- Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa relateze propriile experiente si sa propuna si alte solutii, care vor fi inaintate Ministerului Educatiei
Context. Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. "Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa", povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege - atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere - este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar. Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.
Incepand de anul trecut, ora de Religie este disciplina obligatorie inca din clasa pregatitoare; in consecinta, elevii fac aceasta disciplina in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar. Legea Educatiei Nationale prevede ca "la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Cu alte cuvinte, elevii sunt inscrisi "din oficiu" la Religie, dar pot fi retrasi de parinti, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.
Numerosi parinti au povestit pentru HotNews.ro ca nu isi pot retrage copiii de la Religie, pentru ca disciplina este in mijlocul orarului si scoala nu le ofera nimic in acel timp. In unele cazuri, directorii le spun parintilor ca ei trebuie sa isi asume "raspunderea pentru ce se intampla cu copilul" in timpul orei de Religie, daca elevul este retras de la ora si disciplina este plasata ca program orar intre alte materii. (Detalii aici)
"Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", asa cum prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005 - a raspuns Ministerul la solicitarea HotNews.ro.
La mai putin de jumatate de an de la raspunsul Ministerului, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis ii raspunde urmatoarele unei mame care si-a retras copilul de la Religie: "Unitatea de invatamant a respectat dreptul fiului dumneavoastra de a nu frecventa orele de religie, ca urmare a solicitarii dumneavoastre; Pentru a fi supravegheat in timpul orelor in care colegii lui participa la orele de religie, elevul a ramas in sala de clasa, fara a participa efectiv la ora (conform optiunii dumneavoastra exprimate in scris)", potrivit ASUR. (Detalii aici)
"Introducerea Religiei pleaca din presiunea Bisericii si din alianta dintre biserici si clasa politica. Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile - ortodox, catolic, protestant, de la toate nivelurile, seminarii, facultati - 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Si atunci pentru ca sa aiba un debuseu absolventii de facultate exista o presiune foarte clara a bisericii si a facultatilor de teologie sa gaseasca solutii pentru aceste persoane. Deci cand ai 11.500 de absolventi de invatamant teologic pe an, atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati", a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu un an, Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. (Detalii aici)
"Trebuie facut programul de asa natura incat copilul sa poata sa faca altceva, un alt optional - ca de asta vorbim de optional - sau la sfarsitul programului, astfel incat copilul sa poata pleca mai devreme de la scoala. (...) Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat", declara atunci si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.
- Care este parerea ta?
- Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa propuna solutii prin care parintii sa poata spune in mod real daca vor sau nu ca elevii sa frecventeze ora de Religie, oferindu-le si alternativa pentru timpul in care copilul nu este la clasa
Citeste si:
ma uit in parlament, in media, pe strada si vad doar talibani ortodocsi, fanatici ai valorilor crestine.
da, continuati baieti ...
"ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala" (Matei 18,7)
E aberanta ideea. Mi se pare mai normal ca scoala sa asigure alternativa. In Europa elevii care nu merg la ora de religie au alta activitate.
Totusi, mai sunt doua optiuni rar foloite ce ar trebui totusi promovate:
a) Materia "Educatie moral-religioasa" - care apartine unui current ecumenic, trans-religios
b) Religia sustinuta intr-una din confesiunile cu membri foare putini din Romania
Sunt cnvins ca 90% din parintii care vor sa-si retraga copiii de la religie nu o fac pentru a sunt atei, ci pentru ca sunt nemultumiti de aberatiile inspaimantatoare sau de-a dreptul ridicule "predate" la religie.
Din pacate, prabusirea sistemului de invatamant atins si invatamantul teologic care produse din ce in ce mai multi incompeenti care aduc desevicii si educatiei si confesiunii respective.
Aceasta fiind situatia, parntii prefera sa retraga copii decat sa-i expuna la fabultii. Nu cred ca biserica, fie ea si ortodoxa mai poate face ceva pentru imbunatatire.
Solutia insa trebuie sa fie o educatie moral -religioasa generic sau o educatie religioasa de nisa, acestea fiind optiuni cu sanse mai mari de a gasi personae competente.
Intr-adevar, religia nu are ce cauta in scoala de stat a unui stat laic prin Constitutie.
In realitate, problema este de spatiu, nu de programa. Altfel spus, absolventii de teologie sunt rimisi in afara bisericii, pentru ca biserica - vorbesc de cladire - pur si simplu nu e adaptata pentru transmiterea de cunostinte- in felul bolnav scholastic al scolii noastre.
Asa ca ar fi ideal ca religia sa se faca in biserica (cladirea bisericii), chiar daca este o ora de curs. Cand spui "in scoala" nu trebuie sa intelegi "in cladirea scolii" ci in forma institutionalizata a scolii.
Asa ca tinrea orelor de religie in biserica ar fi in buna ordine. Sigur ca s-ar pierde ceva timp cu transferal de la scoaa la biserica. Dar chiar si rdin pd al religiei ortodoxe ar fi mult mai efficient sa tii ora in biserica. Ar valoramai mult 15 minute in biserica decat 50 in sala de clasa.
Dar lenea va impiedica orice schimbare
Cred ca ideea Dvs. este foarte bine venita din mai multe motive:
- reduce cheltuielile cu personalul care preda religia in scoala;
- evita unele aberatii emise de unii, asa zisi profesori de religie...
- aduce bucurie pentru fiecare apartenent ce depinde de religia sa specifica...
Se mai poate rafina ideea Dvs. : Cred ca daca elevul certifica prezenta sa timp de 1 ora in fiecare saptamana la biserica este suficient si inca si mai bine si pentru elev si pentru dovandirea unor cunostiinte cu adevarat legate de religie.
As mai adauga o varianta:
Practic ar putea sa studieze acasa - pe calculator sau pe o tableta, timp de ora - si asta ar putea sa fie o alta solutie...
Este usor de urmarit ceea ce face pe calculator si se poate programa intervalul de timp pe care il are acolo pentru studiu - are parental control on a certain account!
Solutii alternative se gasesc - dar vrea Ministerul sa le admita si/sau sa le promoveze?
Toate bune si cu liniste in suflet!
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
Prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007 se prevede, între altele, că "În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee. Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult.
Ori, daca Romania este un stat religios atunci este necesar sa fie stabilita religia acestui stat, intrucat un stat nu poate fi in principiu religios, ci trebuie sa aba o religie anume.
Astfel fiind, Constitutia ar trebui sa stabileasca expre acest lucru.
Ceea ce nu face. QED.
PS - a nu se confunda libertatea religioasa cu statul religios. Din cate stiu, in Europa nu e nici un stat religios, desi toate recunosc libertatea religioasa.
Dar, ca de obicei subiectul degenereaza in disputa cu sau fara religia in scoala...
Religia se poate face si in extracurricular foarte bine. De fapt singura problema este a salariilor celor care predau, care iau un ban in plus de la scoala...
Ce sa-i faci, treburi lumesti... :-)
Oricum, nu despre asta e dezbaterea, ci despre religia in scoala. Eu nu am spus ca religia sa nu se faca, ci am spus sa se faca in biserica si nu in CLADIREA scolii.
Pe de alta parte, nu am auzit pe nimeni dintre cei care au copii la religie la scoala sa fie multumiti de ce fac. De cate ori vine vorba despre religie in scoala, cei care sunt pentru asa ceva aduc drept argumente generalitati despre credinta, in timp cei cei care sunt impotriva religiei in scoala isi bazeaza argumetnatia pe modul catastrofal in care aceasta materie se face. Foarte rar se discuta despre ateism, din simplul motiv ca ateii au dreptul de a-si retrage copiii de la religie si gata.
Romania are si va avea nevoie de cetateni educati, activi, care vor pretui stiinta si cercetareal si nu obscurantismul si credinta in fapturi magice.
Suntem printre ultimele tari din Europa in ce priveste cercetarea si inovarea dar printre primele in ce priveste numarul de cruci si biserici pe care le construim.
Voi nu v-ati saturat sa fim mereu aratati cu degetul pentru inapoierea noastra?
Vai, dar părerea generală a românului de rând e că noi, românii, suntem buricul pământului și numai "agenturili străini" ne vor răul, toate puterile astea ne-au supt până n-am mai putut, de-aia o ducem rău.
Noi suntem numai drepți, toți numa' genii, problema noastră e că au venit corporațiile astea și ne-au furat (atenție, nu le-am dat noi moca) fabricile și uzinele, care uzine și ele erau cele mai tari din lume dacă n-ar fi fost diverși (neapărat străini) care să ne fure patentele. Ce mai, suntem buricul pământului.
Niciodată românul nu e de vină pentru foamea în care a ajuns, mereu e de vină o chestie imperialistă de-afară. Sau, dacă românul nu mai găsește scuze, o bagă p-aia cu "așa a vrut dumnezeu".
La scoala copiii trebuie sa primeasca un bagaj de cunostinte certe, nu dogme, pe care sa cladeasca mai tarziu.
Ar putea studia, optional, cate putin din fiecare "mister" neelucidat, cu titlu informativ: religie crestina, budism, islamism, zen, scientologie, ufo, fizica cuantica, astronomie. Plus psihologie, educatie in sensul altruismului, bunavointei, generozitatii.
Mai bine, muzica si pictura. Si sport, activitati in natura.
Daca aceasta ora se desfasoara fara a fi mentionate ,,focurile iadului" si ,,avortul", cred ca este in regula. In cadrul acestei ore, dascalul poate sa ridice un copilas in picioare si sa-l intrebe blajin ,,Bah ///, tu sti cine a fost Ion Botezatorul? Aha! Vezi ca nu sti de unde ti se trage numele?!". Sau ,,Care sunt sarbatorile ce reunesc familiile? Pai povestea este asa...".
Tot ceea ce stim, mai mult de atat, reprezinta rezultatul Diferentelor. Fiecare clipa o petrecem sub imperiul infinit (nedefinit) al Legii Antagonismului. Nu suntem creatie divina, extraterestra, sau mai stiu io ce prostii. Sunt impotriva folosirii dogmei in alte scopuri!
Asa ca pe langa propunerea HN as mai adauga ca elevul ar putea sa ramana in biblioteca sau in sala de sport - alternativa la religie ar putea sa fie mai mult sport sau mai multe carti de literatura poate citite...
Sunt convins ca lista poate continua.
Ar castiga si cei care au alte credinte, din simplul motiv ca se pot duce cu micutii la biserica respectiva.
Ar castiga si cei care sunt atei, ca nu au decat sa nu se duca.
Si bugetul, si scoala.
Ar castiga toata lumea, in afara evident de o pleiada de pafaristi care "predau" religia in scoala, adica bat campii cu gratie, fiind feriti de orice raspundere: nu raspund in fata conducerii scoli, ca scoala nu are datoria de a verifica orele de religie si nici in fata propriei ierarhii, din motivul ca nimeni nu are timp sa umble brambura prin controala....
majoritatea sunt amarati si traiesc din salariul penibil de profesor incepator, merg la lucru cu mijloace de transport in comun, nu cu 4x4 precum multi dintre copiii de la scoala, etc...
cum sa-l pui sa faca 4-6 drumuri la scoala, pe zi?
astia care propun asa ceva, se aud pe ei ce debiteaza?
cum sa-ti bati joc de profesor pentru ca in fiecare clasa exista 1-2 elevi care nu vor sa participe la ora?
raspunsul inspectoratului e foarte clar: elevul care nu frecventeaza ora e in raspunderea parintelui, fie ca ora e prima, ultima sau oricare alta.
Ca sa ce?Si ce religie , poate unii sunt mahomedani, budisti, zoroastrieni,calvini sau ce or fi.
Ar fi util daca s-ar studia textele sacre,nu dogma religiei respective.Este tradus in limba romana calvinismul, mormondismul (ma rog,cum s-o numi)?
zoroastrismul , textele navajo sau macar mozaicismul evreilor?
Sunt traduse si au popi sa predea?
Atunci vorbim despre ce? In scoli?
Ce religie sa se studieze in scoli?Religia oficiala?
Sau cea aleasa de copil,minor fiind?
Cea aleasa de parinte?
Religiile sunt bazate pe dogma.
Caut pe net si gasesc chiar acum extremely weird religions :scientology, the temple of psychick youth,nation of yahweh,church of all world,universe people,church of the subgenious,prince philip movement, church of euthanasia ....
Dvs trebuie sa fiti atent ce scrieti.Puteti fi pro orice religie prin mesajul de mai sus.
Ptr ca nu ati mentionat ceva: religia, si sunteti subiect oricarei forme de extremism mentionata de mine, Este alunecos si periculos sa fiti pentru religie si atat.
Tot respectul.
La " religiile lumii" vorbesc despre evreii de acum mii de ani.
La acatiste si rugaciuni sunt sute de pagini, in biblie nimic despre acestea.Nefiind in biblie,sunt inventii mincinoase.Ma uit la sfinti , Benedict de Nursia, Porfirie , Leon si Pulheria , primii pe lista.Unde sunt in biblie? Unde e pulheria ,va bateti joc?
Sfantul Petru din Cetinje?Ce petru din cetinje si pulheria in biblie?Sfantul Fotie?
Oamenii stiu sa citeasca , suntem in 2014 ,sugatori de bani cu fotie si pulheria cu tot.
Sfanta Biserica , nu renunti la banii publici si stai cu fotie si pulheria fara sa ma obligi pe mine sa cotizez in numele fotie si pulheriei?
Da-te-n saracie de biserica prostului!
Aceasta solutie este foarta buna pentru timpul multor copii, dar nu rezolva intreaga problema. Trebuie musai sa se ofere o alternativa in INTERIORUL scolii.
Si cred ca intrebarea este putin falsa. Religia nu trebuie sa fie prima sau ultima. Ea trebuie sa dispara de tot la scoala, cel putin in clasele primare. Avem lipsa de foarte multe optionale foarte utile pentru copii. Educatie civica serioasa, nutritie si sanatate, educatie sexuala etc. Exista inca femei care se roaga Domnului sa nu ramana insarcinate. Prezervativul, spre exemplu, ar face minuni. Dar minuni de care realmente avem nevoie, nu mai desparte nimeni apa in doua in zilele noastre.
Prezervativul face minuni numai dacă e sfințit.
"nu mai desparte nimeni apa in doua in zilele noastre"
Ba da, Borsec o desparte clar în apă plată și apă carbogazoasă.
nu sunt de acord cu ora de religie intercalata.
trebuie pusa la inceput sau la sfarsit asa incat cel ce nu doreste sa participe, sa poata lipsi.
in plus, nu sunt de acord cu dusul copiilor la biserica, la spovedit si impartasit. nu e treaba statului sa imbisericeasca copiii. intra in atributiile familiei.
manualul de religie trebuie axat pe zona arheologiei-artei-istoriei (aproape 4000 de ani omul a creat sub credinta religioasa) iar restul - liturgica, morala, cateheza - e treaba preotilor nu a scolii.
sunt teolog si afirm ca daca ora de religie ar fi prima sau ultima eu refuz inscrierea la "religie".
Ati vazut , a disparut o fata de 15 ani , cica avea "duhovnic". E dubios , la 15 ani , la duhovnic.
Iata unde duce religia , ii tampeste pe copii.
Sa mai reamintesc de cazul Tanacu care ne-a facut de minune in toata lumea?
Sa mai vorbim ca biserica considera femeia inferioara barbatului?
La ora de religie le invata pe fetite ca sunt inferioare, un fel de subrasa?
Si asa n-au viitor copiii in Romania,le mai taie si biserica aripioarele.
Dvs ce parere aveti?
Este pruncul fetita inferior pruncului baiat la nastere, sau nu?
Este negrul egal cu albul sau nu, la nastere?
Ce spune dogma ortodoxa?
O femeie poate fi popa sau doar va fandositi cu fecioara maria?
De ce popii poarta rochie?
Subiectul e departe de Biserica Ortodoxa Romana, care ar o problema esentiala cu indepartarea de crestinism.
Biserica ortodoxa trebuie sa inceteze sa fie biserica BANULUI. 99% din popi nu mai au nimic de-a face cu crestinismul.
Biserica ortodoxa, ca institutie este deja ceva mai groaznic decat Templul din Ierusalim in care s-a revoltat Isus pe negustori de la intrare. Acum negotul se face in fata si in spatele Altarului.
Prin orele de religie, BOR-ul nu face decat sa-si educe clientii pentru a-si vinde produsele.
Oare se invata lucruri gresite la ora de religie? Sau mai degraba dvs. vedeti ora de religie un produs asa cum sunt multimea de optionale inutile care incearca sa se bage pe gat copiilor netinand cont de varsta lor? Eu nu vad astfel ora de religie,
Sau cand o fetita de scoala primara este certata in fata colectivului in timp ce se aflau la biserica, dusi volens -nolens pentru impartasanie, pentru ca a mancat de dimineata, fiind sub tratament cu antibiotice?
Ora de religie nu este si nu paote fi o ora de "judecata morala". Preotul este cel care are datoria de a discuta cu credinciosul respective, intre patru ochi, cu privire la dilemele morale prin care trece.
Nu cred ca este o practica a vreunei credinte, crestine sau nu, sa realizeze judecati morale in public (sunt unele excese in unele stuatii pretins islamice, dar astea sunt extremsime...).
Eu am spun mai sus ca nu exista in Romania suficiente personae instruite si cu abilitatea de a preda religia in scoala. Postul la care raspund acum imi confirma aceasta teorie.
Ori, din moment ce nu avem personae calificate pentru asa ceva, de ce necaznim sa "predam" in scoala religia?!
Pierde toata lumea asa, inclusive BOR, care se vede nevoita sa se tot apere de prostiile facute la clasa de tot felul de nauci. De ce o vrea BOR sa-si faca un renume prost?! Chiar nu o inteleg. Doar daca nu cumva mai marii ei isi inchipuie in mod eronat ca daca scrie "religie" in orar, asta se si face la ora.
De fapt, nu cred ca se face religie in mai mult de 5-10% din cazuri. In rest, nici vorba de asa ceva. Se face o materie bizara in care niste unii spun niste prostii inimaginabile, cam cum ar vorbi cu amici la o bere...
Problema nu este la ce ora studiem religia, ci ceea ce invata copiii nostri la religie. Ar trebui sa incercam sa schimbam ceva aici. Apoi ar trebui sa ne gandim cine preda religia in scoli. Poate initiem o discutie pe aceste subiecte. Ce am dori sa invete copiii nostri la religie!
Principiile morale de baza ale crestinismului ortodox nu au nimic rau in ele. Totul este ca cei care predau aceste ore sa o faca cu raspundere, cu seriozitate si fara amenintari de genul "O sa ajungi in iad daca nu...!"
Plasarea orei de religie la inceputul / sfarsitul programului de curs nu reprezinta o rezolvare pentru copiii care nu frecventeaza religia: multi parinti sunt nevoiti sa isi duca copilul la scoala cel mai tarziu la ora 08:00, nu la 09:00! Solutia cu timpul petrecut in biblioteca scolii mi se pare cel mai bun compromis!
Cand ati venit cu o astfel de propunere, v-ati gandit ca exista mai multe clase de I, II, etc..si doar o singura ora de inceput, respectiv de sfarsit? (numai orele 8.00 si 12.00 ca sa dau exemplu doar pt ciclul primar).
Daca vorbim la modul general (de o scoala medie), vorbim cel mai probabil de unul sau doi profesori de religie (nr profesorilor se stabileste in functie de nr de copii/clase).. Un profesor are 18 ore/saptamana norma (asta presupunand ca nu are ore si peste catedra)
Cand se face un orar se tine cont de o multime de factori - de exp unii profesori nu au toate orele doar intr-o scoala; se tine cont si de ziua metodica; plus alte si alte constrangeri - de exp nu poti avea 2 ore de fizica sau chimie, biologie.. in aceeasi zi, elevii nu pot avea ferestre, etc, etc... Nu mai vorbesc ca exista un grafic (o 'curba') de concentrare/atentie maxima a elevului in care (in mod normal) trebuiesc puse orele mai 'grele' (de matematica si romana)..
Cine vine cu o astfel de propunere sunt sigur ca nu are nici macar idee cum se face un orar de scola (n-a facut in viata lui un orar de scola medie, nu mai vorbesc de scoala mare ). Mai mult, mentionez ca exista softuri care calculeaza automat TOATE combinatiile/variantele si care de multe ori NU au solutii care sa respecte macar majoritatea constrangerilor).
Oricum, principiului ubicuitatii (conform caruia un om nu poate fi in mai multe locuri in acelasi timp) nu are cum sa nu fie respectat.
O saptamana are 5 zile, sunt vreo 20 de clase si o singura persoana. Cine sa aiba religia ultima ora?
În plus, dacă renunță la ora de religie elevul va avea „atenția maximă” la a doua oră, nu?
Eliminati psihoza in masa.
La orele de religie, puteti, insa, pune acest filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=_04S0fYU7FI
Am vazut si eu filmulete si stiri despre diversi care au sarit calul, dar se intampla si alte materii. Eu am avut in facultate un profesor care facea propaganda nazista, preda bine-mersi in continuare.
nu sunt absolut deloc de acord cu acest compromis: prima sau ultima ora. ora de religia nu are ce sa caute in programa scolara. a, sa se predea istoria religiilor, asta este o alta poveste si sustin predarea aceastea. insa nu de catre preoti sau studenti la teologie.
Solutia normala ar fi sa se scoata aceasta ora din planul de invatamant, inainte de a deveni si disciplina pentru examenul de bacalaureat. Din cate stiu, pana si in tarile in care biserica nu e separata de stat, studiul religiei nu se face in toata perioada de scola. In majoritatea cazurilor religia se studiaza la biserica, la "scoala de duminica". Evident, asta nu ar conveni deloc hoardei de absolventi de la toate facultatile si seminarile teologice care au aparut ca ciupercile dupa seceta ateist-stiintifica. Sunt si multi parinti si elevi care doresc mentinerea acestei (asa-zise) discipline de invatamant in scoala. In multe cazuri la orele respective se pierde vremea, iar elevii au asigurata o nota mare care prinde bine la media generala. Cand ministerul face economii la posturi, salarii si materiale didactice, in asa fel incat apare nevoia de "fondul scolii sau al clasei" (atat de hulit, uneori pe buna dreptate), a publicat undeva cat se cheltuieste pentru salariile asa numitilor "profesori de religie"? A intrebat cineva asta?
Indarjirea cu care anumite cercuri se lupta pentru suprimarea orei de religie ortodoxe nu demonstreaza decat ca lupta lor este cu Dumnezeu, pe care-l si marturisesc in acest fel, ca numai nebunii se lupta cu personaje imaginare.
dupa parerea mea ar fi mai potrivita o campanie in care cei care nu vor sa faca religie(crestina) sa poata opta pentru ora de etica. asa se intampla in Europa de vest, unde copiii musulmanilor sau ai ateilor/agnosticilor au aceasta optiune la dispozitie.
Ora de religie se programeaza si se poate urmari daca a urmarit lectia si si-au facut temele indicate. Asa seevita alegerea unui porfesor nepregatit si in acelasi timp reduce cheltuiala cu profesorul de religie si se poate desfasura in scoala.
Daca scoala nu are calculatoare atunci sa mearga la biserica - o ora, in afara programului de la scoala - si sa aiba ora de religie sambata sau duminca cu parintele de la biserica..
Cred ca nu sunt problemele de depasit...
function OraDeReligiie(elev) {
BOR.spalaCreier(elev);
BOR.evulMediu++;
return elev.prostit();
}
Nu inteleg absolut deloc de ce trebuie sa se faca orele de religie la scoala.
Deja m-am certat cu cei de la gradinita cand a venit preotul peste copii. Faptul ca nu vreau ca fata sa ia alcool (ma rog, impartasanie se pare ca se numeste) deja o pune pe cea mica intr-o forma de discriminare religioasa. Unde sunt drepturile copiilor ? Plus ca ceilalti copii erau indemnati sa se duca la preot, fapt ce eu am refuzat, cea mica s-a simti pusa la colt - de ce ceilalti merg si ea nu?
Propun cu mare hotarare si cred ca la anul deja o sa incep sa fac demersuri ca orele de religie sa se tina la biserici si nu la scoli.
Chiar daca copilul nu participa la acele ore, tot va fi luat la ochi de ceilalti colegi si se formeaza o forma de discriminare. In plus, faptul ca la religia ortodoxa se invata anumite lucruri si sunt spuse la scoala, asta nu inseamna ca sunt mai bune decat cele care se spun la biserica catolica.
Dar nu e ilegal sa dai minorilor alcool?
Si nu se face la 12 ani. La 12 ani este mirul. Prima impartasanie se face pe la 8 ani.
La romano-catolici, o vreme a existat practica impartasirii sub o singura specie, doar cu ostia. In Statele Unite, unde locuiesc, in prezent se impartaseste sub cele doua specii.
raspuns: pentru ca n-a lasat-o mami... get it?
V-ar conveni ca fiica dvs sa poarte burka din cauza ca ar veni niste musulmani la scoala unde invata ea? Cred ca nu....
Acum 400 de ani erai inecat in girla daca nu urmai calea bisericii. Acum ce s-ar intampla daca nu ar mai fi ore de religie. Mai putina credinta? Sau mai putine biserici?
Ce s-ar intampla daca lumea ar imbratisa Evanghelia lui Iuda care spune: "Eu sunt lumina aceea care este asupra tuturor. Eu sunt totul şi totul vine de la mine şi totul ajunge la mine. Despicaţi un lemn şi eu sunt acolo, ridicaţi o piatră şi mă veţi găsi acolo". Am mai avea nevoie de biserici?
Uitasem citatul dvs , dar este f frumos ,D-zeu este peste tot , altfel n-ar fi D-zeu.
D-zeul bisericii locuieste in aceasta institutie si se numeste banul.Nu Banul Udrea...ci banul cotizantului.
Eu cand mai vad un popa pe strada il intreb , de la post negru burtica aia de gravida din rochita , parinte?
Nu stiu de ce , dar asa ma evita....plimba burtica sfanta mai incolo de mine.
http://unicornulroz.info/2013/03/04/romania-stai-laic-oare/#.Uv5HT_mSyHk
Toate studiile arata ca religiozitatea unei tari este invers proportionala cu nivelul ei de dezvoltare. Daca ne-ar fi ajutat cu ceva ortodoxia asta, ar fi trebuit sa fim pe primul loc in Europa in privinta nivelului de trai, avand in vedere ca avem si cele mai multe biserici pe cap de locuitor si cea mai credincioasa populatie. Realitatea e insa alta: tarile nordice, unde majoritatea populatiei nu mai crede in zei, au cel mai ridicat nivel de trai din lume!
Crede si nu cercrta, ramai prost si da-mi leafa ta!
Oricum in ultimii ani in care nu mai cred in zei, infractionalitatea creste, rata sinuciderilor e cam la fel cu Romania, in Norvegia mortalitatea datorata supradozei de heroina e cea mai ridicata din Europa etc etc. Situatia nu e chiar asa roz precum pare.
Crede si nu cerceta este si deviza ta!
In primul rand este o doleanta irealizabila: in marile orase este imposibil ca profesorii de religie sa isi desfasoare ora doar la inceput sau la sfarsitul orarului din cauza din cauza suprapunerii , mai ales ca sunt ratiuni similare legate de ora de sport.
La sat nu prea isi retrage nimeni copiii de la aceasta ora deci nu are sens.
In al doilea rand educatia religioasa este o ora importanta pentru multi parinti si nu dorim marginalizarea acesteia.
La sat nu conteaza , ptr ca oricum copiii nu merg la liceu, deci faptul ca stau la orice ora , poate fi ora de discriminare , nu conteaza cat timp parintii sunt la sapa.
Este adevarat.Unii copii, etnici , orice etnie e valabila ,sunt la scoala , la religie sau orice ora.
Alti copii etnici sunt in parcari la cersit.
Stiu un copil etnic care trebuie sa iasa popa,neaparat,diabetic fiind,cine apara acest copil?
Cand era mic era inchis in gard de ghimpi pe camp.
Aveti dreptate, mai bine religie.
Unde este protectia copilului in toata tevatura asta?
Unde este protectia copilului in parcari ?
Discutam degeaba.
Nu sunt 100% impotriva orei de religie. Cred ca principala problema a religiei este cine o preda. Aici intervine rolul parintilor si bine inteles este nevoie de flexibilitate din partea directorilor.
crezi ca bibiliotecara e surogat pt parinti?
in majoritatea scolilor invata toti la gramada in sali neincalzite
majoritatea oraselor sunt niste sate rasarite
ia da o raita pe la Huedin sau la Turda sau la Dej sau la Gherla si vezi cum stau lucrurile
Toti stiu ce ar trebui sa faca ALTII. Nu ei.
Parintii au pretentia ca profesorii sa faca ce ar trebui sa faca ei insisi.
De ce crezi ca ar trebui ca bibliotecara, pentru acelasi salariu mic, sa mai aiba pe cap si copii de supravegheat? Copii care nu sunt niste ingerasi care citesc cuminti o ora? Daca e asa simplu, n-ai vrea dumneata sa te ocupi de asta?
Pana la urma este vorba de interesul copilului. Atat timp cat nu putem sa avem nimic de spus in ceea ce priveste profesorul de religie, singura solutie este sa il retragem de la acea ora, daca consideram ca discutiile ii fac rau copilului.
Cum in majoritatea scolilor singura sala disponibila este biblioteca, nu vad alta solutie.
PS: La gradinita, ingrijitoarele au grija de copiii care ajung la gradinita inainte de ora 8 si cred ca sunt platite mai prost decat bibliotecarele.
Ingrijitoarele sunt la alt nivel de studii fata de bibliotecare, au altceva in fisa postului si oricum a justifica un rau cu un altul e o idee tare proasta.
Copiii trebuie educati cu mintea deschisa, liberi sa gandeasca si sa aleaga la maturitate ce doresc. Iar educatia religioasa trebuie filtrata de parinte, nu impusa de autoritati. Logic ar fi fost ca ora de religie sa fie OPTIONALA si parintii sa aleaga daca doresc sau nu sa inscrie copilul.
Deci concluzia ar fi mai degraba: scoateti religia din scoli ca materie obligatorie, iar cei care doresc sa studieze religia sa o faca in afara orelor de program sau cel mult, ca ultima ora din programul zilnic o zi pe saptamana.
De 20 si ceva de ani de cand se face religie la scoala, tu vezi numai copii si tineri fanatici religiosi pe strada, si cu probleme psihice.
Li se spune la scoala ca fumatul dauneaza grav sanatatii, la fel alcoolul, fast food-ul, si ei nu asculta. Dar la religie sunt indoctrinati, si se conformeaza la tot ce aud.
Sa ne intelegem: nu sunt neaparat pt ora de religie in scoli, nu sunt de acord cu religia ortodoxa, dar nici cu aberatiile si cu exagerarile.
Nu am spus niciun moment ca ar fi vorba de religia ortodoxa, desi exemple negative sunt si in aceasta religie cu duiumul, probleme cu fanaticii religiosi sunt prezente in toate religiile lumii.
Si unde vezi tu ca am spus ca probleme nu pot aparea din cauza TV, jocuri video, droguri etc? Era vorba de religie si la ce poate face ea.
Si nu e vorba de exagerare, dar daca ai auzi de la un copil ca-ti spune cand ai traversat strada (recunosc, printr-o zona fara trecere de pietoni) :"Dumnezeu te vede si iti va da o palma" cam ce vei crede, ca religia in scoli este tinuta de oameni zdraveni la cap?
Uita-te la videoclipurile prezentate in ultima vreme si te crucesti ce indivizi ajung sa predea o materie care ar trebui sa fie optionala, un fel de scoala de duminica daca vrei sau daca tot se preda ca materie obligatorie, macar sa ofere sansa tuturor religiilor sa se prezinte.
1.Nu sunt de accord ca religia sa fie scoasa din scoli.
Daca mergem pe acelasi principiu, putem sa scoatem si alte materii pe motivul ca...
2.Am lucrat in invatamant si va spun ca practice este imposibil sa construiesti un orar in care sa ai orele de religie numai la inceputul sau sfarsitul orelor. Asta ar insemna ca profesorul de religie sa vina o ora dimineata si una la sfarsitul programului ceea ce este absolut fara sens.
3.Rezolvarea trebuie sa vina din partea fiecarei scoli. Se stie ca fiecare profesor are o "fereastra" in care ar putea sa supravegheze si elevii care nu participa la ora de religie, sau elevul poate sa stea la biblioteca.
In concluzie, solutii exista, doar ca ne-am obisnuit sa dam doar cu "parul" cand nu ne place ceva.
Dar hai sa lasam ipocrizia deoparte, nu cautam nici o "alternativa" la aceasta falsa problema, cautam doar un mod de a-i incuraja pe copii si pe parinti sa renunte la religie. Faptul ca ati lansat aceasta campanie fix acum, profitind de mediatizarea cazului elevei disparute, arata ca nu aveti nici un fel de scrupule in a va atinge scopurile.
Ba mai mult decat atat, in Occident (mai ales in Marea Britanie) copiii sunt DUSI de catre profesori in MOSCHEI si pusi ca sa particpe la serviciile ritualice islamice si sa invete sa se roage in ritul islamic!
Iata un link: http://www.youtube.com/watch?v=b2h4uQ-vi8o
Se pare ca in Occident o astfel de PREOCUPARE de a-i “indoctrina” pe copii despre religie si culmea despre religiile NEcrestine, nu pare vreo problema!
Problema este numai atunci cand copii sunt invatati despre CRESNTINISM si SA CREADA in IISUS HRISTOS!
Iata un alt link foarte edificator despre CUM ESTE PE CALE SA SE TRANSFORME o tara europeana LAICA si civilizata intr-una musulmana…
http://www.youtube.com/watch?v=6OyoCDnqbg8
Materialul de la linkul pe care l-am postat mai inainte ne arata clar ce vor sa faca muslmanii din BELGIA, si anume:
- mai intai SA DEVINA MAJORITARI ca si populatie ISLAMICA, intr-o tara occidentala, in care se gasec SEDIILE a cateva dintre INSTITUTILE POLITICE de baza ale UE;
- iar apoi SA IMPUNA LEGEA ISLAMICA in viata publica a Belgiei, si s-ar putea sa…resuseasca, fiindca in Tarile de Jos, respectiv in Belgia si mai ales in OLANDA, crestinii AU ABANDONAT Biserica Crestina si S-AU LEPADAT DE CRESTINISM si au ajuns PANA ACOLO, incat AU TRANSFORMAT pana si arhitectonic Cladirile Bisericilor Crestine in cladiri cu alte destinatii laice, respectiv biblioteci, restaurante sau chiar blocuri de locuinte.
OARE despre astfel de situatii care se inatmpla in asa-zisa Europa LAICA actuala, aveti ceva de spus domnilor de la Hotnews??
Din partea mea, n-au decât să-i încoloneze și să-i ducă la împărășanie cu clasa pe copii (cum s-a întâmplat la o grădiniță din București) - dacă părinții sunt expres de acord cu asta, dacă sunt condiții ca acei copii ai căror părinți să nu fie de acord să fie implicați în alte activități etc.
Să nu mai zic că eu n-am primit niciodată vreo chitanță pentru cei 4Ron/ora de opțional. Și niciunul din părinții de la grupa mea. Și să nu mai zic că, la fel ca la ora de religie, este o presiune perversă la adresa părintelui să-și dea copilul la toate opționalele, pretextându-se că cei mai mulți copii optează pentru opțional, iar cu dizidentul nu are cine și unde sta. Ceea ce e jegos.
Ca să nu mai zic că orele opționale sunt trecute în norma educatoarei. Nu i se scad din normă aceste ore.
Aș vrea să știu mai multe despre firmele astea, despre cum își câștigă contractele, despre ce impozite plătesc, cum sunt plătiți instructorii etc. Aș vrea ca reglementările legale să fie respectate, în privința numărului de opționale.
O ultimă remarcă. Am absolvit un liceu pedagogic, cu dublă specializare (învățător-educator) în 1997. Nu am rămas în învățământul primar, am făcut facultate. Dar cu muzica, desenul și educația fizică învățate în liceu m-aș descurca mult mai bine la opționalele astea decât acești intructori. Instructorul de muzică de la grădinița băieților mei le alterează simțul muzical, pentru că falsează atunci când cântă. Educatoarele ar trebui, conform educației proprii, să fie calificate să predea aceste opționale. Inclusiv engleza (la bac am examen de engleză și metodică a limbilor străine și am un atestat de predare a englezei la preșcolar și 1-4).
Va inscrieti copilul daca vreti. Orele optionale, nu se fac in aceeasi clasa cu ceilalti copii. Deci doamnele educatoare raman cu ceilalti copii si isi continua activitatea.
Cel putin la gradinita unde merge baiatul meu, numai la dans participa toti copiii. In rest la celelalte participa cate 5-10 copii si merg de obicei in alta sala.
Daca considerati ca cei care fac activitatile optionale nu isi fac treaba, atunci puteti renunta la acele optionale si sa mergeti in alta parte dupa program. Colegi ai baiatului meu merg dupa program la sah, muzica, engleza sau inot.
2. Ba orele opționale se fac în aceeași sală de clasă cu ceilalți copii. Cel puțin la două grădinițe din sectorul 2, București.
3. Nu-i vorba despre "dupa program" aici, e vorba de educația (chipurile gratuită) pe care trebuie să o primească în grădiniță acești copii.
4. Eu am ridicat cu totul alte probleme, legate de reglementări, transparență etc. Răspunsul "dacă nu-ți convine, nu-ți da copiii la opționale" nu e relevant.
2. Ba orele opționale se fac în aceeași sală de clasă cu ceilalți copii. Cel puțin la două grădinițe din sectorul 2, București.
3. Nu-i vorba despre "dupa program" aici, e vorba de educația (chipurile gratuită) pe care trebuie să o primească în grădiniță acești copii.
4. Eu am ridicat cu totul alte probleme, legate de reglementări, transparență etc. Răspunsul "dacă nu-ți convine, nu-ți da copiii la opționale" nu e relevant.
Copilul meu invata ca fiii lui Adam si al Evei, Cain Abel si Seth au intemeiat omenirea (s-a blocat cand l-am intrebat cine erau mamele, nu i s-a explicat nicio alegorie, i s-a predat pur si simplu un fapt...) insa ani de zile nu a primit nicio informatie despre sistemul solar de exemplu.
Nu mai spun nimic de evolutia speciilor, ca iar iau minusuri:-(
Darwin nu apare pe nicaieri, nici Buddha, nici Allah etc, informatii care mi se par esentiale in educatia unui copil care chiar are colegi de mai multe nationalitati si etnii si care, nu-i asa, va trai intr-o lume mare. Mult mai mare decat cea in care au trait parintii si profesorii lui...
Obiceiul era sa se mentioneze baietii, pentru ca ei urmau sa fie capi de familie. Daca uneori nu sunt mentionate femeile, nu inseamna ca nu au existat. In Geneza capitolul 5 aflam ca Adam a nascut (avut) fii si fiice.
Prin urmare Cain si Seth s-au insurat cu rude. Materialul genetic era inca pur, deci nu erau probleme de genul asta. Casatoria intre rude a fost interzisa mai tarziu, cand s-au inmultit defectele genetice.
Cu siguranta ca trebuie luate masuri, dar probabil ca e greu si pt un profesor, chiar daca e bine intentionat, sa reuseasca sa invete pe cate 30 de copii tot ce si-ar dori fiecare parinte.
Serios, Skipper1, tu cum faci, iti inveti copilul ca stramosii lui l-au procreat din trei frati-creati si cateva potentiale surori nedemne de a fi mentionate, undeva prin primavara geneticii de acum 7500 de ani, si ca traieste sub povara pacatului originar al parintilor acestor stramosi?
Sau ca universului i-a luat vreo 13 miliarde de ani sa produca imensa si inca necunoscuta pe deplin armonie in care traieste orice forma de viata a carei evolutie este documentata?
Nu e posibil si nici nu ne-am dori ca un profesor sa-i invete pe copii ce-si doreste fiecare parinte. Tocmai acesta este sensul acestei campanii cred, sa gasim o linie comuna care sa multumeasca toti parintii, fie ei creationisti sau evolutionisti, si mai ales, sa gaseasca un un model de educatie din care sa aiba de castigat toti copiii nostri.
Daca inlocuiesti Adam si Eva cu doua maimute sau celule, totul pare mult mai credibil, nu?
Gandeste-te de unde vine reticenta asta, daca nu e cumva culturala, prin indoctrinare media. Filmele fac totul sa para asa de real si credibil.
E normal sa ti se para ciudat, daca nu esti familiarizata cu o cultura si un limbaj si nu ai toate informatiile.
"Sau ca universului i-a luat vreo 13 miliarde de ani sa produca imensa si inca necunoscuta pe deplin armonie in care traieste orice forma de viata a carei evolutie este documentata?"
Interesant ca te referi la "univers" ca la o fiinta... Ce motiv si inteligenta o fi avut universul asta sa produca din haos ceva asa de armonios?
"Evolutie documentata"? Depinde ce accepti tu ca documentare. Datele pot fi interpretate in multe feluri, mai ales cand sunt asa de mari goluri.
E mai bine daca invat copilul ca e produsul unui accident? Ce motivatie si sens pot sa-i dau ca sa invete si sa traiasa frumos si moral?
Dar, pe de alta parte, nici marii teologi si nici manualele de religie nu detin acest adevar absolut iar copiii nostri au parte doar de informatiile din aceste manuale, cel putin in primii ani de scoala. Iar pe mine ma frustreaza ca fiul meu este invatat sa ia drept buna o opinie radicala in defavoarea alteia. Ma frustreaza ca scoala nu il incurajeaza sa-si puna intrebari si nu-l incurajeaza sa se informeze in niciun domeniu “evolutionist”.
Si,daca mai ai chef sa continuam mica noastra polemica, te rog sa imi explici ce ai vrut sa spui prin “E normal sa ti se para ciudat, daca nu esti familiarizata cu o cultura si un limbaj si nu ai toate informatiile”. Tu ai toate informatiile? Care sunt acelea?
Cu respect.
Asta este replica ta care ma face sa cred ca ori nu ai copii, ori sunt inca mici.
In Danemarca, unde sunt oamenii cei mai fericiti din Europa (dupa unele statistici), studiul religiei crestine e obligatoriu. La fel in Norvegia, Anglia, Finlanda, Austria, Grecia. Or mai fi si altele.
E disciplina optionala in Malta, Belgia, Olanda, Bulgaria, Polonia, Portugalia, Scotia.
Desigur, e important ce se invata la aceste ore.
Multumesc!
Unde naiba s-a predat religie in ultimii 400 de ani? In scoli? Mai bine in loc de religie s-ar preda istoria religilor si originile ei. Asa pot cunoaste ce este religia, difersitatea ei si bineinteles scopul ei. Dar parerea mea este ca mai intai ne trebuie matematica, romana si sport. As prefera sportul in locul religiei
- "Cautati-mi un popor lipsit cu totul de simtul religios. Daca-l veti gasi, sa fiti siguri ca acest popor sta numai cu cateva trepte deasupra animalitatii." (Hume)
-"Religia e singura putere inaintea careia te poti pleca fara a te injosi." (Gh. Asachi)
-"Religia e tot cea mai buna garantie pentru pastrarea bunelor moravuri." (Montesquieu)
- "Stiinta fara religie e incompleta, iar religia fara stiinta e oarba." (A. Einstein)
"Un popor fara educatie religioasa s-ar putea conduce numai cu tunurile." (Washington)
-"Daca unii parinti isi trimit copiii la o scoala deasupra careia e scris: "Aici nu se invata religia!", atunci acesti parinti sunt buni de pus sub acuzare." (V. Hugo)
In concluzie fara credinta nu am fi nimic nici voi nici nimeni.. ar exista un haos total. Punct.
Insa perceperea "haosului", ce e drept, depinde de valorile la care te raportezi. Hotia generalizata nu e o problema pentru romani. Fara exagerare, din pacate, pentru multi romani hotia e semn de desteptaciune si un comportament absolut normal. Repet, chiar nu exagerez - merg destul de des cu taxiul, mai faceam si voluntariat/promovare pe diverse cauze, asa ca am ocazia sa vorbesc cu multi necunoscuti. M-am saturat de cate ori am auzit " Pai, domnule, sa fure, ca oricine ar fura in locul lui, pai ce, eu sau dumneata nu tot asa am face ? Doar ca sa faca si cate ceva". Majoritatea colosala nu vad o problema in hotie, coruptie, etc, asa ca lor nu li se pare ca exista o situatie haotica in tara, la modul generalizat. Nu isi pot explica de ce un popor cu atat de multi smecheri si descurcareti nu o duce mai bine, asa ca ajung la concluzia ca e din cauza vesticilor - care sunt prosti si degenerati, deci nu pot fi bogati decat pentru ca ii asupresc, cumva, pe estici. Iar prostia lor se vede din faptul ca : nu fura, in mare parte respecta regulile, combat discriminarea homosexualilor, merg cu biciclete ca imaturii si alte asemenea prostii si haotisme.
Tocmai aici e problema: "valorile la care te raportezi".
Treaba cu tarile cu procent mare de atei care sunt prospere e pentru naivi care nu cunosc istorie si nu vad bine realitatea. Sunt probleme din ce in ce mai mari in tarile alea.
Daca eu vreau sa studiez budism, baha'i sau shinto, ce fac?
La fel e si la alte discipline.
De ex. la muzica: nu se pot preda toate instrumentele, inclusiv cantatul la frunza, solz de peste etc. Se preda ce e mai raspandit.
- Frecventarea orelor de religie sa se faca pe baza de cerere nu implicit
- Profesorii de religie sa fie testati psihologic, dar temeinic nu ca acum, spun asta bazindu-ma pe experienta.
Cu siguranta ca daca s-ar scoate religia, ce spui mai sus nu s-ar mai intampla...
Cu siguranta ca daca s-ar face in locul ei o ora de sport sau desen, lucrurile alea nu s-ar mai intampla...
Ce am scris nu e un argument pt religie. Sunt doar impresionat de logica.
Puteti sa va inscrieti copilul direct in clasa I.
Mai socant a fost ca nicio fata din toata clasa nu a protestat.
Educatia fizica e o disciplina scolara care nu necesita pregatire speciala (in afara de faptul ca trebuie sa iti aduci echipamentul) si probabil in fiecare ora de program scolar una dintre clase are ora de sport. In plus, un pic de miscare ajuta la sanatate.
Nici la parinti nu prea vad ca se duc la biserica. Cei mai multi merg cu bunicii. Cand merg.
Oricum nu inteleg nimic din ce se preda la religie (ca nici nu au ce de altfel...), dar s-au invatat, ca si la restul materiilor, sa se prefaca.
Profesorii de religie predau ce nu situ si copiii se prefac ca inteleg, desi nu inteleg nimic.
Cred ca unii parinti ari fi bucuresi sa fie religia ultima ora, sa poata sa-si ia copilul, sa-l duca la biserica si sa-i esxplice acolo ce-i iubirea, cum trebuie sa-ti fie mila de aproape, de ce unii oameni se sacrifica si alte lucruri de acest fel, pe care garantat nu le afla la ora de religie din scoala.
Chiar nu vede nimeni ca repovestirea bibliei si pseudojudecatile de morala emise de tot felul de neaveniti nu sunt bune de nimic?
Dezbaterea nu ar tgrebui sa fie cu sa fara religie, ci "CE SE PREDA LA ORELE DE RELIGIE?"
Vreu si eu sa vad rezultatele unui control de acest fel facut chiar de BOR.
Asta soliciti: BOR sa faca un control asupra predarii religiei in scoli - cu fapte, date, marturii ale parintilor.
Iar restul rezolvarii ar decurge de aici inainte.Ca educatia religioasa ar fi in biserici,acasa,in sali cu destinatie precisa etc. Nu e simplu dar e fezabil si mai intai trebuie rupta pisica:scoala despartita de biserica.
dragii mei popi, care mai si postati pe aici , ca de ..va e frica ca va trebui sa mergeti sa munciti , daca ramineti fara acest monopol,
cu aceste masuri nu veti face decat sa distrugeti si putina credinta in BOR care o mai am .
daca copilul meu de ex e catolic, e obligat sa participe la orele de religie ?
- in toata istoria Romaniei au fost doar 42 de ani in care nu s-a predat religia (1948-1990)
- abordarea subiectului este tendentioas, copiilor si parintilor nu li se da de ales intre doua variante/ore ci sunt chemati sa spuna daca doresc o saptamana de scoala mai scurta cu o ora, in conditiile in care la numarul mare de materii se adauga o groaza de activitati extracurriculare impuse prin santaj (nu vii te ascult, nu cumperi agenda eco iai un 4 scl).
- salut preocuparea pentru libertate a celor care considera ca principalul adversar al acesteia este ora de religie (singura disciplina de la care te poti retrage si la care nu ramai corigent).
- e intersanta si preocupare pentru calitate: tot ce nu se face bine sa se desfiinteze,pe acest principiu ar trebui desfintate spitalelel pt ca au o prestatie slaba, justitia , ba chiar si siteul acesta care manipuleaza crezand ca europenismul se defineste prin denigrtarea identitatii proprii
- etica nu poate functiona pe fundamente materialiste (au mai incercat niste baietii si incearca si azi, dupa 20 de ani) .
- scoala ii pregateste pe copii sa se integreze ca adulti in comunitate, daca nu vor fi chimisti, vor uita chimia, nu observ deloc consecintele indoctrinarii prin ora de religie in societatea de astazi, nu pare nici prea crestina nici prea ortodoxa
- apropo, fara religie in scoala o sa alegem intre ateism si ateism (ideologic sau consumist).
Nu e nicio paguba daca vor uita chimia??? Atunci vor crede ca alimentele bazice - care protejeaza organismul impotriva cancerului - sunt alimentele de baza - paine si carne.
Care este etica predata la orele de religie? Decalogul este etern valabil si prpavaduit de toata lumea, in timp ce se fac razboaie, se ucid animale de placere (vanatoare), se minte si se fura si toata lumea vrea sa aiba cat mai multi bani, uitand povestea cu camila si urachile acului. Sa retina oare elevii ca nu trebuie sa faca nimica, sa nu se ingrijeasca de ce vor manca maine, precum pasarile cerului, deoarece va avea grije de ei Domnul? Sa fie fericiti ca plang azi pentru ca vor fi fericiti in viata de apoi? Adevarul este ca fara religie in scoala nu ar avea un salariu mii de absolventi ai unor facultati si seminarii teologice, iar preotii ar trebui sa se ocupe in biserica de educatia tinerilor, daca parintii acestora cred ca e necesar.
Ce au adus societatii in care exista aceasta calugarita si toti colegii si colegele ei? S-au rugat pentru mantuirea noastra, a pacatosilor? Atunci putem pacatui in continuare, are cineva grije de noi!
"La 10 ani citeam cu spor Biblia şi aveam nesfârşite discuţii despre religie. Aveam habar de toţi sfinţii, pictam icoane şi ştiam slujba pe de rost.", dar stia istoria reala a patriei, stia cate biserici au fost daramate cu aprobarea IPF-uli? Picta icoane, dar vazuse capodoperele picturii universale care, oroare, arata si nuduri? Stia slujba pe de rost, dar stia ceva despre marii clasici ai literaturii romane si universale, de "Numele trandafirului" al lui Eco sau macar de pravoslavnicul Dostoevski? Daca din filmul "Andrei Rubliov" n-a inteles decat partea cu credinta, insemna ca degeaba l-a vazut
"duhovnici care sunt mai răi decât nişte criminali, pentru că ştiu să asculte ce ai pe suflet şi ce n-ai spune niciodată nimănui.", dar spuneau, odinioara securitatii si acum, presei. Dar de acei duhovnic "plin de har" de la Tanacu a auzit?
Daca chiar credeti ca studiul religiei, ca disciplina obligatorie timp de 12 ani in scoala ar indemna fie si 1% din elevi sa urmeze cale manastirii, atunci e clar ca aceasta disciplina n-are ce cauta in scoala.
1) aveti copii? DA sau NU
2) daca DA, i-ati botezat? DA sau NU
Pentru cei care au raspuns DA la ambele intrebari: de ce sunteti ipocriti? daca BOR e o mare furaciune, de ce va botezati copiii intr-o astfel de biserica? de ce sustineti perpetuarea inselatoriei? De ce nu alegeti sa fiti consecventi, nebotezandu-va copiii in aceasta "cloaca de hotzi" care e biserica?
O zi buna.
In al doilea rand, nu ar fi cinstit sa se faca asta, deoarece prin aceasta s-ar incuraja de fapt chiulul tuturor elevilor de la aceste ore (si asa, destul de mare) si acesti profesori ar fi platiti practic degeaba.
In al treilea rand, solutia ar fi introducerea unor ore alternative, dupa mine, de gandire critica sau etica (la clase diferite), pentru ca doar in acest fel religia ar deveni cu adevarat facultativa.
2. sa fie la alegere cu alta materie: istoria religiilor sau etica, educatie civica
3. sa fie alocata doar ciclului primar, pana in clasa a 4-a.
- trateaza credinta activa ca o boala;
- fara nici un respect;
- o trateaza mai rau ca pe o boala, cu multa discriminare;
- si se numesc pe ei insisi civilizati :(
- dar se aseamana cu criminalii comunisti, in ura lor;
Orele de religie din programa scolara sunt neconstitutionale si trebuie eliminate de urgenta. Mai grav, sunt mijloace anticonstitutionale de indoctrinare fortata crestin ortodoxa a copiilor la scoala.
Nu mai comentez imoralitatea profunda si istorica a bisericii ortodoxe romane ai caror preoti au turnat si au colaborat activ, in proportie covarsitoare, cu securistii si bolsevicii care au asuprit Romania peste 40 de ani. Si tot aceasta biserica s-a implicat activ politic de 25 de ani pentru uriase avantaje financiare, in schimbul mentinerii unui nivel scazut de educatie si civilizatie in randul alegatorilor.
Am facut si eu ora de religie in scoala si vreau sa zic ca era cea mai placuta ora pentru ca nu trebuia neaparat sa fiu atent la ce se preda.
Recent m-am dus la ziua portilor deschise la o scoala din Bucuresti si am fost deprimat. Toate clasele arata la fel, pereti albi, banci. Nu era nimic atractiv. Fara jucarii, numai niste carti insirate si niste dosare. Imi pare sincer rau pentru copiii aia care vor sta 18 ani intr-un sistem de semidetentie pentru ca altfel nu pot sa-l numesc. Le rapeste 18 ani de viata fara niciun rezultat.
Sunteti siguri ca nu vreti ca si ora de matematica sa fie optionala ?...