Biserica Adventista de Ziua a Saptea acuza Biserica Ortodoxa de practici securistice din cauza monitorizarii celorlalte culte prin intermediul scolii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 18:28 Actualitate | Esenţial


Biserica Adventista de Ziua a Saptea reactioneaza dupa ce profesorii de Religie din judetul Gorj au fost pusi de Inspectoratul scolar judetean sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala si sa comunice numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa. "Consideram ca 'o buna colaborare cu celelalte culte' (...) poate fi obtinuta prin numeroase metode, insa 'combaterea' si 'monitorizarea activitatilor prozelitiste' prin intermediul unor metode asemanatoare unor structuri de informatii nu se numara printre ele", arata Biserica Adventista de Ziua a Saptea intr-un comunicat remis HotNews.ro.
 • "Daca istoria remarca in mod negativ o colaborare a Securitatii Statului cu slujitorii Bisericii Ortodoxe in combaterea 'prozelitismului' altor culte,  (...) consideram ca aceste momente au fost depasite".
HotNews.ro a scris marti, 3 iunie, despre modul in care Biserica strange date, prin intermediul scolii, despre familiile care nu sunt ortodoxe. Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj un anunt in care le comunica profesorilor de Religie din judet sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala, sa prezinte numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa din scolile in care predau si sa dea informatii despre felul si frecventa activitatilor prozelitiste.

"Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!", preciza inspectorul in finalul anuntului. Contactat de HotNews.ro, Vatafu a declarat ca a cerut aceste date "pentru o buna colaborare cu celelalte culte" si ca cererea de strangere de informatii "vine de la nivel central". Detalii aici

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Biserica Adventista de Ziua a Saptea sustine ca aceste fapte sunt discriminatorii, ilegale si anticonstitutionale. De asemenea, aceasta precizeaza ca este semnificativa mentionarea de catre domnul Stefan Cristian Vatafu a faptului ca toate datele au fost solicitate de Mitropolia Ortodoxa, "avand in vedere faptul ca profesorii de religie delegati sa stranga aceste informatii si sa 'combata fenomenul' sunt angajati cu avizul (binecuvantarea) chiriarhului, iar retragerea avizului (binecuvantarii) duce la incetarea de drept a contractului individual de munca".

Citeste mai jos comunicatul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea

"Biserica Adventista de Ziua a Saptea doreste sa isi manifeste ingrijorarea in ceea ce priveste reaparitia si tendinta de institutionalizare a unor practici discriminatorii, ilegale si anticonstitutionale, contrare directiei de modernizare a Statului Roman.

Astfel, acceptarea ca normala a solicitarii unui reprezentant al Statului Roman de colectare si monitorizare a informatiilor cu privire la "activitatile prozelitiste" pentru a fi trimise "la centru" si incurajarea implicarii "in activitatea de combatere a acestui fenomen" a profesorilor, precum si nesanctionarea imediata a oricarei abateri in acest domeniu sensibil al respectarii drepturilor omului, le consideram inacceptabile.

Utilizarea unei pozitii de autoritate oferita de functia de inspector scolar si transmiterea unei astfel de solicitari prin intermediul unei institutii a Statului Roman si utilizand spatiul virtual gestionat de o institutie a Statului Roman in beneficiul unei entitati distincte, in speta Biserica Ortodoxa Romana, consideram ca reprezinta fapte sanctionabile conform legilor in vigoare, precum si in conformitate cu regulamentele institutiilor implicate.

Consideram ca 'o buna colaborare cu celelalte culte', dupa cum se exprima domnul Vatafu, poate fi obtinuta prin numeroase metode, insa 'combaterea' si 'monitorizarea activitatilor prozelitiste' prin intermediul unor metode asemanatoare unor structuri de informatii nu se numara printre ele.

Daca istoria remarca in mod negativ o colaborare a Securitatii Statului cu slujitorii Bisericii Ortodoxe in combaterea 'prozelitismului' altor culte, colaborare soldata cu numeroase victime, ani de inchisoare si restrictii, precum si schimbari dramatice de vieti, consideram ca aceste momente au fost depasite si ca toate cele 18 culte recunoscute de Statul Roman beneficiaza de drepturi egale, avand dreptul la un tratament corect si nediscriminatoriu.

In acest sens, adresam o rugaminte publica autoritatilor statului, in spiritul respectarii Constitutiei si a Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, sa ia imediat masurile necesare pentru a repara aceasta abatere grava si sa comunice public aceste masuri.

De asemenea, solicitam reafirmarea rolul neutru al Statului Roman fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee precum si a egalitatii tuturor cultelor in fata legii si a autoritatilor publice prin:
 • delimitarea fata de asemenea practici discriminatorii si ofensatoare
 • consolidarea principiilor libertatii religioase prin programe si proiecte consistente de informare a cadrelor didactice in acest domeniu
 • descurajarea oricarei practici, directe sau indirecte, de discriminare sau de convingere fortata a unor copii de a participa la cursurile de religie, de a-si pastra sau schimba religia.
De asemenea, ne manifestam increderea ca Biserica Ortodoxa Romana va sanctiona la randul ei un astfel de demers, aflat in mod evident in contradictie cu spiritul biblic si al iubirii fratesti, si se va abtine pe viitor de la 'combaterea' altor confesiuni, alegand sa se concentreze pe studierea si impartasirea adevarurilor biblice.

Biserica Adventista de Ziua a Saptea va continua sa invite reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane la manifestari dedicate promovarii Libertatii Religioase chiar daca, de cele mai multe ori, invitatiile raman neonorate la nivelul superior spre deosebire de celelalte culte ale caror lideri participa in mod activ si regulat."

Si Ministerul Educatiei Nationale a raspuns astazi, 5 iunie, solicitarii HotNews.ro in legatura cu acest caz. "Ministerul Educatiei Nationale va solicita Inspectoratului Scolar Judetean Gorj o explicatie asupra celor sesizate. Inspectorul pentru disciplina Religie este angajat al inspectoratului scolar judetean, iar activitatea acestuia este monitorizata si evaluata de catre inspectorul scolar general din fiecare judet in baza fisei de post si a obligatiilor ce-i revin conform acestei fise", informeaza MEN.

Amintim ca Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj urmatorul anunt:

Anunt ISJ Gorj
Foto: isj.gj.edu.ro
"In atentia profesorilor de Religie

Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:
- situatia cultelor neoprotante in scoala,
- numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,
- numele pastorului
- felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),
- implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.
Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!
"


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7299 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  hm (Joi, 5 iunie 2014, 19:42)

  lars [utilizator]

  De abia acum acum si doar un cult se sesizeaza? restul le convine sa fie "monitorizati" si "combatuti"? Pentru ca daca figura merge in Gorj, sigur o sa fie aplicata si in restul tarii. Ce o sa urmeze? sanctionarea famililor mixte? sanctionarea ortodocsilor nepracticanti?
  • +7 (7 voturi)    
   Se aplica in toata tara (Joi, 5 iunie 2014, 22:37)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui lars

   Cu siguranta ca metodele securiste ale BOR se aplica in toata tara, doar nu va imaginati ca Mitropolia e interesata doar de situatia din Gorj, hodoronc-tronc.
   Cel mai probabil ceilalti inspectori au transmis anuntul la nivel intern, fara sa il si publice pe site-urile inspectoratelor, probabil fiind constienti ca este ilegal ceea ce fac.
   • +1 (3 voturi)    
    :D (Vineri, 6 iunie 2014, 0:16)

    lars [utilizator] i-a raspuns lui DV

    eu cred ca in Gorj si alte judete mai "codase" experimenteaza sa vada reactia. In alte zone nu au avut curajul inca.
  • +1 (9 voturi)    
   lucrurile stau puţin altfel (Vineri, 6 iunie 2014, 6:00)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui lars

   Cultelor neoprotestante le place monitorizarea securistică a cetăţenilor, dar numai când ele o fac. Am văzut odată întâmplător la martorii lui iehova nişte teancuri de fişe de monitorizare de mi-a stat mintea în loc. Notează oamenii tot ce se poate despre cei care le deschid uşile, inclusiv starea materială a cetăţenilor. Dacă pică pe mâna hoţilor, informaţiile respective sunt o adevărată mină de aur.
   • 0 (0 voturi)    
    ave moi (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 15:44)

    independentul [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

    Martorii lui Iehova nu sunt niciodata Neoprotestanti :)
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i deloc de joaca (Vineri, 6 iunie 2014, 17:17)

   paveel [utilizator] i-a raspuns lui lars

   Daca ne uitam un pic in istorie, ne vom da seama imediat ca nu e deloc de jucat cu astfel de metode, care au condus la mari persecutii religioase si chiar implicarea statului in condamnarea unor cetateni numai pe motive de constiiinta religioasa
 • +14 (16 voturi)    
  E nevoie și de alte reacții (Joi, 5 iunie 2014, 20:28)

  fly. [utilizator]

  ...Nu doar de la cultele neoprotestante ci și de la profesorii de religie ortodocsi și de la preotii care au curajul să denunțe practicile comuniste, KGB-iste şi securiste ale mai marilor lor (de la inspectori la mitropoliți și pana în vârf)
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 iunie 2014, 21:29)

   [anonim] i-a raspuns lui fly.

 • +10 (12 voturi)    
  Şi mai îngrijorător (Joi, 5 iunie 2014, 20:58)

  VW_Bora [utilizator]

  "...va continua sa invite reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane la manifestari dedicate promovarii Libertatii Religioase chiar daca, de cele mai multe ori, invitatiile raman neonorate la nivelul superior spre deosebire de celelalte culte ale caror lideri participa in mod activ si regulat."
  Adică, când vine vorba de promovarea Libertăţii Religioase, reprezentanţii BOR nu prea frecventează...
  Frumos!
  • -1 (1 vot)    
   Schimbarea majoritatii (Vineri, 6 iunie 2014, 14:55)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui VW_Bora

   Oare daca unul, sau mai multe culte sectante vor deveni majoritare, am avea mai multa libertate religioasa, colectiv si personal?
   Ce-o fi mai confortabil: Sa fii sectant intr-o majoritate ortodoxa sau ortodox (sau oricare alt cult) intr-o majoritate sectanta?

   Exista oare vreo religie mai relaxata si mai permisiva in cit si cum si daca vrea fiecare sa o practice decit cea ortodoxa?
   • +1 (1 vot)    
    Nu cred (Vineri, 6 iunie 2014, 15:59)

    VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    că fărâmiţarea cultelor ar aduce mai multă "libertate" sau "confort".
    Pe de altă parte nu văd nici un fel de relaxare sau permisivitate în mesaje de genul "dacă nu mergi la biserică vei arde în focurile iadului" sau "cei de altă religie sunt păcătoşi" propagate cu precădere de către preoţi ortodocşi.
 • +8 (12 voturi)    
  Securistii (Joi, 5 iunie 2014, 21:15)

  Alor [utilizator]

  Lupul isi schimba parul dar naravul ba. Securistii tot securisti raman.
 • +3 (7 voturi)    
  Democratizati credinta! (Vineri, 6 iunie 2014, 0:08)

  marvio [utilizator]

  BOR-ul se comporta tot mai mult ca un partid totalitar. Fara indoiala se bazeaza pe pseudo-credinta multor romani, in special a celor din zonele rurale sau sub-dezvoltate.

  Reactia tinerilor la astfel de abuzuri nu va intarzia sa apara: de negare a ortodoxiei, de imbratisare a altor religii/dogme sau chiar de negare a credintei.

  La urma-urmei credinta trebuie sa fie absolut libera si nu impusa de o forma religioasa, partinica! In aceasta privinta, mai avem mult pana ne democratizam si noi!
 • +6 (8 voturi)    
  Cineva intelege fenomenul ? (Vineri, 6 iunie 2014, 0:23)

  Vlad-I [utilizator]

  Care este fenomenul de involuam ca societate ? dupa 24 de ani de la revolutie, la nivel politic tara o ia vizibil pe aratura, PPDD, suspendarea presedintelui, Becali europarlamentar, caloriferul la cultura etc. Dar se vede ca si in alte domenii involuam, se vede de la o posta ca inspectorul de religie este un om incult, cum sa-ti treaca prin minte sa publici o asemenea actiune ?
  • +1 (1 vot)    
   Presupunand intrebarea ne-retorica... (Vineri, 6 iunie 2014, 16:49)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   ...va recomand filmul Idiocracy - se gaseste pe Net.
 • +8 (8 voturi)    
  Reactia mea (Vineri, 6 iunie 2014, 8:04)

  Encounter [utilizator]

  In semn de protest eu ma voi declara de alta religie. Pana acum la toate recensamitnele m-am declarat ortodox. De acum ma voi declara ... naiba stie ce, dar oricum, ortodox nu! Poate macar asa isi vor pierde puterea. Fiind mai putini si in scadere nu o sa mai fie BOR-ul atat de bagat in seama.
  • -3 (7 voturi)    
   chibitez si eu (Vineri, 6 iunie 2014, 8:53)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

   poate ajuta cuiva.
   Protestul e bun in general, dar cred ca-i mai important sa fii cinstit cu tine insuti si cu cei din jur.
   Poate ai de frecventat vreun cimitir ortodox, sau daca nu, cu siguranta vei avea. Poate vei vrea sa si te-ngropi intr-unul. Ce vei fi atunci? Un ortodox ce pe ascuns se da drept altceva ? Asuma-ti direct, public si fara ocolisuri schisma in cercul de rude si prieteni si abia atunci vei afla cat de mult crezi in asta si cat e de corecta pozitia ta.
   • +5 (7 voturi)    
    stop the FUD (Vineri, 6 iunie 2014, 11:01)

    akanom [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

    Pentru cei care nu stiu sa dezluseasca postul de mai sus, Mumulea foloseste o tactica clasica de combatere a unui punct de vedere, tactica care se cheama FUD - Fear, Uncertainty and Doubt. Si o face destul de bine, trebuie sa recunosc.

    Mumulea promoveaza pastrarea declaratiei de ortodox prin promovarea fricii de a nu mai putea intra intr-un cimitir, fie pentru vizite temporare or permanente :D, si prin insamantarea indoielii in capacitatea rudelor si prietenilor de a te accepta indiferent de pozitia ta religioasa.

    Domnu Mumulea, ar trebui sa stiti ca Biserica ar castiga mult mai multi credinciosi prin deschidere si iubirea aproapelui, decat prin raspandirea fricii. Frica mergea acum 200 de ani, cand aveai de ales intre Rai si Iad, dar in ziua de azi, coercitia nu functioneaza cand ai atatea alegeri - solutia este apropierea de oameni prin bunatate, omenie si iubire.
  • +1 (1 vot)    
   Dar de ce sa nu va declarati... (Vineri, 6 iunie 2014, 16:53)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

   ...ateu, in fond cum poate fi demonstrata superioritatea unei religii in fata alteia, mai mult Adevarul ei suprem in comparatie cu "erezia" tuturor celorlalte?
 • 0 (2 voturi)    
  gura pacatosului adevar graieste (Vineri, 6 iunie 2014, 8:48)

  mitaaa [utilizator]

  Ce sa faca inspectorul, deformare profesionala.Nu putea sa faca decat stie ,si e foarte bine ca a postat ca sa se vada cu ce se ocupa mai mari religiosi ,cu barfe si alte indeletniciri "cuvioase" securiste.
  De unde luau informati ,poate de la niste neaveniti sau mergeau in culegere de date, profesori incognito la Bisericile cu pricina,cameleoni.Tara arde si baba se piaptana.
  Eu mai bine zic sa nu mai fie partide si sa conduca BOR ca tot asa se substituie statului si practica metode comuniste,ca tot BOR in definitiv jongleaza cu politicienii.
 • -5 (5 voturi)    
  Sustin BOR. Imi sustin stramosii, radacinile (Vineri, 6 iunie 2014, 10:49)

  D-or [utilizator]

  Un popor traieste prin limba, cultura si religia sa.

  Cred ca fiecare a fost cel putin o data abordat de cei care fac prozelitism altor culte. Cu insistenta, persuasiune, invitatii, promisiuni, chiar repros, culpabilizare, amenintare. De fiecare data a fost necesar sa ingros vocea pentru a-i face sa renunte. Dar daca prind terenul slab...
  .....
  Ce stiti despre alte culte, recte adventisti? Zeciuiala obligatorie, o comunitate care se auto-spioneaza si cenzureaza, care dezbate problemele familiale ale membrilor, care impune copiilor si tinerilor sa fie diferiti fata de ceilalti, creind fie fanatici, fie frustrati, fie revoltati care trec in extrema cealallta. Daca un membru ("frate" sau "sora") vrea sa renunte, e considerat cu probleme mintale.
  .....
  Toate perceptele, etica si morala crestine, la secte, sunt obligatorii doar intre "frati" si nu se cere respectarea lor si fata de "cei din lume"? Pentru ceillalti se aplica doar Legea Cezarului, dar nu e si pacat sa-i inseli, de exemplu.
  Cred ca numai la noi, ortodocsii, pacatul e pacat indiferent de fiinta impotriva cui este facut.
  .....
  Si daca stramosii mei au gresit fiind ortodocsi, vreau sa gresesc intocmai ca ei.
  • +5 (5 voturi)    
   două observații (Vineri, 6 iunie 2014, 12:11)

   fly. [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Stimate D-or,
   Cu respect, două observații la comentariul dumneavoastră:

   În primul rând, problema dezbătută în acest articol nu este susținerea sau nesuținerea BOR și nici ce fac sau nu fac cultele neoprotestante. Din păcate, datorită unei retorici similare cu a dumneavoastră trecem cu vedere abuzuri ca și cele semnalate în articolele din utlima vreme (protocoale secrete, monitorizări și instrucțiuni de tip securist venite de la fârf).

   De ce nu suntem în stare să recunoaștem că sunt și probleme în ograda noastră? De ce imediat ce sunt scoase la lumină probleme din cadrul BOR apare acest tip de discurs naționalist, de adeziune cu "strămoșii" (bănuiesc că nu v-ați referit la dacii păgâni, nu?)

   În al doilea rând, informațiile pe care le aduceți cu privire la învățăturile și practicile neoprotestante sunt generalizări grosolane. Da, și acolo sunt probleme, dar descrierea dumneavoastră denotă o necunoaștere adâncă a problemei.
   • -1 (3 voturi)    
    Tocmai de asta scriu, cunosc problema (Vineri, 6 iunie 2014, 12:44)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui fly.

    1. O monitorizare a cultelor nu e un lucru rau in sine, nu inteleg de ce atita indignare. Indignarea este ca vor sa fie invizibili; de ce?

    2. Da, ader implicit si la dacii pagini, intrucit multe dintre ritualurile lor au fost inglobate in traditiile crestine. Spre deosebire de secte, care pentru a se putea raspindi si infiltra in alte popoare, in primul rind neaga orice traditii locale si orice cult al mortilor.
    3. cunosc foarte bine cultul adventist, pentru ca o ramura a familiei mele a aderat la el. Am vazut cum viata verilor mei, copii destepti si frumosi a fost distrusa, ori prin supunere, ori prin revolta. Am vazut indignarea si stigmatizarea "fratilor" cind un membru a cerut sa fie inmormintat dupa ritualul ortodox, religie in care s-a nascut.
  • +1 (1 vot)    
   mai , primata din mine (Vineri, 6 iunie 2014, 19:11)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ar prefera zeciuiala decat impozit de 16% la stat, asta daca esti doar angajat, ca daca esti ,,patron'' ai pus-o ...de un fluierat lung de peste 85% din venit !
  • 0 (0 voturi)    
   Atentie la generalizari si informatii trunchiate (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 15:06)

   LNS [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Felul în care aţi generalizat arată lipsa obiectivităţii şi a informaţiilor. Biserica adventista nu obliga pe nimeni la zeciuiala, pur si simplu este o contributie liber consimtita. Principiile pe care le promoveaza aceasta biserica sunt cele ale respectului, iubirii de oameni, libertatii, preocuparii pentru cunoasterea adevarului etc. Daca exista si fanatici , extremisti, mincinosi, imorali... asta nu inseamna ca trebuie sa punem eticheta pe intreaga biserica. Fiecare om e liber sa-si aleaga cum sa fie si nu toti aleg calea bunului simt si a intelepciunii. In orice biserica sau religie exista oameni care nu fac cinste, dar e bine ca fiecare sa-si faca autocritica.

   Dialogul interreligios nu se va baza pe esecuri ale cazurilor individuale decat daca ele reprezinta un fenomen de amploare.

   Intalnirile de libertate religioasa au menirea de a aduce impreuna oameni de convingeri diferite ca sa discute amiabil preocuparile lor si sa faciliteze dialogul si schimbul de informatii intr-un mod transparent.
 • -2 (4 voturi)    
  Prozelitismul nu e cumva interzis prin lege? (Vineri, 6 iunie 2014, 13:37)

  D-or [utilizator]

  Din cite stiam eu, fiecare e liber sa creada in ce doreste, dar nu are voie sa-i atraga si pe ceilalti.

  Comunicatul BOR se refera la combaterea doar a activitatilor prozelistice, ce-i ilegal si neconstitutional in asta?
  • 0 (0 voturi)    
   pai daca (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 2:13)

   Alor [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   a face prozelitism nu este interzis prin lege cum bine spui de ce bor-ul trebuie sa ia masuri de combatere a activitatilor prozelistice? Sa combata prozelitismul altora facand ei insisi prozelitism ortodox nu strangand date in secret.
 • 0 (0 voturi)    
  Ave Moi ! (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 15:45)

  independentul [utilizator]

  Oare in timpuri comuniste cati preoti au fost la puscarie pentru convingerile lor ? Sa nu uitam ca religia crestina nu avea multe puncte comune cu crezul comunistului, erau deci intr-o opozitie. Cate biserici a demolat Ceausescu si BOR-ul tacea , aveau vreun pact ? Il au incontinuare ? Preotii care dau sfaturi enoriasilor la vot, au parte de DNA ? Suntem o tara laica dar de ce unii au dreptul sa investeasca sute de milioane de euro intr-o biserica iar altii trebuie sa se autofinanteze ? Ne-am cam saturat de preafericitul cel plin de preafericiri pe banii mei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by