Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Educatie: La protocolul semnat de Ministerul Educatiei cu Biserica Ortodoxa se lucreaza din 2012. Nu exista protocoale similare si cu celelalte culte

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 13 iunie 2014, 11:56 Actualitate | Esenţial


Gabriel Ispas
Foto: HotNews.ro
La protocolul semnat de Ministerul Educatiei cu Patriarhia Romana privind Religia in scoli "se lucreaza din 2012", a declarat Gabriel Ispas, secretarul general adjunct in cadrul Ministerului Educatiei. Acesta a anuntat ca nu exista protocoale similare si pentru celelalte culte. "In momentul de fata este singurul protocol incheiat la nivel general dupa adoptarea legii educatiei. Ministerul Educatiei este deschis, nu avem nicio restrictie", a continuat Ispas, in cadrul unei dezbateri organizate de GDS.

Grupul pentru Dialog Social a organizat joi, 12 iunie, dezbaterea cu titlul "Religia in spatiul public si in invatamantul scolar". La dezbatere au fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Patriarhiei si ai Secretariatului de Stat pentru Culte, care au abordat subiectul protocolului pe care cele trei parti l-au semnat.

Reprezentantii Patriarhiei au declarat ca motivul semnarii acestui protocol il reprezinta articolul 18 din Legea Educatiei Nationale (intrata in vigoare in 2011), care la alineatul 3 spune urmatoarele: "Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat".

Citeste mai jos cele mai importante declaratii pe aceasta tema din cadrul dezbaterii:

Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei Nationale:
Protocolul semnat de Ministerul Educatiei cu Patriarhia Romana si Secretariarul de Stat pentru Culte nu a avut niciodata un caracter secret. Protocolul a fost semnat in data de 29, joi dupa-amiaza seara, la orele 18:00, urmand ca vineri dimineata - va dati seama nicio institutie, niciun ministru sau secretar de stat nu a plecat cu un registrul de intrari-iesiri pentru a da un numar protocolului respectiv. Dupa ce s-a semnat formal protocolul, acesta a urmat calea fireasca de inregistrare la toate institutiile. De altfel, chiar inainte de orice dezbatere contradictorie in spatiul public, Ministerul Educatiei in data de 30 mai a postat pe pagina de net un comunicat de presa in care anunta pe de o parte incheierea acestui protocol, pe de alta parte care sunt principalele elemente ale acestuia. Daca protocolul ar fi avut un caracter secret, categoric era imposibil ca Ministerul sa devoaleze continutul acestui protocol.

De ce s-a semnat acest protocol? Pentru ca tine de firesc si tine de respectarea legilor in vigoare in acest moment in statul roman. Primul protocol semnat intre Biserica Ortodoxa Romana si Ministerul Educatiei dupa Revolutie dateaza din 1990. Prevederile fiind cvasi-identice cu cele care sunt in acest protocol, ma refer la fondul problemei. Protocolul nu contine niciun fel de dispozitie care sa incalce nici Constitutia, evident nici drepturile si libertatile cetateanului, nici Legea Educatiei si cu atat mai putin Legii Cultelor. Legea Educatiei vorbeste despre predarea religiei in scoala, legea cultelor stabileste mai departe si modul in care trebuie sa se realizeze colaborarea dintre culte si Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Ministerul Educatiei nu isi pierde prin acest protocol caracterul laic, invatamantul romanesc ramane cum a fost si pana acum, singura diferenta este ca incercam sa identificam mecanisme care sa ne ajute sa depasim elementele mai putin placute din practica.

Intr-o dezbatere pe care a organizat-o HotNews.ro, spuneam in urma cu probabil 2-3 luni ca sunt intr-adevar multe lucruri care trebuie reglate si in partea de programe scolare, si in partea de curricula si in modul in care arata manualul de religie si ca impreuna trebuie sa facem un efort pentru a imbunatati aceste lucruri. Semnarea protocolului intre MEN si BOR, din punctul nostru de vedere, nu este decat o parte a unei normalitati pe care ne-o dorim in colaborarea dintre institutiile statului si cultele religioase. Evident MEN nu este deschis numai catre Biserica Ortodoxa Romana. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este majoritara din punct de vedere al cultului, pe teritoriul Romaniei, dar deschiderea este totala si spre celelalte culte.

Intentia noastra, ca Minister al Educatiei, este de a fi deschisi pentru toate cultele. Si vreau sa precizez ca MEN incheie anual sute, mii de protocoale pe care le face cu societatea civila, cu ONG-uri, cu federatii sportive, pentru a aduce un plus valoare invatamantului romanesc. Noi credem ca si acest protocol poate fi incadrat in acelasi tipar.

Intrebare: Exista protocoale similare si pentru celelalte culte?
Gabriel Ispas: Nu.

Iuliana Conovici - consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte:
Nici din punctul de vedere al Secretariatului protocolul nu a fost secret. Cand am constatat ca a fost considerat de interes, l-am publicat. Protocolul nu este o noutate, metoda folosirii protocoalelor nu e noua, se foloseste din 1990, nu doar in educatie.

Ati vorbit de monopolizarea educatiei religioase de catre BOR, e adevarat ca are pondere mare, dar protocolul se refera la religia ortodoxa. Diferenta intre aceste protocoale e ca intre timp avem o noua Lege a Educatiei si s-au consolidat niste practici institutionale, precum aceasta a dublei subordonare. Nu este o noutate. Noutatea este ca sunt fixate in scris niste practici institutionale.

Ionut Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal:
Fiecare noua lege da ocazia unei noi asezari. Acum avem un singur protocol, pe cand anterior erau mai multe protocoale. Acest protocol le-a reunit: de la seminar, la universitar si preuniversitar. 3 protocoale au fost reunite.

Gabriel Ispas:
La acest protocol se lucreaza din 2012, deci nu este unul care s-a nascut intr-o dimineata. Sub diverse guverne s-au facut pasi inainte. Au fost discutiile intre partile semnatare. Sunt foarte multe elemente care tin de pozitionare. In momentul de fata este singurul protocol incheiat la nivel general dupa adoptarea legii educatiei. Ministerul Educatiei este deschis, nu avem nicio restrictie, nu cred ca vreun cult religios poate spune ca a intampinat vreo opozitie din partea MEN.

Informatii de background

HotNews.ro a scris vineri, 30 mai, ca Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte au incheiat joi, 29 mai, un protocol cu privire la predarea disciplinei religie-cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar. Anuntul referitor la incheierea protocolului a fost facut de agentia de stiri a Patriarhiei, basilica.ro, insa pana luni, 2 iunie, continutul integral al protocolului nu a fost facut public de nici una dintre cele trei parti.

Pe 2 iunie, Ministerul Educatiei a raspuns la solicitarea facuta vineri, 30 mai, de catre HotNews.ro si a pus la dispozitie documentul incheiat cu Patriarhia Romana. Protocolul prevede ca incadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox in scoli si licee se face "cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului". Refuzul acordarii binecuvantarii trebuie sa fie "motivat temeinic", retragerea binecuvantarii "se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului" si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, potrivit protocolului trimis de Minister la solicitarea HotNews.ro. De asemenea, procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte.

Protocolul prevede si ca "reprezentantii Patriarhiei Romane / ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara". Un alt articol statueaza faptul ca tinerii care vor sa se inscrie la facultatile de teologie ortodoxa au nevoie si ei de binecuvantare pentru a putea participa la admitere.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2195 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 13 iunie 2014, 13:45)

  polonyca [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Stat laic (Vineri, 13 iunie 2014, 16:50)

   mariusracatau [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   stiti macar ce ar insemna? Ar insemna sa ne luam toate cele ale Bisericii si sa plecam la japonezi. Mi-e teama insa ca ramaneti in dosu' gol. Pardo, ramaneti cu Casa Poporului : )

   Statul laic inseamna protocoale cu institutiile care activeaza in stat si care au rosturile lor. Inseamna respect fata de aceste instituii asa rele cum sunt ele. Pentru ca in tara asta nu statul e totul, mai sunt si lucruri care sunt pe langa stat, slava Domnului!
   • 0 (2 voturi)    
    ai si tu dreptate (Vineri, 13 iunie 2014, 22:04)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mariusracatau

    Biserica este o institutie, doar ca este una strict financiaro--imobiliaro-comerciala si nu este impozitata. Caritas-ul era mai fair intr-un fel
    • 0 (0 voturi)    
     Dea.. (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 8:16)

     mariusracatau [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     si dumneata nu ai nici macar onoarea de a-ti scrie numele ca stiu sa ma iau de tine cum te iei tu de Biserica mea!

     Nevermind, forget it!
     • 0 (0 voturi)    
      mda (Luni, 16 iunie 2014, 15:14)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mariusracatau

      foarte inteligent... combati persoana, nu ideea, nu-i asa? Cre s tinule tolerant si frumos.

      Macar de te(va)-ar duce capul cat sa intelegeti ca nu are cineva ceva cu religia (de oricare ar fi ea, atat timp cat nu este IMPUSA in vreun fel sau altul) si bisericaCA institutie/firma/jigodism/bla bla.
 • +1 (3 voturi)    
  Uite ce ajung smecherasii (Vineri, 13 iunie 2014, 15:01)

  CatalinBanu [anonim]

  Nenea asta este un exmemplu ce ajung smecherasii din camine si facultati.

  Pe vremea cand era un smecheras pe la ligile de studenti (cu nume pompoase) si aprobate de catre rectorat, primea diverse de pe la toti. Inclusiv prin 2003-2004 "vindea" greva studentilor Ambramburicai (pe vremea aia ministru).

  Imi vine sa urlu cand ma gandesc ce gandiri primitive decid soarta invatamantului.
 • +1 (3 voturi)    
  /// (Vineri, 13 iunie 2014, 17:48)

  Plagarus [utilizator]

  Fostul seminarist buzoian si afacerist local – Gabriel Ispas, ajuns secretar de stat in Ministerul Educatiei, a fost implicat intr-un nou scandal, legat de spagile din scolile romanesti.(anunta directorii spagari sa nu ceara bani la fondul clasei, caci vor fi arestati)
  Ispas este un apropiat al fostului ministru Ecaterina Andronescu Abramburica.
  Fluxul cel mai intens de lideri ASUB a fost transferat catre PSD. Gabriel Ispas, fost presedinte ASUB, devine in 2002 consilier personal al Primului Ministru (n.a. Adrian Nastase) pe probleme de tineret, educatie si sport
 • 0 (0 voturi)    
  legea educatiei - 2011 (Vineri, 13 iunie 2014, 22:06)

  Nevermind [utilizator]

  multumim base, multumim pdl/pmp/unpr. Acum multumim si psd. Ah... ce face un FSN adevarat, unit peste ani si nedespartit niciodata in fapt...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by