“Interpretarea Curtii Constitutionale mi se pare binevenita. Oamenii au nevoie de religiozitate, dar nu este necesara materia numita religie pentru a dezvolta aceasta religiozitate”, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea. Fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie care a elaborat legea educatiei nr. 1/2011, Miclea a explicat pentru HotNews.ro ca articolul din lege declarat acum neconstitutional de CCR “a fost rezultatul aparut in urma presiunii politicienilor si a bisericii, nu are sustinere pe dovezi stiintifice”.

Mircea MicleaFoto: Agerpres
  • Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au decis ieri, 12 noiembrie, ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".
  • Curtea a apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor.

Contactat de HotNews.ro, Mircea Miclea - fost ministru al Educatiei, fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru educatie care a elaborat legea educatiei nr. 1/2011, psiholog si profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai, a declarat ca "articolul din legea nr. 1/2011 a fost rezultatul aparut in urma presiunii politicienilor si a bisericii, nu are sustinere pe dovezi stiintifice".

"Interpretarea Curtii Constitutionale mi se pare binevenita. Oamenii au nevoie de religiozitate, dar nu este necesara materia numita religie pentru a dezvolta aceasta religiozitate.Sunt o multime de oameni care nu au studiat religia in comunism, dar sunt foarte religiosi. Scoala este laica si aceasta interpretare consfinteste acest statut", a declarat Mircea Miclea.

Potrivit acestuia, "efectul pe care il scontez este ca oamenii se vor simti mult mai liberi in a alege materia numita religie. Este posibil sa fie o reducere a numarului celor care vor opta pentru aceste cursuri, dar chiar daca apare o pierdere a numarului de elevi, nu inseamna ca religiozitatea va avea de pierdut".

Fostul sef al comisiei prezidentiale care a elaborat legea educatiei a explicat ca, "in 2011, CCR a validat legea per ansamblu. Acum a fost sesizata direct pe acest articol si este de salutat aceasta atitudine a CCR".

Religia nu mai este obligatorie in scoala. Biserica Ortodoxa primeste o lovitura de la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri, 12 noiembrie, ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau. Detalii aici

Amintim ca HotNews.ro a demarat la inceputul anului campania 'Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!', dupa ce numerosi parinti ne-au sesizat cu privire la imposibilitatea de facto a retragerii copiilor de la ora de Religie, in multe scoli.

Incepand de anul trecut, ora de Religie era disciplina obligatorie inca din clasa pregatitoare si pana in clasa a XII-a; in consecinta, elevii fac aceasta disciplina in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar. Pana la aceasta decizie a CCR, elevii erau inscrisi "din oficiu" la Religie, dar puteau fi retrasi de parinti, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

Ca raspuns la campania demarata de HotNews.ro, Ministerul Educatiei a anuntat ca solutiile sale pentru copiii care nu frecventeaza ora de Religie sunt studiul la biblioteca sub supravegherea bibliotecarului, discutii de dezvoltare cu psihologul de la scoala sau o ora la sala de sport. Detalii aici

Decizia CCR de a declara neconstitutional articolul de lege care reglementeaza religia in scoli a fost salutata si de Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), care din 2011 deruleaza campania de informare ”Stop indoctrinarii religioase in scoli!”.

Pe scurt, rezultatul unei dezbateri realizate de HotNews.ro in urma cu 2 ani pe tema: De ce este Religia materie obligatorie incepand cu clasa pregatitoare si pana la finalul scolii?

  • Cercetarile arata ca nu devii nici mai religios, nici mai moral prin studierea Religiei in scoala
  • Ea este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului
  • Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile, 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati. - (Mircea Miclea)
  • Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori.
  • Cum rolul scolii este, cum spunea Parvan, sa scoata caractere, prezenta orei de religie poate fi o garantie. Sigur, cu conditia sa fie predata adecvat. (Radu Preda, doctor in teologie)
  • Exista un grup semnificativ, probabil din ce in ce mai mare, de oameni care se vor opune acestei formulari din Constitutie sau introducerii Religiei in scoli. Este foarte posibil ca numarul lor sa creasca si sa devina o masa critica. Probabil ca suntem la 5 sau 10 ani distanta, poate chiar mai mult, de un astfel de moment extrem de vizibil.  (sociologul Barbu Mateescu)
  • Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat. Am destul de multe semnale ca se face mai mult dogmatism decat religie (Mihaela Guna)

Citeste si: