Producatorul de jucarii Lego a prezentat saptamana aceasta prima sa linie de fete-savant. Seturile de jucarii s-au vandut in decurs de 3 zile, anunta The Guardian. Reprezinta insa noua intrare pe piata o sansa pentru parinti sa scape de tirania rozului, oferindu-le fetitelor posibilitatea de a pretinde ca sunt palentologi sau astronomi in loc de printese?

Setul Lego cu fete-savantFoto: ideas.lego.com

Problema jucariilor concepute pentru fetite si baietei care intaresc stereotipurile nu este una noua, iar dezbaterea dureaza deja de ani de zile.

Lego a venit saptamana aceasta cu o posibila solutie, o echipa de femei-savant: un paleontolog, un chimist si un astronom. Si spre deosebire de modelul Barbie Antreprenor, care e imbracat ca si cum ar demara o afacere in domeniul burlescului, modelele nou lansate de compania de jucarii sunt imbracate adecvat.

Dr. Ellen Kooijman, un geochimist din Stockholm care a venit cu ideea jucariilor cu fete-savant, arata ca "a fost important pentru mine sa transmit mesajul ca majoritatea oamenilor de stiinta poarte haine obisnuite in laborator".

Un purtator de cuvant al Lego, Roar Rude Trangbaek, a explicat cum a ajuns sa fie creat acest produs: "Compania noastra are o lunga istorie de colaborare cu fanii si consumatorii prin Lego Ideas. Daca aruncati o privire, exista peste o jumatate de milion de sugestii de produse". Utilizatorii propun o idee, iar in cazul in care aceasta primeste 10.000 de "Like"-uri pe site, Lego o ia considera si exista posibilitea de a pune in practica.

Ideea dr. Ellen Kooijman primise aproximativ 1500 de "Like"-uri atunci cand site-ul american A Mighty Girl, care vinde jucarii "pentru fete inteligente, increzatoare in propriile forte si curajoase" (dupa cum indica propria sa prezentare) a postat-o pe pagina sa de Facebook. Ideea a ajuns la 10.000 de "Like"-uri pana la sfarsitul saptamanii.