Construirea unei baze militare a Aliantei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o "provocare grava" pentru securitatea Rusiei, afirma ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko. Diplomatul rus sustine ca sporirea prezentei militare in Romania, Bulgaria si Polonia incalca prevederile Acordului NATO-Rusia, potrivit Mediafax, care citeaza agentia rusa de presa RIA Novosti.

"Acordul fondator include o prevedere foarte clara conform careia statele membre NATO vor evita stationarea de forte combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianta Nord-Atlantica.

"Baza militara care se construieste acum in Romania este, desigur, o provocare grava pentru securitatea Rusiei si noi consideram ca acest lucru constituie o incalcare semnificativa a angajamentelor", a insistat Grusko, subliniind ca Moscova este foarte preocupata privind activitatile NATO in Marea Neagra si in Marea Baltica.

Prezenta in Marea Neagra a fortelor militare ale unor state neriverane risca sa genereze "o modificare substantiala a echilibrului strategic si regional", iar Moscova analizeaza modalitatile prin care poate "contracara si neutraliza posibilele amenintari", a avertizat oficialul rus, precizand ca situatia este valabila si in ceea ce priveste Marea Baltica.

Statele NATO au promis la summitul de la Newport (Tara Galilor, Marea Britanie) sa mentina "o prezenta continua" in Europa de Est, dar au evitat folosirea termenului de "baze permanente" in documentele oficiale ale summitului.