Cretu sau Ciolos? Dezvoltarea regionala sau ajutorul umanitar? Un scenariu de lucru din 2 septembrie aloca Romaniei postul minor de Ajutor Umanitar, dar jocurile nu sunt facute

de Cristian Pantazi, Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 3 septembrie 2014, 22:42 Actualitate | Esenţial


Foto - lista Comisia Europeana (draft)
Foto: Hotnews
Potrivit unui document de lucru datat 2 Septembrie si ajuns in posesia Euractiv.com, Romaniei ii este rezervat portofoliul de Cooperare Internationala si Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene, in dreptul caruia sunt trecute ambele nume: Ciolos/Cretu. Portofoliul de Politici Regionale, vizat de Romania in cadrul negocierilor, ar urma sa ajunga la Croatia. E esential de mentionat ca lista consultata de jurnalistii EurActiv.com reprezinta una din variantele de lucru, dovada fiind ca o varianta anterioara, din 30 august, prezentata de Financial Times, arata ca numele comisarului roman era Dacian Ciolos. Jurnalistul Euractiv.com care a prezentat documentul recunoaste ca varianta de lucru i-a fost data de "o persoana stranie", si ca e posibil ca astfel de scurgeri in presa sa aiba rolul de a "testa apele". Potrivit altor surse europene, presedintele desemnat al CE, Jean-Claude Juncker, va avea maine o discutie cu Corina Cretu, candidatul desemnat al Romaniei.

Joi, 4 august, este ziua decisiva in care seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunta numele comisarilor din fiecare stat membru UE. In Romania, dezbaterea e in toi privind atit numele (Corina Cretu sau Dacian Ciolos), cit si portofoliul (Rezvoltare regionala - foarte important, sau Ajutor Umanitar - un portofoliu minor).

Lista finala a portofoliilor va fi decisa abia dupa ce vor avea loc interviuri cu toti candidatii.

In Romania, dezbaterea interna s-a intensificat simbata, 30 august, cind presedintele Traian Basescu a anuntat ca premierul Victor Ponta a trimis la Bruxelles o lista cu doi candidati. Pina la acel moment, premierul Ponta nu spusese niciodata ca a trimis o astfel de lista, declarind public in repetate rinduri ca il sustine pe actualul comisar roman, Dacian Ciolos, pentru un al doilea mandat de comisar pentru agricultura.

Ponta a recunoscut ulterior ca a trimis doi candidati, dar a refuzat - inclusiv miercuri, 3 septembrie - sa faca public numele celui de-al doilea de pe lista, pe linga deja cunoscutul Dacian Ciolos.

De ce a trimis Ponta doi candidati, unul dintre ei fiind Corina Cretu?

Potrivit surselor HotNews.ro, au existat mai multi factori interni si externi. Pe plan intern, a existat o presiune a PSD pentru ca Guvernul Ponta sa trimita un candidat din rindul socialistilor si sa renunte la sustinerea lui Dacian Ciolos, vazut drept un apropiat al popularilor europeni.

In plan extern, Ponta a avut sustinerea masiva a lui Martin Schulz, presedintele socialist al Parlamentului European, care i-a cerut lui Juncker doua lucruri in schimbul votului pozitiv in PE: mai multe femei si mai multi socialisti in rindul comisarilor. Ei bine, Corina Cretu a indeplinit nu doar aceste doua cerinte, ci chiar mai mult: ea a provenit dintr-o tara in care partidul afiliat socialistilor europeni, PSD, a performat foarte bine la europarlamentare, mult peste medie.

Ca atare, impins de partidul propriu si sustinut de socialistii europeni, Victor Ponta a trimis si numele Corinei Cretu pe masa lui Jean Claude Juncker. Mai ales ca Romaniei i s-a transmis ca e foarte greu sa-si mentina portofoliul Agriculturii timp de doua mandate consecutive, Agricultura fiind unul dintre cele mai rivnite portofolii.

Din 30 iulie, momentul cind Ponta a trimis la Bruxelles lista cu doua nume, Guvernul a inceput sa negocieze pozitia Corinei Cretu in Comisia Juncker. Luni, 1 septembrie, a aparut pe surse in presa romana informatia ca avem ca si garantat postul de comisar pentru Politica Regionala, adica un post "greu", care gestioneaza al doilea cel mai mare buget al CE dupa Agricultura, adica Dezvoltarea Regionala.

Marti 2 septembrie si miercuri, 3 septembrie, de la Bruxelles au inceput sa apara informatii potrivit carora Juncker si echipa sa au indoieli privind capacitatea Corinei Cretu (vicepresedinte al PE, dar fara mari realizari personale in mandatele trecute) de a gestiona portofoliul Dezvoltare Regionala. Informatiile nu au fost insa confirmate. O nota discordanta a facut insa premierul Ponta, care i-a atacat extrem de dur miercuri pe liderii Opozitiei, Vasile Blaga si Klaus Iohanis, care au reclamat la Bruxelles nerespectarea procedurii parlamentare privind nominalizarea candidatilor romani. Ponta, intr-un atac public de o virulenta putin caracteristica, i-a acuzat pe cei doi ca pericliteaza sansele ca Romania sa primeasca postul de comisar pentru Dezvoltare Regionala: "cei doi politruci penibili, iresponsabili, Iohannis si Blaga, acesti Pacala si Tandala ai politicii romanesti, s-au hotarat ei sa reclame Comisiei Europene sa nu ne dea dl Juncker Dezvoltarea Regionala".

In seara zilei de miercuri, 3 septembrie, zvonurile privind acordarea pentru Romania a portofoliului minor al Ajutorului Umanitar (detinut pina acum de Bulgaria) au primit prima confirmare, dar tot neoficiala: Financial Times (*cu plata) a prezentat un document de lucru, datat 30 august, in care in dreptul Romaniei era trecut acest post. Ceva mai tirziu, Euractiv a prezentat un document de lucru si mai recent, datat 2 septembrie, cu acelasi post alocat Romaniei, cu precizarea ca ziaristul bulgar care a facut public documentul a spus pe blogul sau ca e posibil sa fie vorba de o "testare a apelor".

In acest moment insa, e greu de tras o concluzie, iar decizia finala e la Jean Claude Juncker. El va anunta cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare, dupa interviuri cu toti candidatii, numele definitive si portofoliile pentru fiecare tara. Juncker are de luat in calcul o multime de variabile inainte de a lua decizia:
 • - interesul fiecarei tari
 • - backgroundul si competentele fiecarui candidat
 • - balansul politic populari - socialisti (Juncker insusi a fost desemnat presedinte al Comisiei Europene cu sprijinul ambelor familii politice)
 • - echilibrul Nord - Sud si vechea Europa - noua Europa in ceea ce priveste portofoliile "cu greutate"
 • - cerinta Parlamentului European de a avea minimum 8 femei in Comisia Europeana

Cert e ca nici o varianta nu este exclusa, cu exceptia unei continuitati a lui Dacian Ciolos la Agricultura. Corina Cretu sau Dacian Ciolos au, fiecare, sansa de a ocupa un post mai greu - Dezvoltare Regionala, sau unul mai modest - Ajutor Umanitar, care va fi mai greu de "vindut" publicului intern dupa experienta portofoliului minor al Multilingvismului ocupat de Leonard Orban.


Vezi aici informatiile publicate de jurnalistul Georgi Gotev - EurActiv.comCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6373 vizualizari

 • +15 (35 voturi)    
  adevărul este că (Miercuri, 3 septembrie 2014, 22:55)

  Mazeta [utilizator]

  Relația dintre Corina Crețu și Colin Powell poate fi descrisă mai degrabă ca ajutor umanitar decât ca dezvoltare regională.
 • -10 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 3 septembrie 2014, 22:59)

  Captain Romania [anonim]

  • +14 (18 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 3 septembrie 2014, 23:51)

   tenere [anonim] i-a raspuns lui Captain Romania

  • +11 (15 voturi)    
   sfatul unui român (Joi, 4 septembrie 2014, 2:58)

   VW_Bora [utilizator] i-a raspuns lui Captain Romania

   pentru Croaţia: mai întâi dezvoltaţi-vă! Adică, după mintea lui ţara e subdezvoltată pentru că nu are clădiri înalte în capitală... Cât trebuie să fii de îngust la scăfârlie ca să eructezi asemenea imbecilitate?

   Urmând aceeaşi "logică", Rromanistanul e ţară dezvoltată că doar are capitala împânzită de blocuri cu 10+ niveluri başca a doua (după unii a treia) cea mai mare clădire din lume, în timp ce alte ţări, cu capitale "modeste" din acest punct de vedere (Elveţia, Norvegia, Luxemburg) mai trebuie să "se dezvolte".

   După părerea ta care ţară e mai "locuibilă", Croaţia sau România ? Şi care capitală, Zagreb sau Bucureşti?
   • 0 (4 voturi)    
    Lasa/l si lasa/i! (Joi, 4 septembrie 2014, 7:44)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui VW_Bora

    Astia sunt mujicii de serviciu!
    Prostii care judeca pe cei dotati cu neuroini valizi, nu m,orti ca ai lor!
    La ei nimic nu este sigur, cert, corect, pentru ca asa sunt ei; ignoranti, balbaiti, "tremuranzi"in tot ceea ce fa. Sa nu cumva sa judece singuri; le trebuie un tatuc sau un post de televixiune ca sa poata sa/si "cristalizeze"ura, prostia, nimicnicia si nemernicia.
    Cat despre capitanul asta, ... mai bine... fara!
 • +14 (20 voturi)    
  Presedintele Traian Băsescu: (Miercuri, 3 septembrie 2014, 23:04)

  ty [utilizator]

  "Nu înţeleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări în număr femei – bărbaţi în interiorul Comisiei Europene"
 • +22 (26 voturi)    
  Corina Cretu (Miercuri, 3 septembrie 2014, 23:11)

  Daniels22026 [utilizator]

  Fata poate face cariera in Europa. Are calitati universale, exersate pe ambele maluri ale Atlanticului. Referinte excelente si salutari de la Colin Powell si Ion Iliescu, ba chiar si de la KGB, varianta moderna.
 • +19 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 3 septembrie 2014, 23:33)

  Radu-Mihai [anonim]

  • +16 (20 voturi)    
   are dreptate..plagiatorul.. (Miercuri, 3 septembrie 2014, 23:43)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   romanii au nevoie mare de ..creier...pardon , de ajutor umanitar..nu rideti si nu va enervati...e tara cu cei mai multi ..handicapati...si ..pensionati..medical..
 • +12 (14 voturi)    
  adevarul (Joi, 4 septembrie 2014, 1:03)

  kostel [utilizator]

  daca te uiti atent pe poza ai sa remarci ca doar tara noastra are 2 nume la comisar. in toate celelalte casute apare doar 1 nume.
 • +9 (11 voturi)    
  112 pt. Viorel,din condicutza comisaresei Cretu (Joi, 4 septembrie 2014, 3:41)

  Plagarus [utilizator]

  Sa fie primite " aiutoarele " umanitare " pt. doct-torul Viorel !
 • +6 (10 voturi)    
  prostie (Joi, 4 septembrie 2014, 5:48)

  traiang [utilizator]

  Trebuie sa remarc si la nivel european ca se lucreaza cu clisee nu cu competente De ce 6 femei si nu pe cate au avut performante la Bruxelles Iar la noi ce sa mai vorbim bascalie Daca stii ca Ciolos numai are sanse ca asa sunt regulile poti sa obtii macar pozitia 2 pentru el in comisia de specialitate si mergi cu cel care a avut cele mai bune performante acolo si deja este recunoscut indiferent de coloratura ,in fond este Romania Unul competent si recunoscut pe orice domeniu este mai influent decat un papagal care sta momaie in fruntea unui domeniu chiar mare in care habar nu are de nimic Macar acolo nu te duci cu o maimuta cu fundul gol sa te faci iarasi de ras
  • +8 (10 voturi)    
   Nominalizare (Joi, 4 septembrie 2014, 8:06)

   Dana Bob [anonim] i-a raspuns lui traiang

   Mie mi-a placut expresia : Romania a nominalizat 2 candidati , Ciolos si o femeie!
   Dar Ponta nu ii spune numele!
   Unde e nominalizarea?
 • +9 (11 voturi)    
  Vio a preluat ghioaga de la tata-socru! (Joi, 4 septembrie 2014, 6:43)

  hotnewsfil [utilizator]

  In timp ce iesea dintr-o sala a parlamentului, indreptandu-se catre un grup de reporteri care il asteptau, mutunache Viorel a fost urmat, la doi pasi, de tata-socru Ile Sarbu - seful de facto al parlamentului si dirijorul lui mutunache.
  Prea-sfantul Ilie s-a apropiat rapid de mutunache si i-a soptit (amintit!) la ureche cuvantul magic 'politruci', pe care ascultatorul Viorel l-a turuit repetat, imediat, in fata ziaristilor, ca ghioga electorala impotriva domnilor Blaga si Iohannis.
 • +7 (9 voturi)    
  POLITRUCUL SUPREM, (Joi, 4 septembrie 2014, 8:42)

  fosta zoezoe [utilizator]

  incapabil sa negocieze,in termeni si dupa regulile -scrise si nescrise-impuse de democratia europeana nu putea decat sa-si disimuleze esecul (numirii nesedusei abandonate) printr-un atac ! Tovarasul ponta il depaseste cu mult pe tatuca ilici !Cel mai bun produs al stangii comunistoide -fara nici o legatura cu social democratia europeana- un munte de cinism, manipulare si dezinformare, poate pacali doar analfabeti la propriu si oameni neinformati, nu si UE !
  • +3 (3 voturi)    
   Degetul mic (Joi, 4 septembrie 2014, 12:25)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui fosta zoezoe

   Ponta nu ajunge nici la degetul mic al lui Ion Iliescu sau Adrian Nastase. Astia doi faceau magarii imense, dar din gura sustineau intotdeauna principii sanatoase. Stapineau teoria la perfectie.

   Pe cind Ponta spune spune porcarii liber. Ca o sa preia controlul politic al justitiei. Lauda Partidul Comunist Chinez. Il viziteaza pe Putin la Soci, isi face poze cu Ianukovici, ia apararea coruptilor pe fata, sfideaza UE si SUA, etc.
 • +5 (11 voturi)    
  !!!!!! (Joi, 4 septembrie 2014, 8:53)

  FlaviuBota [anonim]

  Am studiat cărţile de vizită a celorlalte propuneri de comisari şi am constatat că în afară de Corina Creţu şi propunerea Ciprului de meserie „dinţar” toate propunerile sunt foşti comisari, prim miniştrii sau miniştrii, mai bine spus oameni cu experienţă şi competenţi. Creaţa noastră, amanta lui Colin Powell, s-a remarcat numai la lucrul cu gura în toate formele şi are şansa să fie respinsă cu brio. Dacă Ponta crede că şi aici numirile de fac ca pentru guvernul României se înşeală, iar dacă va fi respinsă opoziţia va avea din belşug muniţie de calibru.
 • +7 (9 voturi)    
  Cred ca se vrea din partea rusiei ca RO (Joi, 4 septembrie 2014, 9:35)

  soundtrack [utilizator]

  sa aiba un comisar slab, fara demnitate, expertiza si cu imaginea praf. Se doreste ca RO sa nu conteze in cartile UE prea mult pt. a putea fi destabilizata usor.
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Joi, 4 septembrie 2014, 20:15)

  Livut [utilizator]

  Inca o data Ponta s-a facut de ras si a dovedit lipsa de caracter si mitomania acuta de care sufera - probleme care se resfrange negativ asupra Romaniei. Nominalizand-o pe Cretu o incapabila pt. postul de comisar european si implicata in scandal sexual s-a dovedit o propunere total neinspirata - actiune tip Ponta care se fereste de oameni capabili care reprezinta un pericol pt el ( ca si Ceausescu)
 • 0 (0 voturi)    
  OK (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 16:26)

  Ana Armanca [utilizator]

  OK, Ponta face prostii și pune România într-o situație care o dezavantajează. Dar noi ce facem? De c e nu-i scrieți dlui Junker? În fond prima propunere SCRISĂ este Dacian Cioloș.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by