Ministerul Educatiei anunta printr-un comunicat de presa ca Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a avut miercuri o intrevedere cu directorul Centrului pentru Zboruri Spatiale Goddard din cadrul NASA. "Partea americana si-a reiterat interesul in legatura cu proiectul ELI-NP, realizat la Magurele", se arata in comunicatul care nu ofera mai multe detalii referitor la acest lucru.

Mihnea Costoiu a avut miercuri, 11 iunie, o intrevedere cu Christopher J. Scolese, directorul Centrului pentru Zboruri Spatiale Goddard, din cadrul NASA, anunta Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Potrivit comunicatului remis HotNews.ro, pe agenda discutiilor s-au aflat subiecte precum intensificarea cooperarii dintre cele doua state in domeniul cercetarii si inovarii, demararea unor programe de schimb de experienta si de mobilitati academice, la nivel de invatamant superior, precum si dezvoltarea proiectelor comune, convenite de cele doua parti, in urma vizitei anterioare a ministrului Mihnea Costoiu la sediul NASA, in luna ianuarie a acestui an.

"Partea americana si-a reiterat interesul in legatura cu proiectul ELI-NP, realizat la Magurele", anunta MEN. Comunicatul informeaza ca, "in discutiile avute, un loc important l-a avut obiectivul dezvoltarii parteneriatelor pentru sprijinirea, cu ajutorul cercetarii spatiale, a agriculturii inteligente, respectiv necesitatea unei cooperari mai eficiente pentru managementul dezastrelor naturale".

Mihnea Costoiu a discutat si despre participarea ROSA (Agentia Spatiala Romana), in calitate de membru al ESA (Agentia Spatiala Europeana), la programele comune cu NASA.

Intalnirea a avut loc in cadrul vizitei efectuate de o delegatie romana, condusa de ministrul Mihnea Costoiu, in Statele Unite, in perioada 9-15 iunie, care are drept obiectiv dezvoltarea relatiilor de cooperare dintre Romania si SUA in domeniul cercetarii, noteaza Ministerul Educatiei.

Un alt comunicat remis tot astazi, Ministerul anunta ca ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica a avut o intrevedere cu membri ai Congresului Statelor Unite ale Americii. In cadrul acestei intalniri s-a discutat despre programul de burse Fulbright, precum si despre acordul incheiat cu National Science Fundation. "Ministrul Mihnea Costoiu a pledat, totodata, pentru includerea Romaniei in cadrul programului Visa Waiver privind eliminarea vizelor pentru cetatenii tarii noastre", informeaza MEN.

"Partea romana a prezentat detalii despre cele mai importante initiative din domeniul cercetarii, precum proiectul ELI-NP de la Magurele sau proiectul proiectul Dunare - Delta Dunarii - Marea Neagra, primite cu atentie de congresmenii americani, care si-au exprimat speranta strangerii cooperarii in domeniul stiintific intre cele doua state", se arata in comunicat.

La intrevederea cu partea romana au fost prezenti James Inhofe, senator de Oklahoma si membru al Comitetului pentru Mediu si Lucrari Publice, Paul Broun, membru al Camerei Reprezentantilor din Georgia, Tim Walberg, membru al Camerei Reprezentantilor din Michigan, Jeff Miller, membru al Camerei Reprezentantilor din Florida, Jim Cooper, membru al Camerei Reprezentantilor din Tennessee, Louie Gohmert, membru al Camerei Reprezentantilor din Texas, Janice Hahn, membru al Camerei Reprezentantilor din California, respectiv Robert B. Aderholt, membru al Camerei Reprezentantilor din Alabama, potrivit comunicatului MEN.