Consiliul de administratie, format numai din PSD-isti, profesori, parinti, primari, dau drumul la bani in punga proprie si a altora din partid si cu ce mai ramane, mai vad si copiii cate un scaun, din an in pasti. Acolo unde nu se cer bani de la parinti si pentru scaune. Oare Curtea de Conturi si DNA-ul, dorm? Sau se fac si ei ca nu vad nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by