Campanie HotNews.ro

Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro: Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 16 martie 2014, 20:02 Actualitate | Esenţial


Gabriel Ispas
Foto: HotNews.ro
​Numerosi parinti care nu vor Religia in scoala reclama faptul ca nu ii pot retrage pe copii de la aceste ore, posibilitate prevazuta de lege, pentru ca disciplina se afla in mijlocul cursurilor si scoala nu ofera alternativa. HotNews.ro a demarat campania 'Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!', sustinuta de numerosi cititori. Gabriel Ispas, secretar general adjunct al Ministerului Educatiei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre acest subiect. “Este imposibil ca religia sa fie studiata in prima sau ultima zi de saptamana, prima sau ultima ora”, din cauza normei didactice, a declarat Ispas. Acesta a precizat ca, la Religie, “programa scolara nu este adecvata”, iar “in acest moment, discutam de modificarea programei la clasa a III-a, pentru toate disciplinele scolare”. “Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie”, a precizat oficialul.
Cele mai importante raspunsuri ale secretarului general adjunct al Ministerului Educatiei, Gabriel Ispas, la intrebarile cititorilor HotNews.ro:
 • “Intr-adevar, pentru copii, mai ales pentru cei care au ajuns la varsta discernamantului, se impune ca in programa sa fie cuprinse notiuni de istorie a religiilor sau de sisteme religioase mondiale. Acest lucru nu cred ca este posibil la varste fragede.”
 • “Asistam la doua extreme la fel de periculoase: pe de o parte o dogmatizare excesiva si o omorare a spiritului prin prea multa informatie si pe de alta parte o dorinta de a discuta exclusiv dintr-o perspectiva laica secularista. Consider ca ambele extreme sunt gresite. Programa scolara nu este adecvata si aici cred ca este necesar ca toate cultele religioase sa inteleaga ca aceasta materie nu trebuie sa produca doar cunostinte teoretice, ci sa determine atitudini si valori morale.
 • Programa scolara se va modifica si evident va fi obiect de dezbatere publica pentru ca este necesar ca toti cei interesati, profesori, parinti, elevi, reprezentanti ai cultelor religioase, sa ajunga la un numitor comun. In acest moment, discutam de modificarea programei la clasa a III-a, pentru toate disciplinele scolare.”
 • “Ministerul nu isi pune problema de a reglementa prin incalcarea Constitutiei. Dreptul parintelui de a solicita retragerea de la ora de religie nu poate fi pus la indoiala. Din nefericire, atunci cand intram in detalii organizatorice este imposibil ca religia sa fie studiata in prima sau ultima zi de saptamana, prima sau ultima ora. O norma didactica are 18 ore de predare care se pot face in 4 zile, a 5-a fiind zi metodica. Adunand zilele si orele, ar insemna ca este practic imposibil ca o persoana sa faca o norma in conditiile acestea. Am discutat inainte de a veni la intalnirea cu dvs. cu inspectorul scolar general Constantin Traistaru, care mi-a confirmat ca este practic imposibil acest demers. Cred ca va trebui sa identificam mai multe alternative pentru cei care nu doresc sa studieze religia in scoala.”
 • “Prin studiul religiei in invatamantul primar ar trebui sa se faca doar elemente de pozitionare a copilului in societate, nu elemente ideologico-doctrinare.”
 • “Din nefericire, programa scolara contine suficient de multe elemente care sa determine o operatiune de invatare. Cred ca e prea mult spus indoctrinare religioasa, este mai curand o inadecvare a tematicii la varsta si abilitatile copilului.”
 • “Inscrierea la orele de religie se face daca parintele nu a solicitat in mod expres renuntarea la aceste ore. A gandi sistemul in sens invers ar produce o birocratizare in plus in sistemul de invatamant.”
 • “Militez pentru o regandire a orei de religie, astfel incat la clasele mici sa insuflam norme si valori morale comune, in clasele intermediare - elemente de credinta proprie, iar in ultimele clase - notiuni de istorie a religiilor.”
 • “Pentru predarea religiei nu sunt suficiente cunostintele teoretice, ci sunt necesare elemente de psihologie, pedagogie si metodica predarii, astfel incat orice informatie sa fie adecvata dezvoltarii copilului. Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie si sa o dimensioneze pe de o parte la nevoile specifice cultului si pe de alta parte la latura sociala si didactica.”
Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. "Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa", povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege - atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere - este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar. Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.

HotNews.ro a demarat in urma cu o luna campania 'Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!'. Raspunsul oficial al Ministerului Educatiei a fost intarziat, insa, de evenimentele politice.

Vezi mai jos raspunsurile integrale oferite de Gabriel Ispas la intrebarile cititorilor HotNews.ro:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4634 vizualizari

 • Domnule Ispas (Duminică, 16 martie 2014, 20:19)

  CetateanulRoman [anonim]

  Trebuie sa gasiti o metoda ca orele de religie sa fie mutate Duminica dimineata la biserica. Pentru cei interesati. Inlocuiti ora de religie cu una de sport. Si asa elevii sint sedentari si nu prea au timp liber. Multumesc
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:06)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Invatamantul trebuie sa puna in valoare trei componente esentiale in dezvoltarea unui copil: educatia mintii, a trupului si a sufletului. Fiecare dintre cele 3 componente are propria importanta si nu cred ca este posibil sa rezolvam probleme prin inlocuiri de ore in acest fel. Faptul ca elevii sunt sedentari ne preocupa si in acest sens Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Tineretului si Sportului au gandit o dezvoltare a orelor de sport astfel incat in maxim 2 ani sa nu fie clase la care sa fie sub 2 ore de educatie fizica.

   Chiar daca modalitatea de predare a Religiei este una semi-confesionala, nu cred ca optiunea este de a fi predata duminica dimineata.
 • Religie (Duminică, 16 martie 2014, 20:44)

  eu [anonim]

  Cunoasterea religiilor este un lucru bun, si poate duce la eliminarea discriminarii religioase, atat de necesara intr-o lume multiculturala, cum e cea europeana si cum va fi, incet, incet, cea romaneasca.

  Intrebari:
  1. De ce ora de religie nu e ora de religii, ora care sa ajute elevul sa cunoasca cat mai multe doctrine religioase?

  2. De ce ora de religie e asociata cu biserica ortodoxa? Daca biserica poate obtine dreptul de a preda in sistemul de invatamant, ar trebui acordat acest drept oricui, cum ar fi politia, armata, sistemul sanitar, firme particulare, diverse culte si organizatii, care pot furniza educatie. Poate o organizatie exterioara, in afara de BOR, sa ofere educatie prin intermediul scolilor? Var rog sa explicati raspunsul.


  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:10)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui eu

   1. Intr-adevar, pentru copii, mai ales pentru cei care au ajuns la varsta discernamantului, se impune ca in programa sa fie cuprinse notiuni de istorie a religiilor sau de sisteme religioase mondiale. Acest lucru nu cred ca este posibil la varste fragede.

   2. Ora de religie nu este asociata cu Biserica Ortodoxa. Atat legea cultelor, cat si legea educatiei reglementeaza modul de predare a religiei in scoala. Orice cult, orice confesiune poate sa propuna o programa scolara si teme pe care profesorul pe care profesorul trebuie sa le abordeze. In general, se interpreteaza ca este predarea religiei ortodoxe intrucat marea masa a cetatenilor romani sunt crestini ortodocsi. Insa oricine poate sa vada pe site-ul Ministerului Educatiei programele scolare pentru fiecare cult in parte.
 • intrebare (Duminică, 16 martie 2014, 20:58)

  i [anonim]

  Ce solutii sunt ca sa eliberam copiii de 5-6 ani de supersticii "religioase", de matanii si rugaciuni? Religia predata confesional e o MARE eroare. E o mare eroare ca se incepe de la clasa 0. Cadrele didactice sunt nepregatite, traumatizeaza copii cu povestile de iad, pacate, draci.... Unde doriti sa ajung copii astea?! sa fuga la manastire ca fata aia habotnica si naiva - Ionescu?!
  Ce solutii sunt ca sa protejam copii nostri (de 9 ani) de doamnele care le stropesc cu apa sfanta si le sperie cu povesti despre iad sau le vorbesc despre avoturi si pacate? Ce solutii sunt ca copiii nostri sa picteze in continuare soarele si casute cu flori in loc de un om mort incuiat pe crucea?
  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:23)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui i

   Cred ca uneori intentia buna nu produce efecte pentru ca mecanismele si mijloacele nu sunt adecvate varstei copilului. Nu cred ca este firesc sa vorbim despre concepte complexe unor copii de 7 ani, cum nu cred ca este firesc ca in ora de religie sa discutam despre o pregatire specifica seminariilor teologice. La varstele fragede este necesar a se vorbi, nici macar preda, despre norme care tin de dezvoltarea psihosomatica a copilului. Este normal sa il invatam respectul fata de parinti, notiuni de prietenie si de conduita in relatia cu adultii, cu profesorii, cu ceilalti copii. In acest sens, este necesar sa revedem si programele scolare.

   A vorbi despre Iad, pacate si draci, asa cum spune cititorul, este contraproductiv. Nu frica este elementul pe care trebuie sa il insuflam la scoala, ci dezvoltarea unei conduite pe care cel mic sa si-o asume.

   Cadrele didactice trebuie ca pe langa cunostintele teoretice sa aiba notiuni de psihologie si pedagogie. In acest sens, cred ca este necesar ca cei care predau religia sa nu fie neaparat absolventi de teologie pastorala, ci didactica. Nu acumularea de cunostinte este importanta pentru copil, ci dobandirea de deprinderi corecte.

   Subiectul tinerei care a fugit de acasa, adapostindu-se pentru doua zile la manastire, este un subiect delicat, care el insusi poate genera o ampla dezbatere. Nu putem condamna nici conduita calugarilor, nici pe a tinerei eleve fara sa analizam tot contextul intamplarilor.

   Este regretabil daca inca sunt profesori care, in loc sa dezvolte caractere, incearca inhibarea copiilor prin amenintarea cu pedepse vesnice sau iad. Nu cred ca subiectul avort poate fi abordat in invatamantul obligatoriu, intrucat copilul nu are dezvoltarea suficient de avansata pentru a intelege implicatiile acestui demers. Un profesor adevarat, indiferent ca preda religie, matematica sau citire, va pune in valoare farmecul copilariei si va indemna sa picteze soarele si casute cu flori.
 • despre continutul orei de religie (Duminică, 16 martie 2014, 21:12)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Domnule Ispas, ca absolvent de teologie cunoasteti foarte bine domeniul. Sunt de acord ca trebuie creat un cadru prin care optiunile sa se poata realiza efectiv. Dar, inainte de asta pe mine ma intereseaza continutul orei de religie si ma refer aici la cea ortodoxa. Nu exista o programa clara si mai ales adecvata. Nu sunt persoane calificate care sa predea. Si ma refer la Bucuresti, la scoli centrale. Eu, ca si crestin ortodox practicant, ma ingrozesc cand aud ce prostii se spun la aceste ore. Si imi pare de doua ori rau, fiindca stiu cate lucruri bune se pot invata. Cred ca ar trebui insistat in special pe aspectele morale care sunt in mare parte comune cu morala laica. Copii trebuie sa invete sa fie buni, cinstiti si drepti, dar nu fiindca risca sa arda in flacarile iadului. Trebuie sa invete ce e iubirea si cat de important este ea pentru oameni. Cat de multe lucruri bune se pot intampla si se pot face cu dragoste. De aici si toleranta si multe altele. Biserica ortodoxa are oameni extrem de priceputi pentru alcatuirea unei astfel de programe (curicula parca-i zice acum!). Deci, aveti de gand sa schimbati radical si urgent continutul acestei ore de religie si sa-i supravegheati, chiar cu ajutorul bisericii, pe c=cei care predau?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:28)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Ionescu

   Nu doar ca absolvent de Teologie, ci ca reprezentant al Ministerului Educatiei sunt preocupat de educatia care i se da tinerei generatii. Observatiile dvs. sunt pertinente si cred ca daca cei care predau religia le-ar citi si le-ar intelege, nu am mai discuta despre necesitatea religiei in scoala sau despre scoaterea acesteia din trunchiul comun. Asistam la doua extreme la fel de periculoase: pe de o parte o dogmatizare excesiva si o omorare a spiritului prin prea multa informatie si pe de alta parte o dorinta de a discuta exclusiv dintr-o perspectiva laica secularista. Consider ca ambele extreme sunt gresite. Programa scolara nu este adecvata si aici cred ca este necesar ca toate cultele religioase sa inteleaga ca aceasta materie nu trebuie sa produca doar cunostinte teoretice, ci sa determine atitudini si valori morale.

   Programa scolara se va modifica si evident va fi obiect de dezbatere publica pentru ca este necesar ca toti cei interesati, profesori, parinti, elevi, reprezentanti ai cultelor religioase, sa ajunga la un numitor comun. In acest moment, discutam de modificarea programei la clasa a III-a, pentru toate disciplinele scolare.
 • Intrebare (Duminică, 16 martie 2014, 21:39)

  AnduAndrei [utilizator]

  De ce se acorda nota la ora de religie, daca se studiaza doar religia ortodoxa, si nu istoria religilor? Nu e o lipsa de fair-play fata de alte confesiuni?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:30)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui AnduAndrei

   Asa cum e gandita acum ora de religie, fiecare copil studiaza religia proprie. Nu se pune nota doar la religie ortodoxa, ci la fiecare cult in parte. Legea cultelor reglementeaza atat organizarea, cat si modalitatea de colaborare intre culte si zona educationala.
 • cadre didactice (Duminică, 16 martie 2014, 21:54)

  oja [anonim]

  ce solutii sunt ca sa nu intalnim educatoare si profesoare habotnice in invatamantul laic de Romania, stat laic prin lege?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:32)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui oja

   Nu exista padure fara uscaturi. Si asa cum avem profesori certati cu normele legale, cu normele deontologice sau cu grave probleme de caracter, intalnim si persoane care vor sa ofere mai multe cunostinte decat e cazul. Trebuie sa fie un echilibru intre scopul urmarit, acela de a avea tineri cu principii morale si de etica, si dorinta de a avea cat mai multe cunostinte.
 • ora de religie (Duminică, 16 martie 2014, 22:04)

  Mihaela Tanasescu [anonim]

  Nu inteleg de ce elevilor care nu s-au inscris la ora de religie nu li s-ar accepta OFICIAL optiunea de a merge la biblioteca scolii. mentionez ca am avut aceasta initiativa cu copilul meu insa a doua oara cand s-a dus la biblioteca a fost chemata de urgenta de profesoara de religie si i s-a explicat ca nu are voie sa plece din clasa nici macar la biblioteca.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:33)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Tanasescu

   Aceasta optiune exista, iar profesoara de religie de care vorbiti nu are dreptul de a interzice unui elev sa mearga la biblioteca. Va rog sa va adresati dirigentului/invatatoarei si directorului unitatii de invatamant.
 • Negarea evidentei (Duminică, 16 martie 2014, 22:27)

  Vlad-I [utilizator]

  De ce intr-o tara libera nimeni nu pune problema criticarii religiei ?

  Pentru istorie multe personaje biblice sunt inexistente, de ce sa invete copii evenimente false deasemenea nu exista miracole dovedite in nici o religie ?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:36)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad-I

   Este un drept constitutional sa criticam, iar daca vom urmari declaratiile deputatului Cernea, o sa vedem ca acest drept chiar se exercita. Chiar daca nu sunt de acord cu domnia sa, nu inseamna ca nu ii respect dreptul de a avea o opinie contrara si de a critica.

   Nu as vorbi de falsitate si de personaje inexistente istoric, pentru ca sunt doua domenii care nu se intrepatrund constant.
 • Intrebari (Duminică, 16 martie 2014, 22:40)

  Valentina [anonim]

  Daca avem dreptul prin lege sa ne retragem copilul de la religie de ce nu poate ministerul sa dispuna amplasarea acestei ore ca prima sau ultima din zi, si a ne respecta astfel acest drept in loc de bataia de joc din prezent in care suntem la mila unora care poate au un interes din a ne tine copiii captivi la acea ora? Daca ministerul poate sa introduca o materie, poate la fel de bine sa o reglementeze cum trebuie in asa fel incat sa se respecte constitutia si legile in vigoare. Altfel sunt doar vorbe goale ca ora de religie e optionala.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:39)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentina

   Ministerul nu isi pune problema de a reglementa prin incalcarea Constitutiei. Dreptul parintelui de a solicita retragerea de la ora de religie nu poate fi pus la indoiala. Din nefericire, atunci cand intram in detalii organizatorice este imposibil ca religia sa fie studiata in prima sau ultima zi de saptamana, prima sau ultima ora. O norma didactica are 18 ore de predare care se pot face in 4 zile, a 5-a fiind zi metodica. Adunand zilele si orele, ar insemna ca este practic imposibil ca o persoana sa faca o norma in conditiile acestea. Am discutat inainte de a veni la intalnirea cu dvs. cu inspectorul scolar general Constantin Traistaru, care mi-a confirmat ca este practic imposibil acest demers. Cred ca va trebui sa identificam mai multe alternative pentru cei care nu doresc sa studieze religia in scoala.
 • De ce? (Duminică, 16 martie 2014, 23:05)

  Remus [anonim]

  1.De ce trebuie sa se studieze religia in scoli cand Romania e stat laic ?
  2.De ce se studiaza religia ortodoxa si nu se studiaza o istorie a religiilor?
  3.De ce se pun note la ora de religie daca este optionala?
  4.De ce orele de religie sunt in mijlocul programului de invatamant si prin acest mod ii fortam si pe cei ce nu doresc sa studieze sa fie prezenti.
  5.De ce trebuie parintele sa aleaga in locul elevului daca doreste sau nu sa faca aceasta "materie" ?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:43)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Remus

   1. Romania este stat laic, dar cu o puternica prezenta crestin-ortodoxa. Atata vreme cat o dispozitie legala reglementeaza studierea religiei in scoala, acest lucru trebuie si aplicat.
   2. Ortodcsii studiaza religia ortodoxa, asa cum catolicii isi studiaza propria credinta, lucru intalnit si la cultele protestante sau neoprotestante sau la alte religii. Cred ca in clasele mici nu trebuie prezentate elemente de diferentiere, la fel cum cred ca in clasele mari trebuie regandita programa in sensul de predare a unei istorii a religiilor.
   3. La toate materiile se pun note.
   4. Am raspuns anterior.
   5. Copilul minor nu se bucura de capacitate de exercitiu, conform normelor civile. Pana la perioada dobandirii discernamantului, parintele este responsabil de educatia si devenirea copilului sau.
 • Intrebari (Luni, 17 martie 2014, 0:05)

  Clop [utilizator]

  Domnule Ispas,

  De ce considera Ministerul Invatamantului ca fiind necesar studiul religiei la clasa pregatitoare si in scoala primara?

  Din ce punct de vedere al institutiei de autoritate care reglementeza posibilitatea la studiu in Romania si pe care o reprezentati, predarea religiei in scoala se adecveaza la Legea 272/2004 articolele 24 si 25 (Legea protectiei copilului)?

  Considerati intemeiate acuzatiile de indoctrinare religioasa prin aria curriculara?

  Va rog sa argumentati raspunsul. Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:46)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Clop

   Prin studiul religiei in invatamantul primar ar trebui sa se faca doar elemente de pozitionare a copilului in societate, nu elemente ideologico-doctrinare.

   Nu cred ca legea protectiei copilului este afectata prin predarea religiei.

   Din nefericire, programa scolara contine suficient de multe elemente care sa determine o operatiune de invatare. Cred ca e prea mult spus indoctrinare religioasa, este mai curand o inadecvare a tematicii la varsta si abilitatile copilului.
 • Religie sau Etica? (Luni, 17 martie 2014, 0:08)

  Cetatean [anonim]

  "Nimeni nu este detinatorul adevarului absolut", ceea ce inseamna ca acesta nu poate sa fie gasit nici in Biblie (invatatura crestina). Asta inseamna ca adevarul este un concept supus evolutiei, prin urmare si etica trebuie sa evolueze pentru a tine pasul cu noile adevaruri, inerente evolutiei omenirii. Din acest motiv, etica trebuie predata facand apel la gandirea critica, singura abordare care permite evolutia conceptelor etice. Etica crestina se fundamenteaza pe dogmele biblice, care sunt considerate adevaruri absolute. Din acesta cauza, evolutia eticii crestine este incorsetata. Conceptele ei nu pot sa contravina dogmelor crestine, ceea ce blocheaza adaptarea lor la realitatile unei omeniri in evolutie continua. Abordarea dogmatica a eticii crestine blocheaza si analiza normelor etice cu ajutorul gandirii critice (acceptarea lor in urma unui efort individual de intelegere, si nu sub spectrul amenintarii cu pedeapsa divina). Datorita naturii dogmatice a fundamentelor, etica crestina isi autoconserva conceptele, actionand ca o frana pentru evolutia omenirii (ex. vezi problema cercetarilor genetice).

  Intrebare: daca rolul educatiei religioase este acela de a insufla valori morale copiilor in formare (si nu acela de a impune teoria creationista, transformand astfel valorile morale intr-un accesoriu util realizarii scopului urmarit), atunci de ce nu se accepta inlocuirea orelor de religie (crestina ortodoxa) cu ore de etica? Aceasta schimbare ar avea avantajul acceptarii de catre elevi a normelor etice in urma unui efort individual de intelegere a rolului acestora pentru buna functionare a societatii, deci si intelegerea necesitatii evolutiei conceptelor etice odata cu evolutia omenirii (fara influente exogene arhaice si discriminatorii).
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:50)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Probabil la studiul istoric al religiei desfasurat in invatamantul universitar am putea vorbi despre gandire critica si abordarea eticii in modul in care il descrieti. Rolul educatiei religioase este pe de o parte de a insufla copilului valori morale (sau etice, daca termenul vi se pare mai accesibil) si de a-l familiariza cu elemente de proprie credinta. Chiar daca subiectul pare a fi unul sensibil, la nivel national nu sunt mai mult de 1.000 de parinti care doresc ca proprii lor copii sa nu faca religie. Aceasta abordare aproape generalizata nu trebuie insa sa duca la exagerare si la dogmatizare.
 • Ora de religie (Luni, 17 martie 2014, 0:13)

  Bogdan Stancu [anonim]

  Intrebari pt. dl. Gabriel Ispas

  1.De ce s-a ales sistemul "opt-out" pentru orele de religie? Nu credeti ca, fiind vorba de o materie facultativa si mai ales fiindca ea este religia, era mult mai potrivita introducerea acestei ore doar la cererea expresa a parintilor?

  2.Ce solutii concrete propuneti pentru ca elevii care nu fac religie sa nu fie totusi obligati sa asiste la aceste ore, stiut fiind faptul ca pot aparea situatii neplacute, de multe ori cauzate de atitudinile discriminatorii si agresive ale unor profesori de religie?

  3.Cand vor fi scoase din toate manualele de religie textele discriminatorii la adresa altor culte si cele care pot fi traumatizante pentru niste copii de scoala primara?

  4.De ce s-a ales predarea religiei in stil confesional si nu a fost introdusa in loc o materie in genul "istoriei religiilor"?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:54)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Stancu

   1. Teoretic, ar putea fi si aceasta o varianta. Insa ca regula juridica se stabileste ca exceptia este de interpretare, nu regula. Intrucat cei care fac religie sunt mai multi decat cei care nu fac, sistemul opt-out pare mai fezabil.

   2. Studiul la biblioteca, consiliere cu psihopedagogii de la nivelul scolii sau identificarea unui spatiu in care acestia sa petreaca ora respectiva, fara a fi nevoiti sa asiste la cursul de religie.

   3. Toleranta si minimul respect ar trebui sa domneasca in predarea orei de religie. Din aceasta cauza, consider ca trebuie sa depunem eforturi pentru a evita, mai ales la varste fragede, predarea unor concepte care sunt in divergenta.

   4. Am raspuns anterior.
 • supraveghere copii (Luni, 17 martie 2014, 0:26)

  Stefan [anonim]

  Va rog sa explicati de ce unele materii se puteau face de la ora 7:00 dimineata in anii '90 iar religia nu se pune de la 7:00?
  Nu vi se pare ca problema supravegherii copiilor care nu dorim sa fie indoctrinati pentru a sustine a clasa clericala parazitara este o problema creata intentionat, prin punerea orei de religie intercalata de celelalte materii?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:56)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Multe lucruri nu se mai intampla ca acum 25 de ani, iar organizarea invatamantului de la ora 7:00 este unul dintre elemente. La fel, nu se mai studiaza nici sambata.

   Nu este o decizie intentionata intercalarea orei de religie, ci este o consecinta a imposibilitatii de a acoperi normele, orele de predare si toate cursurile din invatamant.
 • Religia ar trebui sa fie predata acasa (Luni, 17 martie 2014, 0:31)

  Parzivall [utilizator]

  Daca anumiti parinti vor asta sau in scoli de profil, nu impusa la scara nationala in scolile publici.
  Nu mai suntem in Evul Mediu...sau Romania e?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 12:59)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Parzivall

   Nu doar in Romania, ci in peste 20 din statele membre ale Uniunii Europene studiul religiei este parte a invatamantului public. Principala exceptie o reprezinta Franta, care din 1882 a exclus predarea religiei in alte scoli decat cele confesionale. Dar exista si situatii opuse, chiar si in Germania, unde se preda si religie crestina, dar si musulmana (fiind cel putin 500.000 de copii care au aceasta religie).
 • religie la gradinitele (Luni, 17 martie 2014, 0:33)

  bojo [anonim]

  Cand o sa fie reglamentata si limitata prezentaa religiei in invatamantul prescolar? Nu este acceptabil copiii de 3-5 ani sa fie orientati de cadrele didactice si de preotii ortodoxi vizitanti spre ritualuri religioase (rugaciuni, semnul de cruce, matanii, impartasanie), uneori chiar fara acordul parintilor.
  Cand exact Ministerul educatiei o sa ia masuri ca gradinitele sa ramanaun loc neutru din punct de vedere religios, un loc unde educatia laica este garantata?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:01)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui bojo

   In gradinite nu avem o programa scolara si nu cred ca in acest moment se ajunge la ideea de ritual religios. In gradinite discutam despre activitati de predare care apartin educatoarelor sau profesorilor de invatamant pre-primar. Nu exista profesori de religie in gradinita.
 • Cum se va putea rezolva aceasta problema? (Luni, 17 martie 2014, 1:15)

  GRANDFATHER [anonim]

  Un profesor de "religie" are o norma didactica de minim 18 ore saptamanal! La nivel ipotetic si ideal, in cele cinci zile de scoala, ar putea sa i se faca un orar in care ar avea 5 ore dimineata la prima ora si 5 ore la ultima ora! Si mai raman 8 ore! Care trebuie "bagate" in orar! Pentru ca "religia" se face o ora pe saptamana, parintii elevilor din 10 clase vor fi multumiti, iar parintii elevilor din 8 clase vor fi nemultumiti! O dilema insurmontabila! Sa va mai spun despre cat de "fericiti" vor fi cei care fac orarul scolii si care ar avea de rezolvat aceasta "variabila" fixa?! "Cumplit mestesug de tampenie", vorba celebrului raspopit humulestean Ion Creanga!
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:01)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   Argumentatia dumneavoastra este corecta si justifica argumentele pe care le-am expus mai sus.
 • Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 martie 2014, 6:48)

  [anonim]

  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:03)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   Nu a fost estimata o suma pentru salarizarea profesorilor de religie, insa avand in vedere ca este o singura ora pe saptamana, sumele nu sunt exorbitante.
 • Cat de mult a progresat educatia (Luni, 17 martie 2014, 7:22)

  soundtrack [utilizator]

  elevilor prin introducerea religiei in scoli?
  Absolut deloc! Cred ca ii auziti cum vorbesc si ii vedeti cum se comporta pe majoritatea scolarilor in drum spre scoala de la an la an. Religia trebuie cunoscuta teoretic, practica religioasa trebuie desfasurata in biserica, efectele sa fie vizibile in societate. Daca acest lucru nu se vede, atunci care este rostul?Profii de mate, romana si de alte discipline tremura ca isi pierd job-urile la sfarsitul anului scolar, cand se face evaluarea si restructurarea catedreleor, cei de religie n-au nicio greata! Nu au de oirganizat examene, evaluari nationale, olimpiade, nu acceseaza proiecte UE, numai un huzur pe capul lor!
  Cred ca romanii vor sa stea in permanenta in evul mediu timpuriu, sa pupe ciolane in sicrie purtate in procesiuni oribile pt. mileniul 3 , sa plece capul in fata unor fete bisericesti profund corupte, 'morminte varuite' de o lacomie extrema si sa nu respecte cuvantele Lui Iisus din scripturi!!
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:05)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui soundtrack

   Nu cred ca se poate cuantifica acest lucru, iar faptul ca discutam de generatii din ce in ce mai atipice este o vina a intregii societati. Nu pot comenta opinia dumneavoastra, la fel cum nu pot pune sub semnul intrebarii credinta celor care se manifesta religios.
 • Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 martie 2014, 7:44)

  [anonim]

  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:07)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui

   La nivelul european, cu cateva exceptii, religia se preda in scoala. Noi trebuie sa fim atenti in a nu incalca dreptul persoanelor de a-si alege propria religie, respectiv de a urma sau nu orele de religie. Constiinta religioasa din afara scolii tine de viata privata a fiecarui cetatean.
 • Sugestie (Luni, 17 martie 2014, 9:07)

  irina [anonim]

  Domnule Ispas,
  Solutia este fie transformare orei de religie intr-o ora normala de istorie a tuturor religiilor si clar o astfel de ora nu e necesara mai mult de 1an sau 2 de scoala, fie mutarea orei de religie in weekend si incetarea platirii ei de catre statul roman. Daca sunt parinti si preoti doritori sa faca asa ceva, scoala le poate pune la dispozitie clasele, dar nu vad de ce trebuie cheltuiti banii tuturor si nci de ce trebuie sa sufere copii ce nu vor sa participe.
  Irina Mateies
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:08)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui irina

   Militez pentru o regandire a orei de religie, astfel incat la clasele mici sa insuflam norme si valori morale comune, in clasele intermediare - elemente de credinta proprie, iar in ultimele clase - notiuni de istorie a religiilor.
 • educatie religioasa? (Luni, 17 martie 2014, 9:11)

  Anonim [anonim]

  As fi de acord daca s-ar studia toate religiile (nu exclusiv cea ortodoxa) si acest lucru sa fie facut de un preot validat de comitetul de parinti in prealabil. Consider ca a fi preot inseamna sa ai o educatie solida din familie. Sa lucrezi cu copiii nu este chiar asa de usor. In ultimul timp prea multe persoane, femei si barbati, se duc la facultatea de teologie sau asistenta sociala din cu totul alte motive nu datorita unei inclinatii pe care fiecare o avem (cred) in meseria noastra. Asa ca...la cum se prezinta in prezent lucrurile eu zic NU religiei in scoli.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:11)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Pentru predarea religiei nu sunt suficiente cunostintele teoretice, ci sunt necesare elemente de psihologie, pedagogie si metodica predarii, astfel incat orice informatie sa fie adecvata dezvoltarii copilului. Poate ca si Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa revada oferta educationala proprie si sa o dimensioneze pe de o parte la nevoile specifice cultului si pe de alta parte la latura sociala si didactica.
 • Educatia religioasa si finantarea acesteia. (Luni, 17 martie 2014, 9:53)

  Alex [anonim]

  Buna ziua.
  1. De ce copii sunt inscrisi "automat" la ora de religie, parintii fiind tinuti sa ii "extraga" de la acest curs prin cerere? Mai corect ar fi ca parintii sa depuna cerere daca doresc urmarea orei de religie pt copilul lor.
  2. De ce sistemul de invatamint public sustine financiar si logistic (salarii, clase, etc) invatamintul religios? Corect ar fi ca educatia religioasa sa fie in sarcina (inclusiv financiara, dar si curiculara) a cultelor interesate sa educe enoriasii de mici.
  Invatamintul religios nu are ce cauta in soclile publice. Un sistem gen "scoala de duminica" organizat de culte (profesori platiti de cult, spatiu asigurat de cult, acces asigurat copiilor enoriasilor respectivului cult...etc etc).
  In felul in care sunt organizate acum lucrurile, finantam public o intreprindere/entitate privata (BOR si alte culte). desigur, finantarea de catre stat a cultelor si mai ales a BOR este alta discutie...
  Viitorii cetateni - actualii scolari - ar avea mult mai mult de cistigat daca ar face 1 ora de sport in plus pe saptamina...in loc de o ora de religie.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:13)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   1. Am raspuns mai sus.
   2. De la secularizarea averilor manastiresti din perioada lui Cuza, statul a preluat finantarea partiala a bisericii si a invatamantului religios.

   Copiii vor fi castigati daca vor face ore de sport in plus, dar nu in locul educatiei religioase. Sunt de acord ca modul de predare la ora de religie trebuie regandit, dar nu trebuie desfiintata predarea religiei.
 • Inscriere din oficiu la orele de religie (Luni, 17 martie 2014, 12:07)

  Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) [anonim]

  Dl. Ispas,

  Practica curenta in scoli este sa se inscrie, din oficiu, copiii la orele de religie, fapt ce vine in contradictie cu o serie intreaga de legi; este in contradictie inclusiv cu Legea Cultelor.

  Ce masuri intentioneaza Ministerul sa ia pentru a se renunta la acest sistem?

  Multumesc!

  Alexandru Toma Patrascu

  Presedinte
  Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:15)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)

   Inscrierea la orele de religie se face daca parintele nu a solicitat in mod expres renuntarea la aceste ore. A gandi sistemul in sens invers ar produce o birocratizare in plus in sistemul de invatamant.
 • obiectiv sau nu? (Luni, 17 martie 2014, 12:16)

  Codruta N [utilizator]

  D-le Ispas, credeti ca faptul ca, din cate am inteles, sunteti absolvent de "teologie", va ajuta sa dati raspunsuri obiective la raspunsurile de pe forum (sau sa priviti intreaga problema cat se poate de obiectiv) sau nu? Argumentati, va rog...
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:16)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   Este foarte greu sa discuti despre propria obiectivitate. Da, sunt absolvent de Teologie, insa in acelasi timp sunt absolvent de Drept, conferentiar universitar in Drept, decan al unei facultati de drept si secretar general al Ministerului Educatiei. Cred ca obiectivitatea mea poate fi analizata prin prisma raspunsurilor pe care le-am dat, care nu cred ca au fost partizane.
 • Domnule Ispas, (Luni, 17 martie 2014, 12:41)

  biserica-plus-stat-egal-love [anonim]

  De unde vine afirmatia asta?

  "Invatamantul trebuie sa puna in valoare trei componente esentiale in dezvoltarea unui copil: educatia mintii, a trupului si a sufletului."

  De ce statul TREBUIE sa se ocupe de "dezvoltarea" sufletului unui copil??
  Cum cuantifica statul (scoala) "dezvoltarea" sufletului unui copil?
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:22)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui biserica-plus-stat-egal-love

   Educatia mintii o cuantifici atunci cand vezi rezultate scolare. Educatia trupului o cuantifici atunci cand vezi daca populatia tanara are un trai sanatos sau daca vorbim de obezitate. Dezvoltarea sufletului este cea mai greu de cuantificat si o vezi atunci cand vorbesti despre furt, viol, crime, in general conduite antisociale. Intrebarea dvs. oarecum retorica referitoare la implicarea statului in dezvoltarea sufletului unui copil are si un revers al medaliei. Care este rolul social al inchisorii? Dvs. preferati ca statul sa plateasca sume uriase pentru detinuti sau vreti ca tinerii sa fie integrati intr-o societate decenta? Consider ca este mai important sa previi prin formare, decat sa combati prin pedeapsa.
 • Nu e nevoie de nici o "solutie" (Luni, 17 martie 2014, 12:54)

  popescu_dtru [utilizator]

  Parintii care nu vor Religie in scoala nu sunt deloc numerosi, dupa cum clameaza articolul; dimpotriva, sunt o mica minoritate.

  Baiatul meu, care e in clasa a 3-a, merge cu placere la ora de Religie si imi pune intrebari care arata ca e impresionat la modul cel mai bun de ce afla acolo.

  Nu e nimic de schimbat aici, sper ca veti continua.
  • Raspuns (Luni, 17 martie 2014, 13:23)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui popescu_dtru

   Cei mai multi dintre parinti sunt in asentimentul dvs., motiv pentru care si noi ca institutie centrala suntem foarte atenti in a nu strica bune practici, ci in a corecta anumite extreme si erori.
 • Politici populiste (Luni, 17 martie 2014, 13:14)

  Cetatean [anonim]

  Spuneti ca: "la nivel national nu sunt mai mult de 1.000 de parinti care doresc ca proprii lor copii sa nu faca religie". Acesta nu este un argument valid in sustinerea oportunitatii predarii religiei in locul eticii.

  Daca privim o statistica a lipsei de importanta a religiei in viata cetatenilor, Romania este pe ultimul loc in Europa, doar 18% dintre cetateni nu acorda religiei o importanta majora. La polul opus se afla tari precum Estonia (84%), Suedia (83%), Danemarca (80%), Norvegia (78%) etc. in care majoritatea cetatenilor nu acorda o importanta majora religiei. In 24 de tari din 40, majoritatea cetatenilor (mai mult de 50%) nu considera religia importanta pentru vietile lor. (Sondaj Gallup 2007-2008 cu intrebarea: "Ocupa religia un loc important in viata voastra?").

  http://tinyurl.com/kga7o8v

  "Cele mai fericite tari din lume sunt in nordul Europei, potrivit clasamentului "Raportul Fericirii in Lume 2013" ("World Happiness Report 2013"), publicat de "Earth Institute" din cadrul Universitatii Columbia (New York, SUA):

  1. Danemarca
  2. Norvegia
  3. Elvetia
  4. Olanda
  5. Suedia
  ...
  90. Romania

  http://tinyurl.com/olywf78

  I. Parametrii de competitivitate, conform "The Global Competitiveness Report - World Economic Forum, 2013–2014":

  Pozitiile pe care le ocupa tarile nordice (in care majoritatea cetatenilor NU acorda o importanta majora religiei) in raport cu Romania (in care majoritatea cetatenilor ACORDA o importanta majora religiei):

  Produsul intern brut pe cap de locuitor:

  3 - Norvegia - 99.462 Dolari
  7 - Danemarca - 56.202 Dolari
  8 - Suedia - 55.158 Dolari
  69 - Romania - 7.935 Dolari

  Ce parere aveti despre aceasta situatie?
 • Dar la orele de biologie cu pozitii ... e ok? (Luni, 17 martie 2014, 13:16)

  Cami [anonim]

  Ce este rau in a merge la ora de religie?!

  Parintilor care va scoateti copiii de la aceste ore, cum va declarati: atei sau ortodocsi?! Ca la recensamant sunt 97 % ortodocsi...

  Dar de la orele de biologie unde li se explica pozitii de la varste atat de fragede v-ati gandit sa ii soateti? Sau exact asta urmariti, sa aibe meserii (si caractere) pe centura civilizatiei?

  Ce e rau sa inveti cele 10 porunci?!... ce societate avansata am fi... fara furt, fara minciuna, fara invidie etc..

  Si in loc de Dumnezeu ce puneti in creierul copilului? Banii sau ce?
 • incompetenta (Luni, 17 martie 2014, 13:17)

  Dedalus [utilizator]

  Din pacate am afalt tarziu de dezbatere.

  Eu avam o intrebare de fond, anume cum se sigura pregatirea de specialitate a celor ce predau religia?

  Asta pentru ca pana la urma nu as avea ceva ipotriva predariireligiei in scoala, dar mult prea mult din ce aud de la orele de religie este total in afara invataturii crestine. Asta, nu pentru ca zic eu ci pentru ca am intrebat si eu personae cu pregatire teologica ce mi-au confirmat acest lucru: sunt predate invataturi necrestine de catre personae care nu au inteles nimic din religie.

  Cred ca de fapt asta e problema: lipsa totala de pregatire a celor ce predau religia. Am auzit chiar si bazaconii de care copii de 8-9 ani rad cu gura pana la urechi.

  Nu vad nici un avantaj in asemenea pseudo-religie si mai degraba as sustine scoaterea sa din programa, pe motiv clar de lipsa de cadre competente.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by