Campanie HotNews.ro Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 14 februarie 2014, 12:44 Actualitate | Esenţial


Religia in scoli
Foto: Agerpres
Unii parinti opteaza pentru ora de religie, altii nu. Cei care nu doresc sa-si trimita copilul la orele de religie il pot retrage, teoretic. Practic, nu. Sistemul e in asa fel croit incat copilul nu are de ales. In realitate, orele de religie sunt intercalate intre alte ore. In unele cazuri scolile ofera alternativa, adica o sala unde elevul sta sub supravegherea altui profesor, dar in alte cazuri alternativa nu exista. Elevul n-are incotro si trebuie sa asiste la ora unde parintii nu doresc sa-l trimita. Solutia s-ar putea rezolva simplu daca ar exista putina vointa: scolile sa puna ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, nu sa o intercaleze intre altele cum isi doreste biserica.
 • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa relateze propriile experiente si sa propuna si alte solutii, care vor fi inaintate Ministerului Educatiei

Context. Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. "Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa", povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege - atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere - este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar. Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.

Incepand de anul trecut, ora de Religie este disciplina obligatorie inca din clasa pregatitoare; in consecinta, elevii fac aceasta disciplina in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar. Legea Educatiei Nationale prevede ca "la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Cu alte cuvinte, elevii sunt inscrisi "din oficiu" la Religie, dar pot fi retrasi de parinti, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

Numerosi parinti au povestit pentru HotNews.ro ca nu isi pot retrage copiii de la Religie, pentru ca disciplina este in mijlocul orarului si scoala nu le ofera nimic in acel timp. In unele cazuri, directorii le spun parintilor ca ei trebuie sa isi asume "raspunderea pentru ce se intampla cu copilul" in timpul orei de Religie, daca elevul este retras de la ora si disciplina este plasata ca program orar intre alte materii. (Detalii aici)  

"Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", asa cum prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005 - a raspuns Ministerul la solicitarea HotNews.ro.

La mai putin de jumatate de an de la raspunsul Ministerului, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis ii raspunde urmatoarele unei mame care si-a retras copilul de la Religie: "Unitatea de invatamant a respectat dreptul fiului dumneavoastra de a nu frecventa orele de religie, ca urmare a solicitarii dumneavoastre; Pentru a fi supravegheat in timpul orelor in care colegii lui participa la orele de religie, elevul a ramas in sala de clasa, fara a participa efectiv la ora (conform optiunii dumneavoastra exprimate in scris)", potrivit ASUR. (Detalii aici)

"Introducerea Religiei pleaca din presiunea Bisericii si din alianta dintre biserici si clasa politica. Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile - ortodox, catolic, protestant, de la toate nivelurile, seminarii, facultati - 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Si atunci pentru ca sa aiba un debuseu absolventii de facultate exista o presiune foarte clara a bisericii si a facultatilor de teologie sa gaseasca solutii pentru aceste persoane. Deci cand ai 11.500 de absolventi de invatamant teologic pe an, atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati", a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu un an, Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. (Detalii aici)

"Trebuie facut programul de asa natura incat copilul sa poata sa faca altceva, un alt optional - ca de asta vorbim de optional - sau la sfarsitul programului, astfel incat copilul sa poata pleca mai devreme de la scoala. (...) Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat", declara atunci si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

 • Care este parerea ta?
 • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa propuna solutii prin care parintii sa poata spune in mod real daca vor sau nu ca elevii sa frecventeze ora de Religie, oferindu-le si alternativa pentru timpul in care copilul nu este la clasa

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


15367 vizualizari

 • +56 (92 voturi)    
  o initiativa excelenta (Vineri, 14 februarie 2014, 12:53)

  Tomis [utilizator]

  bor'u se va opune, bineinteles, fara vreo justificare.
  • +53 (85 voturi)    
   Da (Vineri, 14 februarie 2014, 13:06)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

   Normal ca se opune, pentru ca ar incepe sa-si piarda influenta asupra prostimii.
  • -33 (65 voturi)    
   va place secera sau ciocanul? (Vineri, 14 februarie 2014, 19:19)

   gusi.paul [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

   Mda, niste comunisti. Puneti ora la inceputul sau la sfarsitul orarului ca sa fie mai usor de lipsit. Orice, numai nu cumva sa auda copii de Dumnezeu. E ca dracu'.
   • +25 (37 voturi)    
    IMI PLACE LIBERTATEA! (Duminică, 16 februarie 2014, 22:14)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui gusi.paul

    Nu mai vreau inregimentare de nici un fel! Nici de partid, nici religioasa, nici "multiculturalism" impus, nici sa traiesc "politically correct". Vreau sa fiu liber saaleg, fara etichete, fara sa fiu obligat sa aleg o tabara anume, fara sa fiu obligat sa "accept" tot felul de chestii pt a dovedi ca sint adeptul "democratiei"in stil occidental. VREAU LIBERTATEA IN STILUL MEU. Iar asta presupune ca cine are nevoie de biserica o poate cauta singur duminica sau oricind simte ca are nevoie. Dar nu sa imi ife impusa si mie.
    • +2 (8 voturi)    
     Nu exista ce vrei tu (Marţi, 18 februarie 2014, 21:13)

     Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     Primesti "libertatea" in stilul societatii in care traiesti, societate manipulata de interese, coruptie, lobby-uri etc.
    • -4 (6 voturi)    
     Libertatea... (Luni, 24 februarie 2014, 16:11)

     unul-altul [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     Omul nu poate fi neutru in libertatea lui. fiind creat, el se va alipi de cineva, Dumnezeu sau diavol, dar libertate prorie nu are caci asta ar insemna sa fie el insusi un zeu ce-si are originea in sine.
     • +3 (5 voturi)    
      pe bune? (Marţi, 25 februarie 2014, 10:57)

      Win [utilizator] i-a raspuns lui unul-altul

      Si daca eu ma simt liber, cine esti tu sa-mi spui ca nu pot fi?
   • -7 (21 voturi)    
    Din nefericire... (Duminică, 16 februarie 2014, 22:34)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui gusi.paul

    Bigotismul pe care il practici si aberatiille legate de biserica pe care le auzim/simtim/traim ne indeparteaza de bor. Recunosc nu mi-ar place sa vad cum se islamizeaza tara. Deja foarte multe secte crestine s-au intins si fac un prozelitism acerb. De asemenea prozelitismul unor "minoritati " de tot felul imi repugna. Daca bor ar face o reforma adevarata si nu numai financiara ar putea sa continue sa sustina moral un popor crestin de 2000 de ani. Ceea ce ii lipseste bor este modernitatea. E ciudat cit de bine au prins in sinul bisericii ingineriile financiare, amplificatoarele,statiile radio si tv dar numai pt a impinge si mai mult in evul mediu un popor ce sufera de o debusolare morala crunta. Din nefericire bor prin actiunile sale cauta doar sa isi conserve sau sa isi extinda baza de "impozitare". Ati vazut actiuni ale bisericii in sprijinul comunitatii? Bun, exista citeva exemple notabile ale unor PREOTI in spatele carora se ascunde toata popimea lacoma. Prin credinta si daruirea lor incearca sa spele toata örganizatia" Si noi ca cetateni model trebuie sa ne temem: ca incalcam cuvintul bibliei, ca incalcam cuvintul partidului, ca incalcam legea, ca nu sintem suficient de toleranti, de ecologisti, de.... Întotdeauna se cauta a ni se inocula o vina. Pt a putea fi usor de manipulat. bor are nevoie de o reforma cel putin la fel de serioasa cum are nevoie intreaga societate romana. Si ar fi bine sa o faca si sa o facem pentru a putea trai mai departe ca ROMANI.
    • +1 (7 voturi)    
     nu (Luni, 17 februarie 2014, 11:14)

     Cata79 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     ce-i lipsește borului e chiar Dumnezeu, nu modernismul...
   • +12 (20 voturi)    
    Re: (Luni, 17 februarie 2014, 10:33)

    alinaion [utilizator] i-a raspuns lui gusi.paul

    Daca vrei sa auda copilul de Dumnezeu, poti sa o faci tu acasa, la biserica sau in alta parte... nu trebuie sa iti educe scoala copilul in ceea ce priveste religia. Scoala are alt rol sau cel putin ar trebui sa aiba alt rol...
  • -12 (38 voturi)    
   probabil ... (Duminică, 16 februarie 2014, 8:23)

   jorea [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

   in mintea hotnews, toate relele noastre sunt date de masiva religiozitate a populatiei si de lipsa noastra de optiune in fata atotputerniciei bisericii.
   ma uit in parlament, in media, pe strada si vad doar talibani ortodocsi, fanatici ai valorilor crestine.
   da, continuati baieti ...
   "ca smintelile trebuie sa vina, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala" (Matei 18,7)
  • -6 (14 voturi)    
   o initiativa nerealizabila (Luni, 17 februarie 2014, 9:43)

   cohan [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

   Daca toate clasele incep si sfarsesc la aceleasi ore cum rezolvi problema? Chemi profesorul de religie de la 8 la 9, de la 13 la 14 si de la 19 la 20 in fiecare zi? Pai asta se cheama discriminare.
  • +2 (12 voturi)    
   Orele sunt predate de profesori (Luni, 17 februarie 2014, 10:34)

   FIulian [utilizator] i-a raspuns lui Tomis

   Orele la diferite clase sunt predate acelasi profesor, nu se poate sa fie toate la aceeasi ora. Sunt unii profesori care fac zeci de kilometri naveta ca sa ajunga sa predea aceste ore. Nu pot sa faca asta zilnic de 2 ori pe zi, la inceput si la sfarsit.

   E aberanta ideea. Mi se pare mai normal ca scoala sa asigure alternativa. In Europa elevii care nu merg la ora de religie au alta activitate.
 • +16 (38 voturi)    
  Solutia (Vineri, 14 februarie 2014, 12:59)

  Dedalus [utilizator]

  Da, ora de religie trebuie pusa la sfarsitul programului (sau la inceptul sau) si din motivul ca deja elevul este oboist.

  Totusi, mai sunt doua optiuni rar foloite ce ar trebui totusi promovate:
  a) Materia "Educatie moral-religioasa" - care apartine unui current ecumenic, trans-religios
  b) Religia sustinuta intr-una din confesiunile cu membri foare putini din Romania

  Sunt cnvins ca 90% din parintii care vor sa-si retraga copiii de la religie nu o fac pentru a sunt atei, ci pentru ca sunt nemultumiti de aberatiile inspaimantatoare sau de-a dreptul ridicule "predate" la religie.

  Din pacate, prabusirea sistemului de invatamant atins si invatamantul teologic care produse din ce in ce mai multi incompeenti care aduc desevicii si educatiei si confesiunii respective.

  Aceasta fiind situatia, parntii prefera sa retraga copii decat sa-i expuna la fabultii. Nu cred ca biserica, fie ea si ortodoxa mai poate face ceva pentru imbunatatire.

  Solutia insa trebuie sa fie o educatie moral -religioasa generic sau o educatie religioasa de nisa, acestea fiind optiuni cu sanse mai mari de a gasi personae competente.
  • +16 (32 voturi)    
   hai... (Vineri, 14 februarie 2014, 13:07)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   ... sa nu luam decizii pe presupuneri (din ce cauza isi retrag parintii copii de la ora de religie). Solutia e trecuta in lege: OPTIONALE: religie, istoria religiilor, educatie civica, etc. Trebuie sa ai de ales. In optionale poti baga si educatia moral-religioasa, nu-i problema, dar este absurd sa fii obligat sa stai la o ora optionala care n-o doresti.
   • +12 (20 voturi)    
    optionale (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 21:49)

    parker [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

    Stiti cum se stabilesc optionalele in scoli? Profesorii care nu au catedra comleta vor avea optional cu aprobarea ISJ-ului. Nu veti vedea optional la rekigie . Solutia ar fi ca parintii cu ajutorul ONG-urilor sa faca presiuni la nivelul ministerului sa se renunte la aceasta disciplina, care nu a reusit sa modeleze in bine comportmenrlul elevilor. Religia se deprinde in familie. Printii , nu profesorii sunt cei mai buni dascali .
 • +8 (36 voturi)    
  intelegerea (Vineri, 14 februarie 2014, 13:05)

  Dedalus [utilizator]

  Revin. Subiectul est mai important decat ae.

  Intr-adevar, religia nu are ce cauta in scoala de stat a unui stat laic prin Constitutie.

  In realitate, problema este de spatiu, nu de programa. Altfel spus, absolventii de teologie sunt rimisi in afara bisericii, pentru ca biserica - vorbesc de cladire - pur si simplu nu e adaptata pentru transmiterea de cunostinte- in felul bolnav scholastic al scolii noastre.

  Asa ca ar fi ideal ca religia sa se faca in biserica (cladirea bisericii), chiar daca este o ora de curs. Cand spui "in scoala" nu trebuie sa intelegi "in cladirea scolii" ci in forma institutionalizata a scolii.

  Asa ca tinrea orelor de religie in biserica ar fi in buna ordine. Sigur ca s-ar pierde ceva timp cu transferal de la scoaa la biserica. Dar chiar si rdin pd al religiei ortodoxe ar fi mult mai efficient sa tii ora in biserica. Ar valoramai mult 15 minute in biserica decat 50 in sala de clasa.

  Dar lenea va impiedica orice schimbare
  • -7 (21 voturi)    
   buna propunerea Dvs. (Vineri, 14 februarie 2014, 13:30)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Excelenta alternativa - practicarea orei de religie la biserica.

   Cred ca ideea Dvs. este foarte bine venita din mai multe motive:
   - reduce cheltuielile cu personalul care preda religia in scoala;
   - evita unele aberatii emise de unii, asa zisi profesori de religie...
   - aduce bucurie pentru fiecare apartenent ce depinde de religia sa specifica...

   Se mai poate rafina ideea Dvs. : Cred ca daca elevul certifica prezenta sa timp de 1 ora in fiecare saptamana la biserica este suficient si inca si mai bine si pentru elev si pentru dovandirea unor cunostiinte cu adevarat legate de religie.

   As mai adauga o varianta:

   Practic ar putea sa studieze acasa - pe calculator sau pe o tableta, timp de ora - si asta ar putea sa fie o alta solutie...

   Este usor de urmarit ceea ce face pe calculator si se poate programa intervalul de timp pe care il are acolo pentru studiu - are parental control on a certain account!

   Solutii alternative se gasesc - dar vrea Ministerul sa le admita si/sau sa le promoveze?

   Toate bune si cu liniste in suflet!
  • -11 (23 voturi)    
   unde scrie ca-i stat laic? (Duminică, 16 februarie 2014, 0:56)

   marcelpanciu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Imi puteti indica unde anume in constitutie scrie ca Romania e "stat laic"? Poate ati ramas cu nostalgia constitutiei din 1965...
   • +10 (14 voturi)    
    Art. 29 (Luni, 17 februarie 2014, 7:13)

    StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui marcelpanciu

    Constitutia ARTICOLUL 29
    (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

    (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

    Prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007 se prevede, între altele, că "În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee. Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult.
    • -2 (12 voturi)    
     Emotionant, dar... fals (Luni, 17 februarie 2014, 22:32)

     marcelpanciu [utilizator] i-a raspuns lui StefanAlin

     Multumesc pentru copy-paste. Un stat poate fi laic in doua moduri: de fapt si/sau de drept. "De drept" inseamna ca intr-un text de lege de rang superior (e.g. Constitutia) sa fie proclamat expres acest fapt. Tocmai ati demonstrat contrariul. "De fapt" inseamna ca, chiar in lipsa unei prevederi scrise, institutiile statului sint neutre fata de orice religie. Influenta BOR la toate nivelurile (binevenita, in mare parte) demonstreaza si aici contrariul. Ergo, Romania nu e un stat laic. Incetati sa va mai luati fanteziile drept realitate.
     • +2 (10 voturi)    
      Romania nu e Arabia Saudita (Marţi, 18 februarie 2014, 11:13)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui marcelpanciu

      OK, daca nu e laic atunci e religios - per a contrario. Tertium non datur.

      Ori, daca Romania este un stat religios atunci este necesar sa fie stabilita religia acestui stat, intrucat un stat nu poate fi in principiu religios, ci trebuie sa aba o religie anume.

      Astfel fiind, Constitutia ar trebui sa stabileasca expre acest lucru.

      Ceea ce nu face. QED.

      PS - a nu se confunda libertatea religioasa cu statul religios. Din cate stiu, in Europa nu e nici un stat religios, desi toate recunosc libertatea religioasa.
     • +5 (5 voturi)    
      confuzii (Marţi, 18 februarie 2014, 11:21)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui marcelpanciu

      Eu am sustinut doar ca religia sa fie facuta in CLADIREA bisericii, in loc sa fie facuta in CLADIREA scolii.

      Dar, ca de obicei subiectul degenereaza in disputa cu sau fara religia in scoala...

      Religia se poate face si in extracurricular foarte bine. De fapt singura problema este a salariilor celor care predau, care iau un ban in plus de la scoala...

      Ce sa-i faci, treburi lumesti... :-)
   • +2 (2 voturi)    
    argumente (Marţi, 18 februarie 2014, 11:18)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui marcelpanciu

    Constitutia nici unui stat nu e un Meniu de restaurant... Adica, sa nu ne asteptam ca biata Constitutie sa contina "in scris" raspunsuri la toate intrebarile pe care ni le-am putea pune.

    Oricum, nu despre asta e dezbaterea, ci despre religia in scoala. Eu nu am spus ca religia sa nu se faca, ci am spus sa se faca in biserica si nu in CLADIREA scolii.

    Pe de alta parte, nu am auzit pe nimeni dintre cei care au copii la religie la scoala sa fie multumiti de ce fac. De cate ori vine vorba despre religie in scoala, cei care sunt pentru asa ceva aduc drept argumente generalitati despre credinta, in timp cei cei care sunt impotriva religiei in scoala isi bazeaza argumetnatia pe modul catastrofal in care aceasta materie se face. Foarte rar se discuta despre ateism, din simplul motiv ca ateii au dreptul de a-si retrage copiii de la religie si gata.
 • +40 (70 voturi)    
  Idee campanie Hotnews.ro (Vineri, 14 februarie 2014, 13:09)

  MirceaPr [utilizator]

  Hotnews, eu as spriji o campanie de renuntare la ora de religie.
  Romania are si va avea nevoie de cetateni educati, activi, care vor pretui stiinta si cercetareal si nu obscurantismul si credinta in fapturi magice.
  Suntem printre ultimele tari din Europa in ce priveste cercetarea si inovarea dar printre primele in ce priveste numarul de cruci si biserici pe care le construim.

  Voi nu v-ati saturat sa fim mereu aratati cu degetul pentru inapoierea noastra?
  • +10 (22 voturi)    
   ete na! (Duminică, 16 februarie 2014, 1:16)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui MirceaPr

   Cum să fim arătați cu degetul pentru înapoierea noastră?
   Vai, dar părerea generală a românului de rând e că noi, românii, suntem buricul pământului și numai "agenturili străini" ne vor răul, toate puterile astea ne-au supt până n-am mai putut, de-aia o ducem rău.
   Noi suntem numai drepți, toți numa' genii, problema noastră e că au venit corporațiile astea și ne-au furat (atenție, nu le-am dat noi moca) fabricile și uzinele, care uzine și ele erau cele mai tari din lume dacă n-ar fi fost diverși (neapărat străini) care să ne fure patentele. Ce mai, suntem buricul pământului.
   Niciodată românul nu e de vină pentru foamea în care a ajuns, mereu e de vină o chestie imperialistă de-afară. Sau, dacă românul nu mai găsește scuze, o bagă p-aia cu "așa a vrut dumnezeu".
 • +51 (75 voturi)    
  Scoateti religia din scoli ! (Vineri, 14 februarie 2014, 13:11)

  dana_s [utilizator]

  Religia se poate studia duminica, la Biserica, pentru cine doreste. Sau in familie. Sau via Internet.
  La scoala copiii trebuie sa primeasca un bagaj de cunostinte certe, nu dogme, pe care sa cladeasca mai tarziu.
  Ar putea studia, optional, cate putin din fiecare "mister" neelucidat, cu titlu informativ: religie crestina, budism, islamism, zen, scientologie, ufo, fizica cuantica, astronomie. Plus psihologie, educatie in sensul altruismului, bunavointei, generozitatii.
  Mai bine, muzica si pictura. Si sport, activitati in natura.
  • -10 (14 voturi)    
   singurul motiv (Duminică, 16 februarie 2014, 17:44)

   aresul [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   pentru care Biserica mai exista, este Traditia (religioasa), ca instrument al unitatii si identitatii unui neam. Aceasta traditie nu poate exista fara dogma. In acest sens, cred ca cel mai potrivit ar fi ca in programa sa fie inclusa 1 ora de religie pe saptamana.
   Daca aceasta ora se desfasoara fara a fi mentionate ,,focurile iadului" si ,,avortul", cred ca este in regula. In cadrul acestei ore, dascalul poate sa ridice un copilas in picioare si sa-l intrebe blajin ,,Bah ///, tu sti cine a fost Ion Botezatorul? Aha! Vezi ca nu sti de unde ti se trage numele?!". Sau ,,Care sunt sarbatorile ce reunesc familiile? Pai povestea este asa...".
   Tot ceea ce stim, mai mult de atat, reprezinta rezultatul Diferentelor. Fiecare clipa o petrecem sub imperiul infinit (nedefinit) al Legii Antagonismului. Nu suntem creatie divina, extraterestra, sau mai stiu io ce prostii. Sunt impotriva folosirii dogmei in alte scopuri!
  • +7 (7 voturi)    
   exact! (Luni, 17 februarie 2014, 10:28)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   Ar fi mult mai interesant pentru ei si ar intelege diferentele culturale, religioase, si-ar forma o cultura generala.
 • +24 (30 voturi)    
  as mai adauga ceva... (Vineri, 14 februarie 2014, 13:12)

  ..13 [utilizator]

  Pe vremuri existau in scoli, cam in fiecare scoala generala, cate o biblioteca....Acum sunt inca, nu stiu daca chiar peste tot, si sali de sport...

  Asa ca pe langa propunerea HN as mai adauga ca elevul ar putea sa ramana in biblioteca sau in sala de sport - alternativa la religie ar putea sa fie mai mult sport sau mai multe carti de literatura poate citite...
 • +16 (24 voturi)    
  imposibil de aplicat (Vineri, 14 februarie 2014, 13:19)

  Mariaki [utilizator]

  Daca un profesor de religie are o norma de 20 de ore pe saptamina, ceea ce inseamna cite o ora cu 20 de clase diferite, este imposibil sa aiba numai prima si ultima ora. In 5 zile, asta ar insemna 10 ore in cazul ideal
  • +19 (25 voturi)    
   ideal (Vineri, 14 februarie 2014, 13:27)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui Mariaki

   ar fi sa se creeze alternative. Multe si utile si tinand cont de varsta: istoria religiilor, sport, pictura, dans, educatie sexuala, educatie civica, educatie financiara, educatie politica.
   Sunt convins ca lista poate continua.
  • +23 (35 voturi)    
   ai dreptate (Vineri, 14 februarie 2014, 13:35)

   alex87 [utilizator] i-a raspuns lui Mariaki

   Mai bine scoatem de tot orele de religie din scoli.
   • +1 (9 voturi)    
    cum (Vineri, 14 februarie 2014, 14:13)

    Mariaki [utilizator] i-a raspuns lui alex87

    cum?
    • +19 (31 voturi)    
     simplu (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 14:09)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui Mariaki

     Le mutam la biserica, duminca, dupa slujba. Cine simte nevoia isi duce acolo copilul dumnica, cine nu, nu-l duce. Scoala are alte treburi de facut nu habotnicirea micutilor.
     • +2 (6 voturi)    
      asta spun si eu (Marţi, 18 februarie 2014, 11:25)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui hatru

      Pai asta spun si eu. Ar castiga si cei care vor o catehizare mai buna, din simplul motiv ca altfel simti religia in biserica decat in sala de clasa.

      Ar castiga si cei care au alte credinte, din simplul motiv ca se pot duce cu micutii la biserica respectiva.

      Ar castiga si cei care sunt atei, ca nu au decat sa nu se duca.

      Si bugetul, si scoala.

      Ar castiga toata lumea, in afara evident de o pleiada de pafaristi care "predau" religia in scoala, adica bat campii cu gratie, fiind feriti de orice raspundere: nu raspund in fata conducerii scoli, ca scoala nu are datoria de a verifica orele de religie si nici in fata propriei ierarhii, din motivul ca nimeni nu are timp sa umble brambura prin controala....
  • 0 (4 voturi)    
   ai dreptate (Luni, 17 februarie 2014, 13:07)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Mariaki

   dar chiar si daca s-ar putea fizic, cum sa-ti bati joc de un profesor, fie el la orice materie o fi, sa-i pui in fiecare zi doar prima si ultima ora?
   majoritatea sunt amarati si traiesc din salariul penibil de profesor incepator, merg la lucru cu mijloace de transport in comun, nu cu 4x4 precum multi dintre copiii de la scoala, etc...
   cum sa-l pui sa faca 4-6 drumuri la scoala, pe zi?
   astia care propun asa ceva, se aud pe ei ce debiteaza?
   cum sa-ti bati joc de profesor pentru ca in fiecare clasa exista 1-2 elevi care nu vor sa participe la ora?
   raspunsul inspectoratului e foarte clar: elevul care nu frecventeaza ora e in raspunderea parintelui, fie ca ora e prima, ultima sau oricare alta.
 • +27 (45 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 14 februarie 2014, 13:26)

  NL [anonim]

  • +2 (16 voturi)    
   this is wrong,indeed (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 1:21)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui NL

   ora de religie ca materie optionala intr-a 10, a 11-a ,cand se pregatesc de bac?
   Ca sa ce?Si ce religie , poate unii sunt mahomedani, budisti, zoroastrieni,calvini sau ce or fi.
   Ar fi util daca s-ar studia textele sacre,nu dogma religiei respective.Este tradus in limba romana calvinismul, mormondismul (ma rog,cum s-o numi)?
   zoroastrismul , textele navajo sau macar mozaicismul evreilor?
   Sunt traduse si au popi sa predea?
   Atunci vorbim despre ce? In scoli?
   Ce religie sa se studieze in scoli?Religia oficiala?
   Sau cea aleasa de copil,minor fiind?
   Cea aleasa de parinte?
   Religiile sunt bazate pe dogma.
   Caut pe net si gasesc chiar acum extremely weird religions :scientology, the temple of psychick youth,nation of yahweh,church of all world,universe people,church of the subgenious,prince philip movement, church of euthanasia ....
   Dvs trebuie sa fiti atent ce scrieti.Puteti fi pro orice religie prin mesajul de mai sus.
   Ptr ca nu ati mentionat ceva: religia, si sunteti subiect oricarei forme de extremism mentionata de mine, Este alunecos si periculos sa fiti pentru religie si atat.
   Tot respectul.
 • +15 (35 voturi)    
  sa dispara din programa (Vineri, 14 februarie 2014, 13:29)

  IulianaSenin [anonim]

  noi parintii stabilim ce trebuie sa invete copii despre religie si ce nu.sa nu mai cheltuie guvernul atatia bani cu aceste activitati aberante pe care oricum le gasesti la fiecare colt de strada,pentru ca oricum sunt mai multe biserici decat scoli,orele sa se tina in biserici si sa se duca cine vrea cum vrea ca si asa stau goale sase zile pe saptamana.
  • +1 (1 vot)    
   biserici (Duminică, 23 februarie 2014, 22:03)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui IulianaSenin

   pe site crestinortodox.ro vorbesc de magazin online de vanzare icoane.
   La " religiile lumii" vorbesc despre evreii de acum mii de ani.
   La acatiste si rugaciuni sunt sute de pagini, in biblie nimic despre acestea.Nefiind in biblie,sunt inventii mincinoase.Ma uit la sfinti , Benedict de Nursia, Porfirie , Leon si Pulheria , primii pe lista.Unde sunt in biblie? Unde e pulheria ,va bateti joc?
   Sfantul Petru din Cetinje?Ce petru din cetinje si pulheria in biblie?Sfantul Fotie?
   Oamenii stiu sa citeasca , suntem in 2014 ,sugatori de bani cu fotie si pulheria cu tot.
   Sfanta Biserica , nu renunti la banii publici si stai cu fotie si pulheria fara sa ma obligi pe mine sa cotizez in numele fotie si pulheriei?
   Da-te-n saracie de biserica prostului!
 • +16 (32 voturi)    
  Corect, dar nu suficient! (Vineri, 14 februarie 2014, 13:40)

  un dac [utilizator]

  Prima sau ultima ora reprezinta o solutie de bun-simt, dar nu suficienta. Exista copii care sunt preluati de after school la ora fixa (cu toti ceilalti) sau parinti care nu pot sa-si lase copilul la scoala la ora 9:00 pentru ca intra la serviciu la 8:30 sau la 9:00.
  Aceasta solutie este foarta buna pentru timpul multor copii, dar nu rezolva intreaga problema. Trebuie musai sa se ofere o alternativa in INTERIORUL scolii.

  Si cred ca intrebarea este putin falsa. Religia nu trebuie sa fie prima sau ultima. Ea trebuie sa dispara de tot la scoala, cel putin in clasele primare. Avem lipsa de foarte multe optionale foarte utile pentru copii. Educatie civica serioasa, nutritie si sanatate, educatie sexuala etc. Exista inca femei care se roaga Domnului sa nu ramana insarcinate. Prezervativul, spre exemplu, ar face minuni. Dar minuni de care realmente avem nevoie, nu mai desparte nimeni apa in doua in zilele noastre.
  • +10 (18 voturi)    
   prezervativul? (Duminică, 16 februarie 2014, 1:23)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   "Prezervativul, spre exemplu, ar face minuni."
   Prezervativul face minuni numai dacă e sfințit.

   "nu mai desparte nimeni apa in doua in zilele noastre"
   Ba da, Borsec o desparte clar în apă plată și apă carbogazoasă.
 • +9 (23 voturi)    
  sunt (Vineri, 14 februarie 2014, 13:46)

  heraasku [utilizator]

  sunt teolog.
  nu sunt de acord cu ora de religie intercalata.
  trebuie pusa la inceput sau la sfarsit asa incat cel ce nu doreste sa participe, sa poata lipsi.
  in plus, nu sunt de acord cu dusul copiilor la biserica, la spovedit si impartasit. nu e treaba statului sa imbisericeasca copiii. intra in atributiile familiei.
  manualul de religie trebuie axat pe zona arheologiei-artei-istoriei (aproape 4000 de ani omul a creat sub credinta religioasa) iar restul - liturgica, morala, cateheza - e treaba preotilor nu a scolii.
  sunt teolog si afirm ca daca ora de religie ar fi prima sau ultima eu refuz inscrierea la "religie".
  • -6 (14 voturi)    
   teolog (Vineri, 14 februarie 2014, 13:58)

   Mariaki [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   cum adica esti teolog?
   • 0 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 februarie 2014, 14:36)

    [anonim] i-a raspuns lui Mariaki

    • -2 (10 voturi)    
     se numeste (Duminică, 16 februarie 2014, 12:50)

     gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui

     facultatea de mitologie aplicata
  • -3 (7 voturi)    
   . (Vineri, 14 februarie 2014, 14:55)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   De parca ar fi cascaval prajit orele alea. Logistic e imposibil. Doar cateva clase pot avea facilitatea asta, presupunand ca sunt de acord doamnele invatatoare sa cedeze ora de dimineata, ora in care copiii au concetrarea maxima.
  • +4 (10 voturi)    
   Ganditi f sanatos (Vineri, 14 februarie 2014, 15:35)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   Bravo !
  • +11 (31 voturi)    
   interesant ce scrieti! (Vineri, 14 februarie 2014, 16:58)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   Deci sunteti teolog?
   Ati vazut , a disparut o fata de 15 ani , cica avea "duhovnic". E dubios , la 15 ani , la duhovnic.
   Iata unde duce religia , ii tampeste pe copii.
   Sa mai reamintesc de cazul Tanacu care ne-a facut de minune in toata lumea?
   Sa mai vorbim ca biserica considera femeia inferioara barbatului?
   La ora de religie le invata pe fetite ca sunt inferioare, un fel de subrasa?
   Si asa n-au viitor copiii in Romania,le mai taie si biserica aripioarele.
   Dvs ce parere aveti?
   • +2 (10 voturi)    
    multumesc ptr minusuri la msg meu (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 2:45)

    dezer [utilizator] i-a raspuns lui dezer

    cazul tanacu
    • +1 (1 vot)    
     pai ati primit minusuri (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 2:33)

     Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui dezer

     si va dau si eu unul acum, pentru ca v-ati luat de dl heraasku, care a avut un comentariu foarte pertinent insa dvs l-ati luat la rost pentru tot ce va nemultumeste.
  • +2 (4 voturi)    
   de acord (Duminică, 16 februarie 2014, 15:04)

   Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   Telolog sau neteolog, nu conteaza, eu sunt perfect de acord cu comentariul dvs,
  • +2 (2 voturi)    
   sunteti teolog (Vineri, 21 februarie 2014, 0:10)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui heraasku

   nu mi-ati raspuns la msg-ul meu.
   Este pruncul fetita inferior pruncului baiat la nastere, sau nu?
   Este negrul egal cu albul sau nu, la nastere?
   Ce spune dogma ortodoxa?
   O femeie poate fi popa sau doar va fandositi cu fecioara maria?
   De ce popii poarta rochie?
 • +19 (25 voturi)    
  ora de religie (Vineri, 14 februarie 2014, 13:52)

  TDB [utilizator]

  Copilul nostru, care este acum la liceu, nu a facut deloc religie incepand de la gimnaziu si pana in prezent, urmare a cererii depuse de parinti. Intr-adevar in anumite semestre ora de religie era intercalata intre alte ore, astfel incat copilul era nevoit sa ramana in capela (exista asa ceva in scoala !!) si sa participe pasiv la ora, unde vrea-nu vrea tot ii trec pe la ureche discutiile din clasa. Solutia a fost simpla: in timpul orei de religie copilul a mers la biblioteca scolii, unde a stat in liniste la o masa si a pregatit una dintre temele pentru a doua zi. Alternativ, se poate gasi o sala de clasa libera in care copilul sa petreaca ora respectiva, cu stiinta dirigentului sau a profesorului. Ideal este ca aceasta ora sa fie plasata fie la inceputul, fie la sfarsitul programului de scoala.
 • +10 (24 voturi)    
  99% din Preotii NU sunt crestini (Vineri, 14 februarie 2014, 13:55)

  neagoe [utilizator]

  Unii vorbesc de modificarea doctrinelor bisericilor crestine. Ca Bisericile ar trebui sa accepte descoperirile stiintifice pentru ca altfel, preotii vor cadea din ce in ce mai mult in ridicol in fata logicii celor din generatiile noi.
  Subiectul e departe de Biserica Ortodoxa Romana, care ar o problema esentiala cu indepartarea de crestinism.

  Biserica ortodoxa trebuie sa inceteze sa fie biserica BANULUI. 99% din popi nu mai au nimic de-a face cu crestinismul.

  Biserica ortodoxa, ca institutie este deja ceva mai groaznic decat Templul din Ierusalim in care s-a revoltat Isus pe negustori de la intrare. Acum negotul se face in fata si in spatele Altarului.

  Prin orele de religie, BOR-ul nu face decat sa-si educe clientii pentru a-si vinde produsele.
  • +11 (19 voturi)    
   De acord (Vineri, 14 februarie 2014, 14:02)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   Biserica a devenit un fel de show-business, platesti pentru un spectacol, mai ales acum cand PreaLacomul Daniel vrea sa-si faca megacatedrala, un edificiu pe masura narcisismului lui.
  • -13 (27 voturi)    
   Aceste cifre sunt dupa statisticile ASUR? (Vineri, 14 februarie 2014, 14:45)

   elena-elisabeta [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   Dupa care statistici sunt aceste cifre? Dupa statisticile ASUR? Sau ati numarat dumneavoastra preotii si ati ajuns la concluzia ca aproape toti nu sunt crestini. Este foarte usor de aruncat cu piatra, nu-i asa? Dar numai pe preoti ii vedeti sa ii judecati? Dumneavoastra va considerati chiar asa de bun crestin?
   Oare se invata lucruri gresite la ora de religie? Sau mai degraba dvs. vedeti ora de religie un produs asa cum sunt multimea de optionale inutile care incearca sa se bage pe gat copiilor netinand cont de varsta lor? Eu nu vad astfel ora de religie,
   • +18 (24 voturi)    
    Usor! (Vineri, 14 februarie 2014, 15:38)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui elena-elisabeta

    Doamna, mai intai, ora de religie cu forta (la insistentele BOR) incalca drepturi fundamentale intr-un stat laic asa cum este (inca) Romania. Apoi, preotii pe care-i cunosc eu personal (si nu vorbesc de unul singur) sunt poate cele mai avide persoane pe care le-am vazut! In acelasi timp ei sunt si mare parte cauza departarii oamenilor de religie! Nu le mai cautati scuze (fa ce zice popa nu ce face popa) pentru ca de fapt s-au bagat singuri in situatia asta care indeparteaza atata amar de lume de la biserica! Ca supliment, daca eu sunt strungar, TREBUIE sa fiu mai bun decat un personaj oarecare pe care eu trebuie sa il ghidez pe drumul spre invatarea meseriei! Vedeti oare legatura?
   • +9 (15 voturi)    
    intrebati daca invata lucruri gresite la ora de r (Duminică, 16 februarie 2014, 15:14)

    Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui elena-elisabeta

    Cand un copil de gimnaziu afla de la religie ca mama lui divortata este o depravata pentru ca a divortat, oare a invatat un lucru bun sau un lucru rau?
    Sau cand o fetita de scoala primara este certata in fata colectivului in timp ce se aflau la biserica, dusi volens -nolens pentru impartasanie, pentru ca a mancat de dimineata, fiind sub tratament cu antibiotice?
    • +3 (3 voturi)    
     ce o fi asta? (Marţi, 18 februarie 2014, 11:38)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Andreea2013

     Foarte multi ciudati isi permit sa emita judecati asupra parintilor, fie la modul general fie ad personam.

     Ora de religie nu este si nu paote fi o ora de "judecata morala". Preotul este cel care are datoria de a discuta cu credinciosul respective, intre patru ochi, cu privire la dilemele morale prin care trece.

     Nu cred ca este o practica a vreunei credinte, crestine sau nu, sa realizeze judecati morale in public (sunt unele excese in unele stuatii pretins islamice, dar astea sunt extremsime...).

     Eu am spun mai sus ca nu exista in Romania suficiente personae instruite si cu abilitatea de a preda religia in scoala. Postul la care raspund acum imi confirma aceasta teorie.

     Ori, din moment ce nu avem personae calificate pentru asa ceva, de ce necaznim sa "predam" in scoala religia?!

     Pierde toata lumea asa, inclusive BOR, care se vede nevoita sa se tot apere de prostiile facute la clasa de tot felul de nauci. De ce o vrea BOR sa-si faca un renume prost?! Chiar nu o inteleg. Doar daca nu cumva mai marii ei isi inchipuie in mod eronat ca daca scrie "religie" in orar, asta se si face la ora.

     De fapt, nu cred ca se face religie in mai mult de 5-10% din cazuri. In rest, nici vorba de asa ceva. Se face o materie bizara in care niste unii spun niste prostii inimaginabile, cam cum ar vorbi cu amici la o bere...
  • 0 (6 voturi)    
   bine zis! (Vineri, 14 februarie 2014, 17:00)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   foarte adevarat!
 • -12 (26 voturi)    
  daca nu avem probleme, le inventam (Vineri, 14 februarie 2014, 14:02)

  Elahima [utilizator]

  Daca tot este o materie obligatorie ar trebui tratata ca si celelalte. Toate aceste discutii despre religie si cand se preda si daca este obligatorie prezenta, poate ar trebui sa ne gandim ca religia este ca si istoria o materie care ne pregateste pentru a stii mai multe despre cine suntem. Daca noi, parintii am fi stiut mai multe despre religie, daca am fi avut o cultura in acest sens, sigur lumea noastra ar fi fost alta.
  Problema nu este la ce ora studiem religia, ci ceea ce invata copiii nostri la religie. Ar trebui sa incercam sa schimbam ceva aici. Apoi ar trebui sa ne gandim cine preda religia in scoli. Poate initiem o discutie pe aceste subiecte. Ce am dori sa invete copiii nostri la religie!
  • +12 (18 voturi)    
   NU e obligatorie (Vineri, 14 februarie 2014, 14:31)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui Elahima

   Tocmai despre asta este vorba, ca desi NU E OBLIGATORIE, cei care se retrag sunt de cele mai multe ori tinuti cu forta in clasa sa asiste la ora, pentru ca aceasta este in mijlocul programului, iar scoala, cu rea-vointa, nu le asigura alternative. Desi teoretic, prin lege, ar trebui sa o faca, prefera sa faca presiuni enorme (a se citi santaj) asupra parintilor pentru a accepta indoctrinarea copiilor.
 • +6 (10 voturi)    
  Religia in scoala (Vineri, 14 februarie 2014, 14:06)

  alcetatii [utilizator]

  Problema nu-i deloc simpla, de genul "alba sau neagra"! Si eu sunt de parere ca religia ar trebui studiata mai degraba in biserica sau acasa decat in scoli, dar bag mana in foc ca un "referendum" printre parinti - si de la oras, si de la tara - ar arata ca ora de religie ar trebui mentinuta printre orele de curs, chiar si cu mentiunea "optional".
  Principiile morale de baza ale crestinismului ortodox nu au nimic rau in ele. Totul este ca cei care predau aceste ore sa o faca cu raspundere, cu seriozitate si fara amenintari de genul "O sa ajungi in iad daca nu...!"
  Plasarea orei de religie la inceputul / sfarsitul programului de curs nu reprezinta o rezolvare pentru copiii care nu frecventeaza religia: multi parinti sunt nevoiti sa isi duca copilul la scoala cel mai tarziu la ora 08:00, nu la 09:00! Solutia cu timpul petrecut in biblioteca scolii mi se pare cel mai bun compromis!
  • 0 (8 voturi)    
   Corectie (Vineri, 14 februarie 2014, 15:43)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui alcetatii

   Singura obiectie pe care o am la ce ati scris este asocierea obligatorie a religiei cu crestinismul si in special cu ortodoxismul. Nici o religie (ma refer la cele acceptate oriunde in lume) nu este in sine daunatoare pentru principiile morale. Iar inspaimantarea copiilor cu idiotenii de genul "veti arde in iad" nu ajuta pe nimeni, ba dimpotriva! Acei preoti care isi conduc prin genul acesta de amenintari spre biserica creaza de fapt impresia falsa ca unui Dumnezeu (oricare ar fi el) ii plac cei ce-l adora de frica! Idiotenii de genul asta credeam ca au disparut odata cu mayasii!
   • 0 (4 voturi)    
    Religia in scoala (Vineri, 14 februarie 2014, 16:12)

    alcetatii [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    M-am referit la ortodoxism avand in vedere majoritatea covarsitoare a romanilor declarati (formal, cel putin) ca apartinand acestui cult, si, ca atare, preponderenta religiei crestin-ortodoxe predata la ora cu pricina in comparatie cu celelalte culte. Nu am absolut absolut nimic impotriva niciunui cult religios - este dreptul legal si moral al fiecarei persoane de a-si alege o anume conduita traditional-spirituala! Asta, insa, necesita o minutioasa gestionare a modului in care se desfasoara orele de religie la clasele unde exista copii apartinand de culte diferite. E greu, dar nu imposibil! Cunosc foarte bine cazul unui coleg de-al fiicei mele, apartinand unui cult ce il obliga sa plece vinerea de la ore inainte de lasarea serii! Dupa mai multe discutii intre profesori si mama copilului (de altfel, stralucit la invatatura!), liceul a acceptat tacit situatia si, pret de 4 ani, totul a fost OK de ambele parti!
  • -1 (5 voturi)    
   corect! (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 12:02)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui alcetatii

   In plus, orice biblioteca are bibliotecara, care ar putea sa aiba grija de copii!
 • +3 (11 voturi)    
  Principiului ubicuitatii (Vineri, 14 februarie 2014, 14:09)

  czr [utilizator]

  Precizez ca personal nu sunt impotriva orelor de religie, dar nici nu sunt habotnic, insa solicitarea de a pune pune religia la prima sau ultima ora mi se pare nerealista si imposibila dpdv tehnic in majoritatea scolilor.
  Cand ati venit cu o astfel de propunere, v-ati gandit ca exista mai multe clase de I, II, etc..si doar o singura ora de inceput, respectiv de sfarsit? (numai orele 8.00 si 12.00 ca sa dau exemplu doar pt ciclul primar).
  Daca vorbim la modul general (de o scoala medie), vorbim cel mai probabil de unul sau doi profesori de religie (nr profesorilor se stabileste in functie de nr de copii/clase).. Un profesor are 18 ore/saptamana norma (asta presupunand ca nu are ore si peste catedra)
  Cand se face un orar se tine cont de o multime de factori - de exp unii profesori nu au toate orele doar intr-o scoala; se tine cont si de ziua metodica; plus alte si alte constrangeri - de exp nu poti avea 2 ore de fizica sau chimie, biologie.. in aceeasi zi, elevii nu pot avea ferestre, etc, etc... Nu mai vorbesc ca exista un grafic (o 'curba') de concentrare/atentie maxima a elevului in care (in mod normal) trebuiesc puse orele mai 'grele' (de matematica si romana)..
  Cine vine cu o astfel de propunere sunt sigur ca nu are nici macar idee cum se face un orar de scola (n-a facut in viata lui un orar de scola medie, nu mai vorbesc de scoala mare ). Mai mult, mentionez ca exista softuri care calculeaza automat TOATE combinatiile/variantele si care de multe ori NU au solutii care sa respecte macar majoritatea constrangerilor).
  Oricum, principiului ubicuitatii (conform caruia un om nu poate fi in mai multe locuri in acelasi timp) nu are cum sa nu fie respectat.
  • +4 (8 voturi)    
   . (Vineri, 14 februarie 2014, 14:53)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui czr

   exact, de obicei dimineata doamnele pun comunicare sau matematica (ma ref. la 0-4), mai incolo "ii pierd" si atunci pun sportul, muzica si miscare, religia. Capacitatea de concentrare e redusa, in special la clasa zero sau cls 1.
   O saptamana are 5 zile, sunt vreo 20 de clase si o singura persoana. Cine sa aiba religia ultima ora?
  • -6 (8 voturi)    
   De ce o singura ora de inceput? (Vineri, 14 februarie 2014, 23:15)

   Illumielle [utilizator] i-a raspuns lui czr

   Când am fost eu la școală nu era neapărat aceași oră de început și de sfârșit la toate clasele.
   În plus, dacă renunță la ora de religie elevul va avea „atenția maximă” la a doua oră, nu?
 • +9 (21 voturi)    
  E simplu (Vineri, 14 februarie 2014, 14:26)

  dandra [utilizator]

  Eliminati aceste ore, eliminati minciunile si orice forma de invatare a copiilor sa fie supusi.
  Eliminati psihoza in masa.
  La orele de religie, puteti, insa, pune acest filmulet:
  http://www.youtube.com/watch?v=_04S0fYU7FI
  • -1 (15 voturi)    
   . (Vineri, 14 februarie 2014, 14:49)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   De ce psihoza in masa? Aveti copii la scoala? Ce fac la religie? Eu vad caietele si in mare deseneaza. Le-a explicat ce inseamna post, dar le-a zis ca sunt mici si nu e nevoie sa tina si toata ora au desenat legume si fructe si le-a vorbit despre fiecare(mancare de post adica). Au mai desenat familia lor, prietenii lor, le spune sa respecte oamenii in varsta, sa nu se bata, sa nu fure.
   Am vazut si eu filmulete si stiri despre diversi care au sarit calul, dar se intampla si alte materii. Eu am avut in facultate un profesor care facea propaganda nazista, preda bine-mersi in continuare.
   • 0 (0 voturi)    
    domnule (Miercuri, 19 februarie 2014, 11:44)

    hatru [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Aici nu vorbim despre exceptii, fie ele si fericite.
 • +16 (22 voturi)    
  nu sunt de acord cu religia in scoala (Vineri, 14 februarie 2014, 14:32)

  genunea [utilizator]

  religia este ceva privat, nu sunt de acord sa devina o materie obligatorie in scoala. biserica ar putea organiza scoli de duminica in care dupa slujbe sa tine un fel de ore cu acei copii care sunt adusi de parinti la biserica. asa ceva se practica peste tot in lumea civilizata. din nou trebuie noi sa inventam roata si sa venim cu tot felul de idei nastrusnice.
  nu sunt absolut deloc de acord cu acest compromis: prima sau ultima ora. ora de religia nu are ce sa caute in programa scolara. a, sa se predea istoria religiilor, asta este o alta poveste si sustin predarea aceastea. insa nu de catre preoti sau studenti la teologie.
 • +8 (12 voturi)    
  Ora de religie (Vineri, 14 februarie 2014, 14:44)

  batranulprof [utilizator]

  Bineinteles ca ideea cu prima sau ultima ora este absurda, apartinand cuiva care n-are habar de orarul unei scoli.
  Solutia normala ar fi sa se scoata aceasta ora din planul de invatamant, inainte de a deveni si disciplina pentru examenul de bacalaureat. Din cate stiu, pana si in tarile in care biserica nu e separata de stat, studiul religiei nu se face in toata perioada de scola. In majoritatea cazurilor religia se studiaza la biserica, la "scoala de duminica". Evident, asta nu ar conveni deloc hoardei de absolventi de la toate facultatile si seminarile teologice care au aparut ca ciupercile dupa seceta ateist-stiintifica. Sunt si multi parinti si elevi care doresc mentinerea acestei (asa-zise) discipline de invatamant in scoala. In multe cazuri la orele respective se pierde vremea, iar elevii au asigurata o nota mare care prinde bine la media generala. Cand ministerul face economii la posturi, salarii si materiale didactice, in asa fel incat apare nevoia de "fondul scolii sau al clasei" (atat de hulit, uneori pe buna dreptate), a publicat undeva cat se cheltuieste pentru salariile asa numitilor "profesori de religie"? A intrebat cineva asta?
 • -13 (27 voturi)    
  sunt pentru ora de religie ortodoxa (Vineri, 14 februarie 2014, 15:02)

  Marcelica2013 [utilizator]

  Interesante pareri, chiar hilare: ori lasam religia ca materie, cu numele, dar in loc de doctrina crestina sa se studieze: mormoni, adventisti, catolici, penticostali, emo, yoghini integrati in absolut consumatori de lichid galbui, adica.. o chestie super-generica si trans-religioasa, si care reprezinta o minoritate de 10-15% din populatia Romaniei, sau o scoatem de tot.

  Indarjirea cu care anumite cercuri se lupta pentru suprimarea orei de religie ortodoxe nu demonstreaza decat ca lupta lor este cu Dumnezeu, pe care-l si marturisesc in acest fel, ca numai nebunii se lupta cu personaje imaginare.
  • +5 (21 voturi)    
   10-15% (Vineri, 14 februarie 2014, 15:53)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

   Domnul meu, se vede ca realitatea nu te atinge. Dintre cei aproximativ 86% declarati ortodocsi, iti garantez ca cel putin 10% s-au declarat asa din inertie (si cazul meu) si ca inca 20-30% ar renunta instantaneu la apartenenta religioasa daca nu le-ar fi teama de gura popilor. Iar de fapt, lupta nimanui nu e cu Dumnezeu, ci tocmai cu popii si va aflati intr-o enorma eroare daca il asociati pe Dumnezeu (oricare ar fi el) cu asa-zisii lui slujitori!
  • +1 (1 vot)    
   nu, Marcelica (Miercuri, 19 februarie 2014, 11:47)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

   Lupta e cu BOR care de mult nu mai are nici o treaba cu Dumnezeu.
 • +2 (16 voturi)    
  campanie discutabila (Vineri, 14 februarie 2014, 15:46)

  jijelul , troll platit de ruznaci [utilizator]

  idea mi se pare usor stupida. oricum, greu daca nu imposibil de pus in practica.
  dupa parerea mea ar fi mai potrivita o campanie in care cei care nu vor sa faca religie(crestina) sa poata opta pentru ora de etica. asa se intampla in Europa de vest, unde copiii musulmanilor sau ai ateilor/agnosticilor au aceasta optiune la dispozitie.
  • +2 (2 voturi)    
   ora de etica (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 2:41)

   Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui jijelul , troll platit de ruznaci

   mi se pare si mie una dintre cele mai fericite optiuni. Etica, bune maniere, s-ar putea face ceva atat de frumos din asta...
 • -7 (9 voturi)    
  alta propunere... (Vineri, 14 februarie 2014, 17:01)

  ..13 [utilizator]

  Daca vor religie elevii sa aiba posibilitatea de a studia de pe computere -

  Ora de religie se programeaza si se poate urmari daca a urmarit lectia si si-au facut temele indicate. Asa seevita alegerea unui porfesor nepregatit si in acelasi timp reduce cheltuiala cu profesorul de religie si se poate desfasura in scoala.

  Daca scoala nu are calculatoare atunci sa mearga la biserica - o ora, in afara programului de la scoala - si sa aiba ora de religie sambata sau duminca cu parintele de la biserica..

  Cred ca nu sunt problemele de depasit...
  • +3 (15 voturi)    
   ora de religie se programează (Duminică, 16 februarie 2014, 1:53)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Uite așa e programată acum ora de religie:

   function OraDeReligiie(elev) {
   BOR.spalaCreier(elev);
   BOR.evulMediu++;
   return elev.prostit();
   }
 • +8 (18 voturi)    
  Sunt catolica (Vineri, 14 februarie 2014, 17:03)

  Marina GratielaStan [anonim]

  Si am facut orele de religie la biserica - la catedrala.
  Nu inteleg absolut deloc de ce trebuie sa se faca orele de religie la scoala.
  Deja m-am certat cu cei de la gradinita cand a venit preotul peste copii. Faptul ca nu vreau ca fata sa ia alcool (ma rog, impartasanie se pare ca se numeste) deja o pune pe cea mica intr-o forma de discriminare religioasa. Unde sunt drepturile copiilor ? Plus ca ceilalti copii erau indemnati sa se duca la preot, fapt ce eu am refuzat, cea mica s-a simti pusa la colt - de ce ceilalti merg si ea nu?
  Propun cu mare hotarare si cred ca la anul deja o sa incep sa fac demersuri ca orele de religie sa se tina la biserici si nu la scoli.
  Chiar daca copilul nu participa la acele ore, tot va fi luat la ochi de ceilalti colegi si se formeaza o forma de discriminare. In plus, faptul ca la religia ortodoxa se invata anumite lucruri si sunt spuse la scoala, asta nu inseamna ca sunt mai bune decat cele care se spun la biserica catolica.
  • 0 (6 voturi)    
   impartasania copiilor catolici (Vineri, 14 februarie 2014, 19:58)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Marina GratielaStan

   Si eu sunt catolic. Am facut prima impartasanie la 12 ani. Fiica dumneavoastra la ce varsta va putea sa "ia alcool"?
   • +1 (9 voturi)    
    imi pare rau (Vineri, 14 februarie 2014, 23:38)

    dezer [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    ca ati luat alcool cu paine-cale spre imbatare sigura alminteri,pe stomacul gol.
    Dar nu e ilegal sa dai minorilor alcool?
    • +1 (1 vot)    
     nu e ilegal (Miercuri, 19 februarie 2014, 11:49)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui dezer

     Daca e trecut prin paine nu e ilegal.
   • 0 (2 voturi)    
    Poate ati facut impartasanie la ortodocsi (Luni, 17 februarie 2014, 8:10)

    Marina GratielaStan [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

    pentru ca la catolici nu se da alcool nici macar la oamenii mari. Poate va uitati macar la filme (ca la o biserica catolica sigur nu ati calcat!) ca impartasania se face cu o pastila de tip cips.
    Si nu se face la 12 ani. La 12 ani este mirul. Prima impartasanie se face pe la 8 ani.
    • +1 (1 vot)    
     Neintelegeri (Marţi, 18 februarie 2014, 20:37)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Marina GratielaStan

     La greco-catolici se impartaseste sub cele doua specii.
     La romano-catolici, o vreme a existat practica impartasirii sub o singura specie, doar cu ostia. In Statele Unite, unde locuiesc, in prezent se impartaseste sub cele doua specii.
  • -1 (7 voturi)    
   dati vina pe altii pentru propiile decizii? (Duminică, 16 februarie 2014, 13:12)

   gusi.paul [utilizator] i-a raspuns lui Marina GratielaStan

   "cea mica s-a simtit pusa la colt - de ce ceilalti merg si ea nu?"

   raspuns: pentru ca n-a lasat-o mami... get it?
   • +1 (3 voturi)    
    De ce sa o las la preot ortodox (Marţi, 18 februarie 2014, 12:51)

    Marina GratielaStan [anonim] i-a raspuns lui gusi.paul

    cand ea este catolica?
    V-ar conveni ca fiica dvs sa poarte burka din cauza ca ar veni niste musulmani la scoala unde invata ea? Cred ca nu....
 • +7 (15 voturi)    
  O aberatie (Vineri, 14 februarie 2014, 18:18)

  gheorghe12 [utilizator]

  Eu zica sa nu se puna deloc orele de religie. Religia o descoperi in sanul familiei sau singur. Biserica ortodoxa ramane fara cotinzanti...ma scuzati fara enoriasi.

  Acum 400 de ani erai inecat in girla daca nu urmai calea bisericii. Acum ce s-ar intampla daca nu ar mai fi ore de religie. Mai putina credinta? Sau mai putine biserici?

  Ce s-ar intampla daca lumea ar imbratisa Evanghelia lui Iuda care spune: "Eu sunt lumina aceea care este asupra tuturor. Eu sunt totul şi totul vine de la mine şi totul ajunge la mine. Despicaţi un lemn şi eu sunt acolo, ridicaţi o piatră şi mă veţi găsi acolo". Am mai avea nevoie de biserici?
  • +7 (13 voturi)    
   frumos citat (Vineri, 14 februarie 2014, 22:48)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe12

   este un alt citat din VT care suna cam asa: omul isi face foc dintr-o treime de bustean , sa se incalzeasca, fierbe mancare pe o alta treime de bustean si din treimea ramasa face un idol si se inchina la el.Cam la stadiul asta e romanul (in general, ca, deh, educatia costa si la noi e multa lume saraca)
   Uitasem citatul dvs , dar este f frumos ,D-zeu este peste tot , altfel n-ar fi D-zeu.
   D-zeul bisericii locuieste in aceasta institutie si se numeste banul.Nu Banul Udrea...ci banul cotizantului.
   Eu cand mai vad un popa pe strada il intreb , de la post negru burtica aia de gravida din rochita , parinte?
   Nu stiu de ce , dar asa ma evita....plimba burtica sfanta mai incolo de mine.
 • +4 (16 voturi)    
  Locul religiei e in biserica, nu in scoala! (Vineri, 14 februarie 2014, 18:45)

  Generalul1 [utilizator]

  Romania este un stat laic, insa in practica lucrurile stau cu totul altfel.

  http://unicornulroz.info/2013/03/04/romania-stai-laic-oare/#.Uv5HT_mSyHk

  Toate studiile arata ca religiozitatea unei tari este invers proportionala cu nivelul ei de dezvoltare. Daca ne-ar fi ajutat cu ceva ortodoxia asta, ar fi trebuit sa fim pe primul loc in Europa in privinta nivelului de trai, avand in vedere ca avem si cele mai multe biserici pe cap de locuitor si cea mai credincioasa populatie. Realitatea e insa alta: tarile nordice, unde majoritatea populatiei nu mai crede in zei, au cel mai ridicat nivel de trai din lume!

  Crede si nu cercrta, ramai prost si da-mi leafa ta!
  • 0 (2 voturi)    
   Nu tot ce zboara se mananca (Marţi, 18 februarie 2014, 11:52)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Generalul1

   Tarile nordice de care zici sunt sau au fost tari protestante (biserica protestanta era biserica de stat) de prin sec. 11-12. Si protestantii nu erau ca ortodocsii, sa se declare crestini pentru ca merg la biserica la Pasti si la Craciun. Protestantii erau practicanti.

   Oricum in ultimii ani in care nu mai cred in zei, infractionalitatea creste, rata sinuciderilor e cam la fel cu Romania, in Norvegia mortalitatea datorata supradozei de heroina e cea mai ridicata din Europa etc etc. Situatia nu e chiar asa roz precum pare.

   Crede si nu cerceta este si deviza ta!
 • +9 (11 voturi)    
  Campanie (Vineri, 14 februarie 2014, 20:03)

  Setalcott [utilizator]

  Comentariile demonstreaza ca aceasta campanie Hotnews e inutila. Cei care sunt pentru religie in scoli vad ca e practic imposibil ca toate orele de religie sa fie prima sau ultima ora, iar cei care sunt impotriva oricum nu sunt multumiti cu aceasta solutie.
  • -3 (13 voturi)    
   utilitatea (Vineri, 14 februarie 2014, 23:50)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Dar probabil ca adevaratul scop al campaniei este stimularea sentimentului anti-religios, deghizat doar in ceva cu pretentia de neutralitate.
 • +6 (16 voturi)    
  Religia - la biserica (Vineri, 14 februarie 2014, 20:22)

  nea vasile [utilizator]

  Au bagat religia in scoli ca sa umple vidul de credinta dupa abandonarea credintei comuniste. Le-a fost frica de ce se putea intimpla atunci cind oamenii vor descoperi ca pot trai liberi, de capul lor... Singura campanie cu sens ar fi "nici o ora de religie in scoala!"
 • -4 (18 voturi)    
  Campanie secularista (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 1:11)

  beee [utilizator]

  Nu mai stie ASUR ce sa scorneasca, halal umanism.
  In primul rand este o doleanta irealizabila: in marile orase este imposibil ca profesorii de religie sa isi desfasoare ora doar la inceput sau la sfarsitul orarului din cauza din cauza suprapunerii , mai ales ca sunt ratiuni similare legate de ora de sport.
  La sat nu prea isi retrage nimeni copiii de la aceasta ora deci nu are sens.
  In al doilea rand educatia religioasa este o ora importanta pentru multi parinti si nu dorim marginalizarea acesteia.
  • +3 (9 voturi)    
   la sat, (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 1:53)

   dezer [utilizator] i-a raspuns lui beee

   este important copilul sa mai stea o ora la scoala , la religie sau orice.
   La sat nu conteaza , ptr ca oricum copiii nu merg la liceu, deci faptul ca stau la orice ora , poate fi ora de discriminare , nu conteaza cat timp parintii sunt la sapa.
   Este adevarat.Unii copii, etnici , orice etnie e valabila ,sunt la scoala , la religie sau orice ora.
   Alti copii etnici sunt in parcari la cersit.
   Stiu un copil etnic care trebuie sa iasa popa,neaparat,diabetic fiind,cine apara acest copil?
   Cand era mic era inchis in gard de ghimpi pe camp.
   Aveti dreptate, mai bine religie.
   Unde este protectia copilului in toata tevatura asta?
   Unde este protectia copilului in parcari ?
   Discutam degeaba.
  • +2 (8 voturi)    
   observatie de bun simt (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 12:10)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui beee

   Pe de alta parte in toate scolile din mediul urban exista biblioteca. Deci problema se rezolva de la sine. Bibliotecara poate avea grija de copii.

   Nu sunt 100% impotriva orei de religie. Cred ca principala problema a religiei este cine o preda. Aici intervine rolul parintilor si bine inteles este nevoie de flexibilitate din partea directorilor.
   • 0 (2 voturi)    
    Care bibliotecara? (Marţi, 18 februarie 2014, 2:34)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    care biblioteca?
    crezi ca bibiliotecara e surogat pt parinti?
    in majoritatea scolilor invata toti la gramada in sali neincalzite
    majoritatea oraselor sunt niste sate rasarite
    ia da o raita pe la Huedin sau la Turda sau la Dej sau la Gherla si vezi cum stau lucrurile
   • +1 (3 voturi)    
    Tot timpul altcineva trebuie sa se ocupe (Marţi, 18 februarie 2014, 12:03)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    N-am auzit un singur caz in care cineva sa se ofere el insusi sa rezolve ceva. Sau macar sa-si recunoasca vreo vina.

    Toti stiu ce ar trebui sa faca ALTII. Nu ei.

    Parintii au pretentia ca profesorii sa faca ce ar trebui sa faca ei insisi.

    De ce crezi ca ar trebui ca bibliotecara, pentru acelasi salariu mic, sa mai aiba pe cap si copii de supravegheat? Copii care nu sunt niste ingerasi care citesc cuminti o ora? Daca e asa simplu, n-ai vrea dumneata sa te ocupi de asta?
    • 0 (2 voturi)    
     ? (Miercuri, 19 februarie 2014, 9:53)

     Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     Nu sunt bibliotecar, dar daca as fi, nu as avea nimic impotriva. Nu este vorba de copii de gradinita.

     Pana la urma este vorba de interesul copilului. Atat timp cat nu putem sa avem nimic de spus in ceea ce priveste profesorul de religie, singura solutie este sa il retragem de la acea ora, daca consideram ca discutiile ii fac rau copilului.

     Cum in majoritatea scolilor singura sala disponibila este biblioteca, nu vad alta solutie.

     PS: La gradinita, ingrijitoarele au grija de copiii care ajung la gradinita inainte de ora 8 si cred ca sunt platite mai prost decat bibliotecarele.
     • -2 (2 voturi)    
      ! (Vineri, 21 februarie 2014, 11:11)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

      Daca vrei tu sa faci asta, esti liber sa o faci, e decizia ta in dreptul tau.

      Ingrijitoarele sunt la alt nivel de studii fata de bibliotecare, au altceva in fisa postului si oricum a justifica un rau cu un altul e o idee tare proasta.
 • +3 (15 voturi)    
  Da,religie! (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 13:50)

  drona [utilizator]

  Puneti ora de religie duminica incepand cu orele 10 optional!
 • +4 (10 voturi)    
  de ce aceste ore? (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 14:06)

  bigbrother [utilizator]

  Credinta este o alegere personala, nu ceva ce trebuie impus. Mintea unui copil este ca un burete, absoarbe orice si nu-i mai da drumul. Religia, la modul cum este folosita azi ca material de propaganda sau lasata la cheremul unor indivizi care isi pun amprenta asupra mesajului catre copii, poate duce la probleme psihice majore sau mai rau, la fanatism religios. Exista deja suficiente exemple negative despre ce inseamna increderea orbeasca intr-o doctrina, religioasa sau nu.

  Copiii trebuie educati cu mintea deschisa, liberi sa gandeasca si sa aleaga la maturitate ce doresc. Iar educatia religioasa trebuie filtrata de parinte, nu impusa de autoritati. Logic ar fi fost ca ora de religie sa fie OPTIONALA si parintii sa aleaga daca doresc sau nu sa inscrie copilul.

  Deci concluzia ar fi mai degraba: scoateti religia din scoli ca materie obligatorie, iar cei care doresc sa studieze religia sa o faca in afara orelor de program sau cel mult, ca ultima ora din programul zilnic o zi pe saptamana.
  • -3 (3 voturi)    
   Nu esti putin penibil? (Vineri, 21 februarie 2014, 11:07)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Pe bune? Ai vazut tu asa intr-un film? Copii cu "probleme psihice majore" de la ora de religie de la scoala? Nu de la jocurile video, nu de la droguri, fumat, alcool, fast food, nu de la violenta, crimele si sabloanele negative de comportament de la TV? E tare periculoasa "religia" asta...

   De 20 si ceva de ani de cand se face religie la scoala, tu vezi numai copii si tineri fanatici religiosi pe strada, si cu probleme psihice.

   Li se spune la scoala ca fumatul dauneaza grav sanatatii, la fel alcoolul, fast food-ul, si ei nu asculta. Dar la religie sunt indoctrinati, si se conformeaza la tot ce aud.

   Sa ne intelegem: nu sunt neaparat pt ora de religie in scoli, nu sunt de acord cu religia ortodoxa, dar nici cu aberatiile si cu exagerarile.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu vrei sa citesti cu atentie ce am scris? (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 17:10)

    bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    Am spus ca POATE duce la fanatism religios.Uita-te ce se intampla cu copiii din tarile islamice, viitorii sinucigasi, cazuri reale de fanatism indus de diversi indivizi, tocmai din cauza unor mesaje religioase, unor doctrine duse la extrem. Da o cautare pe net si te vei ingrozi. Da, religia este periculoasa atunci cand nu este prezentata cum trebuie si se deturneaza mesajul initial.

    Nu am spus niciun moment ca ar fi vorba de religia ortodoxa, desi exemple negative sunt si in aceasta religie cu duiumul, probleme cu fanaticii religiosi sunt prezente in toate religiile lumii.

    Si unde vezi tu ca am spus ca probleme nu pot aparea din cauza TV, jocuri video, droguri etc? Era vorba de religie si la ce poate face ea.

    Si nu e vorba de exagerare, dar daca ai auzi de la un copil ca-ti spune cand ai traversat strada (recunosc, printr-o zona fara trecere de pietoni) :"Dumnezeu te vede si iti va da o palma" cam ce vei crede, ca religia in scoli este tinuta de oameni zdraveni la cap?

    Uita-te la videoclipurile prezentate in ultima vreme si te crucesti ce indivizi ajung sa predea o materie care ar trebui sa fie optionala, un fel de scoala de duminica daca vrei sau daca tot se preda ca materie obligatorie, macar sa ofere sansa tuturor religiilor sa se prezinte.
 • +2 (10 voturi)    
  Solutii exista (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 16:04)

  Elsil [utilizator]

  Parerea mea este ca problema se abordeaza gresit. Sa fiu concise.
  1.Nu sunt de accord ca religia sa fie scoasa din scoli.
  Daca mergem pe acelasi principiu, putem sa scoatem si alte materii pe motivul ca...
  2.Am lucrat in invatamant si va spun ca practice este imposibil sa construiesti un orar in care sa ai orele de religie numai la inceputul sau sfarsitul orelor. Asta ar insemna ca profesorul de religie sa vina o ora dimineata si una la sfarsitul programului ceea ce este absolut fara sens.
  3.Rezolvarea trebuie sa vina din partea fiecarei scoli. Se stie ca fiecare profesor are o "fereastra" in care ar putea sa supravegheze si elevii care nu participa la ora de religie, sau elevul poate sa stea la biblioteca.
  In concluzie, solutii exista, doar ca ne-am obisnuit sa dam doar cu "parul" cand nu ne place ceva.
 • -3 (13 voturi)    
  Cateva reflectii cu privire la ''OMUL NOU'' (Duminică, 16 februarie 2014, 0:45)

  FlorinArdelean [anonim]

  Vad ca destui dintre romanii care au postat mai inainte de mine isi dau ochii peste cap numai cand aud de religie (si mai ales de predarea ei in scoala). Pe acestia nu i-as indemna neaparat sa puna mana pe cartile lui Dostoievski (desi n-ar face tocmai un lucru rau daca l-ar citi pe marele scriitor rus; ar putea vedea, de exemplu, cam de ce e in stare omul atunci cand nu mai vrea -sau nu mai e invatat!- sa stie de Dumnezeu). Nu i-as indemna neaparat nici sa-si aduca aminte ca primele scoli, carti tiparite,etc. au aparut la noi datorita purtarii de grija a Bisericii (si nu a altcuiva). Poate ca au ei drepatete (sunt eu retrograd, iar locul religiei intr-adevar nu mai e in scoala), dar tot i-as indemna ceva: sa faca o scurta recapitulare numai a ultimului secol de istorie europeana (razboaiele mondiale, nazismul, comunismul) spre a intelege mai bine ca daca i-l scoti omului pe Dumnezeu din constiinta ai toate sansele sa-l transformi -si inca rapid!- intr-un MONSTRU. Sau, daca istoria ii plictiseste si sunt fascinati doar de prezent si de viitorul luminos la care viseaza necontenit, poate ca n-ar face rau ca numai din doua click-uri sa treaca pe un alt articol de pe Hotnews - cel despre adolescentii suedezi cu care ''emancipatii'' lor parinti nu mai stiu ce sa se faca. Si asta inca intr-o tara, Suedia, in care toate merg de minune (macar dpdv economic)! Dar ia sa vina o criza adevarata peste intrega lume; sa-i vezi atunci pe aia, crescuti fara nici un ''Dumniezo'', de ce-ar putea fi in stare! Fereasca Dumnezeu!
 • -3 (15 voturi)    
  campanie anticrestina (Duminică, 16 februarie 2014, 0:51)

  marcelpanciu [utilizator]

  Daca intr-adevar cautati o "solutie", aceasta e foarte simpla: copiii ai caror parinti nu vor sa participe la orele de religie pot sa-si petreaca orele respective in biblioteca scolii, studiind la alte materiil.

  Dar hai sa lasam ipocrizia deoparte, nu cautam nici o "alternativa" la aceasta falsa problema, cautam doar un mod de a-i incuraja pe copii si pe parinti sa renunte la religie. Faptul ca ati lansat aceasta campanie fix acum, profitind de mediatizarea cazului elevei disparute, arata ca nu aveti nici un fel de scrupule in a va atinge scopurile.
 • -3 (9 voturi)    
  IN Marea Britanie copii invata ISLAMUL! (Duminică, 16 februarie 2014, 2:19)

  MILESCHRISTI [utilizator]

  Si cand te gandesti ca in Marea Britanie CLERICII musulmani AU LIBER de la autoritatile britanice ca sa-i invete pe copii ISLAMUL!
  Ba mai mult decat atat, in Occident (mai ales in Marea Britanie) copiii sunt DUSI de catre profesori in MOSCHEI si pusi ca sa particpe la serviciile ritualice islamice si sa invete sa se roage in ritul islamic!
  Iata un link: http://www.youtube.com/watch?v=b2h4uQ-vi8o
  Se pare ca in Occident o astfel de PREOCUPARE de a-i “indoctrina” pe copii despre religie si culmea despre religiile NEcrestine, nu pare vreo problema!
  Problema este numai atunci cand copii sunt invatati despre CRESNTINISM si SA CREADA in IISUS HRISTOS!
  Iata un alt link foarte edificator despre CUM ESTE PE CALE SA SE TRANSFORME o tara europeana LAICA si civilizata intr-una musulmana…

  http://www.youtube.com/watch?v=6OyoCDnqbg8

  Materialul de la linkul pe care l-am postat mai inainte ne arata clar ce vor sa faca muslmanii din BELGIA, si anume:
  - mai intai SA DEVINA MAJORITARI ca si populatie ISLAMICA, intr-o tara occidentala, in care se gasec SEDIILE a cateva dintre INSTITUTILE POLITICE de baza ale UE;
  - iar apoi SA IMPUNA LEGEA ISLAMICA in viata publica a Belgiei, si s-ar putea sa…resuseasca, fiindca in Tarile de Jos, respectiv in Belgia si mai ales in OLANDA, crestinii AU ABANDONAT Biserica Crestina si S-AU LEPADAT DE CRESTINISM si au ajuns PANA ACOLO, incat AU TRANSFORMAT pana si arhitectonic Cladirile Bisericilor Crestine in cladiri cu alte destinatii laice, respectiv biblioteci, restaurante sau chiar blocuri de locuinte.
  OARE despre astfel de situatii care se inatmpla in asa-zisa Europa LAICA actuala, aveti ceva de spus domnilor de la Hotnews??
  • +3 (7 voturi)    
   DA, cuvioase (Duminică, 16 februarie 2014, 10:05)

   BuLiGaS [utilizator] i-a raspuns lui MILESCHRISTI

   Dar acolo se cere înainte acordul expres al părinților pentru asta. Iar dacă părinții nu-și dau acordul fac altceva cu acei copii în acel interval orar.
   Din partea mea, n-au decât să-i încoloneze și să-i ducă la împărășanie cu clasa pe copii (cum s-a întâmplat la o grădiniță din București) - dacă părinții sunt expres de acord cu asta, dacă sunt condiții ca acei copii ai căror părinți să nu fie de acord să fie implicați în alte activități etc.
 • 0 (4 voturi)    
  Cum e la altii (Duminică, 16 februarie 2014, 7:24)

  madam_leidi [utilizator]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_education
 • +3 (11 voturi)    
  Regimul opționalelor și la preșcolar? (Duminică, 16 februarie 2014, 10:03)

  BuLiGaS [utilizator]

  Aș vrea să aduc în discuție și regimul opționalelor la preșcolar. Cel puțin în București, în cele mai multe grădinițe, opționalele se fac nu de către educatoare, ci de către instructori ai unor firme. Oferta este foarte restrânsă, pentru că firma nu deplasează un instructor pentru 5 copii care ar opta pentru cine știe ce opțional non-mainstream. Așa că singurele opționale care se fac, realmente, sunt muzică, dans și engleză. Toate trei, să ne-nțelegem. Asta în condițiile în care programa stipulează că pentru grupa mică și mijlocie se face un singur opțional. Când își mai face educatoarea activitățile specifice?
  Să nu mai zic că eu n-am primit niciodată vreo chitanță pentru cei 4Ron/ora de opțional. Și niciunul din părinții de la grupa mea. Și să nu mai zic că, la fel ca la ora de religie, este o presiune perversă la adresa părintelui să-și dea copilul la toate opționalele, pretextându-se că cei mai mulți copii optează pentru opțional, iar cu dizidentul nu are cine și unde sta. Ceea ce e jegos.
  Ca să nu mai zic că orele opționale sunt trecute în norma educatoarei. Nu i se scad din normă aceste ore.
  Aș vrea să știu mai multe despre firmele astea, despre cum își câștigă contractele, despre ce impozite plătesc, cum sunt plătiți instructorii etc. Aș vrea ca reglementările legale să fie respectate, în privința numărului de opționale.
  O ultimă remarcă. Am absolvit un liceu pedagogic, cu dublă specializare (învățător-educator) în 1997. Nu am rămas în învățământul primar, am făcut facultate. Dar cu muzica, desenul și educația fizică învățate în liceu m-aș descurca mult mai bine la opționalele astea decât acești intructori. Instructorul de muzică de la grădinița băieților mei le alterează simțul muzical, pentru că falsează atunci când cântă. Educatoarele ar trebui, conform educației proprii, să fie calificate să predea aceste opționale. Inclusiv engleza (la bac am examen de engleză și metodică a limbilor străine și am un atestat de predare a englezei la preșcolar și 1-4).
  • +1 (1 vot)    
   fiecare sa isi vada de copilul lui (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:03)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui BuLiGaS

   Sunt optionale.

   Va inscrieti copilul daca vreti. Orele optionale, nu se fac in aceeasi clasa cu ceilalti copii. Deci doamnele educatoare raman cu ceilalti copii si isi continua activitatea.

   Cel putin la gradinita unde merge baiatul meu, numai la dans participa toti copiii. In rest la celelalte participa cate 5-10 copii si merg de obicei in alta sala.

   Daca considerati ca cei care fac activitatile optionale nu isi fac treaba, atunci puteti renunta la acele optionale si sa mergeti in alta parte dupa program. Colegi ai baiatului meu merg dupa program la sah, muzica, engleza sau inot.
   • 0 (2 voturi)    
    esti la obiect? (Luni, 24 februarie 2014, 9:32)

    BuLiGaS [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    1. Numai cu numele sunt opționale aceste ore. De fapt educatoarele pun presiune pe părinți să-și dea copiii la opționale, pretextând că nu au ce face cu ei în acest timp.
    2. Ba orele opționale se fac în aceeași sală de clasă cu ceilalți copii. Cel puțin la două grădinițe din sectorul 2, București.
    3. Nu-i vorba despre "dupa program" aici, e vorba de educația (chipurile gratuită) pe care trebuie să o primească în grădiniță acești copii.
    4. Eu am ridicat cu totul alte probleme, legate de reglementări, transparență etc. Răspunsul "dacă nu-ți convine, nu-ți da copiii la opționale" nu e relevant.
   • -1 (1 vot)    
    esti la obiect? (Luni, 24 februarie 2014, 9:32)

    BuLiGaS [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    1. Numai cu numele sunt opționale aceste ore. De fapt educatoarele pun presiune pe părinți să-și dea copiii la opționale, pretextând că nu au ce face cu ei în acest timp.
    2. Ba orele opționale se fac în aceeași sală de clasă cu ceilalți copii. Cel puțin la două grădinițe din sectorul 2, București.
    3. Nu-i vorba despre "dupa program" aici, e vorba de educația (chipurile gratuită) pe care trebuie să o primească în grădiniță acești copii.
    4. Eu am ridicat cu totul alte probleme, legate de reglementări, transparență etc. Răspunsul "dacă nu-ți convine, nu-ți da copiii la opționale" nu e relevant.
 • +4 (8 voturi)    
  Rugaminte Hotnews (Duminică, 16 februarie 2014, 15:24)

  danionescu11 [utilizator]

  Rog Hotnews sa puna sondaj cu voturi pentru ca rezultatul sa fie concludent. Comentariile nu sunt concludente.
 • +2 (10 voturi)    
  Intrebare (Duminică, 16 februarie 2014, 15:27)

  Andreea2013 [utilizator]

  Hotnews, ati putea va rog sa ne informati in cate tari din UE se preda religie in scoli dar nu exista nicio ora de astronomie in programa? Ca sa stim si noi pe unde ne situam.
  • +11 (17 voturi)    
   Nu inteleg cine da minus la o simpla intrebare... (Luni, 17 februarie 2014, 1:23)

   Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui Andreea2013

   In fond si la urma urmei, copiii ies din scoala cu mult mai multe informatii asupra Genezei decat asupra Big Bang-ului.

   Copilul meu invata ca fiii lui Adam si al Evei, Cain Abel si Seth au intemeiat omenirea (s-a blocat cand l-am intrebat cine erau mamele, nu i s-a explicat nicio alegorie, i s-a predat pur si simplu un fapt...) insa ani de zile nu a primit nicio informatie despre sistemul solar de exemplu.
   Nu mai spun nimic de evolutia speciilor, ca iar iau minusuri:-(
   Darwin nu apare pe nicaieri, nici Buddha, nici Allah etc, informatii care mi se par esentiale in educatia unui copil care chiar are colegi de mai multe nationalitati si etnii si care, nu-i asa, va trai intr-o lume mare. Mult mai mare decat cea in care au trait parintii si profesorii lui...
   • -2 (6 voturi)    
    Sa rezolvam enigma (Marţi, 18 februarie 2014, 13:03)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Andreea2013

    Ca sa dezlegam misterul, nu e nici o alegorie, dar nici un recensamant sau un dosar cu toate amanuntele si toate raspunsurile la toate intrebarile posibile.

    Obiceiul era sa se mentioneze baietii, pentru ca ei urmau sa fie capi de familie. Daca uneori nu sunt mentionate femeile, nu inseamna ca nu au existat. In Geneza capitolul 5 aflam ca Adam a nascut (avut) fii si fiice.

    Prin urmare Cain si Seth s-au insurat cu rude. Materialul genetic era inca pur, deci nu erau probleme de genul asta. Casatoria intre rude a fost interzisa mai tarziu, cand s-au inmultit defectele genetice.

    Cu siguranta ca trebuie luate masuri, dar probabil ca e greu si pt un profesor, chiar daca e bine intentionat, sa reuseasca sa invete pe cate 30 de copii tot ce si-ar dori fiecare parinte.
    • +2 (6 voturi)    
     Multumesc pentru raspuns, totusi (Miercuri, 19 februarie 2014, 0:39)

     Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     nu ai dezlegat niciun mister si te rog sa-mi accepti reticenta in a crede ca recensamantul omenirii incepe de la Adam, Eva, trei fii si multe fiice fertile.
     Serios, Skipper1, tu cum faci, iti inveti copilul ca stramosii lui l-au procreat din trei frati-creati si cateva potentiale surori nedemne de a fi mentionate, undeva prin primavara geneticii de acum 7500 de ani, si ca traieste sub povara pacatului originar al parintilor acestor stramosi?

     Sau ca universului i-a luat vreo 13 miliarde de ani sa produca imensa si inca necunoscuta pe deplin armonie in care traieste orice forma de viata a carei evolutie este documentata?

     Nu e posibil si nici nu ne-am dori ca un profesor sa-i invete pe copii ce-si doreste fiecare parinte. Tocmai acesta este sensul acestei campanii cred, sa gasim o linie comuna care sa multumeasca toti parintii, fie ei creationisti sau evolutionisti, si mai ales, sa gaseasca un un model de educatie din care sa aiba de castigat toti copiii nostri.
     • -2 (6 voturi)    
      Cu placere (Joi, 20 februarie 2014, 15:04)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Andreea2013

      Totusi de cateva mii bune de ani de cand exista inregistrari istorice (nu presupuneri si sf-uri), asa se reproduc oamenii.

      Daca inlocuiesti Adam si Eva cu doua maimute sau celule, totul pare mult mai credibil, nu?

      Gandeste-te de unde vine reticenta asta, daca nu e cumva culturala, prin indoctrinare media. Filmele fac totul sa para asa de real si credibil.

      E normal sa ti se para ciudat, daca nu esti familiarizata cu o cultura si un limbaj si nu ai toate informatiile.

      "Sau ca universului i-a luat vreo 13 miliarde de ani sa produca imensa si inca necunoscuta pe deplin armonie in care traieste orice forma de viata a carei evolutie este documentata?"

      Interesant ca te referi la "univers" ca la o fiinta... Ce motiv si inteligenta o fi avut universul asta sa produca din haos ceva asa de armonios?

      "Evolutie documentata"? Depinde ce accepti tu ca documentare. Datele pot fi interpretate in multe feluri, mai ales cand sunt asa de mari goluri.

      E mai bine daca invat copilul ca e produsul unui accident? Ce motivatie si sens pot sa-i dau ca sa invete si sa traiasa frumos si moral?
      • +2 (2 voturi)    
       Skkiper1 (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 1:06)

       Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

       Multumesc pentru raspunsuri si pentru intrebari. Mi-as dori sa pot puncta decisiv in aceasta polemica cu titluri de carti, linkuri, referinte din marii fizicieni, evolutionisti, etc, etc, etc. Dar realitatea este ca nimeni nu detine adevarul absolut, doar explicatii la care putem adera sau nu.
       Dar, pe de alta parte, nici marii teologi si nici manualele de religie nu detin acest adevar absolut iar copiii nostri au parte doar de informatiile din aceste manuale, cel putin in primii ani de scoala. Iar pe mine ma frustreaza ca fiul meu este invatat sa ia drept buna o opinie radicala in defavoarea alteia. Ma frustreaza ca scoala nu il incurajeaza sa-si puna intrebari si nu-l incurajeaza sa se informeze in niciun domeniu “evolutionist”.
       Si,daca mai ai chef sa continuam mica noastra polemica, te rog sa imi explici ce ai vrut sa spui prin “E normal sa ti se para ciudat, daca nu esti familiarizata cu o cultura si un limbaj si nu ai toate informatiile”. Tu ai toate informatiile? Care sunt acelea?

       Cu respect.
      • +3 (3 voturi)    
       ah, si mai vroiam sa spun ceva (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 1:17)

       Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

       eu una nu am nevoie de o autoritate superioara/ suprema ca sa-mi invat copilul sa traiasca frumos si moral. Respectul fata de sine si fata de altii se poate inculca foarte usor si altfel.
       Asta este replica ta care ma face sa cred ca ori nu ai copii, ori sunt inca mici.
  • +3 (3 voturi)    
   Raspuns (Joi, 20 februarie 2014, 19:25)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Andreea2013

   In afara de Franta, in toate tarile din Europa se studiaza religia. In unele obligatoriu, in altele optional si cateva (Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania) la cerere.

   In Danemarca, unde sunt oamenii cei mai fericiti din Europa (dupa unele statistici), studiul religiei crestine e obligatoriu. La fel in Norvegia, Anglia, Finlanda, Austria, Grecia. Or mai fi si altele.
   E disciplina optionala in Malta, Belgia, Olanda, Bulgaria, Polonia, Portugalia, Scotia.

   Desigur, e important ce se invata la aceste ore.
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc pentru informatii (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 2:25)

    Andreea2013 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    chiar imi sunt de folos. Daca mi-ai putea da un link de unde le-ai luat as fi recunoscatoare. Nu le pun la indoiala, stiu si eu de cateva din ele si ai dreptate.
    Multumesc!
 • +3 (13 voturi)    
  Da...hai sa bagam religia in scoli... (Duminică, 16 februarie 2014, 16:09)

  gheorghe12 [utilizator]

  si la 15 ani sa optam intre o manastire ortodoxa sau o tabara musulmana in Kandahar.

  Unde naiba s-a predat religie in ultimii 400 de ani? In scoli? Mai bine in loc de religie s-ar preda istoria religilor si originile ei. Asa pot cunoaste ce este religia, difersitatea ei si bineinteles scopul ei. Dar parerea mea este ca mai intai ne trebuie matematica, romana si sport. As prefera sportul in locul religiei
 • -2 (14 voturi)    
  nu... (Duminică, 16 februarie 2014, 16:14)

  GheorgheStoica [anonim]

  ora de religie nu si-a gasit utilitatea......vezi infractionalitaea ,violenta din scoli....biserica de stat e ca si staul Roman...incapabil(a)l...DOAR INTERESE DE GRUP...un stat,un invatamant,o biserica ...toate rupte de viata de zi cu zi...in occident se traieste dupa principiul ...ora et labora......SE AUDE ????????????
  • -4 (18 voturi)    
   @stoicaghe (Duminică, 16 februarie 2014, 16:45)

   danionescu11 [utilizator] i-a raspuns lui GheorgheStoica

   Fara credinta ar fi haos pe pamant si numai rele s-ar intampla. Lupta voastra impotriva lui Dumnezeu este raul pe pamant. Cu asta am spus totul.
 • -1 (17 voturi)    
  Pentru toti ce au sarit sa arunce pietre. (Duminică, 16 februarie 2014, 16:43)

  danionescu11 [utilizator]

  Pentru toti ce au sarit sa arunce pietre...cititi din ce au scris mai marii lumii....
  - "Cautati-mi un popor lipsit cu totul de simtul religios. Daca-l veti gasi, sa fiti siguri ca acest popor sta numai cu cateva trepte deasupra animalitatii." (Hume)
  -"Religia e singura putere inaintea careia te poti pleca fara a te injosi." (Gh. Asachi)
  -"Religia e tot cea mai buna garantie pentru pastrarea bunelor moravuri." (Montesquieu)

  - "Stiinta fara religie e incompleta, iar religia fara stiinta e oarba." (A. Einstein)

  "Un popor fara educatie religioasa s-ar putea conduce numai cu tunurile." (Washington)

  -"Daca unii parinti isi trimit copiii la o scoala deasupra careia e scris: "Aici nu se invata religia!", atunci acesti parinti sunt buni de pus sub acuzare." (V. Hugo)

  In concluzie fara credinta nu am fi nimic nici voi nici nimeni.. ar exista un haos total. Punct.
  • +5 (9 voturi)    
   Daca ii punct, (Duminică, 16 februarie 2014, 19:08)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

   atunci ii punct.
  • +2 (14 voturi)    
   Realitatea te cam contrazice (Duminică, 16 februarie 2014, 20:04)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

   Tarile predominant atee, sau cu un procent mare de atei si majoritatea credinciosilor de religie incerta (nu au o religie anume, cred in "ceva" sunt printre cele mai linistite tari din lume, cu un nivel inalt de trai etc. Dimpotriva, cel mai mare haos e in tarile "credincioase" - in Europa, de pilda, cel mai mare haos e in tarile ortodoxe, care sunt si cele mai religioase.
   Insa perceperea "haosului", ce e drept, depinde de valorile la care te raportezi. Hotia generalizata nu e o problema pentru romani. Fara exagerare, din pacate, pentru multi romani hotia e semn de desteptaciune si un comportament absolut normal. Repet, chiar nu exagerez - merg destul de des cu taxiul, mai faceam si voluntariat/promovare pe diverse cauze, asa ca am ocazia sa vorbesc cu multi necunoscuti. M-am saturat de cate ori am auzit " Pai, domnule, sa fure, ca oricine ar fura in locul lui, pai ce, eu sau dumneata nu tot asa am face ? Doar ca sa faca si cate ceva". Majoritatea colosala nu vad o problema in hotie, coruptie, etc, asa ca lor nu li se pare ca exista o situatie haotica in tara, la modul generalizat. Nu isi pot explica de ce un popor cu atat de multi smecheri si descurcareti nu o duce mai bine, asa ca ajung la concluzia ca e din cauza vesticilor - care sunt prosti si degenerati, deci nu pot fi bogati decat pentru ca ii asupresc, cumva, pe estici. Iar prostia lor se vede din faptul ca : nu fura, in mare parte respecta regulile, combat discriminarea homosexualilor, merg cu biciclete ca imaturii si alte asemenea prostii si haotisme.
   • +1 (7 voturi)    
    Realitatea... (Marţi, 18 februarie 2014, 12:12)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui XXIstCentury

    Ti-ai raspuns singur (nu stiu daca ti-ai dar si seama). Problema nu e ca oamenii sunt religiosi, ci ca nu sunt. Au doar impresia ca daca spun ca sunt si isi fac niste cruci li se iarta orice fapta rea ar face. In conceptia lor Dumnezeu e un batran senil si prost care daca ii aprinzi o lumanare, ii dai niste bani sau faci anumite gesturi zice "bine, te iert".

    Tocmai aici e problema: "valorile la care te raportezi".

    Treaba cu tarile cu procent mare de atei care sunt prospere e pentru naivi care nu cunosc istorie si nu vad bine realitatea. Sunt probleme din ce in ce mai mari in tarile alea.
  • 0 (4 voturi)    
   paranteza inainte de punctul tau (Luni, 24 februarie 2014, 10:04)

   samka [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

   perfect de acord, daca prin 'educatia religioasa' intelegi istoria religiilor, nu educatie ortodoxa. altfel educatia asta e doar discriminare si spalare pe creieri
 • +1 (11 voturi)    
  Ce hazliu (Luni, 17 februarie 2014, 9:47)

  feisbuk [utilizator]

  Orele de religie sunt de fapt ore de dogmatica ortodoxa.
  Daca eu vreau sa studiez budism, baha'i sau shinto, ce fac?
  • -1 (7 voturi)    
   Ce greu (Miercuri, 19 februarie 2014, 13:12)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   Citesti o carte, cauti pe internet, iti iei un profesor particular etc.
   La fel e si la alte discipline.

   De ex. la muzica: nu se pot preda toate instrumentele, inclusiv cantatul la frunza, solz de peste etc. Se preda ce e mai raspandit.
 • +3 (13 voturi)    
  Propunerea mea (Luni, 17 februarie 2014, 9:48)

  ategmag [utilizator]

  - Religia sa fie optionala si in afara orelor de curs
  - Frecventarea orelor de religie sa se faca pe baza de cerere nu implicit
  - Profesorii de religie sa fie testati psihologic, dar temeinic nu ca acum, spun asta bazindu-ma pe experienta.
  • +4 (8 voturi)    
   Mai am eu una (Marţi, 18 februarie 2014, 13:07)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui ategmag

   "Toata lumea sa faca ce zic eu, cand vreau eu. Si cu entuziasm."
 • +2 (12 voturi)    
  nu religiei in scoala!! (Luni, 17 februarie 2014, 10:17)

  manon [utilizator]

  Sunt multe unitati de invatamant care nu iti dau voie sa scoti copilul d ela aceasta materie motivand ca notele la aceasta materie sunt obligatorii in formarea mediei de la sfarsit....Inteleg sa se faca religie in poate in cls 2 sau 3 dar nu pana la sfarsitul clasei a 12-a ...mai bine le baga o ora in plus de sport, sau desen artistic sau tehnic, ora de aplicatie informatica ca asta le trebuie pentru formarea lor profesionala nu religie. Cu ce sunt mai dumnezaiti copiii din ziua de azi indopati cu religie 12 ani?? Fumeaza in curtea scolii fara jena, beau si fac sex in clasa....unde este rezultatul religie in comportamentul lor? Aflum acum cu stupoate ca este obligatorie materia si in clasa pregatitoare!!! Oricum este o idiotenie fara margini clasa pregatitoare...ati dus invatamantul de rapa!!! Din toate punctele de vedere...BIserica s aisi vada de slujbele ei in limtele gardurilor multelor si uriaselor proprietati, de vanzarea lumanarilor si a acatistelor, de jumulitul enoriasilor pentru fiecare oficiere de serviciu religios, sa lase scoala romaneasca in pace.
  • +1 (7 voturi)    
   Logica de fier (Marţi, 18 februarie 2014, 12:16)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui manon

   "Fumeaza in curtea scolii fara jena, beau si fac sex in clasa..."

   Cu siguranta ca daca s-ar scoate religia, ce spui mai sus nu s-ar mai intampla...

   Cu siguranta ca daca s-ar face in locul ei o ora de sport sau desen, lucrurile alea nu s-ar mai intampla...

   Ce am scris nu e un argument pt religie. Sunt doar impresionat de logica.
  • +1 (3 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:08)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui manon

   "Oricum este o idiotenie fara margini clasa pregatitoare...ati dus invatamantul de rapa!!!"

   Puteti sa va inscrieti copilul direct in clasa I.
 • +3 (13 voturi)    
  ... (Marţi, 18 februarie 2014, 2:28)

  dragos234 [utilizator]

  Am facut un singur an religie la scoala. Printre alte enormitati am aflat ca femeile sunt pacatoase prin natura lor, pentru ca au menstra. Nu se mantuiesc decat daca raman insarcinate si atunci nu mai au menstra. Simplu si vulgar.
  Mai socant a fost ca nicio fata din toata clasa nu a protestat.
 • +3 (13 voturi)    
  Sport in loc de ora de religie (Marţi, 18 februarie 2014, 11:44)

  AnaCoculescu [anonim]

  Daca scolile refuza, dintr-un motiv sau altul, sa puna orele de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, o alta varianta ar fi ca elevul respectiv sau eleva respectiva sa participe la o ora de educatie fizica pe parcursul orei de religie.
  Educatia fizica e o disciplina scolara care nu necesita pregatire speciala (in afara de faptul ca trebuie sa iti aduci echipamentul) si probabil in fiecare ora de program scolar una dintre clase are ora de sport. In plus, un pic de miscare ajuta la sanatate.
 • +5 (11 voturi)    
  BOR sa faca un control (Marţi, 18 februarie 2014, 11:49)

  Dedalus [utilizator]

  Sincer, nu cred ca vreun copil ia in serios ce aude la religie. Cei mai multi copii invata sa umble cu internetul de la 7-8 ani. Tablete, telefoane mobile etc.

  Nici la parinti nu prea vad ca se duc la biserica. Cei mai multi merg cu bunicii. Cand merg.

  Oricum nu inteleg nimic din ce se preda la religie (ca nici nu au ce de altfel...), dar s-au invatat, ca si la restul materiilor, sa se prefaca.

  Profesorii de religie predau ce nu situ si copiii se prefac ca inteleg, desi nu inteleg nimic.

  Cred ca unii parinti ari fi bucuresi sa fie religia ultima ora, sa poata sa-si ia copilul, sa-l duca la biserica si sa-i esxplice acolo ce-i iubirea, cum trebuie sa-ti fie mila de aproape, de ce unii oameni se sacrifica si alte lucruri de acest fel, pe care garantat nu le afla la ora de religie din scoala.

  Chiar nu vede nimeni ca repovestirea bibliei si pseudojudecatile de morala emise de tot felul de neaveniti nu sunt bune de nimic?

  Dezbaterea nu ar tgrebui sa fie cu sa fara religie, ci "CE SE PREDA LA ORELE DE RELIGIE?"

  Vreu si eu sa vad rezultatele unui control de acest fel facut chiar de BOR.

  Asta soliciti: BOR sa faca un control asupra predarii religiei in scoli - cu fapte, date, marturii ale parintilor.
 • 0 (8 voturi)    
  Invatamant laic (Marţi, 18 februarie 2014, 12:15)

  dekar [utilizator]

  Cu o majoritate decisa din randul parlamentarilor, problema in discutie s-ar putea rezolva partial,in prima faza,simplu.Un articol scurt,bine formulat si plasat la locul potrivit in contextul constitutiei sa sune de maniera : In Romania invatamantul este laic. Sau,si mai transant,: InRomania, invatamantul religios se realizeaza in afara scolilor de stat.
  Iar restul rezolvarii ar decurge de aici inainte.Ca educatia religioasa ar fi in biserici,acasa,in sali cu destinatie precisa etc. Nu e simplu dar e fezabil si mai intai trebuie rupta pisica:scoala despartita de biserica.
 • +2 (10 voturi)    
  crazzzyyyy (Marţi, 18 februarie 2014, 16:34)

  albastru de Romania [utilizator]

  totul a plecat de la fabricile de diplome care produc printre multe alte produse inutile pe piata muncii, popi.

  dragii mei popi, care mai si postati pe aici , ca de ..va e frica ca va trebui sa mergeti sa munciti , daca ramineti fara acest monopol,
  cu aceste masuri nu veti face decat sa distrugeti si putina credinta in BOR care o mai am .

  daca copilul meu de ex e catolic, e obligat sa participe la orele de religie ?
 • -1 (9 voturi)    
  Scoala in varianta scurta (cat mai scurta) (Marţi, 18 februarie 2014, 21:52)

  INRI [utilizator]

  CATEVA CONSIDERATII
  - in toata istoria Romaniei au fost doar 42 de ani in care nu s-a predat religia (1948-1990)
  - abordarea subiectului este tendentioas, copiilor si parintilor nu li se da de ales intre doua variante/ore ci sunt chemati sa spuna daca doresc o saptamana de scoala mai scurta cu o ora, in conditiile in care la numarul mare de materii se adauga o groaza de activitati extracurriculare impuse prin santaj (nu vii te ascult, nu cumperi agenda eco iai un 4 scl).
  - salut preocuparea pentru libertate a celor care considera ca principalul adversar al acesteia este ora de religie (singura disciplina de la care te poti retrage si la care nu ramai corigent).
  - e intersanta si preocupare pentru calitate: tot ce nu se face bine sa se desfiinteze,pe acest principiu ar trebui desfintate spitalelel pt ca au o prestatie slaba, justitia , ba chiar si siteul acesta care manipuleaza crezand ca europenismul se defineste prin denigrtarea identitatii proprii
  - etica nu poate functiona pe fundamente materialiste (au mai incercat niste baietii si incearca si azi, dupa 20 de ani) .
  - scoala ii pregateste pe copii sa se integreze ca adulti in comunitate, daca nu vor fi chimisti, vor uita chimia, nu observ deloc consecintele indoctrinarii prin ora de religie in societatea de astazi, nu pare nici prea crestina nici prea ortodoxa
  - apropo, fara religie in scoala o sa alegem intre ateism si ateism (ideologic sau consumist).
  • +2 (8 voturi)    
   Pregatirea pentru viata?!? (Miercuri, 19 februarie 2014, 14:32)

   batranulprof [utilizator] i-a raspuns lui INRI

   "Ii pregateste sa devina adulti in comunitate"??? De aia cei cu minti zanatice fug de acasa ca sa se calugareasca? Cum se impaca ora de biologie cu cea de religie? Dar dorinta de aerare a programului elevilor cu o ora in plus la care se invata dogme (daca se invata ceva, cel mai des se pierde timpul)?
   Nu e nicio paguba daca vor uita chimia??? Atunci vor crede ca alimentele bazice - care protejeaza organismul impotriva cancerului - sunt alimentele de baza - paine si carne.
   Care este etica predata la orele de religie? Decalogul este etern valabil si prpavaduit de toata lumea, in timp ce se fac razboaie, se ucid animale de placere (vanatoare), se minte si se fura si toata lumea vrea sa aiba cat mai multi bani, uitand povestea cu camila si urachile acului. Sa retina oare elevii ca nu trebuie sa faca nimica, sa nu se ingrijeasca de ce vor manca maine, precum pasarile cerului, deoarece va avea grije de ei Domnul? Sa fie fericiti ca plang azi pentru ca vor fi fericiti in viata de apoi? Adevarul este ca fara religie in scoala nu ar avea un salariu mii de absolventi ai unor facultati si seminarii teologice, iar preotii ar trebui sa se ocupe in biserica de educatia tinerilor, daca parintii acestora cred ca e necesar.
   • 0 (6 voturi)    
    flelicitari (Miercuri, 19 februarie 2014, 18:21)

    INRI [utilizator] i-a raspuns lui batranulprof

    Ai ceva cunostinte biblice, macar cat sa iti alimenteze spiritul antireligios. Avem mai multi elevi care se drogheaza sau eleve traficate de proxeneti, decat tineri care se calugaresc. Nici eu nu cred ca religia se preda in forma optim, dar scoaterea ei din scoala nu va face decat sa descrestineze si mai mult generatii de copii.
 • +4 (8 voturi)    
  fiti buni si sinceri cu voi. (Marţi, 18 februarie 2014, 23:24)

  INRI [utilizator]

  http://smartwoman.hotnews.ro/Tot-biserica-e-de-vina
  • -1 (9 voturi)    
   Tot-biserica (Miercuri, 19 februarie 2014, 22:08)

   batranulprof [utilizator] i-a raspuns lui INRI

   Am citit cele indicate. Se pare ca au fost scrise de o calugarita nascuta intr-o manastire (??) ortodoxa si alimentata cu carti de o cunostinta adventista (??).
   Ce au adus societatii in care exista aceasta calugarita si toti colegii si colegele ei? S-au rugat pentru mantuirea noastra, a pacatosilor? Atunci putem pacatui in continuare, are cineva grije de noi!
   "La 10 ani citeam cu spor Biblia şi aveam nesfârşite discuţii despre religie. Aveam habar de toţi sfinţii, pictam icoane şi ştiam slujba pe de rost.", dar stia istoria reala a patriei, stia cate biserici au fost daramate cu aprobarea IPF-uli? Picta icoane, dar vazuse capodoperele picturii universale care, oroare, arata si nuduri? Stia slujba pe de rost, dar stia ceva despre marii clasici ai literaturii romane si universale, de "Numele trandafirului" al lui Eco sau macar de pravoslavnicul Dostoevski? Daca din filmul "Andrei Rubliov" n-a inteles decat partea cu credinta, insemna ca degeaba l-a vazut
   "duhovnici care sunt mai răi decât nişte criminali, pentru că ştiu să asculte ce ai pe suflet şi ce n-ai spune niciodată nimănui.", dar spuneau, odinioara securitatii si acum, presei. Dar de acei duhovnic "plin de har" de la Tanacu a auzit?
   Daca chiar credeti ca studiul religiei, ca disciplina obligatorie timp de 12 ani in scoala ar indemna fie si 1% din elevi sa urmeze cale manastirii, atunci e clar ca aceasta disciplina n-are ce cauta in scoala.
 • -1 (5 voturi)    
  nu fiti ipocriti (Luni, 24 februarie 2014, 11:15)

  TudorB [utilizator]

  As avea 3 intrebari pentru cei vehementi la adresa BOR si a orelor de religie in scoala:

  1) aveti copii? DA sau NU
  2) daca DA, i-ati botezat? DA sau NU

  Pentru cei care au raspuns DA la ambele intrebari: de ce sunteti ipocriti? daca BOR e o mare furaciune, de ce va botezati copiii intr-o astfel de biserica? de ce sustineti perpetuarea inselatoriei? De ce nu alegeti sa fiti consecventi, nebotezandu-va copiii in aceasta "cloaca de hotzi" care e biserica?

  O zi buna.
 • +1 (5 voturi)    
  Falsa propunere (Luni, 24 februarie 2014, 12:42)

  teodorg [utilizator]

  In primul rand aceasta propunere nu poate fi pusa in practica, deoarece intr-o scoala sunt 1, maxim 2 profesori de religie, care trebuie sa predea la toate clasele.
  In al doilea rand, nu ar fi cinstit sa se faca asta, deoarece prin aceasta s-ar incuraja de fapt chiulul tuturor elevilor de la aceste ore (si asa, destul de mare) si acesti profesori ar fi platiti practic degeaba.
  In al treilea rand, solutia ar fi introducerea unor ore alternative, dupa mine, de gandire critica sau etica (la clase diferite), pentru ca doar in acest fel religia ar deveni cu adevarat facultativa.
 • +2 (6 voturi)    
  sa fie optionala sau... (Luni, 24 februarie 2014, 16:36)

  manon [utilizator]

  1. sa fie optionala, media acestei materii sa nu fie in calculul mediei finale.
  2. sa fie la alegere cu alta materie: istoria religiilor sau etica, educatie civica
  3. sa fie alocata doar ciclului primar, pana in clasa a 4-a.
 • 0 (4 voturi)    
  despre religie (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:06)

  IonPribeagu [anonim]

  pai ce se intampla acum in scoli seaman izbitor de bine cu ce se intampla cu noi in anii 50 din secolul trecut.acum se preda religia atunci se preda lectia politica despre PMR si PCUS
 • 0 (4 voturi)    
  cat fanatism antibiserica (Miercuri, 26 februarie 2014, 14:59)

  AndreiDiaconescu [anonim]

  - cat fanatism antibiserica;
  - trateaza credinta activa ca o boala;
  - fara nici un respect;
  - o trateaza mai rau ca pe o boala, cu multa discriminare;
  - si se numesc pe ei insisi civilizati :(
  - dar se aseamana cu criminalii comunisti, in ura lor;
 • +1 (5 voturi)    
  Orele de religie eliminate (Miercuri, 26 februarie 2014, 15:44)

  Deianu [utilizator]

  Constitutia actuala prevede libertatea absoluta de (ne)credinta.

  Orele de religie din programa scolara sunt neconstitutionale si trebuie eliminate de urgenta. Mai grav, sunt mijloace anticonstitutionale de indoctrinare fortata crestin ortodoxa a copiilor la scoala.

  Nu mai comentez imoralitatea profunda si istorica a bisericii ortodoxe romane ai caror preoti au turnat si au colaborat activ, in proportie covarsitoare, cu securistii si bolsevicii care au asuprit Romania peste 40 de ani. Si tot aceasta biserica s-a implicat activ politic de 25 de ani pentru uriase avantaje financiare, in schimbul mentinerii unui nivel scazut de educatie si civilizatie in randul alegatorilor.
 • +2 (2 voturi)    
  nu este viabila propunerea (Miercuri, 26 februarie 2014, 23:11)

  VladBerliba [anonim]

  Nu se poate realiza propunerea pentru ca probabil este un singur preot afiliat la o scoala si cu 2 ore in fiecare zi nu acopera toate clasele.
  • 0 (0 voturi)    
   insa... (Marţi, 3 martie 2015, 17:31)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba

   Credeti ca cei care sunt atat de inversunati impotriva religiei au fost atenti la orele de matematica ?
 • +2 (4 voturi)    
  educatie (Joi, 27 februarie 2014, 1:04)

  VladBerliba [anonim]

  Faptul ca elevii fac 18 ani de scoala in care invata informatii fara cap si fara coada intr-un sistem educational perimat vad ca nu deranjeaza pe nimeni.

  Am facut si eu ora de religie in scoala si vreau sa zic ca era cea mai placuta ora pentru ca nu trebuia neaparat sa fiu atent la ce se preda.

  Recent m-am dus la ziua portilor deschise la o scoala din Bucuresti si am fost deprimat. Toate clasele arata la fel, pereti albi, banci. Nu era nimic atractiv. Fara jucarii, numai niste carti insirate si niste dosare. Imi pare sincer rau pentru copiii aia care vor sta 18 ani intr-un sistem de semidetentie pentru ca altfel nu pot sa-l numesc. Le rapeste 18 ani de viata fara niciun rezultat.
 • -1 (3 voturi)    
  SA DISTRUGEM TOTUL! (Duminică, 2 martie 2014, 19:42)

  malcolm [utilizator]

  Dupa cum bine ne-am obisnuit, in Romania nimic nu este bun si nimic nu functioneaza! Sanatatea este infestata, justitia este nedrepta, politica este murdara, afacerile sunt necurate...nu ca nu ar fi asa pana la un anumit punct. Acum a venit, la categoria invatamantul cu invatatori spagari sau profesori agresivi, etc, si randul religiei in scoli care este un lucru extraordinar de rau..invata copii despre bunatate, milostenie, intrajutorare, sacrificiu, dreptate si alte lucruri de astea care nu au nicio valoare pentru tanarul care isi incepe drumul intr-o societate perfecta cum este cea din Romania. Asa ca sa lasam parintii sa faca acasa educatie religioasa iar ca propunere sugerez televizorul si internetul in preajma carora isi petrec timpul copiii cand sunt acasa cu parintii. Sau poate duminica dimineata in mall. Poate ar fi mai bine sa nu mai incercam sa distrugem totul, sa aratam cu degetul in toate directiile si sa incercam sa imbunatatim lucrurile cu care ne intalnim si sa-i sanctionam drastic pe cei care incearca sa distruga totul in jurul nostru!
 • 0 (2 voturi)    
  Saaparam drepturile copiilor nostri! (Joi, 5 iunie 2014, 11:45)

  GabiArdelean [anonim]

  Religia se invata in familie, in biserica, nicidecum in scoli. Este foarte grav ca se evalueaza cu note; adica cum, copiii primesc un calificativ de bun crestin sau unul de prost crestin, un 10 sau un 3? Nu tine de spiritul fiecariua si de liberul arbitru? Daca tot s-a introdus religia in scoli ca materie obligatorie si se face protocol intre stat si biserica ,deci copiii sunt obligati la indoctrinare, pentru ca adultii hotarasc pentreu ei, cum v-ar place domnilor din Ministerul Invatamantului Ortodox sa fiti obligati sa frecventati biserica in fiecare duminica si sa primiti note? Si absenta? Sa fiti calificat de preot ca fiind un bun/rau crestin sau un bun/rau cetatean? Cum ramane cul ibera alegere? Consider ca se incalca drepturile individului prin obligativitatea religiei in scoli; e oaberatie. Era pe vremuri o materie "educatie civica"; n-avea nimic cu religia si cred ca e mult mai potrivita pentru invatarea si deprinderea unor reguli de conduita in societate. Haideti sa nu ne lasam manipulati de toti prelatii care coboara din masini scumpe si ne dau lectii de cumpatare si modestie.
 • +1 (1 vot)    
  PE BUNE ? (Marţi, 3 martie 2015, 17:14)

  GabiAlex [utilizator]

  Sa inteleg din comentariile positive ca, in medie, cei care nu doresc religie stiu atata aritmetica elementara incat sa isi imagineze ca este posibil pentru o singura persoana sa predea la 20 de clase pe saptamana in conditiile in care ar avea la dispozitie numai 2 ore pe zi ?

  Sunteti siguri ca nu vreti ca si ora de matematica sa fie optionala ?...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by