Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca este neconstitutionala Hotararea Parlamentului privind numirile la Curtea de Conturi in cazul a doi consilieri, care au mai ocupat aceasta pozitie, anunta Agerpres.

Judecatorii Curtii au constatat ca se incalca Legea fundamentala in cazul numirii Constantei Donovici, cumnata lui Miron Mitrea, si a lui Marius Vorniceanu, care au mai ocupat aceste functii pe o perioada de sase ani, fapt ce incalca prevederile care stabilesc ca mandatul consilierilor de conturi este de noua ani si nu poate fi prelungit sau innoit.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

CCR a luat in discutie joi sesizarea PNL si PDL privind Hotararii nr. 28 din 16 iunie a Plenului Parlamentului Romaniei care se refera la numirea pentru un mandat de noua ani, incepand cu 15 octombrie 2014, a sase consilieri de conturi ai Curtii de Conturi si a unui vicepresedinte.

In 16 iunie, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat pe Vasile Cosmin Nicula, propus de PSD, in functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi si pentru functiile de consilieri de conturi la aceeasi institutie au fost validati: Dedsi Attila (UDMR), Constanta Donovici (PSD), Dan Firtescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) si Marius Vorniceanu (PSD).

Money.ro scria la inceputul acestei luni ca cei doi au primit cate un mandat de noua ani in functia de consilieri la Curtea de Conturi, desi se aflau la finalul unui mandat de sase ani, ceea ce pare sa contravina Constitutiei.

Potrivit sursei citate, la articolul 140, alineat 4, din Constitutia Romaniei, se precizeaza: "Consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani care nu poate fi prelungit sau innoit. (...)". Problema este ca, prin noile numiri, cei doi consilieri de conturi vor exercita mandate pe durata a 15 ani.

Noul mandat, de 9 ani, nu este prevazut in Constitutie.