Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca hotararea Parlamentului privind numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala, alte doua numiri ar putea ridica probleme de neconstitutionalitate. Este vorba de Marius Vorniceanu si Constanta Donovici, cumnata lui Miron Mitrea, care au primit cate un mandat de noua ani in functia de consilieri la Curtea de Conturi, desi se aflau la finalul unui mandat de sase ani, ceea ce pare sa contravina Constitutiei, dupa cum scrie Money.ro.

Potrivit sursei citate, la articolul 140, alineat 4, din Constitutia Romaniei, se precizeaza: "Consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani care nu poate fi prelungit sau innoit. (...)". Problema este ca, prin noile numiri, cei doi consilieri de conturi vor exercita mandate pe durata a 15 ani.

Money.ro noteaza ca sustinatorii celor doi afirma ca numirile sunt corecte invocand articolul 155, alineat 5, din Constitutie, unde se precizeaza: "(...)Pentru asigurarea innoirii Curtii de Conturi din 3 in 3 ani, la expirarea mandatelor actualilor consilieri de conturi acestia vor putea fi numiti pentru inca un mandat de 3 sau 6 ani".

Dar noul mandat, de 9 ani, nu este prevazut in Constitutie.

Alte doua numiri ar putea avea probleme legate de lipsa de experienta in domeniul in care au fost numiti: Dezsi Attila si Ileana Manuela Pieleanu.

Potrivit cv-ului sau, citat de Money.ro, Dezsi Atilla a a lucrat ca electrician la mina Lupeni pana in 2001, dupa care a a urcat rapid pana la demnitatea de secretar general al guvernului Boc, cu rang de ministru, la finalul lui 2011.

Ileana Manuela Pieleanu este sotia lui Marius Pieleanu, care este un apropiat al Partidului Conservator si invitat frecvent la Antena 3. Ileana Manuela Pieleanu lucreaza ca director adjunct al Directiei Penitenciarelor.