​Numerosi parinti care nu vor Religia in scoala reclama faptul ca nu ii pot retrage pe copii de la aceste ore, posibilitate prevazuta de lege, pentru ca disciplina se afla in mijlocul cursurilor si scoala nu ofera alternativa. HotNews.ro a demarat campania 'Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!', sustinuta de numerosi cititori. Gabriel Ispas, secretar general adjunct al Ministerului Educatiei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre acest subiect. “Este imposibil ca religia sa fie studiata in prima sau ultima zi de saptamana, prima sau ultima ora”, din cauza normei didactice, a declarat Ispas. Acesta a precizat ca, la Religie, “programa scolara nu este adecvata”, iar “in acest moment, discutam de modificarea programei la clasa a III-a, pentru toate disciplinele scolare”. “Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie”, a precizat oficialul.

Gabriel IspasFoto: HotNews.ro

Cele mai importante raspunsuri ale secretarului general adjunct al Ministerului Educatiei, Gabriel Ispas, la intrebarile cititorilor HotNews.ro:

  • “Intr-adevar, pentru copii, mai ales pentru cei care au ajuns la varsta discernamantului, se impune ca in programa sa fie cuprinse notiuni de istorie a religiilor sau de sisteme religioase mondiale. Acest lucru nu cred ca este posibil la varste fragede.”
  • “Asistam la doua extreme la fel de periculoase: pe de o parte o dogmatizare excesiva si o omorare a spiritului prin prea multa informatie si pe de alta parte o dorinta de a discuta exclusiv dintr-o perspectiva laica secularista. Consider ca ambele extreme sunt gresite. Programa scolara nu este adecvata si aici cred ca este necesar ca toate cultele religioase sa inteleaga ca aceasta materie nu trebuie sa produca doar cunostinte teoretice, ci sa determine atitudini si valori morale.
  • Programa scolara se va modifica si evident va fi obiect de dezbatere publica pentru ca este necesar ca toti cei interesati, profesori, parinti, elevi, reprezentanti ai cultelor religioase, sa ajunga la un numitor comun. In acest moment, discutam de modificarea programei la clasa a III-a, pentru toate disciplinele scolare.”
  • “Ministerul nu isi pune problema de a reglementa prin incalcarea Constitutiei. Dreptul parintelui de a solicita retragerea de la ora de religie nu poate fi pus la indoiala. Din nefericire, atunci cand intram in detalii organizatorice este imposibil ca religia sa fie studiata in prima sau ultima zi de saptamana, prima sau ultima ora. O norma didactica are 18 ore de predare care se pot face in 4 zile, a 5-a fiind zi metodica. Adunand zilele si orele, ar insemna ca este practic imposibil ca o persoana sa faca o norma in conditiile acestea. Am discutat inainte de a veni la intalnirea cu dvs. cu inspectorul scolar general Constantin Traistaru, care mi-a confirmat ca este practic imposibil acest demers. Cred ca va trebui sa identificam mai multe alternative pentru cei care nu doresc sa studieze religia in scoala.”
  • “Prin studiul religiei in invatamantul primar ar trebui sa se faca doar elemente de pozitionare a copilului in societate, nu elemente ideologico-doctrinare.”
  • “Din nefericire, programa scolara contine suficient de multe elemente care sa determine o operatiune de invatare. Cred ca e prea mult spus indoctrinare religioasa, este mai curand o inadecvare a tematicii la varsta si abilitatile copilului.”
  • “Inscrierea la orele de religie se face daca parintele nu a solicitat in mod expres renuntarea la aceste ore. A gandi sistemul in sens invers ar produce o birocratizare in plus in sistemul de invatamant.”
  • “Militez pentru o regandire a orei de religie, astfel incat la clasele mici sa insuflam norme si valori morale comune, in clasele intermediare - elemente de credinta proprie, iar in ultimele clase - notiuni de istorie a religiilor.”
  • “Pentru predarea religiei nu sunt suficiente cunostintele teoretice, ci sunt necesare elemente de psihologie, pedagogie si metodica predarii, astfel incat orice informatie sa fie adecvata dezvoltarii copilului. Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie si sa o dimensioneze pe de o parte la nevoile specifice cultului si pe de alta parte la latura sociala si didactica.”

Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. "Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa", povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege - atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere - este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar. Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.

HotNews.ro a demarat in urma cu o luna campania 'Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!'. Raspunsul oficial al Ministerului Educatiei a fost intarziat, insa, de evenimentele politice.

Vezi mai jos raspunsurile integraleoferite de Gabriel Ispas la intrebarile cititorilor HotNews.ro: