Sefii de guvern social-democrati din UE, prezenti sambata la reuniunea de la Paris, au luat in discutie si posibilitatea crearii unei aliante intre popular-europeni si social-democrati, o alianta care sustine Comisia Europeana (CE), a declarat premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, citat de Agerpres.

"Asta am si discutat si asta va discuta Francois Hollande in numele nostru cu cancelarul Merkel, o alianta care sustine Comisia Europeana. Va avea si Parlamentul European o reprezentare echilibrata, in sensul in care doi ani si jumatate va fi presedinte un social-democrat, Martin Schultz, doi ani si jumatate un presedinte din partea Partidului Popular European", a sustinut Ponta intr-un interviu acordat Antena 3

El a adaugat ca la intrevedere a fost abordata si chestiunea portofoliilor. "S-a discutat despre ce e important pentru noi, pentru social-democrati sa cerem. A fost, daca putem extinde asa, de la o discutie de coalitie de guvern in Romania, la o discutie de coalitie de guvernare in Europa, care va insemna pentru urmatorii cinci ani foarte multe lucruri care sunt importante pentru viata noastra de zi cu zi", a mai precizat seful Executivului de la Bucuresti.

  •  Ponta: Social-democratii europeni vor solicita functia de presedinte al Consiliului European

Premierul a mai precizat ca social-democratii europeni vor solicita "cu o singura voce" functia de presedinte al Consiliului European si pe cea de Inalt reprezentant pentru politica externa.

"Au fost reprezentantii celor zece guverne social-democrate, s-a discutat despre doua lucruri, cine si ce pozitii va solicita Partidul Socialistilor Europeni atat timp cat recunoastem votul din 25 mai care a dat o majoritate in Parlamentul European popularilor europeni. Si atunci, Jean Claude Junker va fi probabil viitorul presedinte al Comisiei, insa social-democratii europeni vor solicita cu o singura voce functia de presedinte al Consiliului European si cea de Inalt reprezentant pentru politica externa", a precizat Ponta in interviul acordat Antena 3.

El a spus ca la reuniune s-a discutat foarte mult si despre prioritatile pentru urmatorii cinci ani. "Acesta va fi si obiectul urmatorului Consiliu de joi, ce isi propune si ce cer sefii de guvern ca sa aiba Comisia, ca prioritati, in urmatorii cinci ani: creare de locuri de munca, crestere economica", a spus seful Executivului de la Bucuresti.

Victor Ponta a mai precizat ca, dincolo de aceste teme, s-a discutat si despre energie si despre ce inseamna vecinii nostri. "Au spus, atentie, sa nu uitam sa punem un mesaj foarte clar pentru Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia. Am creat mari asteptari si mari sperante in aceste tari si sigur ca acum e important cine e presedintele Comisiei, insa sa nu uitam ce se asteapta de la noi", a subliniat premierul roman.

El a mentionat ca este important ca in aceasta perioada de negocieri Romania sa fie la masa negocierilor "pentru a participa si avea o voce si un sprijin atunci cand se va pune problema portofoliului pentru Romania".

Intalnirea, initiata de presedintele francez Francois Hollande, este consacrata prioritatilor viitoarei Comisii Europene.

Intalnirea, initiata de presedintele francez Francois Hollande, are loc la Palatul Elysee si este consacrata prioritatilor viitoarei Comisii Europene. La reuniune participa sefii guvernelor din Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Romania, Slovacia si Cehia. Sunt invitati, de asemenea, alti doi lideri social-democrati: vicecancelarul german Sigmar Gabriel si fostul presedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.