- Curtea Constitutionala a decis ieri, 12 noiembrie, ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".
- Judecatorii CCR au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor. Detalii aici
"Propunerea legislativa corecteaza dispozitiile legale criticate de catre Curtea Constitutionala a Romaniei astfel incat drepturile constitutionale de constiinta ale elevilor, precum si dreptul parintilor de a decide in cazul minorilor sub varsta de 14 ani, sa poata fi respectate. Astfel, propunerea reglementeaza in mod corect statutul disciplinei religie, tinand cont atat de optiunile legitime ale elevilor, cat si de discernamantul acestora", explica cele doua asociatii.
Potrivit propunerii tinerilor, in cadrul ciclului gimnazial elevii ar trebui sa studieze Istoria religiilor, "urmand ca abia in ciclul liceal elevii sa poata opta pentru studiul unei religii in mod confesional cu profesori avizati de catre cultele recunoscute de catre stat". "Aceasta modificare este absolut necesara pentru a respecta libertatea de constiinta a copiilor care se afla in procesul de dezvoltare", argumenteaza Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania.
"Codul Civil ne arata ca parintii pot decide confesiunea minorului pana la varsta de 14 ani. Dupa aceasta varsta, copiii isi pot alege singuri religia. Pentru ca aceasta alegere sa nu fie una influentata de catre terti, este absolut necesar ca elevii sa aiba o cultura generala despre toate religiile si modul in care acestea au evoluat. Aceasta masura in mod evident va creste si toleranta religioasa, in spiritul valorilor europene", spun tinerii.
Asociatiile avertizeaza ca prevederile Legii educatiei trebuie corectate in termen de 45 de zile, conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Marius Ghincea, presedinte ATER, sustine ca "valorile europene privind separarea bisericii de stat si necesitatea unei societati seculare, pentru a evita conflictele religioase, sunt fundamentale pentru democratia romaneasca si modernizarea Romaniei".
Andrei Eduard Burghelia, presedinte AEC, a declarat ca "decizia Curtii Constitutionale trebuie respectata. Opinia noastra este ca religia trebuie predata in functie de dezvoltarea intelectuala a elevilor. Speram ca parlamentarii sa inteleaga necesitatea adoptarii acestei propuneri legislative in cel mai scurt timp pentru a nu deregla procesul educational."
Cum arata proiectul propus de cele doua asociatii:
Propunerea tinerilor catre Parlament: Cum poate fi pusa in acord Legea Educatiei cu decizia CCR in privinta...
Comparatie intre articolele propuse de tineri si articolele din Legea Educatiei:
PROPUNEREA TINERILOR:
"Art. 18 (1) Planurile-cadru ale invatamantului gimnazial, liceal si profesional includ istoria religiilor sau religia ca disciplina scolara, parte a curriculumului la decizia scolii. Disciplina religie se poate preda confesional doar in cadrul ciclului liceal si profesional. Elevii din ciclul gimnazial vor studia istoria religiilor. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii, la solicitarea acestora.
(2) Inscrierea la ora de religie predata confesional se realizeaza la solicitarea scrisa a elevului cu varsta de cel putin 14 ani, in conformitate cu prevederile art. 41 si art. 491 din Codul Civil. In acest caz, situatia scolara se incheie cu disciplina Religie."
"Art. 71, alin (31) - Rezultatele evaluarii pentru disciplina Religie se exprima prin calificativele 'Admis' sau 'Respins'."
LEGEA EDUCATIEI ASA CUM ESTE IN PREZENT:
Art. 18
(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
(3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.
Citeste si:
Un om fara credinta, fara Dumnezeu este un suflet ratacit.
Vai de noi
Cat de imbecili suntem. Altii isi apara valorile si credita cu tot sufletul. Noi.... SUFLETUL
Ce era rau in a studia religia cu care te-ai nascut????? Ce te-a nascut balaurul???? Sau ala rau???
Vae vobis, retardatilor... Nu ma mir, ca doar va trageti dun maimute. Sau va transformati incet, incet in niste maimute
Ca si multe altele, afirmatia ca albanezul comunist ar fi "roman si orthodox", in contrapondere cu Iohannis, este minicnoasa!
Pina in vara acestui an nu l-am vazut pe Ponta la Biserica, atunci l-a apucat brusc Credinta, s-a dus de Sfanta Maria si a inceput sa cutreiere manastirile, sa le dea bani, sa se inchine, sa pupe icoanele, etc. Toate astea sunt prefacatorie!
Asa cum faptul ca din disperare, pe ultima suta de metri a dat sau a promis bani medicilor, profesorilor, pensionarilor, etc., nu inseamna de loc ca Ponta "este" cu aceste categorii!
Tonta nu este de loc cu biserica, el este cu Cel Rau!
Sa vedem cum ar arata dialogul din perspectiva asta:
-Da' undi is restu'?
-Pai un'sa hie? Or shtudiat istoria relijiilor shi sh-or dat sama ca la turci e mai cul: merji dirept in rai shi mai ai shi 40 di cadani... Ase ca sh-or zis tatzi osmanlai, shi s-or dus la popa cela turcesc la shcoala, pasamite sa invetze Coranul... Si acu sa vezi la ei trai pe vatrai...
Si ca incheiere, aveti grija cu cine va asemanati:
http://www.historyteacher.net/EuroProjects/DBQs2002/lenin-clean.jpg
Ca sa mai reducem din numarul bigotilor si intolerantilor care au impresia ca e absolut normal sa iti bati joc de o alta religie daca nu e a ta.
Ca sa nu il demonizam pe cel care nu e ca noi, ca sa ii aratam respect.
Sunt de parere ca a invata despre alte religii nu inseamna a-ti trada religia, ba chiar cred ca trebuie sa fii habotnic si obtuz ca sa crezi asta. Credinta e o chestiune absolut personala, nu INVETI la scoala sa crezi in Dumnezeu.
Knowledge IS power.
Dar TREBUIE sa fiu de acord cu afirmatia: "Credinta e o chestiune absolut personala, nu INVETI la scoala sa crezi in Dumnezeu"!
si ma bucur de spontaneitatea acestor doua asociatii de elevi...cum a aparut decizia a doua zi au si venit propunerile...
domnilor...eu cred ca sunt mult mai multe lucruri de rezolvat in sistem...si mai importante.
voi...domnilor elevi..care deja studiati religie...ar trebui sa le transmiteti si nestiutorilor ca la orele de religie nu se face indoctrinare religioase ci si notiuni de cultura generala, etica...
voi...domnilor lideri ai acestor asociatii...care peste noapte ati gasit solutia la predarea religie...poate gasiti si solutia la urmatoarele lucruri:
1. sunt titular. da..am un contract incheiat pe perioada nedeterminata cu MEN. in baza carui articol MEN va desface contractul meu de munca? * si ca meditatie pentru voi...ce vor face cei care au imprumuturi la banci?...ca imprumutul iti era acordat doar daca erai angajat pe perioada nedeterminata)
asadar domnilor..eu sunt angajat in sistem pe perioada nedeterminata...sunt curios MEN ce ore imi va da daca nu mai este religie. daca desface contract de munca cu siguranta ii voi da in judecata.
2.daca 5 parinti fac cerere ca doresc ora de religie...(si iti garantez ca ovor face..prieteni, rude...sau crestini...) eu imi voi face ora cu 5 elevi. MEN imi va plati ora?...ceilalti colegi profesori care isi bat capul cu 35 de elevi la ora vor fi de acord?
3. un profesor are norma de 18 ore pe saptamana...cum saptamana are 5 zile inseamna ca doar 10 ore le putem pune prima si ultima ora (asta in cazul in care nu are mai mult de 18 ore pe saptamana profesorul..si ar trebuyi sa mai tinem cont si de faptul ca are o zi metodica in care nu face ore..dar trecem peste)...revin cel putin 8 ore care se fac in timpul orelor de curs....unde vor merge elevii care nu participa la ora de religie? la mine in scoal nu sunt clase libere..si in mai toate scolile...
dragi parinti...sunteti de acord sa isi petreaca copii dumneavoastra ora pe hol?..sau in curtea scolii? probabil cu omul de serviciu sau soferul?
stiu ca ora de religie nu este o problema pentru voi...mai ales la liceu....am elevi de alte confesiuni care participa la ore si sunt mai activi decat cei ortodocsi.
dar voi va bucurati de orice ora sau materie pe care nu o mai faceti...ca oricum nu mai invatati nimik 80% dintre voi.
eu le dau la toti 10...pentru ridicarea mediei(si asta va fi un alt motiv pentru parintii care au elevi la generala unde conteaza media de admitere sa/si inscrie copilul la ora...