Discursul sustinut de un calugar la aniversarea Miscarii Legionare: Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania cere autoritatilor statului si BOR sa se sesizeze in privinta acestui caz si sa ia masurile necesare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 iunie 2014, 18:42 Actualitate | Esenţial


Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputat Aurel Vainer, condamna, intr-un comunicat remis redactiei, discursul sustinut de un calugar de la Manastirea Petru Voda la aniversarea Miscarii Legionare si cere autoritatilor statului si Bisericii Ortodoxe Romana "sa se sesizeze imediat in privinta acestui caz si sa ia masurile necesare".

O inregistare video a unui discurs tinut de Monahul Teodot de la Manastirea Petru Voda din Neamt la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare in Romania a fost postat pe Youtube. Potrivit descrierii videoclipului, calugarul Teodot a tinut discursul sambata, 21 iunie, la cimitirul din Tiganesti (comuna Ciolpani din judetul Ilfov), care adaposteste mormintele a doi dintre intemeietorii Legiunii - Radu Mironovici si Corneliu Georgescu - loc traditional de pelerinaj pentru adeptii Miscarii Legionare.

In discursul sau, calugarul Teodot afirma, printre altele, ca "Trebuie sa avem cu totii convingerea ca Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant", iar miscarea "a fost o organizatie de ridicare a bisericii, de ridicare a neamului de fapt". Este al doilea moment public in care slujitori ai Manastirii Petru Voda apar legati de miscarea legionara, dupa ce in 2011 un clip postat tot pe Youtube arata cum mai multe maicute de la Manastirea Petru Voda ii cantau parintelui Justin Parvu "Sfinta tinerete legionara".

Comunicatul integral difuzat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania:

In cursul zilei de ieri, am citit articolul publicat de HotNews.ro, privind discursul rostit de un monah al Mănăstirii Petru Vodă din jud. Neamţ. Am auzit cuvintele absurde rostite în înregistrarea video.

Văzând aceste imagini, asemenea oricărui evreu care a trecut prin ororile Holocaustului din România, am simţit cum sunt cuprins de fiori la amintirea cămăşilor verzi cu diagonală care se încadrau în marşurile sau defilările legionare, ura şi duşmănia care se disemina în acele momente.

 Fără îndoială, mesajul rostit este inacceptabil. Condamn în modul cel mai clar ideile transmise şi rostirea lor publică de un monah, slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.

Așa cum se arată în numeroase documente și trăiri directe, personale și ale cetățenilor evrei, Mişcarea Legionară a fost şi rămâne direct responsabilă pentru pregătirea crimelor, asasinatelor şi violenţei devastatoare îndreptate împotriva cetăţenilor români de religie mozaică din anii ’40-’41, continuate ulterior de Mareşalul Antonescu. Amintesc, în acest sens, Pogromul din Bucureşti, care a avut loc în timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941. In acele zile negre, membrii “Legiunii Arhanghelului Mihail” au jefuit, devastat şi distrus numeroase sinagogi şi obiective evreieşti din Bucureşti, au torturat şi asasinat femei, copii şi bărbaţi evrei. Masacrul din pădurea Jilava, masacrul de la “Abator” etc. au dovedit o violenţă inumană, fără margini, a Mișcării Legionare, izvorâtă dintr-o intoleranţă criminală şi fără sens.

 Aceasta este “sfânta” misiune la care a făcut referire monahul?

Rolul nefast al Miscării Legionare în istoria României este indiscutabil şi demonstrat istoric. Răul pe care l-a produs nu a afectat doar cetăţenii români de religie iudaică, dar și România în sine. Garda de Fier nu şi-a îndreptat atenţia “doar” asupra evreilor români. Legionarii au asasinat barbar și personalități politice de vârf ale României din acea perioadă : Prim Miniștri (I.G. Duca, Armand Călinescu, Nicolae Iorga), oameni politici (Virgil Madgearu) și demnitari români, de orientare politică diferită.

Cu toate acestea au fost numeroase ocazii, în care diferite personaje încearcă să “reînvie” acest element de extremism. Am putut vedea cum, în centrul Capitalei, sunt afişate simbolurile acestei Mişcări de tristă amintire. Ziarul “Obiectiv legionar” este publicat nestingherit.

Poziția mea, de mare responsabilitate civică și națională, ma determină să solicit Autorităţilor Statului Român şi Bisericii Ortodoxe Română să se sesizeze imediat în privinţa acestui caz şi să ia măsurile necesare.

Solicit Parlamentului României şi colegilor din diferitele grupuri parlamentare să adopte în cel mai scurt timp Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii (PL-x nr. 193/2014).

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România va lua toate măsurile care se impun în acest caz.

Deputat Aurel Vainer
Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3940 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  De acord, dar: (Vineri, 27 iunie 2014, 21:07)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Sunt de acord cu cele mai multe dintre aprecierile si propunerile de masuri formulate mai sus de presedintele FCER.
  Imi creaza insa un disconfort faptul ca sesizarea vine de la Domnia Sa, amintindu-mi acum de o alta sesizare care m-a deranjat mult - cea in care o ataca pe nedrept pe exceptionala realizatoare a emisiunii "Profesionistii" la TVR, Eugenia Voda, pentru niste afirmatii benigne ale invitatului Ion Cristoiu.
  Putea sa astepte cu rabdare o interventie a autoritatilor romane, care, sunt convins, nu ar fi intarziat prea mult.
 • +4 (8 voturi)    
  libertatea nu are limite ideologice (Vineri, 27 iunie 2014, 22:50)

  Carnul [utilizator]

  Pot să nu fie de acord cu cele spuse de călugăr însă de aici și până la a cere parlamentului să interzică cetățenilor DREPTUL LA LIBERĂ EXPRIMARE este o cale la fel de lungă ca și de la milă la nesimțire. Ce libertate este acea în care eu nu am dreptul să am opinii, să admir pe cine vreau, indiferent de poziția oficială a statului ? Știți câți simpatizanți are Zelea Codreanu in România ? Știți câți oameni il respectă pe marele duhovnic Iustin Pârvu ? Ce credeți, că ne veți putea inchide tuturor gura căci de schimbat opiniile și crednța nici nu se pune problema, nu a reușit Ceaușescu, cu atât mai puțin veți reuși voi. Ce veți putea obține însă este un front comun al cetățenilor împotriva voastră, a valorilor voastre neo-marxiste, a corectitudinii politice, a globalismului, lucru pentru care vă mulțumesc :-)
  • +1 (1 vot)    
   asta cu corectitudinea politica (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 8:07)

   ardeleanu_ion123 [utilizator] i-a raspuns lui Carnul

   ...marturisesc ca nu am inteles-o...
  • +1 (1 vot)    
   Subscriu ! (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 10:13)

   Radu Humor [utilizator] i-a raspuns lui Carnul

   Ei n-au plătit pentru faptul că au adus în România comunismul şi odată cu el crima şi teroarea, distrugând în închisorile lor întreaga elită românească.
   Când vor plăti într-un fel urmaşii lui Ana Pauker, Bârlădeanu, Drăghici, Valter Roman Neulander, Tismeneţki, Patapievici, Cornea şi ceilalţi alogeni pentru toate crimele lor, atunci să aibă pretenţia să aibă un cuvânt de spus în România.
   Noi i-am tratat cu indulgenţă, dovadă şi poziţia lui Vainer, Patapievici, Tismăneanu şi alţii, dar obrăznicia şi impertinenţa lor n-are limite !
  • +1 (1 vot)    
   Unitate (Marţi, 8 iulie 2014, 19:07)

   Stelutu [utilizator] i-a raspuns lui Carnul

   Bravo frate draga nu pot decat sa imbratisez atitudinea ta ca fiind una normala.
   Avem atatea victime la Rovine, la Vaslui, la Calugareni la Grivita..etc.care au luptat si-au murit pentru tara asta sfanta Romaneasca(nu Evreiasca) si noua tuturor nu ne-a ramas decat sa comemoram victimile holocaustului....da sigur....Na va pute a dictatura si una fara precedent asa cum spunea parintele nostru sfant Iustin,intelegem noi de ce oare
   nu sunt bune cipurile biometrice si ca nu intamplator laserul de la Magurele are finantare Evreiasca si ca acest laser este folosit la monitorizarea "INFRACTORILOR"..adica a noastra a tuturor pentru ca dupa cum se vede o simpla cuvantare a unui simplu calugarA (DUMNEZEU SA-i DEA HAR IN CONTINUARE SA MARTURISEASCA ADEVARUL) a aprins spiritele si l-au transformat fara nici un motiv intr-un adevarat infractor. DOAMNE IISUSE HRISTOASE PENTRU NASCATOAREA DE DUMNEZEU MILUIESTE-NE PE NOI PACATOSII!!!!!!
 • +5 (7 voturi)    
  sa vedem... (Vineri, 27 iunie 2014, 23:10)

  popescu_dtru [utilizator]

  "Poziția mea, de mare responsabilitate civică și națională".

  Hahaha. Evreul si natiunea!

  "Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România va lua toate măsurile care se impun în acest caz."

  Ce măsuri anvizajați?

  In rest, eternele minciuni triste ale evreilor.
 • +4 (4 voturi)    
  Legionarii si evreii... (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 6:30)

  CujbaIon [anonim]

  Si legionarii au facut victime dar si evreii adusi la putere de tancurile sovietice ,despre ei de ce nu se arata adevarul .Abraham Ecaterina
  Apostol Gheorghe, alias Gerschwin, preşedinte al Sindicatului Muncitoresc
  Aritonovici Sami
  Badan Alexandru, alias Alexander Braunstein, şef al Comisiei de Control al Străinilor.
  Bakal Israil
  Baranga Aurel alias Ariel Leibovich, inspector general al artelor.
  Bădău Alexandru, alias Braunstein şeful sectiei de evidenţă a străinilor
  Beiner Sigi (Sigfried? Siegmund? Bainer, Bayner)
  Bercovici Levin alias Lewin Bercovich, tiran al Universităţii din Bucureşti, care controla corpul profesoral, venit din Rusia.
  Bogopolski Haim
  Breslaşu Marcel, alias Mark Breslau, director general al Departamentului Artelor.
  Brucan Silviu (Samuil Brukner, Samuel Bruckner), redactor şef al Scânteii
  Bruhiş Mihail (Ştrul Pinhusovici Kofman, Kaufmann)
  Bughici Simion
  Bunaciu Avram alias Abraham Gutman, Secretar General al Adunării Naţionale, realul conducător al Adunării.
  Cassian Nina (Renée Annie Cassian), poetă
  Călugăru Ion, scriitor
  Chişinevschi Iosif alias Iakob Broitman, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi membru al Comitetului Central.
  Chişinevschi Liuba alias Liuba Broitman, preşedintă a Femeilor Române Antifasciste. UFDR [sotia evreului: Iosif Chişinevschi].
  Cristescu Pavel alias Kleinmann
  Crohmălniceanu Ovid (Moise Kahn), critic literar
  Crăciun Constanţa
  Costea (Zeider), Mirel, în 1944 era Seful Serviciului de Informatii din Formatiunile de Lupta Patriotice, sef Sectia Cadre a CC al PCR.
  Cotovschi Grigore
  Czeller (Zeller), şeful securitatii în nord-vestul Ardealului.
  Constantinescu Miron alias Mehr Kohn, Ministru al Minelor şi membru al Comitetului Central.
  Dobrogeanu-Gherea Constantin, alias Solomon Katz –social democrat.
  Dulgheru Mihai(Dulbergher Mihai - State security colonel, inspector of all prisons)
  Ebner Silvia
  Einhorn Wilhelm
  Faierstein (Feierstein, Feuerstein) Raia (Raisa?)
  Fainaru Harry, alias Hersch Feiner, şef de legaţie în Ambas
 • +2 (2 voturi)    
  Bancurile nu le interzic ?! (Sâmbătă, 28 iunie 2014, 10:38)

  Radu Humor [utilizator]

  Circula un banc, cum că vinovaţi de începutul celei de-al doilea război mondial se fac vinovaţi evreii şi bicicliştii !
  Ceea ce-i scotea din minţi pe primii, era că nimeni nu se întreba de ce evreii , ci doar :
  - De ce bicicliştii ?!?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by