Elevii care vor vrea de aici inainte sa urmeze Religia in scoala sa fie evaluati cu "Admis" sau "Respins", Istoria religiilor in Gimnaziu si Religie predata confesional doar pentru elevii de peste 14 ani. Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativa pe care doua asociatii de tineri au transmis-o catre Parlament, pentru punerea in acord a Legii Educatiei cu decizia Curtii Constitutionale. Propunerea Asociatiei Elevilor din Constanta si a Asociatiei Tinerii Europeni pentru Romania vine la o zi dupa ce CCR a hotarat ca parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie in scoala sunt cei care trebuie sa depuna o cerere.

Proiectul legislativ propus Parlamentului de tineriFoto: Asociatia Elevilor din Constanta
  • Curtea Constitutionala a decis ieri, 12 noiembrie, ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".
  • Judecatorii CCR au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor. Detalii aici

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania (ATER) au transmis Parlamentului o propunere de act normativ privind studiul religiei in scoli, prin care legislativul ar putea pune in acord Legea Educatiei cu decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), informeaza tinerii intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Propunerea legislativa corecteaza dispozitiile legale criticate de catre Curtea Constitutionala a Romaniei astfel incat drepturile constitutionale de constiinta ale elevilor, precum si dreptul parintilor de a decide in cazul minorilor sub varsta de 14 ani, sa poata fi respectate. Astfel, propunerea reglementeaza in mod corect statutul disciplinei religie, tinand cont atat de optiunile legitime ale elevilor, cat si de discernamantul acestora", explica cele doua asociatii.

Potrivit propunerii tinerilor, in cadrul ciclului gimnazial elevii ar trebui sa studieze Istoria religiilor, "urmand ca abia in ciclul liceal elevii sa poata opta pentru studiul unei religii in mod confesional cu profesori avizati de catre cultele recunoscute de catre stat". "Aceasta modificare este absolut necesara pentru a respecta libertatea de constiinta a copiilor care se afla in procesul de dezvoltare", argumenteaza Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Tinerii Europeni pentru Romania.

"Codul Civil ne arata ca parintii pot decide confesiunea minorului pana la varsta de 14 ani. Dupa aceasta varsta, copiii isi pot alege singuri religia. Pentru ca aceasta alegere sa nu fie una influentata de catre terti, este absolut necesar ca elevii sa aiba o cultura generala despre toate religiile si modul in care acestea au evoluat. Aceasta masura in mod evident va creste si toleranta religioasa, in spiritul valorilor europene", spun tinerii.

Asociatiile avertizeaza ca prevederile Legii educatiei trebuie corectate in termen de 45 de zile, conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Marius Ghincea, presedinte ATER, sustine ca "valorile europene privind separarea bisericii de stat si necesitatea unei societati seculare, pentru a evita conflictele religioase, sunt fundamentale pentru democratia romaneasca si modernizarea Romaniei".

Andrei Eduard Burghelia, presedinte AEC, a declarat ca "decizia Curtii Constitutionale trebuie respectata. Opinia noastra este ca religia trebuie predata in functie de dezvoltarea intelectuala a elevilor. Speram ca parlamentarii sa inteleaga necesitatea adoptarii acestei propuneri legislative in cel mai scurt timp pentru a nu deregla procesul educational."

Cum arata proiectul propus de cele doua asociatii:

Propunerea tinerilor catre Parlament: Cum poate fi pusa in acord Legea Educatiei cu decizia CCR in privinta...

Comparatie intre articolele propuse de tineri si articolele din Legea Educatiei:

PROPUNEREA TINERILOR:

"Art. 18 (1) Planurile-cadru ale invatamantului gimnazial, liceal si profesional includ istoria religiilorsau religia ca disciplina scolara, parte a curriculumului la decizia scolii. Disciplina religie se poate preda confesional doar in cadrul ciclului liceal si profesional.Elevii din ciclul gimnazial vor studia istoria religiilor. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii, la solicitarea acestora.

(2) Inscrierea la ora de religie predata confesional se realizeaza la solicitarea scrisa a elevului cu varsta de cel putin 14 ani, in conformitate cu prevederile art. 41 si art. 491 din Codul Civil. In acest caz, situatia scolara se incheie cu disciplina Religie."

"Art. 71, alin (31) - Rezultatele evaluarii pentru disciplina Religie se exprima prin calificativele 'Admis' sau 'Respins'."

LEGEA EDUCATIEI ASA CUM ESTE IN PREZENT:

Art. 18

(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

(3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Citeste si: