Ce se intampla cu ora de Religie in scoala: Care este pozitia Ministerului Educatiei, cum arata decizia Curtii Constitutionale si ce spune profesorul de la care a plecat plangerea

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 26 ianuarie 2015, 17:55 Actualitate | Esenţial


Religia in scoli
Foto: Agerpres
Decizia Curtii Constitutionale referitoare la ora de Religie se aplica din septembrie 2015, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Parintii care vor ora de Religie pentru copiii lor vor depune, asadar, solicitare la scoala incepand din anul scolar 2015-2016. Pozitia Ministerului vine dupa ce vineri a fost publicata in Monitorul Oficial decizia CCR, care statueaza ca este neconstitutional sa ceri persoanei care alege sa nu studieze religia sa faca solicitare de a se retrage de la ora. Emil Moise, profesorul care a ridicat aceasta exceptie de neconstitutionalitate, a declarat insa pentru HotNews.ro ca pana cand Parlamentul va pune Legea educatiei in acord cu decizia CCR, "Constitutia spune ca se suspenda dispozitiile neconstitutionale. Asta inseamna ca nu mai putem preda religia in aceste 45 de zile".
 • Monitorul Oficial a publicat vineri decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care spune ca este neconstitutional ca elevul care nu vrea religia sa trebuiasca sa depuna solicitare pentru a se retrage de la aceasta ora.
 • Judecatorii CCR au constatat ca modul in care a fost reglementata prin Legea educatiei "oferta educationala referitoare la disciplina Religie este de natura sa afecteze libertatea de constiinta".
 • "Manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres", argumenteaza Curtea.
 • Intrebat daca Ministerul Educatiei poate aplica decizia Curtii Constitutionale din septembrie 2015, si nu de astazi, Augustin Zegrean - presedintele CCR - a declarat pentru HotNews.ro ca "decizia Curtii este general obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial".
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015

Sorin Campeanu
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a declarat ca "pozitia Ministerului este urmatoarea: ceea ce s-a publicat in Monitorul Oficial se aplica din septembrie 2015". Parintii trebuie sa depuna solicitare la scoala pentru ca elevii sa faca ora de Religie incepand cu anul scolar urmator.

Mai multe detalii ne-au fost date de Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei. Potrivit Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate timp de 45 de zile, termen in care Parlamentul trebuie sa modifice aceste articole de lege.

"Ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci obligatorie. Prevederile [din legea educatiei declarate neconstitutionale - n.red.] se refera strict la modul in care elevii si parintii opteaza pentru ora de Religie, iar asta se schimba in momentul in care ei fac optiunile, adica septembrie 2015", a declarat pentru HotNews.ro Liliana Preoteasa.

Aceasta a precizat ca, dupa decizia Curtii, "Parlamentul este cel care trebuie sa decida ce se intampla" si cum pune legea educatiei in acord cu hotararea CCR. "Pe de alta parte, Religia ramane obligatorie pentru scoala si pentru Ministerul Educatiei, iar optiunea este a parintelui si a elevului. In momentul in care se va clarifica ce vrea Parlamentul, decizia Curtii Constitutionale ramane valabila si se va schimba procedura de a opta. Asta se va intampla in timpul acestui an scolar, pentru a avea o prognoza".

Liliana Preoteasa
Foto: Agerpres
Subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca trebuie respectat "statutul disciplinelor optionale, care spune ca atunci cand elevul a facut o optiune, acea disciplina ramane pana la sfarsitul anului scolar". Insa avand in vedere decizia Curtii, Ministerul Educatiei va face de anul acesta "o consultare a elevilor referitoare la participarea la ora de religie din anul scolar 2015-2016".

"Exista un moment in care s-a declarat ca trebuie modificata procedura. Decizia nu este retroactiva. Optiunea pentru acest an scolar a fost facuta la inceputul anului scolar", iar modificarea decisa de Curte se aplica "in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou", a afirmat pentru HotNews.ro oficialul.

"Suspendarea nu afecteaza ceea ce se intampla in acest an scolar", a continuat Liliana Preoteasa.

Subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei a precizat ca decizia de a fixa ora de Religie prima sau ultima in orarul elevilor, pentru a nu afecta programul elevilor care nu au optat pentru aceasta disciplina, "nu va apartine Ministerului Educatiei, care nu reglementeaza astfel de lucruri, ci fiecarei scoli in parte".
 
Intrebata daca Religia va mai fi luata in calcul la medie, Liliana Preoteasa a raspuns: "cata vreme este disciplina obligatorie parte a trunchiului comun, sigur ca da. Notele de la Religie vor fi luate in calcul la stabilirea mediei scolare".

In cazurile in care vor fi clase in care, de exemplu, doar 3 elevi vor depune solicitare pentru a face ora de Religie, "exista posibilitati de a comasa elevii din mai multe clase, pentru ca impreuna sa fac 15 copii pentru care sa se organizeze predarea. Atunci se va pune problema stabilirii in orar a acelei clase la inceputul sau la sfarsitul zilei de scoala, pentru a-i putea aduna pe toti", a afirmat pentru HotNews.ro Liliana Preoteasa. Aceasta a precizat ca, la nivelul Ministerului Educatiei, "analizam mai multe situatii" pentru a solutiona aceste cazuri. 

O alta solutie este "sa asezam toate optionalele, de exemplu, in zilele de joi intre orele 10:30-13:30", a afirmat pentru HotNews.ro Liliana Preoteasa.

Ce spune Emil Moise, profesorul care a sesizat neconstitutionalitatea Legii

Emil Moise
Foto: Agerpres
Emil Moise, profesorul de filosofie in Buzau care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei ce reglementeaza inscrierea la ora de Religie, a declarat pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, "Parlamentul are la dispozitie 45 de zile sa puna legea in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale. Iar CCR, prin motivarea sa, nu lasa Parlamentului rol de virgula, spunand ca vor face religie doar copiii care vor depune o cerere in acest sens (elevii majori sau parintii elevilor minori). Prin urmare, nu avem a ne astepta la altceva din partea Parlamentului".

"Insa pana cand Parlamentul va schimba legea, Constitutia spune ca se suspenda dispozitiile neconstitutionale. Asta inseamna ca nu mai putem preda Religia in aceste 45 de zile, pentru ca a picat cadrul legal", a afirmat pentru HotNews.ro profesorul Emil Moise, care este si absolvent de drept.

Potrivit acestuia, "de maine, daca un profesor de religie face religie, asta este infractiune conform Codului Penal art. 381 [Codul Penal Art. 381 - (2) Obligarea unei persoane, prin constrangere, sa participe la serviciile religioase ale unui cult ori sa indeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. (...) (4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.]

"Scoala este obligata in continuare sa ofere disciplina Religie, insa nu mai avem modalitatea de inrolare a elevilor la aceste ore, pentru ca CCR a decis ca este neconstitutionala modalitatea pusa in aplicare pana acum", a precizat Moise.

In opinia sa, ora de Religie trebuie fixata de acum inainte ca prima sau ultima ora in zilele de curs: "Daca pana acum parintele care nu voia ora de Religie facea cerere, asta insemna ca eu imi asumam ca in ora aceea copilul face altceva decat Religie. In conditiile de astazi, tu, care faci cererea, iti asumi ca o faci in asa fel incat sa nu ma deranjezi pe mine. Deci nu trebuie sa ii deranjezi pe copiii care nu fac Religia, asta inseamna ca tu vei sta peste program. Deci ora de Religie trebuie fixata ca prima sau ultima ora".

Care este argumentatia Curtii Constitutionale - Care sunt articolele de lege declarate neconstitutionale si de ce

Curtea Constitutionala a decis pe 12 noiembrie 2014 ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Judecatorii au hotarat ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale", a anuntat atunci CCR.

Ce spun articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie."

Ce spune Constitutia referitor la Religia in scoli

Articolul 32 - (7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

Cum argumenteaza Curtea Constitutionala decizia luata

Vineri, 23 ianuarie 2015, in Monitorul Oficial a fost publicata decizia din 12 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei, precum si motivarea. 

Fragment din Decizia CCR nr. 669 din 12 noiembrie 2014:

"17. Curtea constata ca modul in care legiuitorul a reglementat prin art. 9 alin. (2) teza intai din Legea nr. 84/1995 si art. 18 alin. (2) teza intai din Legea nr. 1/2011 oferta educationala referitoare la disciplina Religie este de natura sa afecteze libertatea de constiinta. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (1) din Constitutie, individul se bucura de libertatea neingradita a gandirii, a constiintei si a credintei religioase, situatie ce confera consistenta liberei dezvoltari a personalitatii umane ca valoare suprema garantata de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentala. Totodata, potrivit art. 32 alin. (5) din Constitutie, 'Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in conditiile legii', sens in care invatamantul religios vizeaza atat institutii de invatamant organizate de culte pentru pregatirea personalului propriu de cult in conditiile legii, cat si educatia religioasa realizata de scolile de stat in asa fel incat sa fie avuta in vedere respectarea libertatii constiintei, precum si respectarea dreptului parintilor sau a tutorilor de a asigura educatia copiilor lor minori potrivit propriilor convingeri. Tot acest cadru este instituit pentru a asigura protectia convingerilor religioase ale fiecarei persoane.

18. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (1) teza finala din Legea fundamentala, 'Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrara convingerilor sale' si art. 29 alin. (6) din Constitutie, 'Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine'.

19. Curtea constata ca Legea fundamentala garanteaza parintilor dreptul la ingrijirea si educarea copiilor lor si cuprinde dreptul la educarea religioasa. De aceea, este primordial dreptul acestora de a transmite copiilor convingerile proprii legate de probleme religioase. De asemenea, parintii au dreptul de a-si tine departe copiii de convingeri religioase. Insa acest drept de educare nu apartine exclusiv parintilor, statul, caruia i s-a incredintat controlul asupra intregului sistem scolar, asumandu-si in mod autonom si concurent o misiune proprie de educare, corelativa cu cea a parintilor.

Rezulta ca, pe de o parte, exista o obligatie negativa a statului de a nu interveni in formarea sau aderarea la o convingere sau credinta religioasa, iar, pe de alta parte, exista si obligatia pozitiva potrivit careia, in masura in care persoana se manifesta in sensul studierii sau receptarii invataturilor unui anumit cult sau credinta religioasa, sa creeze cadrul legislativ si institutional necesar exercitarii drepturilor prevazute de art. 29 si art. 32 din Constitutie.

Insa, in niciun caz o persoana nu poate fi pusa ab initio in situatia de a-si apara sau proteja libertatea constiintei, pentru ca o asemenea abordare ar contraveni obligatiei negative a statului, care, in virtutea acestei obligatii, nu poate impune studierea religie. Asa fiind, numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, de a-si insusi prin studiu preceptele specifice unui anumit cult religios intervine obligatia pozitiva a statului de a asigura cadrul necesar mentionat.

In adoptarea reglementarilor sale in domeniul invatamantului, legiuitorul trebuie sa tina seama de faptul ca art. 29 alin. (6) din Constitutie garanteaza dreptul la invatamantul religios si nu obligatia de a frecventa cursuri de religie. Sub acest aspect, manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constitutionale referitoare la libertatea constiintei si a religiei aplicabile in domeniul invatamantului religios trebuie sa aiba intotdeauna un sens pozitiv (persoana alege sa studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege sa nu studieze religia), intrucat in cea de-a doua ipoteza persoana este prezumata ca manifestand deja optiunea de a studia, fiind nevoita sa actioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezinta altceva decat o constrangere a persoanei in manifestarea unei optiuni, ceea ce de plano contravine libertatii constiintei consacrata de Constitutie.  

20. Curtea Constitutionala constata ca scoala trebuie sa fie deschisa pentru idei si valori religioase, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (2) din Constitutie, statul garanteaza libertatea constiintei, care trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.

21. De aceea, statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filozofice ale parintilor, motiv pentru care organizarea activitatii scolare trebuie sa se subordoneze atingerii unui scop de conciliere in exercitarea functiilor pe care si le asuma in procesul de educatie si de predare a religiei cu respectarea dreptului parintilor de a asigura educatia in conformitate cu propriile convingeri religioase. Ca parte a sistemului constitutional de valori, libertatii de constiinta religioase ii este atribuit imperativul tolerantei, in special in relatia cu demnitatea umana garantata de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentala, ce domina ca valoare suprema intregul sistem de valori. Acest motiv exclude, de principiu, ca activitatile si comportamentele ce izvorasc dintr-o anumita atitudine de credinta ori de convingeri filozofice non-religioase sa fie supuse sanctiunilor pe care statul le prevede pentru un asemenea comportament, indiferent de motivatiile de credinta ale persoanei in cauza.

22. Pentru a fi deplin respectata libertatea de constiinta si religie, care implica libertatea de a apartine sau nu vreunei religii, consacrate de art. 29 alin. (1), (2) si (6) din Constitutie, legiuitorul este tinut de o obligatie de neutralitate si impartialitate. Aceasta obligatie este realizata in situatia in care statul vegheaza la respectarea acestor libertati, consacrand posibilitatea parintilor, reprezentantilor legali ai elevilor minori, respectiv posibilitatea elevilor majori, de a solicita participarea la orele de religie.


Ce prevede Constitutia referitor la aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale:


Art. 147 - (1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
(...)
(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

Ce spun elevii: Ministerul Educatiei si scolile sunt obligate sa astepte solicitarile scrise ale elevilor inainte de a stabili orele de religie pentru semestrul II

Doua asociatii de elevi au reactionat la decizia Curtii Constitutionale. Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania au anuntat, printr-un comunicat trimis redactiei duminica, 25 ianuarie 2015, ca s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Decizia Curtii Constitutionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privind statutul religiei in sistemul educational preuniversitar.

"In urma publicarii acestei decizii, conform art. 41 si art. 491 din Codul Civil, elevul, sau reprezentantul legal al elevului sub 14 ani, care doreste studierea religiei poate sa inainteze o cerere catre unitatea de invatamant. In cazul nedepunerii acestei cereri, se va considera, din oficiu, ca elevul in cauza nu doreste studierea religiei", informeaza cele doua asociatii de elevi, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
   
Elevii amintesc ca, dupa ce Curtea a anuntat care este decizia sa, pe 12 noiembrie 2014, asociatiile au anuntat ca lanseaza in dezbatere publica o propunere legislative care sa puna in acord Legea educatiei cu decizia CCR.

"Parlamentul Romaniei ar trebui sa corecteze cat mai rapede prevederile art. 18 alin. (1) din Legea educatiei nationale, alineat declarat neconstitutional de catre CCR. De asemenea, atragem atentia ca Ministerul Educatiei si unitatile de invatamant au astfel obligatia legala de a respecta dispozitiile deciziei CCR, care au putere de lege, si trebuie sa astepte solicitarile scrise ale elevilor inainte de a stabili orele de religie pentru semestrul II din anul scolar in curs", avertizeaza elevii.
   
Marius Ghincea, presedintele Asociatiei Tinerii Europeni pentru Romania, sustine in cadrul comunicatului ca "decizia Curtii Constitutionale este de bun-simt si reprezinta o recunoastere a caracterului secular al statului si a libertatii de constiinta al cetatenilor, libertate garantata de catre Constitutia Romaniei. Consider ca Parlamentul Romaniei si ministerul educatiei trebuie sa actioneze cat mai rapid pentru aplicarea conforma a dispozitiilor Curtii si respectarea astfel a drepturilor si libertatilor fundamentale pe care le are fiecare elev si parinte din Romania."

Constantin Alexandru Manda, vicepresedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, sustine ca "aceasta decizie a Curtii Constitutionale reprezinta un act reparatoriu, care ajuta la democratizarea Romaniei si la separea dintre culte si stat, lucru necesar pentru o natiune europeana, in secolul XXI. AEC va milita in continuare pentru modificarea legii educatiei, in sensul puneri in acord a legislatiei cu decizia CCR. De asemenea, atragem atentia elevilor ca incepand de acum nu mai au datoria de a frecventa orele de religie decat daca isi doresc explicit acest lucru."

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34912 vizualizari

 • +38 (50 voturi)    
  Nu se lasa BOR srl si spalatii ei pe creier! (Luni, 26 ianuarie 2015, 18:22)

  Excelsior [utilizator]

  :((
  • -13 (27 voturi)    
   Sorin MOISE :)) (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:01)

   Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   LOL, nume predestinat pentru astfel de probleme.

   Poate vroia sa fie predat numai Vechiul Testament sau direct din Torah, dar nu stia cum sa zica :))
  • -33 (55 voturi)    
   noi dorim religie in scoala.. (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:33)

   Danela Diana [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   noi dorim religie in scoala.. cine nu doreste sa nu laase copilul.
   • +20 (26 voturi)    
    Corect! (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:59)

    ????????? [anonim] i-a raspuns lui Danela Diana

    Deci puteti? E greu tare?
    Care e atunci problema voastră cu ceilalti?
    • -10 (18 voturi)    
     si eu doresc religia in scoala (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:09)

     mirela vlas [anonim] i-a raspuns lui ?????????

     Suprimarea credintei apartine doar regimurilor totalitare, spre care se pare ca ne indreptam cu pasi repezi.
     • +9 (13 voturi)    
      Doreste ce vrei pt copilul tau (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:56)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui mirela vlas

      Impunerea credintei apartine doar regimurilor totalitare, spre care se pare ca ne indreptam cu pasi repezi.
      • +1 (1 vot)    
       religia in scoala (Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 23:55)

       Sofia [anonim] i-a raspuns lui Alui

       Religia se studiaza in toate tarile Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, unde este predata doar optional.
       Oare, tari precum Germania, Danemarca si altele, apartin unor regimuri totalitare?
       Eu zic sa cantaresti mai bine lucrurile !
   • +19 (29 voturi)    
    Păi uite că eu nu-i las și ... (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:01)

    AdrianCalin [anonim] i-a raspuns lui Danela Diana

    nu prea ai soluții.... Ora de religie este pusă în așa fel încât să încurce cât se poate de mult celelalte opționale.
    Uite de ce mi-am retras eu copiii de la ora de religie și ce s-a întâmplat.
    http://www.reevolutie.ro/de-ce-mi-am-retras-copii-de-la-ora-de-religie/
    • -4 (4 voturi)    
     ma uitam la tvr aseara (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:21)

     sebastian marcu [anonim] i-a raspuns lui AdrianCalin

     si mi-am dat seama ca dracu exista si i s-a dat putere.
     Erau patrascu si cu liana stanciu, primul avocatul diavolului declarat, a doua un lup deghizat in blana de oaie, presedinta nu stiu carei organizatii de 'aparare' a religiei in scoli.. Doi luptatori impotriva lui Dumnezeu, care se intelegeau destul de bine in platou. Cum a ajuns liana stanciu sa fie invitata acolo din aceasta postura??
   • +35 (47 voturi)    
    noi nu (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:15)

    ciprian [anonim] i-a raspuns lui Danela Diana

    NOI NU DORIM religie in scoala
    Daca un parinte considera ca in clasa a 5-a copilul sa fie indoctrinat, este alegera lui, sa depuna cerere.
    • -9 (21 voturi)    
     Eu da (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:51)

     Nicolae [anonim] i-a raspuns lui ciprian

     Formularea asta cu "indoctrinatul", demonstreaza cat de indoctrinat (intru comunism?) esti matale.
     • +11 (13 voturi)    
      Biserica a vrut mereu putere! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:47)

      fit [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

      Deci pazea! Una e credinta, alta e biserica!
      • -4 (8 voturi)    
       nu exista credinta in Dumnezeu fara biserica (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:12)

       marcle [anonim] i-a raspuns lui fit

       si fara preoti. Acestea sunt minciuni. In Biblie scrie foarte clar, Iisus a lasat Biserica, iar apostolii au creat biserici crestine in toata lumea, si au hirotonit preoti si episcopi. Fara aceste taine si celelalte lasate in biserica nu te poti mantui indiferent cata credinta crezi tu ca ai avea, e doar o parere de sine, o autosuficienta.
       • -1 (1 vot)    
        mantuire (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:05)

        sec_o [utilizator] i-a raspuns lui marcle

        Nu o sa se mantuiasca nici unul de pe acest forum. Parintele mi-a zis clar inainte de nunta, la prima si ultima spovedanie de-a mea: "Internetul e pacat. Diavolul l-a facut". Biserica m-a indemnat sa-mi bat copiii decat sa ii dau diavolului, incalcand astfel legislatia tarii care zice sa nu iti bati copiii. Cum tot in biblie zice sa asculti de legea pamantului (sau ceva legat de Cezar) intram intr-o bucla infinita din care biserica in sine iese pacatoasa.
        Parerea mea.
      • +3 (5 voturi)    
       ... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:21)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui fit

       Una e sa te imbeti acasa si alta e sa te incaieri prin baruri.
     • +1 (5 voturi)    
      Non crestin = comunist.? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:26)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

      Da chiar, ce bine a demonstrat ciprian ca este indoctrinat. si mai ales in comunism.
      Excelenta acuitate in a interpreta tipul de indoctrinare la om.
      Non crestin = comunist.
      Sunt impresionat.
     • -1 (1 vot)    
      nu au fost comunistii idioti in toate (Joi, 29 ianuarie 2015, 14:34)

      sec_o [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

      De fapt statistic vorbind jumatate din locuitorii planetei sunt atei. Ce treaba are cu comunismul???
      Evident ca nici eu nu doresc ca ai mei copii sa faca religie. Daca se preda in scoala sau nu tot al drac e ;) Ma bucur ca am libertatea de alegere.
      Cine incearca sa ia aceasta libertate nu e mai bun ca un islamist devotat, parerea mea.
    • -2 (4 voturi)    
     nasol (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:09)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui ciprian

     da' toate rahaturile de la televizor si din internet nu-l indoctrineaza?
    • 0 (2 voturi)    
     Restauratie (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:21)

     Bambina [utilizator] i-a raspuns lui ciprian

     Scoaterea religiei poate fi o "restauratie" in educatie, restauratie care in zilele de dupa Chalie Hebdo poate naste tinerilor sentimente de discriminare. Iata, peste 10 ani cand un elev nu va sti mai nimic despre Dumnezeu se va intreba " la cine ingenunchiaza musulmanii" in pietele capitalelor si marilor orase europene. Poate vor dori sa cunoasca personajul la care musulmanii se roaga. Din curiozitate se pot naste adepti. Nu credeti??
    • 0 (0 voturi)    
     religie (Miercuri, 18 februarie 2015, 13:15)

     arianna [anonim] i-a raspuns lui ciprian

     daca dvs considerati ca religia si istoria acesteia indoctrineaza, sunteti cu muuuult sub nivelul unui om cult la nivel mediu....daca ma intelegeti (dar totusi nu cred ca sunteti capabila ). vreti nu vreti tine de cultura noastra si de ceea ce suntem azi
   • +24 (30 voturi)    
    Pai faceti va rog o scoala de religie particulara (Marţi, 27 ianuarie 2015, 0:10)

    Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui Danela Diana

    Eu cred ca Romania e stat laic!
   • +15 (21 voturi)    
    Religia in scoala (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:11)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Danela Diana

    O afacere murdara.Ora de religie :magazin de obiecte bisericesti bagate pe gat copiilor de profi de religie care si-au cumparat postul pe linga preasfintitii spagangii ortodixi BOR.banul ochiu dracului este la loc de cinste la BOR.Nu erau acolo cand Jesus i-a dat afara pe zarafii-bacheri din templu.Banul pangareste templul.
    • -4 (10 voturi)    
     asta vreti sa faceti voi (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:10)

     radu [anonim] i-a raspuns lui Frank777

     sa transformati biserica in bazar. Cum vedem prin afara, ca tot dati exemplu ce bine e afara ca nu-l mai au pe Dumnezeu. Mergi la biserica ca la muzeu sau la targ
     • +4 (6 voturi)    
      Esti confuz (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:25)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui radu

      Fa un consult de specialitate.
     • +7 (9 voturi)    
      nu-i nevoie... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:34)

      alabala [anonim] i-a raspuns lui radu

      Nu-i nevoie, ati transformat-o singuri in bazar. Si, apropo, da, la biserica merg fix ca la muzeu, pentru ca altceva nu ofera, totul a fost pangarit de oamenii care-o reprezinta...
      • +1 (1 vot)    
       re: (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:48)

       alabala [anonim] i-a raspuns lui alabala

       raspunsul era pentru @Frank777, nu stiu de ce a aparut aici :)
   • +11 (13 voturi)    
    cine doreste religie, are scoli specializate (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:34)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui Danela Diana

    cine doreste religie, are scoli specializate la dispozitie.
    • -5 (9 voturi)    
     majoritatea platitorilor de taxe sunt crestini (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:29)

     marcel [anonim] i-a raspuns lui MG

     deci, daca vrei sa studiezi marxism leninism sau materialism stiintific, dumneata trebuie sa-ti faci scoala specializata.
     • +4 (6 voturi)    
      adultii romani iau de la creierul copiilor (Marţi, 27 ianuarie 2015, 21:33)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui marcel

      Ar fi mai bine pentru Romania ca majoritatea platitorilor de taxe crestini, sa directioneze banii dinspre salariile preotilor, inspre salariile profesorilor. Firmele care angajeaza tineri azi, vor ca ei sa fie pregatiti. Pentru a exista bani pentru pensii in viitor, este nevoie sa investesti in educatie.
      Este trist cum adultii romani aleg sa ia de la creierul copiilor romani si sa dea la cladiri faraonice.
     • 0 (2 voturi)    
      absolut corect (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 12:43)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui marcel

      .
   • +3 (5 voturi)    
    Prefer istoria religiilor (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:50)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Danela Diana

    Fiecare cu parerea lui.
   • +4 (6 voturi)    
    okidoki (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:14)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Danela Diana

    Faceti cerere - si gata! o sa aveti ore de religie.
    Care e problema?
  • -17 (33 voturi)    
   Sefu .. (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:53)

   wert [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   Sorin Moise...interpretezi tendentios legea....cica legal profii care fac religie comit o infractiune in aceste 45 zile...nu sefu....religia ramane parte a trunchiului comun..si se studiaza in continuare...nu schimba regula in timpul jocului....Numai unul ca tine a fost destept sa faca plangere penala impotriva unor colegi de breasla...Ce ai avut meseriasule cu ei???Castigau si ei o pâine..ca si tine...
   • +19 (23 voturi)    
    Ca si parlamentarii ce au dus Romania pe noi culmi (Marţi, 27 ianuarie 2015, 0:11)

    Excelsior [utilizator] i-a raspuns lui wert

    nu, sefu?
   • +3 (5 voturi)    
    pai nu erau "colegi de breasla" (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:17)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui wert

    Majoritatea erau popi (sau nevestele lor) nu "profesori", care sa fi facut o facultate ca lumea, cu ore de pedagogie, paihologie a invatarii samd...
   • +3 (3 voturi)    
    Crede si nu cerceta! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:46)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui wert

    Vezi, daca ai si fi cercetat, ai fi invatat sa citesti si sa vezi: "dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale … pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept." Deci daca persista, comit o ilegalitate!
  • +10 (20 voturi)    
   Scoala ca bazar (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:05)

   Frank [anonim] i-a raspuns lui Excelsior

   la ora de religie doamna vine cu tot felul de lucruri de vanzare.Cruciulite,iconite,tamaie,mir sau siraguri de matanii.Sfintite de la"Jerusalim".Le da copiilor pe datorie cu momeli ca le da nota sau le iau copii de jena.O mascarada comerciala de bazar ortodox care vinde indulgente si toate cele trebuincioase.Cam atat este cu "ora de religie".In fapt profesorii de religie sunt agenti comerciali ai BOR si sunt folositi pentru bani.Banii sunt singurul interes al BOR la ora de religie.De aia plang ei.ca nu mai au clienti.Si pierd si spaga care se da si ia de la profi de religie.
   In general scoala romaneasca este o afacere gandit spre beneficiu comerciala al retelelor care paraziteaza sistemul de invatamant.Acestia vand in scoli cu complicitatea directorilor si invatatorilor/profesorilor tot felul de publicatii si jucarii cu pretins caracter educational.Totul cu cota parte la vanzari la directori si inspectorate.
   Coruptia si climatul generat de aceste afaceri in scoli aduc atingere actului de educatie si genereaza tensiuni intre profesorii corupti si cei cinstiti. Sistemul de invatamant romanesc nu exista spre beneficiul elevilor si studentilor.Exista numai spre beneficiile profesorilor si politicienilor corupti care sunt amestecati in afaceri cu fonduri publice de la Ministerul Invatamantului.Vezi scandalul manualelor.
 • +20 (28 voturi)    
  Sunt curios cati vor semna ca vor religie (Luni, 26 ianuarie 2015, 18:45)

  Liviux [anonim]

  Si parca nu se puteau pune orele la inceputul sau la sfarsitul zilei de scoala? Acum dintr-o data se pot pune asa???
 • +22 (38 voturi)    
  Cererea (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:04)

  proful [anonim]

  va fi facuta de aproape toti parintii, de buna voie, dupa ce vor fi "convinsi" de director sau diriginte. Acestia doresc sa ramana o catedra cu care sa se poata face ce e nevoie, iar parintilor li se va explica ca nu le strica copiilor o nota de 10 care sa le unfle media generala, fara sa munceasca prea mult. In plus, BOR va face tot posibilul sa ramana salarizata armata lor de informatori.
  • +23 (27 voturi)    
   Nu cred ca asta e important (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:08)

   PhpDevloper [anonim] i-a raspuns lui proful

   Nu e chiar asa.
   Eu chiar imi făceam griji, si ma gândeam deja care sunt pasii sa dau in judecata scoală de o fi sa bage obligatoriu.
   Ca nu vreau, mi se pare o prostie, indoctrinare, si asta e opinia mea, nici oamenii maturi nu sunt copți sa discute lucruri atat de abstracte, darmite copii, deci NU.
   Dar cine vrea, n-are decât.
   La treburile astea nu are ce sa ma intereseze decât de mine si de copilul meu, ca atare e o măsura f buna, te mai scutește de umblat pe drumuri si tribunale, si pe ii scapă de amenzi :P
   • -14 (24 voturi)    
    ajsn (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:09)

    sdf [anonim] i-a raspuns lui PhpDevloper

    Ai avut vreme cd era vechea dispozitie.Nu doreai faceai cerere...acum vrei sa faci rau.de ce?”omul ignorant e si al naibii”
    • +22 (30 voturi)    
     ??? (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:58)

     PhpDevloper [anonim] i-a raspuns lui sdf

     De ce sa fac cerere dacă nici nu am cerut asa ceva?
     Prin insasi definiția ei, cererea este o modalitate de a cere, de a vrea ceva, ori dacă eu n-am cerut si nici n-am vrut nimic pe tema aia de ce sa sa fac cerere ca nu vreau? Inseamna ca TU ma bagi obligatoriu,
     Si asta ar însemna ca oricine poate sa te pună la plata frunzelor verzi, unde trebuie sa facem CERERE ca nu vrem?
     Mai mare enormitate nici n-am auzit.
     • -7 (17 voturi)    
      addfa (Marţi, 27 ianuarie 2015, 7:59)

      wetrt [anonim] i-a raspuns lui PhpDevloper

      ..păi e acelasi lucru cu Lb romana ,matematica fizica etc...te intreba cineva daca vrei sa o faci???A ramas in constiinta comuna ca astea-s disciplinele de studiu...50 de ani din 1948 nu s-a mai studia t religia in scoli...
      • +3 (7 voturi)    
       ba nu (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:44)

       alabala [anonim] i-a raspuns lui wetrt

       nu-i acelasi lucru. Indiferent de religie, matematica ramane matematica, fizica ramane fizica si lb romana ramane lb romana, aceste materii nu se schimba in functie de optiunea elevului sau a parintelui. Cu religia este alta mancare de peste. Matematica, fizica sau limba romana sunt general valabile si mi se pare normal ca oricine sa le studieze. As fi de acord cu Istoria religiilor, insa nu cu indoctrinarea, indiferent de ce cult ar fi vorba. Ar trebui ca aceasta tema sa fie privita din punct de vedere laic, nu sa fie transformata ora de religie intr-o ora de catehism.
   • -5 (13 voturi)    
    :) (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:18)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui PhpDevloper

    D-le PhpDevloper , maine va puteti duce la secretariatul scolii sa depuneti o cerere prin care copilul d-voastra sa NU mai faca obiectul optional numai Religie.

    Este treaba scolii sa gaseasca o solutie administrativa.

    Inca nu facem parte din "Borg collective". Poate ar trebui, ca dupa 25 de ani de revolutie sa il uitam pe "NOI" si sa folosim mai des "EU".

    https://www.youtube.com/watch?v=7txo8OfYONA&index=3&list=RDNdWUL8DaRJI
    • +1 (3 voturi)    
     :) (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:45)

     alabala [anonim] i-a raspuns lui Paul_

     Procedura este data chiar de cuvantul "optional". Optezi sa faci un lucru, nu esti inscris automat si optezi sa nu-l faci. Cel putin pe vreme
   • +8 (12 voturi)    
    Se vede (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:55)

    proful [anonim] i-a raspuns lui PhpDevloper

    ca nu sti cum se petrece in scoala de azi. S-au introdus in planul de invatamant o serie de obiecte "optionale" sau la alegerea scolii. Acestea sunt deobicei astfel alese incat sa completeze catedrele care nu rezultau intregi, iar "alegerea" elevilor si a parintilor era la fel de libera cu cea prin care Adam si-a ales o nevasta!
   • 0 (0 voturi)    
    ar fi (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 12:44)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui PhpDevloper

    trebuit sa dai in judecata ministerul, cred eu, daca "ar fi bagat-o la obligatoriu".
  • +8 (14 voturi)    
   Pai daca au toti 10 care e avantajul? (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:19)

   LiviuX [anonim] i-a raspuns lui proful

   Ca in cazul asta, nu se modifica clasamentul.
   • 0 (0 voturi)    
    e vorba de dezavantaj (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:23)

    sec_o [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    O sa le prezinte parintilor cum ca ar fi un dezavantaj caci copilul lui ar avea media mai mica decat a altuia care face religie. Diferenta e insignifianta dar parintii o sa 'muste'. Oricum mai devreme sau mai tarziu parintii o sa inceapa incet-incet sa nu mai semneze declaratia, indiferent de presiunea scolii.
  • -6 (20 voturi)    
   Indobitocire (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:50)

   wero [anonim] i-a raspuns lui proful

   I se rupe lui daniel de profii de Religie...armata d einformatori..mă îndoiesc...Eu propun sa nu mai luam vacanta de Craciun sau Pasti...liber de Rusalii si Adormirea Maicii Domnului...asa ca sa nu mai fiti indoctrinati.Ahh si fara porc de Craciun si miel de Pasti...fără buluceala in mall si hipermarket cu ocazia acestor sărbători...că vă indobitociti de atata religie.
   • +14 (18 voturi)    
    Pai tocmai asta e diferenta (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:40)

    LiviuX [anonim] i-a raspuns lui wero

    Nu te obliga nimeni sa-ti iei vacantele mentionate (de fapt sunt chiar o multime care nu le au!) si la fel nu te obliga nimeni sa-ti iei porc, miel etc. Asa ca nu vad problema!
    • 0 (6 voturi)    
     d (Marţi, 27 ianuarie 2015, 8:55)

     wert [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

     Nici sa nu ti le iei...respecta doctrina corporatista...
     • 0 (2 voturi)    
      Nu am inteles chestia cu "doctina corporatista" (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:27)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui wert

      Evident ca daca sunt angajat undeva, respect politica firmei. Daca nu-mi place, imi caut alt loc de munca. Si nu stiu de nici o politica de firma care sa-ti dicteze ce carne iti cumperi! Poate vrei sa fii mai explicit.
   • -3 (5 voturi)    
    eu propun (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:23)

    anti-orice [anonim] i-a raspuns lui wero

    sa avem liber numai de black friday, de halloween, si cand are steaua meci. De black friday sa dormim dezbracati la usa magazinelor in asteptarea orei de deschidere, cand ne vom calca in picioare pentru 'reduceri', iar de halloween sa ne deghizam si fizic in animale (ca in rest suntem deja), sa mergm in cluburi si sa ne facem critza cu whiskey, sa ne batem un pic ca van damme in filme. Apoi spre dimineata sa bagam o saorma cu cola. Sa dovedim si noi ca progresam ca americanii, nu sa stam in preistorie ca necioplitii astia de crestini. A, in preistorie tot cum vrem noi erau?
    • +1 (1 vot)    
     Se pare ca unii sunt puternic redusi mintal (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:54)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui anti-orice

     Din cate stiu, nu te pune nimeni sa te duci la cumparaturi de Black Friday, sa dai bomboane copiilor imbracati frumos de halloween, sa cumperi carne de porc de craciun sau miel de pasti. Si mai ales nu te pune nimeni sa faci cerere ca nu vrei astea...
   • 0 (2 voturi)    
    Sir, (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:15)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui wero

    You are about 50 years ahead of your time. I was like you once, but never give it up. You'll make it...
 • +13 (17 voturi)    
  Si acu' vad... si Liliana Preoteasa (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:05)

  Harpalete [utilizator]

  E surealista simbolistica acestui anunt :D

  Preoteasa si Moise, nici sa vrei nu reuseai.
 • +22 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:15)

  [anonim]

  • -3 (17 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:29)

   valli [anonim] i-a raspuns lui

  • +6 (8 voturi)    
   Sfintia ta (Marţi, 27 ianuarie 2015, 9:40)

   Ambalezu [utilizator] i-a raspuns lui

   Exista culte in Romania care nu iau nici un ban de la stat. Nu-i baga pe toti in aceeasi cofa ca demonstrezi o ignoranta nedemna de un papa. Si daca prostia e scuzabila....ignoranta nu.
  • +5 (13 voturi)    
   Copii mor de saracie, si adultii Romaniei... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:20)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui

   Multi copii romani mor din lipsa banilor si multi copii iasa needucati tot din lipsa banilor. Avand aceste fapte, adultii Romaniei continua sa iroseasca banii copiilor romani pe viata de apoi.
   • -7 (13 voturi)    
    viata de apoi e mai importanta (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:13)

    tanti nela [anonim] i-a raspuns lui kax

    toti astia atei va cramponati de viata de aici, de 5-10-50-80 de ani tot aia e, se termina. Unii oameni vad mai departe de atat, dar se pare ca trebuiesc suprimati. Toata lumea trebuie sa se inchine la zeul materie.
    • +4 (8 voturi)    
     Copii iasa prosti din scoala, si adultii Romaniei. (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:50)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui tanti nela

     Eu sunt foarte de acord ca cheltuielile din banii copiilor Romaniei sa fie suprimate, nu oamenii.
     Daca unii oameni considera ca pregatirile pentru viata de apoi trebuie facute cu bani materiali, foarte bine, sa foloseasca banii proprii, si nu banii copiilor Romaniei.
     • +1 (3 voturi)    
      asta e doar un mesaj populist (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:48)

      manuel [anonim] i-a raspuns lui kax

      politicianist contemporan. De fapt voi nu va ganditi la banul copiilor, si cum sa furati voi mai mult.
      • 0 (4 voturi)    
       Eu nu ma gandesc cum sa fur mai mult (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:03)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui manuel

       Manuel, nu stiu care suntem noi, dar sa stii ca eu nu ma gandesc cum sa fur eu mai mult.
 • -13 (21 voturi)    
  ???!!! (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:15)

  Mihai [anonim]

  Parerea mea este ca atat BOR, cat si unii care nu vor sa se faca religia in scoala, ne iau de prosti.

  Sincer, eu nu vad nici o diferenta intre a face cerere sa faci religie si a face cerere sa nu faci religie. Obiectul este tot optional!

  A mai fost prin 2000 cred, o disputa intre UE si Microsoft daca cota mare de piata a Internet Explorer-ului este determinat de faptul ca vine implicit cu sistemul de operare. Pana la urma Microsoft-ul a fost fortat sa scoata o versiune fara IE si Windows Media Player, care s-a vandut in cateva sute de exemplare.
  • +7 (15 voturi)    
   d'aia nu vezi nicio diferenta! (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:46)

   Delu [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   ca n-ai cu "ce" !!!
   • -2 (4 voturi)    
    :) (Luni, 26 ianuarie 2015, 20:52)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Delu

    Poate ar trebui sa invatam, ca indivizi, sa spunem NU atunci cand nu se convine ceva.

    Sa inteleg ca daca tu nu ai avea posibiltiatea sa semnezi o hartie prin care i-ai cerere invatatoarei sa nu iti bata copilul, ai accepta?
 • +11 (17 voturi)    
  Logica (tipic) romaneasca (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:33)

  CetateanLogat [utilizator]

  CCR:

  - "Manifestarea libera a OPTIUNILOR implica in mod necesar INITIATIVA PROPRIE a persoanei in sensul frecventarii disciplinei Religie, iar nu consimtirea tacita sau refuzul expres".

  - "Curtea constata ca Legea fundamentala garanteaza parintilor dreptul la ingrijirea si educarea copiilor lor si cuprinde DREPTUL la educarea religioasa".

  - "Art. 29 alin. (6) din Constitutie GARANTEAZA DREPTUL la invatamantul religios si NU OBLIGATIA de a frecventa cursuri de religie".

  "Insa, in niciun caz o persoana nu poate fi pusa ab initio in situatia de a-si apara sau proteja libertatea constiintei, pentru ca o asemenea abordare ar contraveni OBLIGATIEI NEGATIVE A STATULUI, CARE, in virtutea acestei obligatii, NU POATE IMPUNE STUDIEREA RELIGIEI" (deci STATUL NU POATE IMPUNE STUDIEREA RELIGIE, RELIGIA NU POATE SA FIE OBLIGATORIE).

  MINISTERUL EDUCATIEI:

  - "Statutul disciplinelor OPTIONALE, care spune ca atunci cand elevul a facut o optiune, acea disciplina ramane pana la sfarsitul anului scolar".

  -"Religia ramane OBLIGATORIE PENTRU SCOALA si pentru Ministerul Educatiei, iar OPTIUNEA ESTE A PARINTELUI SI A ELEVULUI". (OBLIGATORIE PENTRU SCOALA nu este pastrarea religiei "in trunchiul comun, deci OBLIGATORIE", OBLIGATORIE PENTRU SCOALA este asigurarea DREPTULUI la educarea religioasa, deci pastrarea religiei in "trunchiul" OPTIONAL - "trunchiul comun" se refera la TOTI elevii, de aceea se numeste COMUN, in caz contrar, orice elev poate sa solicite ELIMINAREA OBLIGATIVITATII de a participa la ora de "LIMBA SI LITERATURA ROMANA", de exemplu).

  Avand in vedere cele de mai sus, afirmatia Ministerul Educatiei: "Ceea ce s-a suspendat este modalitatea de optiune, nu faptul ca Religia este in trunchiul comun, deci OBLIGATORIE" reprezinta un sofism, reprezinta o interpretare abuziva a Constitutiei si a deciziei Curtii Constitutionale.
 • +20 (26 voturi)    
  Logic (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Decizia CCR e logica, mai putin pentru BOR care ar vrea sa conduca tara. Nu le ajunge cit sug de l bugeet ca sa-si construiasca catedrale faraonice, nici cit sug de la enoriasi.
  • +4 (8 voturi)    
   asa e (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:24)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   As aduga ca nu conteaza si cum prostesc lumea, ca apoi aceasta sa fie manipulata in tandem cu politicienii care asigura banutu ptr biserici.
 • +16 (22 voturi)    
  Observaţie pentru dl ministru: (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:56)

  hsl [utilizator]

  cei care fac acum ore de religie nu au ales/optat/solicitat nimic or de la momentul publicării deciziei regula este lipsa solicitării.
  Deci dacă veţi continua să predaţi religie celor care nu au solicitat nimic, înseamnă că veţi comite un abuz faţă de regulă şi trebuie să fiţi pedepsiţi conform legii.
 • +14 (18 voturi)    
  Oameni buni, cind in capu' guvernului e dr. ponta, (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:13)

  ofCAER [utilizator]

  mindru roman si ortodox pur, voi vreti sa dati religia afara?! Nu este cu putinta... Dr. ponta e om tinar, are in fata o cariera stralucita, mai poa' sa candideze, iar biserica neamului, cuplata la vistieria guvernului, eheeei...
  Baaa, ziceti "mersi" ca nu iesi doctoru' presedinte, ca acu' ne baga toti religie nu optional ci obligational la toti! Dupa modelu' lu' tatae-sau, nea Nelu Iliescu, care dadea cu invatamint ideologic in popor...
  P.S. Nu vedeti ca la MEN mai tare-i BOR-u' decit CCR?!
  • -3 (5 voturi)    
   Iohannis e mai religios ca Ponta. (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:06)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

   Eu il vad mai religios pe Iohannis. Mie de Iohannis imi e mai frica, ca datorita actiunilor dumnealui de a-si hrani spiritul religios pe banii copiilor Romaniei, saptamanal, o sa lege si mai tare biserica de finantele copiilor Romaniei.
   Eu as vrea un presedinte curajos, care se ia la lupta cu oricine si opreste masacrul copiilor Romaniei in spitalele romanesti, dar il vad un om cu frica, ca doar de aia merge la biserica.
   • +2 (2 voturi)    
    frate, (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:59)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

    nu inteleg ce vrei sa spui. Mai ales chestia ca Iohannis isi hraneste spiritul pe banii copiilor Romaniei???? What the...? Cum adica taica? Adica el se duce la Biserica, deci incurajeaza actiunile Bisericii si iaca, copiii devin si mai tare sclavii Bisericii? Alo? Unde-i logica?? Oricum, sper ca esti plecat demult din tara, ca altfel nu-mi explic modul alambicat de a te exprima in limba romana...
    A! Si fii atent aicea: "a fi cu frica de Dumnezeu", de care are Iohannis si din care cauza merge la Biserica, e cu totul altceva decat "a fi fricos", da? See the difference?
    • +2 (4 voturi)    
     Frica de Dumnezeu este irationala (Marţi, 27 ianuarie 2015, 17:25)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     100 de milioane de EURO/an, banii copiilor Romaniei, merg in plata preotilor care executa servicii de liturghie platite de statul roman. Iohannis se foloseste de o parte din acesti bani prin frecventarea acestor servicii de inaltare spirituala.
     Daca aceste servicii de inaltare spirituala ar fi gratis, si nu platite de statul roman, sau presedintele le-ar plati din buzunar-ui propriu, n-as zice nimic.
     Acesti 100 de milioane de Euro/an, ar putea fi foarte bine banii copiilor Romaniei, viitorul tarii.
     Eu cred ca frica de Dumnezeu, de Dumnezeul iubirii si pacii, este complet irationala, si iti modeleaza actiunile si comportamentul intr-un mod rusinos. Este rusinos (parerea mea) pentru un presedinte de stat in 2015 sa exprime aceasta frica irationala.
     • +1 (1 vot)    
      Pai (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:20)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

      inseamna ca ignori si legile statului. In constitutie scrie ca nimeni nu are dreptul sa ingradeasca credinta religioasa. Acu' o tre' sa-i interzici presedintelui Romaniei sa mearga la Biserica? Cel putin ciudata gandirea asta. Si nu inteleg la care bani te referi, la aia care ii castiga preotii? Si de ce sunt aia "banii copiilor". Da' salariul tau nu poate fi considerat pe aceeasi idee ca fiind "banii copiilor". Si in alte ordine de idei: tu crezi ca oamenii merg la Biserica de frica. Ei bine, nu-i asa; adevaratul credincios nu merge la Biserica nici de frica si NICI CA SA-I IMBOGATEASCA PE PREOTI. Clar acuma?
      • 0 (0 voturi)    
       Sa mearga pe banii lui, nu pe-ai mei (Marţi, 27 ianuarie 2015, 20:28)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       Gicutza_007, salariul meu provine de la o firma straina care cumpara produse romanesti, jumate din acesti bani merg la bugetul de stat.
       O parte considerabila din salariul preotului provine de la bugetul statului roman, bugetul la care cotizez eu, prin vinderea acestor produse romanesti.
       Eu doresc ca acea parte care merge din bugetul de stat catre salariul preotilor, sa mearga in scolile din Romania si in spitale. Eu consider ca vom avem crestere economica, culturala, spirituala mai mare, daca acei bani vor fi investiti in viitorul Romaniei. Vom avea, ca tara, un beneficiu mai mare daca cu acei bani am hrani familiile cu multi copii, bolnavi, loviti de soarta. Daca noi, ca tara, nu ajutam oamenii la nevoie, nici ei nu ne vor ajuta cand tara va avea nevoie de ei.
       Traim vremuri unde o vindecare de cancer la copii costa sute de mii de euro. in Romania, 400 de copii mor anual din cancer, o parte din ei ar putea fi salvati daca acesti bani (repet, banii mei) ar merge in sptialele de cancer la copii. Daca tie ti s-ar imbolnavi copilul de cancer, de unde scoti 300 de mii de euro?
       Enoriasilor nu le este interzis dreptul sa exercite religia, sa frecventeze bisericile. Doar ca va trebui sa plateasca pentru slujbe. probabil 5 lei. Ar fi 20 de lei/luna.
       Presedintele statului poate sa frecventeze liturghii, nu ii interzice nimeni, doar ca va trebui sa plateasca slujba, ca preotii trebuie sa traiasca din ceva.
       • 0 (0 voturi)    
        da (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 0:18)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

        poate nu stii ce "salarii" au preotii; intereseaza-te. In conditiile in care se fura ca-n codru in Romania si unii isi permit nu stiu cate vile, te-ai trezit tu sa te legi de unii dintre oamenii cu cele mai mici salarii.
        • -1 (3 voturi)    
         Este rusinos sa iei bani de la buget... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 9:45)

         kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

         Nu conteaza cat de mic sau mare este salariul lor. Conteaza ca acei preoti accepta banii de la bugetul de stat, de la bugetul copiilor Romaniei.
         Este rusinos!
         • 0 (0 voturi)    
          esti (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:22)

          Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

          ilogic. Mai omule, la preoti, care este o meserie acceptata din punct de vedere legal, se duc foarte putini bani in comparatie cu ce bani din bugetul tau ala nenorocit se duc in ALTE DIRECTII, de exemplu pe bordurile din Bucuresti, da? Deci la s-o mosule moale, ca nu le ai cu calculele. Si iar ii dai cu banii copiilor. Ai si tu o fixa. Munceste tu mai mult, ca sa aiba copiii aia despre care tot zici acolo de vreo doua-trei zile. Sau du-te la ponta si zi-i ca vrei sa scoti preotii de la plata din buget, FA CEVA! :-)
          • -1 (1 vot)    
           Preotii trag de la gura si creierul copiilor Ro... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:47)

           kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

           Iti zic eu cat reprezinta 100 de milioane/an din banii copiilor Romaniei.
           Inseamna o crestere a alocatiei copiilor de la 42lei la 60lei.
           E ceva,
           Acei 18 lei din banii de iaurt, jocuri pe computer, programe de computer care le dezvolta creativitatea, haine noi, medicamente, sunt haliti de preoti si de cladirile in care predica ei.
           Ca sunt altii care trag mai mult de pe copii, da, nu contest. Sunt.
           Dar tie nu ti se pare rusinos pentru un preot sa aibe pretentii, cat de mici, de la gura si creierul copiilor Romaniei?
           • 0 (0 voturi)    
            iar (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:13)

            Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

            nu ma-nteleg cu tine. Nu a venit nici un preot sa ia bani de la vreun copil, in vecii vecilor. Si nu a mers nici un preot la guvern sau la presedinte sa zica: "dati-mi mie bani de-aia de la gura si creierul copiilor". Poate asa e mai clar. Bugetul nu este "banii copiilor" ci banii Statului in totalitatea lui, si Statul face fix ce vrea cu ei, si-i da cui vrea, asa ca NU E VINA PREOTILOR, acuma e putin mai clar?
            • 0 (0 voturi)    
             Statul este poporul roman (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 23:17)

             kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

             Statul este poporul adult roman, care decide ca 100 de milioane de euro pe an sa mearga in biserici in loc sa mearga in scoli. Daca, ca popor, investesti mai mult in scoli, vei avea un viitor mai bun. Daca nu investesti mai mult in scoli pentru ca nu mai ai bani ca trebuie platita si biserica, atunci vei avea un viitor cu nivel de trai mai scazut. E logic ca educatia aduce profit. Este un fenomen natural.
             Eu vreau ca tara asta sa creasca, si singura optiune este sa investeasca mai mult in educatie.
      • 0 (0 voturi)    
       domnulsexologaliassexu@yahoo.com (Marţi, 27 ianuarie 2015, 21:02)

       sexu [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       da ce trebuie sa faca un preot pt banii primiti de la stat ?? statul ce le cere ?
   • 0 (4 voturi)    
    pai ESTE mai religios! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:26)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui kax

    Asta inseamna ca STIE ca religia trebuie ACCEPTATA individual si asumat - nu bagata pe gat, cu fortza ;)
 • +10 (16 voturi)    
  cum trebuie facut (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:29)

  petrache lupu [anonim]

  smecherii din scoala, spagari mina in mina cu popii si primarii de la care le vin banii, pun intentionat religia in mijlocul orelor, pentru ca de fapt sa nu poti alege sa nu-ti dai copilul la ora la care nici profesori nu sunt, nici popi nu sunt.
  Adica daca optezi sa nu mearga la religie, ce face copilul, sta singur o ora pe culoar? Pentru ca e o poveste chestia ca face o alta materie...
  La asta contribuie masiv invatatoarele spagare care fac orarul, invatatoare care, altfel, sunt mari credincioase
 • 0 (8 voturi)    
  Nu inteleg de ce atatea discutii pro si contra (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:37)

  LiviuX [anonim]

  Toate astea au o solutie foarte simpla: ministerul sa decida: E religia obligatorie sau nu! In functie de asta, totul se rezolva foarte simplu.
  1. Sa zicem ca nu e obligatorie. In cazul asta, evident trebuie sa faca cerere cine vrea sa studieze religia. Pe baza unui principiu foarte simplu: daca vreau ceva, trebuie sa fac ceva ca sa-l obtin, nu ca sa NU-L OBTIN. De ex. nu vreau palton, nu trebuie sa ma duc la toate magazinele care vand paltoane sa fac cerere ca nu cumpar palton. Daca vreau insa, ma duc si cer sa-mi vanda unul.
  2. Sa zicem ca e obligatorie. In cazul asta, evident trebuie sa faca cerere cine NU vrea religie (eventual si argumentand asta). Ca la sport, daca vreau sa nu fac sportul trebuie sa fac cerere, eventual insotita de scutire. Simplu si clar. Numai ca in acest caz poate aparea o problema: daca e obligatorie inseamna in acelasi timp ca ministerul SE OBLIGA sa asigure profesorii necesari, ca la matematica, romana, sport, etc. Ce te faci in acest caz cu religiile legale, dar mai putin raspandite? Poate asigura ministerul acei profesori? Eu unul nu cred ca poate. Asa ca mai bine lasam religia optionala, nu credeti?
 • +10 (14 voturi)    
  na belea (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:39)

  koalla [utilizator]

  intre timp, asociatia pentru solidaritatea pentru libertatea de constiinta anunta ca va face plangere penala celor doi demnitari ai ministerului educatiei, pentru nerespectarea deciziei curtii.
 • -10 (22 voturi)    
  Doamne ajuta! (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:46)

  Cristian [anonim]

  Sa nu-L scoatem pe Dumnezeu din inima copilului, din societatea românească, din viata noastra! Ce este viata fară cunoasterea lui Dumnezeu? Nimic. Eu sunt pentru ca toti sa se apropie de Dumnezeu, sa-L cunoasca! O ora de religie e chiar f. f. f. putin pe langa orele pirdute de tineri si in general de oameni cu lucruri extrem de nefolositoare si uneori f. urate. Doamne ajuta si sa ne lumineze.
  • +5 (17 voturi)    
   Bine zis, chiar si eu vreau sa-l cunosc (Luni, 26 ianuarie 2015, 22:30)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

   Dar nu prin intermediari. Asa ca te rog sa aranjezi o intalnire (colectiva, ca sunt sigur ca sunt mai multi interesati si nu vreau ca saracul sa piarda timpul cu intalniri individuale) ca sa-l cunoastem personal cu totii.
   • -1 (9 voturi)    
    o sa ajungi sa-l cunosti stai fara grija (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:15)

    gelu [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

    Daca te uiti putin in jurul tau, o sa observi ca toti oamenii mor si ajung la El. Gandeste-te putin cum o sa fie intalnirea.
    • +3 (9 voturi)    
     Impreuna cu cei 70.000 de copii morti in spitale.. (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:14)

     kax [utilizator] i-a raspuns lui gelu

     Toti oamenii mor si se duc la El, mai ales cei 70.000 de copii romani care mor in fiecare an in Romania. Abia astept sa ii intalnesc pe toti acolo, sa le povestesc si lor cum a fost viata mea privilegiata pe acest pamant, acolo unde ar fi avut si ei posibilitatea sa il cunoasca pe Dumnezeu, asa cum tu, gelu, ai avut parte.
     Acei 70.000 de copii, pe care Dumnezeu ii omoara in spitalele romanesti, ar fi pune umarul la bunastarea Romaniei, si a poporului crestin roman.
     • +2 (4 voturi)    
      mor din nepasarea tuturor (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:51)

      razvan dan [anonim] i-a raspuns lui kax

      din cauza ca adevaratii crestini sunt tot mai putini. Deci tocmai din cauza scaderii credintei. Nu-i omoara Dumnezeu, noi ii omoram. Prin faptul ca ne departam de Dumnezeu, ne scade dragostea de semeni. Dar e o caracteristica a omului sa dea vina pe altii si mai ales pe Dumnezeu cand ceva merge rau din vina lui exclusiva
      • 0 (4 voturi)    
       Dumnezeu este raspunzator pentru lumea asta (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:10)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui razvan dan

       Cu asta pot fi de acord, ca pe Dumnezeu sa dai vina, si pot intelege asta. El este raspunzator de lumea asta.
       In rest, nu inteleg logica vorbelor tale:
       - Nu inteleg cum noi omoram copii prin lipsa de dragoste. 140.000 de mii de parinti romani, isi ucid copii ca nu le ofera dragoste?
       - Nu inteleg cum iti scade dragostea de semeni, cand te indepartezi de un zeu.
       Imi poti te rog detalia?
       • +1 (1 vot)    
        deci (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:46)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

        hai sa ne mai gandim putin: Bunul Dumnezeu te-a creat si ti-a dat: un corp, cu tot ce-i trebuie, minte, suflet, vorbire, nmancare, parinti, etc. Atata vreme cat toate astea, inclusiv EXISTENTA TA (ca presupun ca din moment ce scrii pe-aicea, existi) sunt daruri pe care le-ai primit de la Dumnezeu. Bun. Acu' e randul tau sa te porti de-asa natura incat sa nu superi Divinitatea si sa o negi (adaug "in caz ca exista", ca sa fie mai pe intelesul tau). Dar Divinitatea iti da pana si aceasta liberatate, de a-ti nega Creatorul. Iaca, Dumnezeu nu este niciodata "de vina" cum zici tu. Divinitatea cea preainalta ti-a dat deja TOTUL, chiar daca tu consideri ca e dreptul tau ca existi bine-mersi.
        • 0 (0 voturi)    
         Nu stiu de tine, dar pe mine sigur nu (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:05)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

         dumnezeu m-a creat. Eu am fost creat prin acea metoda care o cunoaste multa lume (se pare ca nu toti). Deci in mod sigur nu el mi-a dat trup, suflet, cu atat mai mult vorbirea, pe care am invatat-o tot de la parinti (nu de alta, dar altfel poate as vorbi araba acumm:-)). Iar chestia cu "ti-a dat totul" e si mai hilara. De ex eu nu am vila in Monte-Carlo, deci a omis ceva, inacceptabil la cineva cu asa pretentii...
     • -2 (6 voturi)    
      ba baiatule (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:15)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

      ce zici tu acolo e blasfemie, in locul tau as avea grija ce scot pe gura si ce scriu. Fii atent aicea: Dumnezeu nu omoara pe nimeni mai baiatule. De cand exista omenire, OAMENII MOR. SI TU MORI, SI EU MOR, clar? Cel mai sigur lucru in viata este ca TOTI MURIM. Ai grija, spre binele tau, si nu te apuca sa judeci deciziile Divinitatii pe care o vom intalni dupa moarte. Si despre care "popor crestin" vorbesti tu? Ce inseamna IN ACCEPTUINEA TA "popor crestin"? Din astia care gandesc CA TINE, ca Dumnezeu "omoara copii"? Mda. Mi-e mila de tine. Nu stiu ce varsta ai, dar pana acum AI TRAIT DEGEABA. Pune mana si studiaza Biblia si stiinta spirituala. Esti constient ca VIATA CONTINUA IN ALTA FORMA DUPA MOARTE? Pune mana si cauta pe google, gasesti destule materiale si fa-o repede, pana nu-i prea tarziu. Tu crezi ca emotiile pe care le simti si gandurile care gandesti vin din cartofii si carnatzii care-i mananci? NU. Astea vin din sufletul imaterial, si care nu-i nici IN CAP si NICI in INIMA, ci este IN ALTA LUME, invizibila. Eh, scuze pentru vehementa, m-am aprins putzin. Te-astept sa-mi dai minus si sa ma faci in toate felurile. Poate ca merit. Poate ca nu. A! Important. Nici preot, nici profesor nu sunt, lucrez in domeniu tehnic. Si reluand: da' daca totusi Dumnezeu are caile Sale, pe care noi in ignoranta noastra nu le intelegem absolut deloc si ni se par nedrepte, si daca ne asteapta intr-adevar acolo, sus? Cu fatza curata oricum nu vom fi in stare sa I ne infatzisam. Prea gresim toti...
      • +1 (1 vot)    
       invata-ti copilul sa fie incerce lucruri... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 22:02)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       E adevarat, un raspuns cu accente amenintatoare.
       Serios Gicutza_007, tu chiar asa grav gresesti?
       Uite, fiica mea are 21 de ani, si nu a gresit cu nimic. Eu am invatat-o sa nu-i fie frica, ca orice face e omeneste, iar daca greseste, sa nu se invinovateasca tata viata ei si sa zica ca nu-i vrednica, ci sa repare greseala.
       Vezi Gicutza_007, ca iti este frica de moarte. Esti in punctul in care o negi, si zici ca asta nu e tot. Ca trebuie sa mai fie, nu se poate sa se termine asa...
       Asta inseamna ca iti place viata asta, ca nu vrei sa se termine. Cu bune, cu rele, cu greseli, fara greseli...
     • +2 (2 voturi)    
      nu "mai ales" (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:34)

      gelu [anonim] i-a raspuns lui kax

      ci TOTI. Inclusiv eu, inclusiv tu, vrei nu vrei. Si cred ca trebui sa dai niste explicatii. Din pacate, la acel moment nu ne mai accepta nimeni scuzele.
      • 0 (0 voturi)    
       Ce fel de explicatii? (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:11)

       kax [utilizator] i-a raspuns lui gelu

       Ce fel de explicatii sa dau? Ca m-am nascut fara voia mea, ca am trait fara voia mea, ca am murit fara voia mea?
       Nu inteleg ce sa explic mai mult de atat.
       • 0 (0 voturi)    
        Deci totul (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 12:31)

        Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

        se intampla fara voia ta. Da' atunci a cui voie e? Sau chiar crezi ca traiesti absolut total la voia intamplarii?; asa cum am aflat din alt comentariu de-al tau, zici totusi ca exista placerea de a-ti trai viata; si asta in ciuda faptului ca totul se petrece fara voia ta. Ma rog, ca sa fi aflat macar un pic despre voia care a facut ca tu sa existi, trebuia sa-ti intrebi parintii, poate aflai ceva acolo cat de cat despre motivul vietii tale. Sau poate ca motivul exista, voia exista si totul are un sens mult mai profund decat credem noi, si totul sa fie frumos PENTRU CA ARE UN SENS PROFUND. Poa' sa fie si asa oare, ce zici?
        • 0 (0 voturi)    
         Sensul vietii... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:02)

         kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

         Da, eu cred ca traiesc la voia intimplarii.
         Intradevar, cred cu tarie maxima ca, nu eu am decis cand sa ma nasc si unde. Asta este pur voia intimplarii din punctul meu de vedere.
         Poate exista un sens mult mai profund, poate nu. Eu nu stiu. Sensul oferit de crestinism, nu-mi place. Nu pricep de ce este asa important ca cineva se naste din fecioara?
         Sa imi dedic viata unuia care s-a nascut din fecioara? Ce relevanta are ca s-a nascut din fecioara? Multi s-au nascut din fecioara si multi se vor mai naste. De ce este asa important lucrul asta in crestinism?
         • 0 (0 voturi)    
          lasa (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:24)

          Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

          nu te mai stresa. La un moment dat o sa aflam adevarul cu totii. Nu as putea trai ca tine, si poate ca nu ai putea trai ca mine. Da' asta nu are relevanta, e ok. Sanatate!
          • 0 (0 voturi)    
           si educatie (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 17:06)

           kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

           Si educatie. Mai ales la copii Romaniei.
           Mersi Gicutza_007 :)
     • +1 (3 voturi)    
      tu te gandesti la ei? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:57)

      izabela2 [anonim] i-a raspuns lui kax

      Dumnezeu sigur se gandeste, pentru ca El i-a creat, el decide cand ii ia inapoi. Dar poate vrea sa te vada si pe tine ca-ti dai interesul. Ai ajutat vreodata macar unul din copiii aia despre care predici aici?
      E usor sa dai vina pe Dumnezeu, dar Dumnezeu lucreaza de cele mai multe ori prin oameni, pentru ca daca ar face El tot, ce sens ar mai avea creatia? Oamenii aia nu sunt omorati de Dumnezeu, ci de noi toti, prin nepasare
    • 0 (4 voturi)    
     Asta e raspuns? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:31)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gelu

     Pai ce importanta are dupa moarte? Poate dovedi cineva ca intr-adevar asa este? Daca vrei sa ma convingi sa fac sau sa accept ceva cat sunt in viata, nu crezi ca trebuie sa ma convingi ACUM? Altfel, de acord, daca il voi intalni dupa moarte, tot atunci voi fi si de accrd cu el si cu religia lui, daca ma va convinge personal, cum am mai spus.
 • +9 (11 voturi)    
  propuneri pt dl ministru (Luni, 26 ianuarie 2015, 21:52)

  Buni [anonim]

  - ar fi bine sa se ia in considerare decizia CCR si sa nu se mai caute diverse "chichite" pt a o pune in aplicare
  - ministrul educatiei sa dea dispozitie ca ora OPTIONALA de religie sa fie aranjata la inceputul programului sau la sfarsit si nu in mijlocul programului din ziua respectiva
  - ca alternativa la ora de religie: NU petrecerea timpului la biblioteca, ci o alta materie de studiu (deci nu se pierde nici o catedra!); propun studierea abilitatilor de comunicare in public! ( nu pe facebook);
  Este greu de facut acest efort?
  Am observat ca foarte multi copii si tineri nu pot dialoga cu cineva, nu stiu sa vorbeasca corect, rostesc cuvintele aspru, fara vocale, suparator pt auz, din care nu se intelege nimic; altii nu au curaj sa vorbeasca in fata unei multimi sau cu un interlocutor!
  Consider ca ar fi util pentru toti elevii, de la cei mici pana la cei care termina liceul si care vor trebui sa sustina un CV.
  De asemeni, nu s-ar mai crea divergente intre parintii pro si contra ora de religie !
  • +4 (6 voturi)    
   In alte tari (Marţi, 27 ianuarie 2015, 9:00)

   CJ. [utilizator] i-a raspuns lui Buni

   In alte tari am auzit ca exista o ora in care fiecare studiaza religia lui, iar cei care nu au/nu doresc religie studiaza o materie de etica. Pana la urma asta este (sau ar trebui sa fie) rolul predarii religiei: etica.
   Nu inteleg de ce e asa de greu? Sunt altii care deja au trecut prin asta, trebuie doar sa deschidem ochii si sa ne uitam: aia cum au facut?; merge si la noi?.
   Si asta e valabil pentru multe domenii in care tot incercam in fiecare an sa schimbam cate ceva, dar pare ca tot incercam si de reusit mai putin
   • +2 (4 voturi)    
    da, (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:20)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui CJ.

    Asta suna cu adevarat bine. Chiar asta sa se faca si aici, ca fara etica suntem toti pierduti.
   • 0 (6 voturi)    
    Religia preda o etica a fricii de moarte. (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:18)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui CJ.

    Eu cred ca rolul predarii religiei in scoala nu tine de etica sociala. Eu cred ca tine de o etica particulara, abstracta, o etica a fricii, o etica a spaimei de moarte.
    • 0 (4 voturi)    
     frica de moarte (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:54)

     victor dancu [anonim] i-a raspuns lui kax

     am observat ca frica de moarte este o chestiune care-i atinge cel mai tare pe atei in pragul mortii. Sunt disperati, pentru ca in inima lor stiu ce-i asteapta. Dimpotriva, am vazut crestini adevarati cum mor frumos, linistiti, impacati cu ei insisi si cu Dumnezeu.
     • 0 (2 voturi)    
      Nu zau? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:10)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor dancu

      Vrei te rog sa prezinti datele cercetarii prin care ai aflat asta? Nu de alta, dar sa vad ca a fost facuta corect, atat in alegerea esantionului, metoda folosita, etc. Si care e marja de eroare?
     • 0 (2 voturi)    
      Religia neaga moartea, si ii invata pe copii sa... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:52)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui victor dancu

      Victor, tu imbratisezi religii care neaga moartea. Negarea mortii vine din frica, nu din ratiune.
      • 0 (0 voturi)    
       da (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 12:06)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

       Religia neaga moartea, de-aia se fac slujbe la inmormantari. :-)
       • 0 (0 voturi)    
        faptele o contrazic (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:05)

        kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Astea sunt particularitati ale cultului crestin ortodox, pe care majoritatea oamenilor de pe pamantul asta nu le inteleg si nu ii intereseaza.
        Slujbele nu dovedesc cu nimic ca crestinismul neaga moartea.
    • -3 (5 voturi)    
     sa vezi tu numa' (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:24)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

     ce frica de moarte ai fi avut daca n-ar fi existat Religia care sa-ti spuna ca viata se continua in alta forma si dupa moarte. :-)
    • +2 (4 voturi)    
     A! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:25)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

     Inca ceva: frica de moarte ti-o cultiva bine-mersi toate filmele violente din ziua de azi. Logic, nu? Deci nu Religia, am I right? Pai vezi ca stii?
     • 0 (0 voturi)    
      Frica de moarte poate fi cultivata (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:14)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Nu cred insa ca religia o cultiva, dar nici filmele. Eu unul nu cred in viata de dupa moarte (nu a dovedit nimeni riguros ca exista) dar nici nu mi-e frica de moarte. Ba mai mult, prefer sa mor inainte de a ajunge o povara pentru altii. Asa ca...
      • 0 (2 voturi)    
       Ma tem (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 0:35)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       ca aici tu esti distractiv. Tu vrei o dovada materiala a unui fapt imaterial (viata dupa moarte). Pai la anu' si la multi ani nu ai cum sa primesti dovada. Si atunci ramane cum ai scris tu mai sus, sa te convingi (sau nu) de existenta Divinitatii dupa moarte. Dar pana atunci, mai e mult.
       Oricum, revenind un pic, tu vrei dovada riguroasa, adica sa inteleg ca vrei ca "stiinta" sa-ti dea o dovada ca viata dupa moarte exista. Ei bine, stiinta pe care o lauzi atata ca e sigura si de incredere si blah, nu e chiar asa. Iti spune ceva faptul ca nimic nu se poate masura cu o precizie nelimitata? Ai auzit de principiul lui Heisenberg din fizica cuantica? Stiinta nu are cum sa treaca de principiul nedeterminarii, niciodata, si sub nici o forma. Iaca numai o singura limita foarte clara si de netrecut pentru marea stiinta.
       • 0 (2 voturi)    
        Religia vine cu varianta unei vieti iresponsabile. (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:07)

        kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Stiinta spune ca nu exista dovezi materiale ale existentei vietii dupa moarte. Religia, spune ca viata continua dupa moarte, dar nu vine cu dovezi.
        Gicutza_007, tu ai ales calea confortabila, a religiei, cea mai usoara cale, pentru ca iti ofera sprijin, fara ca tu sa fi nevoit(a) sa faci ceva. Cineva are grija de tine, si asta este cel mai usor.
        Multumesc pentru varianta usoara, eu aleg calea grea, aia reala, unde se moare deadevaratelea.
        • 0 (0 voturi)    
         da' (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 12:01)

         Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

         de ce e mai grea calea ta? Asa cum ziceam, dupa ce mori si dispari, nimica nu mai conteaza, uiti tot, dispari si pa! Ce-i asa greu? Religia dimpotriva, iti spune: daca nu faci ce trebuie si ce-i bine, vei plati scump in viata de apoi, si, ca o consecinta, cel care alege calea religiei se straduieste si se streseaza si se gandeste continuu cum sa faca sa fie cel mai bine din punct de vedere moral si nu numai, deci munceste mai mult decat cel care zice: traiesc cum imi trazneste prin cap, ca oricum numa' o viata traiesc. Ia zi acu', care dintre caile alese de noi ti se pare mai grea?
         • 0 (0 voturi)    
          frica de greseala incetineste progresul in Romania (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:44)

          kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

          Vezi, ca tot ceea ce faci, faci cu frica focului vesnic? Frica sa nu gresesti, face din tine un om fara actiune, parerea mea.
       • 0 (0 voturi)    
        Cred ca tu esti distractiv(a) (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 14:45)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Nu am zis ca vreau o dovada materiala, ci riguroasa. Asa cum am mai spus, nu am nimic impotriva divinitatii. Dar nu accept sa-mi dicteze ce sa fac prin interpusi, fara sa am vreo dovada ca intr-adevar asa a spus. Si da, stiu de principiul nedeterminarii. Dar si asta e o lege precisa, ca sa nu mai vorbim de atatea altele demonstrate riguros. Sper ca nu e cazul sa dau exemple...
     • 0 (2 voturi)    
      Frica de moarte produce cladiri faraonice (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:55)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Frica de moarte o rezolva religia prin negarea ei. Religia, vine si spune ca sa stati linistiti, ca dupa moarte veti trai, vesnic, daca indeplinesti anumite conditii...
      Consolarea ca te vei intalni cu cei dragi in ceruri, este o pista care dreneaza energia oamenilor de la lucrurile importante, catre niste iluzii.
      Uite ce produce frica de moarte, cladiri faraonice, care nu contribuie la educatia copiilor Romaniei, si nici la insanatosirea lor.
      • 0 (0 voturi)    
       bun (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:27)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

       atunci explica-mi ceva. Ce sens are educatia asta daca dupa aia mori si pur si simplu nu mai existi? Dupa ce dispari, nu te mai intereseaza cate "cladiri faraonice" s-au facut, pentru ca te uiti complet si pe tine, pur si simplu nu mai existi. Zi-mi de ce mai exista viata pe pamant, daca si asa nu are nici cel mai mic rost. Ce te mana pe tine in viata? Ca vrei bani si faci copii? Asa, si? Dupa ce mori, nu o sa mai stii nimica, tu disparand cu totul din lume si de peste tot. Nu mai poti fi nici macar mandru de ce ai "realizat", pentru ca pur si simplu nu mai existi. Deloc. Si nici nu o sa te poata incanta faptul ca oamenii, de exemplu copiii tai, isi aduc aminte de tine, ghici de ce? PENTRU CA NU MAI EXISTI. Acuma zi-mi si mie: tu crezi in ciuda tuturor acestor enumerate lucruri ca viata ARE VREUN ROST?
       • -1 (1 vot)    
        Educatia are sens pentru viitorul Romaniei (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:49)

        kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Nu cunosc rostul vietii.
        Sensul pe care il vad eu, este ca azi si maine sa pot sa ma bucur de viata.
        Eu atat stiu deocamdata, ca ceea ce traiesc acum imi place, si mai vreau si maine.
        Educatia are rost, pt ca maine, copii de azi ai Romaniei, sa ma sustina cand voi fi batran, asa cum i-am sustinut si eu pe ei cand au fost copii.
        • 0 (0 voturi)    
         inca o idee (1) (Joi, 29 ianuarie 2015, 1:13)

         Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

         Toate bucuriile/incantarile/armoniile/multumirile/iubirile/momentele de pace si de bine("placerile") care isi fac loc in inima omului sunt urma lui Dumnezeu acolo. Ce simti cand se imprimavareaza, cand iti privesti copilul in ochi si el simte ca ii dai putere, cand esti indragostit si lumea intreaga e doar zbor si poezie, cand asculti unele acorduri "divine" sau cand esti tratat cu nesperata caldura, intelegere, compasiune si recunostinta de catre un alt suflet, fara ca el sa astepte nimic in schimb... asta e urma lui Dumnezeu in noi. Aceia care, presarati in istoria fiecarui neam, si-au dat viata ca sa le fie altora mai bine (in spirit de aspiratie-abnegatie-jertfa si aducand progresul in omenire), nu sunt hazardul, intamplarea, ci tot intelepciunea lui Dumnezeu si iubirea SUPREMA care nu ramane niciodata fara raspuns. Asa se leaga toate intelesurile, incepand cu sine (eu sunt nimic fara ceilalti), familia, si cercuri tot mai mari, toate strangandu-se in jurul lui "excelsior" (un pic mai departe si mai bine) mergand clar spre evolutie spirituala. Adica deschiderea inimii. Apropierea de Dumnezeu. De la quarkuri la quasari... Iubirea misca astrele... Gandurile -cele mai tacute entitati care lucreaza in noi si in lume; Cuvintele (si cele pe care le scriem aici!) lucreaza in lume si intre oameni; Faptele care se nasc din ele lucreaza in lume, produc efecte, schimba vieti... Greselile fac istoria sa se repete pana lectia este invatata. Si lectia este intotdeauna numai una: Iubirea. Pasarea. De celalalt. Pana a te identifica cu el. Pana la a uita de tine. Pana la sacrificiu. E mesajul ultimativ al tuturor religiilor. Singurul ADEVAR universal valabil. Nu zeul X sau Y. Nu doctrine. Nu prelati. Totul e mult mai simplu, si mai firesc decat toate filozofiile din lume. E clipa cu mine. Si cu tine. Eu cu fata la semenii mei. Eu care ma cunosc pe mine prin ceilalti. Caci eu sunt fiecare din ceilalti.
        • 0 (0 voturi)    
         inca o idee (2) (Joi, 29 ianuarie 2015, 1:14)

         Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

         Si nu ma pot bucura singur de nimic, ci doar daca le aduc in primul rand lor bucurie. "Pana la lacrimi" mi-e draga si mie viata, dar stiu ca toate sunt un dar, si pot disparea intr-o clipita. Ceea ce ma face sa multumesc din adancul fiintei pentru binele ce mi s-a dat, tot pana la lacrimi. Caci simt, mai presus de toate, cu toate fibrele fiintei simt si cu toti fiorii, ca au avut dreptate inteleptii, ca Arta, Iubirea, Daruirea, Comuniunea a 2 suflete ne povestesc aici pe pamant, palid si sters, despre lumea infinit de minunata din spatele a tot ce exista, despre lumea nevazuta, negraita, la a carei frumusete putem accede numai dupa ce ne-am insusit toate lectiile de pe pamant (de toleranta, de iertare, de compasiune, de iubire si sacrificiu). Indiferent de cate ori ar trebui sa coboram in carne pentru asta. Ca sa reparam greseli vechi. Daca ele au produs schimbari de destine... nedorite. Si suntem vinovati, citand un mare om de spirit, "de toate lacrimile pe care le-am facut sa curga" la semenii nostri, dar mai ales de toate cuvintele PE CARE NU LE-AM ROSTIT si puteau aduce alinare si salvare..., nemaivorbind de fapte... Pentru copii care mor de foame sau de boli nemiloase in spitale cu siguranta suntem toti vinovati. Toti cei care am putea face ceva pentru ca asta sa nu se mai intample. Dar daca am facut tot ce ne statea in puteri si totusi vedem ca se sting (parinti de copii cu cancer), sa nu uitam de o dreptate divina, dintr-o perspectiva cu mult mai ampla decat ne-am putea imagina, care leaga resorturi pe care noi nu le cunoastem, si ne consterneaza tocmai pentru ca nu incap in mintea noastra de acum... asa cum, la scara umana, un om nu va intelege pe altul, pana nu va avea aceleasi trairi cu el, si-l va sfasia sau bucura aceleasi experiente. Despre lumea desavarsita, despre cand toate-s aduse la coacere, despre atunci cand tot ce-i trist va disparea, boala, saracia, nedreptatile, lacrimi si umilinte, Dumnezeu ne va revela fiecaruia la momentul inimii lui.
        • 0 (0 voturi)    
         inca o idee (3) (Joi, 29 ianuarie 2015, 1:15)

         Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

         Despre lumea desavarsita, despre cand toate-s aduse la coacere, despre atunci cand tot ce-i trist va disparea, boala, saracia, nedreptatile, lacrimi si umilinte, Dumnezeu ne va revela fiecaruia la momentul inimii lui. Un timp, clar, nefizic! Al trezirii personale. Culmea, in Insasi aceasta Dragoste de viata!
         • 0 (0 voturi)    
          inca o idee (4) (Joi, 29 ianuarie 2015, 10:17)

          kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

          Nu stiu ce sa zic despre puseul liric pe care l-ai prezentat aici.
          Sintetizez, si raman cu ideea ca prima data trebuie educati copii, pe urma cu ce ne ramane, sa ne ingrijim si de spiritul nostru.
          Sanatate!
 • +12 (14 voturi)    
  nu exista optiune data (Luni, 26 ianuarie 2015, 22:37)

  Em [anonim]

  In realitate cei care afirma ca pt anul curent s-a facut deja optiunea ei mint, NU S-A FACUT NICI O OPTIUNE, scoala i-a inscris din oficiu pe toti la disciplina Religie fara sa intrebe sau sa ceara aprobarea copiilor sau parintilor lor! Deci stimabilii acum SUNT IN AER! Eu elevi inscrisi cu japca si nici o optiune a lor ca vor Religie
  • -2 (8 voturi)    
   Scoala nu e service (Marţi, 27 ianuarie 2015, 8:51)

   wert [anonim] i-a raspuns lui Em

   La romana ,chimie,geografie,matematica,fizica ai uitat sa faci optiune...DU-TE depune cerere...Profesorii au solicitat in prima sedinta si de asemenea la primele ore din septembrie DACA sunt elevi ce nu vor sa studieze Religia. Mister EM ..mai mergi draga si pe la scoala si pe la sedinte.Nu confunda propriul copil cu o masina iar scoala cu service-ul....
   • +1 (1 vot)    
    Confunzi disciplinele obligatorii cu cele optional (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:17)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui wert

    Citeste ce am scris mai sus. O dovada cat de indoctrinati sunt unii e ca am luat cateva minusuri, dar fara ca nimeni dintre ei sa arate ce e gresit in ce am spus...
 • +7 (9 voturi)    
  - (Luni, 26 ianuarie 2015, 23:06)

  B. [anonim]

  "modificarea decisa de Curte se aplica "in momentul in care parintii si elevii trebuie sa opteze din nou", a afirmat oficialul. "
  Nuuu, oficialul ar trebui să se uite mai bine la legi:
  "dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale … pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept."
  Deci tanti nu poate să pretindă că "daaa, legea nu-i constituţională, da' o mai ţinem puţintel".
  Adică, poate s-o facă, dar vorbeşte prostii şi dezinformează.
 • +3 (5 voturi)    
  Articolul 147 din constitutie (Marţi, 27 ianuarie 2015, 0:34)

  Stefan [anonim]

  Va redau articolul 147 din constitutie. Nu exita un context in care afirmatiile relatate se pot intampla.

  (1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
 • +4 (12 voturi)    
  Asa vom fi si dupa 10.000 de ani? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  Stam naclaiti in primitivism!
  • -6 (10 voturi)    
   in primitivism ajungi fara Dumnezeu (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:16)

   monica [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   civilizatia occidentala s-a creat pe valori crestine. De cand a renuntat la ele, se duce pe tobogan. Vedem asta in fiecare zi si se acutizeaza pe zi ce trece.
   • +4 (8 voturi)    
    Eu nu vad ca civilizatia se duce pe tobogan... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:25)

    kax [utilizator] i-a raspuns lui monica

    Nu este adevarat ca civilizatia occidentala s-a creat pe valori crestine.
    Ai auzit de Grecia antica, leaganul civilizatiei occidentale? Leaganul democratiei?
    Copii romani, trebuie invatati sa fie pozitivi, sa fie pregatiti sa infrunte primejdiile viitoare, sa fie curajosi, sa faca treaba in Romania.
    Monica, de ce vrei sa vezi raul din lume si il asociezi cu o viziune apocaliptica?
    • 0 (6 voturi)    
     hm (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:00)

     monica [anonim] i-a raspuns lui kax

     sloganuri. Civilizatia occidentala s-a dezvoltat pe valori crestine. Grecii antici aveau doar o filosofie a placerii, reinviata azi in toata lumea. Nu pe aceste filosofii, pe lenea lor proverbiala pana in zilele noastre (fara sa vreau sa jignesc, au avut totusi multe lucruri bune) si pe zeii lor antici, imi pare rau sa-ti spun.
     • 0 (4 voturi)    
      Civilizatia occidentala a plecat din Grecia Antica (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:17)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui monica

      De ce sa iti para rau Monica sa-mi spui despre zeii lor antici?
      In esenta, un om traieste intr-o civilizatie atunci cand nu este nevoit sa-si produca literalmente hrana, si avand alternative prin oferirea unor servicii in schimbul hranei. Intr-o civilizatie mai avansata, cum e cea occidentala, ca si cetatean ai parte si de cultura, arta, tehnologie, filozofie...
      Civilizatia democratica occidentala a pornit din Grecia Antica, cand acum 2500 de ani, printr-un concurs de imprejurari, grecii au inventat democratia. Stradania lor in a cunoaste lumea in care traiesc a facut posibil ca noi sa ne bucuram azi de beneficiile matematicii, filozofiei, justitiei, sportului prin jocurile Olimpice, teatrului, si in primul rand democratiei.
      Aproape toate elementele civilizatie occidentale au fost initiate de greci.
      Tu poti spune despre crestinism ca a contribuit la civilizatia occidentala, nu poti nega cine a pus bazele.
      Ce singura filozie a placerii au avut grecii, monica? imi spui si mie, te rog, la ce te referi? Eventual sa imi zici despre zeii lor?
    • +1 (1 vot)    
     copiii sa aiba curaj (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:32)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

     si sa fie pozitivi pe ce baza? Ca mami si tati sunt intotdeauna cu ei? Sau sotia? Sau sotul? Asta oricum nu-i adevarat, toti murim, si habar n-avem cand, si suntem lasati singuri, sau lasam noi pe cei dragi singuri. Si atunci, de unde curajul si motivatia? Eu observ dimpotriva, ca numarul tinerilor lipsiti de directie si de motivatie creste infiorator, tocmai din cauza ca ei sunt educati "modern", fara sa li se insufle credintza adevarata. Arata-mi ca tinerii din ziua de azi sunt mult mai puternici si mai echilibrati decat eram noi pe vremuri si voi fi multumit.
     Multumesc pentru ca ai citit pana la capat.
     • +1 (1 vot)    
      Care este adevarata credinta? (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:39)

      kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Curajul si motivatia vin din placerea de ati trai viata. Frica de moarte, produce aceste iluzii a continuarii vietii dupa moarte.
      Tu nu poti spune cu certitudine care este adevarata credinta.
      Tu te-ai nascut intr-o cultura crestina, parintii tai poate ti-au indus crezul in Dumnezeul lui Avram. Daca te nasteai in Afganistan, alta iti era credinta adevarata. Corect? Daca te nasteai in India alta iti era credinta adevarata. Corect?
      Care este defapt adevarata credinta, Gicutza_007? Poti sa le explici asta chinezilor, indieniilor, arabilor? restului de 5 miliarde de oameni din lume?
      • 0 (0 voturi)    
       aha (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:37)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

       din placerea de a trai viata. Bun. Avem aici un inceput de argumentare. Perfect. Deci placerea de a trai viata poate fi un motor pentru existenta noastra, asa zici tu. Cand ai probleme, de genul grav bolnav si te chinui rau de tot, ce te mai motiveaza, tot placerea de ati trai viata, sau poate atunci ideile ti se schimba si incepi sa crezi in iluzia ca viata se continua dupa moarte?
       In ceea ce priveste "adevarata credinta" in care omu' s-ar putea naste, lucrurile sunt ceva mai complicate. Trebuie sa ai forta sa te ridici dincolo de educatia pe care ai primit-o si sa vezi CEEA CE ESTE CU ADEVARAT GENERAL UMAN, ce-i uneste pe toti oamenii, indiferent de religia lor. Adevarul absolut, valabil pentru toata lumea, ala trebuie cautat. Cineva zicea asa: Dumnezeu se reflecta in toate religiile asa cum soarele se reflecta in lacurile si apele de pe pamant. Pare mereu altul, dar de fapt e unul singur.
       • 0 (0 voturi)    
        Dumnezeu de salvare personala, pt copii? (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:25)

        kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Treaba asta cu Dumnezeu care te salveaza, o intilnesti doar la cele trei religii abrahamice (iudaism, crestinism si islam) adica se inchina la un zeu de salvare personala de la care se asteapta salvarea sufletului. Restul miilor de religii, unele inca active, nu au un astfel de zeu de salvare personala. Majoritatea oamenilor care traiesc sau au trait pe pamantul asta, nu se inchina la un zeu de salvare personala. Nu inteleg cum Dumnezeul lui Avram se oglindeste in toate religiile, religii in care oamenii nici macar nu cred in existenta vreunui zeu.

        Nu ii asa Gicutza_007 ca este ceva placut in viata asta de pe pamanat de iti doresti sa nu se termine?
        Daca ai o viata in care suferi, de ce ai dori sa continue? Poate pentru ca ai apucat sa gusti din placerile ei, cand nu erai suferind.
        Nu ii asa ca totusi este ceva placut in a trai aici pe pamant, chiar daca suferi?
        Cei mai multi nu doresc sa moara, chiar daca sufera cumplit, pentru ca le place viata, asa cum e.
      • 0 (0 voturi)    
       A! (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:40)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui kax

       Si inca ceva: poti tu sa le explici celor 5 miliarde de care ziceai mai sus ca nu au nevoie de religie? E, cum e, indraznesti? :-)
       • 0 (0 voturi)    
        Indraznesc... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:37)

        kax [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Poate ca au nevoie de religie, dar nu au nevoie de un zeu de la care sa ceara iertare, si salvarea sufletului. Hinduismul este o religie a caii in viata, miliardul de oameni hindu n-au nici o treaba cu un zeu care sa-i salveze. Sa-i salveze de la ce?
        Ia du-te in India sa vezi ca ei nu inteleg ce le zici tu despre Dumnezeul lui Avram. O sa zica, ca si mine, ca nu cred in asa ceva, iar de convins nu poti ca nu ai argumente.
        Budismul, alt miliard de oameni care nu cred in vre-un zeu. Este o religie a felului cum traiesti viata, ii doare undeva de vreun zeu care ii salveaza. Ei se concentreaza cum sa isi traiasca viata...
   • +2 (2 voturi)    
    oh, daaa... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:34)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui monica

    Pai daca aia occidentala "se duce pe tobogan", CE sa mai zic de aia romaneasca, indoctrinata la greu - e in topul "civilizatiei" (cu toate crimele, hotiile, violurile, copiii aruncati la tomberon, coruptia la greu, lipsa de igiena samd.) - n'asha...??!!
    • 0 (2 voturi)    
     pari (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:59)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     foarte convins(a) ca restrangand si mai mult accesul la Religie poti elimina nenorocirile pe care le-ai amintit mai sus. Ma tem ca toate crimele enumerate se DATOREAZA lipsei de educatie religioasa/etica/morala. Mie mi se pare clar ca lumina zilei.
 • 0 (4 voturi)    
  Neclaritati! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:22)

  hotnewsfil [utilizator]

  Patriarhul Daniel : "Ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos, Imparatul veacurilor, sa binecuvanteze anul in care am intrat, sa ne daruiasca credinta statornica si timp de pocainta, vietuire sfanta, cu fapte bune, precum si imbelsugarea roadelor pamantului"
  Nu cumva ne aflam intr-o eroare capitala? : de ce sa ne rugam Fiului si sa nu ne rugam direct Tatalui atotputernic, Cel care L-a facut si pe Fiul Sau? Nu-l suparam astfel pe Dumnezeu-Tatal? N-o sa considere ca il ignoram, ca vrem sa bagam zazanie intre Tata si Fiu?
  Contam prea mult pe intelegerea lui de Tata bun, sau, in alternativa, consideram ca El are treburi mai importante in imensul univers, in care trebue sa gestioneze soarta fiecarei creatii a Lui, a fiecareia dintre miliardele de galaxii (cu toate componentele sale, inclusiv radiatiile de orice fel, firisoarele de iarba, etc., etc.), treburi mai importante decat sa ne rezolve noua, oamenilor -ortodocsi, catolici, protestanti, mahomedani, hindusi, pagani, etc., eventul prin minuni, maruntele probleme lumesti?
  Totusi, parca ar fi prudent, ne-ar fi util sa ii acordam un semn de supunere si Tatalui - ocupantul de drept al tronului ceresc (conform infailibilei 'constitutii a universului') , sa apelam si la El, macar din cand in cand, sa nu abuzam de infinita lui intelegere si toleranta, sa ii recunoastem suprematia de a fi 'Creatorul absolut tuturor vazutelor si nevazutelor, sa nu ne tot intrebam : 'cine l-a creat pe El-Creatorul, dar pe Creatorul Creatorului, dar..., - pacat de neiertat -, care ne va trimite direct in flacarile iadului creat tot de Dumnezeu-Tatal, iad in care sef este diavolul, si el - necuaratul -, o creatie a Tatalui. De ce l-o fi creat?
  • 0 (2 voturi)    
   Lucrurile astea (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:20)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   sunt pentru multi deja demult clare. Astea sunt neclaritatile tale. Pe internet gasesti tot ce vrei in legatura cu intrebarile tale. Dar ca sa te apropii de adevar ai nevoie de multa rabdare si judecata de precizie matematica.
  • 0 (4 voturi)    
   nu merge ;) (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Tatal e si Dumnezeul evreilor, al protestantilor samd... si... naaa... ;)
 • +4 (8 voturi)    
  Intrebari care asteapta raspuns : (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:34)

  hotnewsfil [utilizator]

  Papa Francisc - om cinstit, cu bun simt - a marturisit ca nu are rapuns la intrebarea : 'de ce ii lasa Dumnezeu pe oameni sa ii batjococoreasca pe copii, supunandu-i prostitutiei si facandu-i traficanti de droguri?, intrebare pe care i-a pus-o o fetita filipineza care l-a imbratisat pe papa, in hohote de plans.
  Familiile celor ucisi bestial de teroristi (inclusiv cei care au ingrozit lumea recent in Paris), se intreaba : 'de ce ii lasa Dumnezeu pe unii dintre fii Lui sa ii ucida, cu zecile de mii, pe alti fii ai Lui?
  • +1 (3 voturi)    
   exista o explicatie (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:43)

   marota [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   pentru orice. Cine vrea sa inteleaga judecata divina, trebuie intai sa se apropie de Dumnezeu. Cu o gandire corupta nu ai cum sa intelegi.

   La fel cum nu prea vezi nici pe pamant hoti prinsi care sa-si recunoasca vreo vina, pentru ca dupa judecata lor ei sunt corecti. De aia avem judecatori care judeca si decid, pe baza legii (lumesti in cazul de fata) Si, chiar daca nu ne convine, ne supunem ca nu avem incotro. Dar de comentat toti comenteaza deciziile judecatorului, fiecare crede ca are dreptate in mintea lui, si totusi Adevarul e numai unul. Unii incearca mereu sa-l scoata pe Dumnezeu vinovat de crime pe care chiar ei le comit sau le provoaca
  • 0 (4 voturi)    
   Lucrarile Domnului (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:10)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Acestea sunt lucrarile Domnului, iar noi nu le putem intelege, ca suntem prosti.
 • 0 (2 voturi)    
  Capul ce se pleaca sabia nu-l taie! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 6:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  Savantii vorbelor mestesugite, neavand puterea sau dorinta de a aborda si probleme dificile, a caror parcurgere si intelegere presupune o serioasa, profunda baza - matematica si fizica-, macina 'in gol'.
  De pe marginea problemei 'cine este Creatorul absolut al universului, dar Creatorul Creatorului?', manuitorii literelor captivant ticluite se ascund dupa : 'este un pacat de neiertat, o blasfemie', sa isi puna aceasta problema, un atac frontal la Dumnezeu - Cel care ne-a facut si ne tine sub o observare permanenta, pe fiecare dintre noi, om-cu-om, musculita-cu-musculita, firisor de iarba-cu- firisor de iarba, catel-cu-catel.).
  O moara sclipitoare, mostenita de secole, intretinuta cu evlavie de mostenitori, cei care macina vorbe savante, moara pe frontispiciul careia sta scris : Crede si nu cerceta!
  Savantii vorbelor care merg bine la sufletul neputintei omenesti nu-si dau mana cu maestrii realului (ai existentialismului), sa adanceasca impreuna problema Creatinism- Existentialism, sa ii lamureasca pe semenii lor - cei ocupati cu de-ale zilei - pe unde s-a ajuns cu incercarea de clarificare, ce perspective se imagineaza.
  Ca sa lase impresia ca 'stapanesc' problema, maestrii vorbelor stralucitoare se sprijina unul pe altul, citeaza imbelsugat unul din altul, se invartesc intr-un cerc vicios, nu au curajul, stiinta, putinata sa faca un pas in afara acestuia, ca sa nu se puna rau cu prezumtivul Dumnezeu, daca ar recunoaste faptul ca: Dumneneu este 'o ipoteza' facuta de oamenii, ca vechimea acesteia nu-i da valoarea de a fi corecta, inatacabila, in vecii vecilor.
  Unii n-o ataca de frica, ei gandesc : 'dar daca o exista?, de ce sa ma pun rau cu El, sa ma loveasca la sanatate, la interese familiale, profesionale, financiare, la situatia scolara a copiiilor?; mai bine fac ciocul mic, ma conduc dupa 'capul ce se pleaca sabia nu-l taie!'.
  Unii credinciosii nu-i adreseaza Domnului 'rugaciuni', ci 'rugaminti': pentru sanatate, succes in afaceri si la examenele copiiilor.
 • +2 (6 voturi)    
  Formarea cetatenilor,din primii ani ai vietii lor (Marţi, 27 ianuarie 2015, 7:24)

  hotnewsfil [utilizator]

  Va rog sa accesati: htt://www.wwu.edu/depts/csl/download/CR_guide.pdf
  Veti descoperi : "A practical Guide for Integrating Civic Responsibility into the Curriculum"
  Acest ghid este folosit in scolile din SUA, pentru educarea civica a elevilor.
  Religia nu trebue sa fie inclusa in programul scolar. Sa fie inclusa istoria religiilor mai importante - cele care au influentat dezvoltarea generala a societatii omenesti.
  Nu, icoanelor in clasele de invatamint.
  Da, Educatiei Civice, de nezdruncinat, pe viata, da responsabilitatii civice.
  Prima lectie, repetata mereu, trebue sa fie "cum sa invatati"-metoda de a invata, incepind cu esentialul pe care, apoi,cel ce invata, sa brodeze detatiile, orientate tot timpul pe structura esentiala. Cea mai mica nota trebue sa se dea celui "prins" ca a tocit, ca e papagal, ca nu stie sa desprinda esentialul dintr-un text, ca pune pe prim plan detaliile, ca nu a meditat asupra textului pe care pretinde ca l-a invatat.
  Stiinta, priceperea de a invata ceva, atit de straina scolii romanesti, trebue sa fie insusita, in primul rand, de profesori, sa fie o conditie eliminatorie a licentierii lor ca educatori, invatatori sau profesori de toate gradele.
  Daca n-au timp suficient sa predea o lectie, daca n-au spatiu suficient pentru a scrie textul unei lectii (in carti), profesorii trebue, in mod obligatoriu, sa trateze complet esentialul, folosirea economicoasa a detaliilor trebuind sa fie inclusa numai in masura strict necesara intelegerii esentialului.
  In jurul esentialului trebue sa se construiasca intreaga lectie. Un "esential" bine predat si bine inteles il inarmeaza pe omul-elev cu un instrument pentru a-si construi o cariera, pentru o dezvoltare spirituala trainica si pentru a deveni un cetatean veritabil in tara sa si in intreaga lume, solid ancorat in realitatea vietii, capabil sa discearna deliberat, prin vointa proprie, bine orientat, stapan pe el, demn,
 • +2 (4 voturi)    
  Formarea cetatenilor...CONTINUARE! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 7:29)

  hotnewsfil [utilizator]

  , stapan pe el, demn, celula valoroasa a societatii umane, in deplin acord cu societatile de toate speciile de pe pamant (si cu cea a firelor de iarba, a cateilor,.).
  Sa generalizam raspandirea stiintei invatarii, a 'filozofiei' invatarii!
  Materia predata elevilor trebue sa se refere permanent la legatura acesteia cu viata reala, actuala, sa dea convingere elevilor ca invata ceva util.
  Materiile trebue sa se sprijinereciproc, sa se refere una la alta, maximum posibil, ca in viata reala.
  Profesorii sa scrie carti de invatamant pentru elevi, nu pentru alti profesori, care sa fie proprii capacitatii de intelegere si interesului elevului, nu ca factor de competitie, dintre profesori.
  Invatatorii si profesorii, toti, trebue sa fie instruiti si pentru a forma cetatenii de maine!.
 • -5 (13 voturi)    
  Intoarcere la comunism (Marţi, 27 ianuarie 2015, 8:05)

  wert [anonim]

  Ani buni din 1948 pana prin 1990 romanii nu au facut religie.La revolutie sa te feresca Dumnezeu sa fii spus ca nu vrei de religie in scoala.Acum suntem democrati...avem libertati...Ne bucuram de sarbatori dar acestea insemana doar porc miel mall si cluburi.Toate pysiurile in cluburi urla bete Hristos a inviat!...fără noimă ,fără morală,fără bun simt...Si COMUNISTII ne-au oprimat la CANAL stramosii pentru ca aveau convingeri religioase....Educati-va copii in acelasi stil.
  • 0 (4 voturi)    
   foarte corect (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:41)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui wert

   si da, gasesc valoare in comentariul tau. Educatia astatzi e egala cu zero. Rezultatul: nesimtire, "eu sunt cel mai tare", fumat pe ascuns, incerc toate drogurile, ca ce, sunt liber, "ce-i asa gresit sa furi?", "pai daca nu-l injur zice ca-s prost", "ia sa-l sap eu pe asta ca ma oftica". Cutia Pandorei. Asta-i mult laudata "educatie". Dar asta se va intoarce impotriva tuturor. Pacat.
   Si macar daca ar fi copiii tari la invatatura. Ti-ai gasit! Cultura generala e absolut uitata, ca doar nu te ajuta sa faci bani. Morala? "Nu vezi ca toti sunt RAI? Fii si tu asa, ca altfel profita lumea de tine si te cred prost.". Mie mi se pare ca lumea merge intr-o directie teribil de gresita. Foarte trist.
  • 0 (4 voturi)    
   eu ti-am dat "plus" (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:43)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui wert

   Pentru ca DA, ai dreptate: "religia" astazi a ajuns o chestie "de forma" si comerciala!
   Dar NU sunt de acord ca religia sa fie obiect de invatare in scolile publice (n-au decat sa o predea in scoli particulare)!! Dupa cum chiar TU ai remarcat, faptul ca e predata de peste 20 ani, nu face ca lumea sa fie mai "etica" sau sa-si insuseasca spiritul religiei!

   Religia e o ATITUDINE - NU un obiect (sau o stiinta) care sa faca subiectul unei ore de predare!
 • +3 (5 voturi)    
  Profesorii nu stiu cum sa preda religia! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 9:57)

  icsulescu99 [utilizator]

  Cazul meu:
  Copilul meu este in clasa 0 si la una din orele de religie i s-a facut rau si a inceput sa planga. Am ajuns urgent la scoala si l-am dus la spital, din fericire situatia nu s-a agravat.
  Dupa multe insistente sotia a reusit sa scoata un raspuns de la el in legatura cu ce ca intamplat la ora de religie:
  Copilul i-a spus plangand mamei ca profesoara de religie le-a povestit cum i-a alungat Dumnezeu pe Adam si Eva din gradina raiului in urma rautatilor pe care le-au facut.
  Dupa care i-a spus ca lui sa nu-i mai povesteasca intamplari asa de triste.
  La clasele mici ar trebui predata altfel religia si nu cred ca ar trebui sa inceapa cu legea talionului, dar frica este cel mai usor lucru pe care sa-l bagi in oameni.
  As fi de acord cu religia in scoli dar nu de la varste asa de fragede, nu predat in acest fel si de asemenea sa nu fie materie obligatorie.
  Biserica poate sa castige foarte usor enoriasi dar nu in felul in care procedeaza azi tot slavind-ul pe patriarh, nu mai vorbesc de politica si spagi in cadrul bisericii sau oamenilor din biserica cum vreti sa le spuneti.
  • +5 (7 voturi)    
   iaca (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:34)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui icsulescu99

   Asta mi se pare un comentariu foarte echilibrat. Intr-adevar, poate ca la copiii asa mici, trebuie inceput (zic si eu ca un necunoscator) cu pilde blande din noul testament si cu micile rugaciuni de baza, pe care copiii sa le invete in joaca si cu bucurie. Scopul invatarii rugaciunilor si rugaciunea micilor copiii ar trebui sa aiba rostul de a-i face sa se simta foarte protejati, asa, ca intr-un cuib caldutz... Vechiul Testament s-ar putea studia mult mai tarziu, cand adolescentul incepe sa inteleaga moralitatea, responsabilitatea, etc...
   Si alta chestiune: intr-adevar cred ca scopul central al predarii Religiei in scoli (bineinteles, la alegerea parintilor care VOR sa ofere copiilor educatie religioasa IN SCOALA) ar trebui sa fie acela de a crea sentimentul de SIGURANTA in sufletul copiilor, si nu acela de FRICA.
   • 0 (4 voturi)    
    ce "rugaciuni"?? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:45)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    "Rugaciuni" sa invete in biserica - ca ASTA e rostul ei!!

    La scoala sa invete, cand sunt mici, cel mult de unde a aparut "religia", ce fel de religii sunt pe lume si de ce samd.!
    Scoala e un loc unde copiii merg sa INVETE - NU e o biserica unde sa spuna "rugaciuni"!!
    • +1 (3 voturi)    
     da' (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:50)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     ce-i cu agitatia asta? Eu am zis "la alegerea parintilor care VOR sa ofere copiilor educatie IN SCOALA". De-acu interzici tu cu totul religia in scoli?
     Si ceva care m-a distrat totusi in comentariul tau: sa invete copiii de unde a aparut religia. :-)) Pe bune? Da' tu stii? Da' stie cineva? Daca stii, zi-mi si mie ca sunt curios. Si de ce exista diversele religii in lume? :-)) Daca le stii pe astea, esti mare si tare. dar nu cred ca stii.
     Hmm... Buna intrebare... De unde a aparut religia. Raspunsul tau ar putea fi: "Pai, au inventat-o oamenii ca sa se simta mai bine, mai in siguranta si pentru ca aveau nevoie sa creada in ceva sau in Cineva superior. Sau, na, sa ii ajute pe muribunzi sa moara linistiti, sa nu le fie frica. Si, mai tarziu, unii au descoperit ca pot controla oamenii cu ajutorul religiei si au transformat-o intr-o afacere". Ei bine, eu cred ca religia este destinata a ne face buni si a ne inalta spre Divinitate.
 • +7 (13 voturi)    
  La munca cu popii ! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 10:39)

  milud [anonim]

  Sint unul dintre parintii care a avut tupeul sa ceara ca fiul sau sa nu participe la ora de religie. Aceasta deoarece profesoara de religie, o bigota si ignoranta pe deasupra, ii dadea note mici pentru ca copilul ii punea intrebari incomode, la care ea habar nu avea sa raspunda. Nu-i invata decit rugaciuni si povesti siropoase din folclorul babelor indragostite de popa al tinar ... Decit asa ore de religie mai bine lipsa si , oricum, media conta la admiterea in facultate, deci nu merita sa o las sa-i strice media, babornitza dreacu' !
  Nu va spun cite strimbe mi-a bagat diectorul si ce criza de isterie a facut bibliotecara cind a aflat ca copilul trebuie sa stea pe capul ei, la biblioteca scolii, in ora de religie ...
  Eu sint adeist, negativ mai exact, insa nu as avea nimic impotriva ca sa se studieze sistemele religioase in scoala. Dar asta nu inseamna prozelitism pentru o religie sau alta ci doar familiarizarea cu conceptele si perceptele fiecarei religii astfel ca atunci cind va fi major sa poata opta in cunostinta de cauza pentru o religie sau alta sau pentru nici una.
  Acesta ar fi rolul ivatamintului religios in scoala si de aceea e permis invatamintul religios in scolile de stat. Cind colo vedem popi si babete facind propaganda pentru crestinismul ortodox si infierind cu aceeasi minie proletara pe cei care nu ii aproba cu care infierau dusmanii de clasa si in sedintele de partid cind erau comandate de pionieri sau organizatori de partid.
  Credinta fiecarui om e o treaba strict personala, religia este publica si trebuie ocrotita de lege insa biserica ( in inteles larg ca institutie si instrument al statului indiferent de cultul propovaduit ) este o escrocherie in care isi dau mina cele doua tagme mari de escroci: politicienii si popii !
  Ceea ce se vede si din legea schioapa a predarii religiei in scoala si din continutul programei de religie !
 • +3 (7 voturi)    
  propunere (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:14)

  vasile [anonim]

  Propun ca ora de religie sa fie ora de Educatie Civica.
 • -4 (10 voturi)    
  spalarea Ideologica pe creier - a mai fost (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:16)

  Marx, parintele [anonim]

  Grozav tupeu trebuie sa ai sa vii cu o astfel de "reglementare", facuta cu dedicatie pt un grup ultra-minoritar, intr-o tara care a trecut prin 45 de ani de spalare ideologica ateista pe creier, indoctrinarea cu mituri ateiste prezentate ca stiintifice, cenzura pe criterii ideologice ateiste in spatiul public, distrugerea structurii civilizatiei romanesti si proferarea de barbarii si crime impotriva umanitatii, exact in numele scoaterii din cap a religiei!

  Tot inainte spre neo-comunism la nivel global!
  • +4 (8 voturi)    
   Ideologie zici? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 11:54)

   HChifteluta [utilizator] i-a raspuns lui Marx, parintele

   Si acum ce sa facem? Sa trecem prin spalare de creier religioasa! Religia inseamna prostie generalizata. Cata cultura iti trebuie sa vorbesti de evolutionism, de spatiul cosmic, de aparitia vietii si multe alte subiecte stiintifice si "ateiste", si cata cultura iti trebuie sa dai vina pe doamne - doamne pentru toate astea? Eu refuz sa-mi las copilul indobitocit de o religie care nici macar nu e unica pe pamantul asta. De unde stii ca Budistii n-au dreptate in fata Crestinilor?
   • +1 (5 voturi)    
    figura mai esti (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:38)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

    De ce orice inseamna Religie inseamna si "spalare pe creier"? Si de unde esti tu asa convins ca stiinta are toate raspunsurile? Se pare ca nu ai cu adevarat cultura necesara in ceea ce priveste stiinta. Mai toate "descoperirile" modernei stiinte se termina intr-un final in coada de peste. Daca tie ti se pare asta un lucru minunat si datator de incredere, mie nu mi se pare asa.
    • +1 (1 vot)    
     Hai sa fim seriosi si sa judecam putin... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:29)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     Nu crezi ca religia spala pe creier mai mult decat stiinta? Vezi ce se intampla in lume datorita religiei. Nu am auzit de nici un razboi, atentat, atac terorist in numele stiintei, intre doua fractiuni care sa aiba pareri opuse cu pirvire la o teorema, lege fizica, etc. Iar faptul ca "Mai toate "descoperirile" modernei stiinte se termina intr-un final in coada de peste." e si mai hilar. Oare de ce folosim atatea aplicatii stiintifice in viata de zi cu zi? Da te rog exemple de descoperiri religioase recente care sa le folosim curent, daca poti...
     • -1 (3 voturi)    
      e greu (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 0:46)

      Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Religia este o fortza extraordinara. Care poate avea efecte benefice sau distructive, depinde cum e folosita aceasta fortza. Daca amesteci religia cu diversiunea si minciuna, obtii o fortza distructiva. Daca toata lumea ar urma strict principiile descrise in religii (sa nu furi, sa nu minti, etc.) sunt sigur ca ar fi pace si liniste pe pamant. Si da, sunt de acord ca prezentata si "folosita" necorespunzator, religia spala creiere. Dar de aici pana la ideea ca religia foloseste numai la a spala creiere, e cale lunga.
      • 0 (2 voturi)    
       Mai citeste o data (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 14:50)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

       Nu am spus nicaieri ca foloseste NUMAI la a spala creiere. Si am mai spus ca da, poate fi interpretata (tocmai pentru ca cineva nu se oboseste fa fie clar daca cere ceva sau sa vina sa clarifice personal daca altii nu sunt in stare!) tocmai de asta poate da nastere la conflicte. Pe cand, am spus si o repet, ca nu stiu de nici un conflict generat de o teorema stiintifica, etc.
  • +3 (5 voturi)    
   scurt, ca sa pricepi (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:06)

   Y [utilizator] i-a raspuns lui Marx, parintele

   Romania este stat laic - http://dexonline.ro/definitie/laic.

   Scoala sr trebui sa fie un loc pentru a invata, nu indoctrinare, de orice fel. Religia ar trebui sa existe in invatamantul public, dar sub forma de istorie a religiilor.

   Pentru cei ce doresc sa isi educe copiii sa fie buni crestini, pot merge mai des la biserica.
   • 0 (2 voturi)    
    romania nu este stat laic (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:03)

    marco [anonim] i-a raspuns lui Y

    va rog sa consultati Constitutia tarii si sa nu mai dezinformati. Multumesc
    • -2 (2 voturi)    
     poate ca da, poate ca nu (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:07)

     Y [utilizator] i-a raspuns lui marco

     Poti explica la ce te referi?
 • +2 (6 voturi)    
  Ora de religie? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:23)

  CititorulComentator [utilizator]

  Neinteresant...religia ar trebui sa fie ceva privat, caci asa garanteaza Constitutia nu sa ni se bage pe gat (sau in speta, prin dos).
  • 0 (4 voturi)    
   va rog sa dati articolul din Constitutie (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:04)

   marco [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

   unde se spune ca religia trebuie sa fie in spatiul privat. Prea multi bagatori de seama in ale legislatiei isi dau cu parerea.
   • +1 (3 voturi)    
    Poftim :) (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:40)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui marco

    http://www.constitutiaromaniei.ro/art-29-libertatea-constiintei/

    Art. 29 – Libertatea conştiinţei
    (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

    (4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

    Deci asa cum spuneam, bucurati-va de cata religie vreti dar lasati-i pe ceilalti in pace. Cerem prea mult?

    Religia sub forma asta nu are ce cauta in scoli, da, istoria religiilor etc sigur, sunt multe de studiat dar vedeti diferenta dintre a studia "the big picture" si a indoctrina...
    • 0 (4 voturi)    
     intr-adevar (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:31)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

     In articolu' lu' peste "SCRIE CLAR" CA MANIFESTARILE RELIGIOASE TREBUIE SA AIBA LOC IN SPATIUL PRIVAT. Logica saraca, e plecata in vacanta... Dimpotriva, citesc in acest articol ca nu poti ingradi CREDINTZELE RELIGIOASE SUB NICI O FORMA. Nu scrie nicaieri ca ATEISMUL nu are voie sa fie ingradit. QED, si la revedere (sau la rescriere).
     • +2 (2 voturi)    
      atat il duce capu (Marţi, 27 ianuarie 2015, 17:23)

      marco [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      Astia orice lege le-ai da, interpretarea lor e ca se interzice religia. Negru pe alb :)
      • +1 (3 voturi)    
       da, (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:28)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui marco

       imi fac realmente griji pentru oamenii astia. Intr-adevar, anumite mintzi sunt total invadate de materialism. Da' ce sa-i faci, astea sunt efectele maretzei epoci a cuceririlor stiintifice. Chestia e ca sunt eu insumi pasionat intens de stiinta si tehnologie. Dar nu pot sa nu observ ca si cele mai tari documentare pe teme stiintifice (fie pe teme din genetica sau astronomie, nu conteaza) nu-ti dau de fapt absolut nici un raspuns la nici una dintre intrebarile cu adevarat importante. Toate, dar absolut toate "raspunsurile" sunt pure ipoteze... Asa ca nu prea inteleg de ce unii considera ca stiinta e atotputernica, iar religia e "invechita" si chiar "rusinoasa"(??!!??).
     • +1 (3 voturi)    
      Ce sa-i faci, daca nu pricepi, mai invata (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:37)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      E vorba de un sens mai larg al cuvantului "privat", dar daca nu-l pricepi, ce sa-ti fac. E drept ca asta nu se invata din biblie sau la biserica, trebuie ceva scoala... Plus ca ai omis ce era important: "Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale."
      • 0 (2 voturi)    
       da (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 0:48)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       bine, lasa. Eu nu constrang pe nimeni, eu imi exprim credinta si opinia, asta-i tot. Iar scoala am tot atata cata ai tu, stai linistit.
       • +1 (1 vot)    
        Nu tu personal (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:33)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

        Era vorba de a constrange copiii sa participe, tinandu-i in clasa chiar daca se semnase cererea de neparticipare. Si asa cum am mai spus, chiar a face o cerere ca NU vrei ceva mi se pare un abuz.
 • +1 (5 voturi)    
  secolul 21 (Marţi, 27 ianuarie 2015, 12:53)

  m marin [anonim]

  in secolul 21, cand tehnologia este atat de avasata, in domeniul medical se fac operatii la care in secolul 20 nici macar nu visam, mai avem tupeul sa vorbim de predarea obligatorie a religiei? omenirea are obligatia sa mearga inainte. religia este pt bserica. cei are vor îndobitocirea copiilor sa-i duca la biserica. rau am mai ajuns. taica popa vrea bani si de la scoli. astia nu se mai satura de bani. hapsanii!
 • +3 (5 voturi)    
  Despre Ora de Religie... (Marţi, 27 ianuarie 2015, 13:03)

  Stelian Gombos [anonim]

  Pentru publicare...  Ora de religie din şcolile româneşti – factor al discriminării sau mijloc şi operă culturală a spiritualităţii?!...
  Mă gândeam, în aceste vremuri, la modul în care istoria este ciclică, la felul în care ea se repetă, fiindcă, iată, asistăm la pervertirea unora dintre noi cu maladia secularismului care evidenţiază ora de religie ca fiind un instrument al stressului şi al discriminării şi care, în consecinţă, invocă îndepărtarea şi înlăturarea acesteia din preajma copiilor noştri căci ar putea fi contaminaţi de duhul îndoctrinării, te pomeneşti, şi de cel al bigotismului ori al pietismului!... Şi acest fapt ar fi în opoziţie cu starea modernă a tânărului asaltat de alte discipline, ştiinţe, curente, doctrine şi instrumente ale educaţiei mai puţin creştine, cum ar fi cea a televizorului sau a calculatorului, nu?!...
  Nu ştiu de ce dar de câţiva ani încoace, suntem ameninţaţi şi asaltaţi, în momentul în care se pune în discuţie schimbarea ori modificarea unei legi (dezvoltarea şi perfecţionarea ei) cu tot felul de probleme, idei, curente şi ideologii, promovate de tot de felul de pseudointelectuali – membri a, te miri ce societate civilă – care sunt deranjaţi ba de (ne)deschiderea dosarelor şi deconspirarea celor ce au colaborat cu securitatea comunistă, ba de existenţa icoanelor în şcolile româneşti, ba de problema manualelor de religie, ba de problema existenţei şi aplicării unei legi a cultelor cât se poate de strâmbă, incompletă ori imperfectă, şi mai ales, de problema discriminării şi a nedreptăţirii bieţilor homosexuali... Chiar şi problema orei şi a statutului orei de religie a mai fost desbătută şi în anii trecuţi... Ce să facem, acestea sunt, după unii, adevăratele şi singurele probleme ale României post comuniste ori post-decembriste – care, iată, de douăzeci de ani se zbate şi se străduieşte să-şi caute locul, rostul, sensul şi importanţa în noua configuraţie geopolitică şi geostrategică, în cadrul institituţiilor globalizante şi g
 • -2 (6 voturi)    
  religie (Marţi, 27 ianuarie 2015, 14:25)

  iulian [anonim]

  Vai de noi .. daca noi il excludem pe Dumnezeu din vietile noastre ....
  ......si cand se vor scula copiii nostri impotriva noastra sa nu nemai miram .. pentru ca fara Dumnezeu copiii vor ajunge monstriiiiii !
  • +1 (5 voturi)    
   Buuu Huuu! (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:35)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui iulian

   Nu vorbi decat in numele tau! Poate ca deja l-ai exclus pe Dumnezeu din viata ta cand te-ai luat dupa niste popi fara Dumnezeu! Vezi cu ochiul liber ce oameni sunt!
   • +1 (1 vot)    
    da' (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:58)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    lasa domle preotii care or mai fi si corupti sau blah. E vorba despre credinta aici. iulian nu a zis nimic de popi cum le zici tu.
  • -1 (3 voturi)    
   pai deja (Marţi, 27 ianuarie 2015, 15:52)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui iulian

   e prea tarziu sa mai dam inapoi sau sa mai reparam ceva. Si va trebui sa trecem prin razboiul tuturor impotriva tuturor. Se vede deja foarte clar treaba asta.
 • +1 (5 voturi)    
  o materie total inutila (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:22)

  Alistar44 [utilizator]

  Foarte corect ! De ce sa fiu eu obligat sa invat ceva despre care sunt convins ca este un mijloc de prostire pentru om pentru a-l face sluga excrocilor ??? Mă refer la popi , adevarati paraziti sociali.
 • -1 (5 voturi)    
  spune nu indoctrinari (Marţi, 27 ianuarie 2015, 18:21)

  pyter [anonim]

  sper ca intr-o buna zi au sa dispara,toti inbecili de la bor ,care nu au stiut decat sa prosteasca lumea cu minciunile lor grosolane
 • +1 (3 voturi)    
  Morala (Marţi, 27 ianuarie 2015, 19:27)

  Nicu D [anonim]

  Daca exista atatia contestatatri ai religiei in scoli, inseamna ca devenim o natiune ratata. Nu contest faptul ca in varianta actuala religia ar putea reprezenta o cale de indoctrinare spre ortodoxism si ca poate mai bine ar fi sa fie redenumita materia drept Morala si regandit intregul continut al disciplinei. Nu ar fi rau daca prin materia propriu zisa s-ar face o prezentare a caracteristicilor fiecarei orientari religioase ca elevul si viitorul cetatean sa stie ce alege. A renunta insa definitiv la aceasta materie ar insemna o cale deschisa spre ateism si prin asta ne-am intoarce inainte de 89 cand nici nu se stia de religie.
 • +1 (1 vot)    
  islamsatan terorism islamic (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 9:23)

  proeuropa unita,fara harapo-mahomedani [anonim]

  Problema religiei in scoala nu trebuie sa se puna in privinta invataturilor umilului evreu Iisus Cristos...ci a ideologiei diabolice,extremiste inventata de acel destrabalat talhar pedofil Mo..."profetul" terorismului islamic,care impostor arab,la peste 600 de ani d.C. dupa ce-a plagiat cate ceva din Biblia iudeo-crestina[scrisa in totalitate de evrei!]inventeaza cum spuneam versetele satanice[Quranus]si o noua "religie"...a urii si supunerii,in care se da drept urmas al tuturor regilor,prorocilor si-a celorlalti conducatori descrisi de Biblia ebraica,pe care i-a declarat...musulmani?!?inclusiv pe Iisus Cristos[culmea blasfemiei!...inseamna ca toti crestini-s mahomedani?]...prin care a stopat raspandirea crestinismului in orientul mijlociu,si-a instituit de fapt,printr-o groaznica teroare[violuri,talharii,crime,etc]primul stat islamic[satanic!]din lume in peninsula inapoiatilor beduini arabi,salbaticii fanatici care au plecat apoi sa cucereasca intreaga lume in numele incornoratului allah[zeul lunii in mitologia primitivilor arabi,declarat unic zeu de catre perversul terorist Mo!]si-au invadat dupa cum se stie intregul nord al Africii si orientul mijlociu,iar spaniolilor le-au trebuit peste 700 de ani de lupte eroice,pana au reusit sa-i expulzeze definitiv din patria lor pe aceisi retardati fanatici arabi,care visau sa cucereasca intreaga lume in numele lui Scaraoschi.
 • -2 (4 voturi)    
  oameni buni (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 13:03)

  clau [anonim]

  pffffff ma doare mintea ... vi se pare ca vi se baga pe gat religie ? ce zile s-au ajuns.... va vand profesorii cu japca cruciulite si bilute si carticele la copii? ... poate bilutele alea de la mana mai tarziu o sa ai aminteasca sa nu ia o biluta de heroina ... eu va zic oameni buni in nebunia voastra dupa trei lei si doi bani cat va plangeti ca cheltuiti nu vedeti cat acces are tineretul la porcarii astazi .. nu vedeti ca va pierdeti copii .. cu voia voastra . dati vina pe preoti si preotese ca sa nu va tineti de cele religioase .. din cauza popei arde in voi invidia , ura , gelozia ,avaria ? nu mai cautati carari de mijloc lasati copii sa invete religie ca poate poate or gandi si ei de doua ori cand or face ceva ... Nu o sa fie o lume mai buna !!!!!!!! pentru ca nu facem copii buni !!!!!!!!! sau nu le dam invatatura necesara
  • 0 (2 voturi)    
   super comentariu si direct (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 13:53)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui clau

   cam asta de fapt am tot incercat sa zic si eu in comentariile de p-aci.
 • 0 (2 voturi)    
  Deci va fi luata in calcul la medie (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 14:16)

  Vlad. [utilizator]

  Cum naiba functioneaza asta?! Cum sa nu fie obligatorie si nota sa fie luata in calcul la medie din moment ce unii nu vor merge la acea materie?!

  Unii vor avea un 10 moca si altii o nota de 10 in minus, practic un copil prost poate avea aceeasi medie cu unul mai bun doar ptr ca are un 10 gratuit...
 • +1 (1 vot)    
  religia in scoala (Miercuri, 18 februarie 2015, 21:27)

  o oarecare [anonim]

  Religia crestina ortodoxa este o religie reprezentativa pentru poporul roman. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Copilul trebuie sa stie ca Hristos S-a rastignit pentru noi pentru a ne mantui si chiar pentru a ne face sfinti. Ce face tanarul de azi cand va da de greu daca nu stie sa se roage? Cum va arata societatea noastra, daca toti vor fi dispusi sa calce peste cadavre pentru avantaje proprii?

  Semanam sminteală desconsiderand ora de religie, dar ne vom izbi de pedeapsa divina. Ne paste o degradare umana fara precedent si raspundem toti cei care am putea-o stopa. Ce fel de oameni vor fi cei care nu stiu ce e smerenia, milostenia, rugaciunea, iubirea dezinteresata a aproapelui, iubirea lui Dumnezeu si frica de El? Dumnezeu ne poate ajuta mult sa ne autoeducam si sa-i educam si pe tineri, dar tocmai pe El ne-a casunat acum... Vom culege ceea ce semanam. Religia ortodoxa este in ficare an intarita prin minuni: intoarcerea Iordanului, lumina sfanta de Sfintele Pasti si norul de la Schimarea la Fata. Cum sa fii roman si sa nu stii astea? Macar ca dovada de cultura.

  Apoi, numai director director de scoala sa nu fii in acest semestru! Termenul de 6 martie e prea scurt pentru a se intreprinde ceva incepand cu acest an scolar. Sa faca cereri cei care nu vor sa studieze religia.
 • 0 (0 voturi)    
  religia in scoli (Marţi, 24 februarie 2015, 22:03)

  anti [anonim]

  Faptul ca dupa “o istorie de 2000 de ani a credinței strămoșești în poporul nostru “ deranjeaza o decizie absolut normala in secolul XXI-lea, arata ca nu am invatat nimic atata amar de vreme, si ne meritam soarta de primitivi cu aere de martiri, de prosti ai Europei, la bunastarea cărea râvnim si pe care o cotropim, niste barbari nespalati, dar cu “credinta stramoseasca vie“. Suntem o tara cu un sistem medical de “Doamne Ajuta” si cu o populatie de “Doamne, iarta-ma”! Ne tratam pacientii cu manastiri si catedrale. Amin!
 • 0 (0 voturi)    
  Romania ABERANTĂ (Miercuri, 25 februarie 2015, 19:22)

  IulianH [anonim]

  Romania ABERANTĂ....ministru educatiei spune:
  Religia ramane obligatorie pentru scoala,dar !!!
  optională pentru elevi...cum vine asta ?!
  Păi logic dacă e optională nu mai e obligatorie
  obligatoriu nu inseamna optional
  Toate religiile sunt FALSE
  Biserica de orice fel vrea cu orice pret controlul
  psihic al copiilor,al noilor generatii.
  • 0 (0 voturi)    
   IulianH (Duminică, 8 martie 2015, 8:21)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui IulianH

   Romania este aberanta, asa cum spui, dar ce spune ministrul educatiei are logica: "religia este obligatorie pentru scoala" asta inseamna ca toate scolile din romania trebuie sa aiba in oferta educationala si religia, indiferent daca 99% din copiii vor alege sa n-o faca. Pe de alta parte studiul religiei este optional pentru copii. Mie mi se pare normal asa.
   Dupa parerea mea religia nu are ce cauta in scoala dar fiecare hotaraste pentru copilul lui. Ce observ ca nu se discuta este ostracizarea copiilor ai caror parinti au ales sa nu faca religia. Eu, unul probabil ca am sa revin asupra decizie numai din acest motiv. Zilele astea m-am convins ce insemna "religia iubirii" si toate prostiile aferente.
 • 0 (0 voturi)    
  religia in scoli (Miercuri, 25 februarie 2015, 19:44)

  religia in scoli [anonim]

  Civilizaţia este bună, dar ca să ajute trebuie să se „civilizeze” şi sufletul. Altfel, ea devine o catastrofă. Sfântul Cosma a spus: „De la cărturari va veni răul”. Cu toate că ştiinţa a înaintat atât de mult şi a făcut un progres atât de mare, chipurile ca să ajute lumea, fără să-şi dea seama ea distruge lumea. Dumnezeu a lăsat pe om să-şi facă de cap, pentru că nu Îl ascultă şi astfel el se loveşte singur în cap. Omul se distruge singur prin cele ce face.
  Ce au izbutit să facă oamenii secolului XX cu civilizaţia lor? Au zăpăcit lumea, au poluat atmosfera, toate. Atunci când roata iese de pe ax, se roteşte mereu fără scop. Tot astfel şi oamenii, dacă ies din armonia lui Dumnezeu, se chinuie. Odinioară oamenii sufereau din pricina războiului, astăzi suferă din pricina civilizaţiei. Atunci plecau din oraşe la sate din pricina războiului şi trăiau cu o bucată de pământ. Acum vor pleca din oraşe din pricina civilizaţiei, pentru că nu vor mai putea trăi în ele. Atunci războiul aducea moarte. Acum civilizaţia aduce boală.
  (Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti, Vol. I Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 134-135)
  • 0 (0 voturi)    
   religia in scoli (Duminică, 1 martie 2015, 14:23)

   anti [anonim] i-a raspuns lui religia in scoli

   nu te tine nimeni in oras, iar daca civilizatia este "vatamatoare" pentru tine, si-ti aduce "boala", n-ai decat sa te retragi unde poti sa- ti manifesti adevarata capacitate, si sa nu fi chinuit !. Poti de exemplu sa devii un sihastru de "succes", si in acest fel vei capata linistea, atat de necesara aprofundarii "credintei". [ Ne-Cuviosul Pauza Aburitorul ]
 • 0 (0 voturi)    
  religia in scoli (Duminică, 1 martie 2015, 14:06)

  anti [anonim]

  Comerciantii sunt obligati din 1 martie 2015 sa afiseze, langa casele de marcat, un anunt prin care sa-i atentioneze pe clienti ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, au dreptul sa beneficize de produsul cumparat fara sa-l plateasca. Oare in biserici vom vedea acest anunt afisat?!?
 • 0 (0 voturi)    
  libertate de alegere (Luni, 16 martie 2015, 20:59)

  No Hate Speech [anonim]

  Fiecare persoană are dreptul la credință proprie. Când acest factor profund intrinsec este atacat, combătut sau devine motiv pentru comportament discriminatoriu, efectele pot fi transpuse în violență, respingere socială și segregare. Respectă libertatea religioasă!
 • 0 (0 voturi)    
  Religie in scoli (Luni, 23 martie 2015, 11:00)

  Bughiu Danut [anonim]

  Lasind la o parte polemicile,timpul pierdut de ambele tabere,pro si contra religiei in scoli;ajungem la: BANI!!! Sistemul de invataminat e la pamant calitativ si nu doar el.Cam toate sistemele guvernate de stat sant in aceeasi ”caruta”. ”Produsul finit”(elevul)al sistemului de invatamant cand ajunge la controlul de calitate(bacalaureat)intr-o proportie covarsitoare nu il trece!!!Daca BOR doreste cu atata ardoare sa ajute ”viitorul” acestei tari,copiii de azi adulti de maine,ar trebui ,dupa mine sa se implice in alte moduri,financiare de exemplu,ca ”harul domnului” este de unde si nu sa agraveze si mai mult calitatea ”produsului finit”,care vedem de ani de zile la ce nivel calitativ ajunge dupa terminarea celor patru ani de studiu !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by