Fostul senator PSD, Catalin Voicu si alti trei detinuti din Romania au castigat la CEDO impotriva statului roman invocand conditiile proaste de detentie, rezulta dintr-un comunicat de presa publicat marti de Curtea de la Strasbourg. Astfel, statul roman a fost condamnat in cauzele Bujorean v. Romania, Constantin Aurelian Burlacu v. Romania, Mihai Laurenţiu Marin v. Romania si Voicu v. Romania pentru incalcarea articolului 3 din Conventie, referitor la tratamente degradante. (Vezi atasat comunicatul CEDO).

Primii trei detinuti care au invocat conditiile proaste de detentie, de regula supraaglomerarea celulelor din pentitenciarele Botosani, Poarta Alba, Rahova si Margineni. Astfel, statul roman trebuie sa-i plateasca lui Aurelian Burlacu 8400 de euro iar lui Laurentiu Marin 15.300 de euro cu titlu de despagubiri morale.

In cazul lui Catalin Voicu, statul trebuie sa-i plateasca 4.500 de euro cu titlu de despagubiri morale. Potrivit comunicatului CEDO, Voicu a invocat incalcarea articolului 3 (aplicarea de tratamente degradante sau inumane), fiind nemultumit in particular de conditiile de arest preventiv (supraaglomerarea si lipsa igienei de baza) si de conditiile de transport de la inchisoare la biroul procurorului (intr-o duba fara incalzire sau lumina. Voicu s-a plans de asemenea de incalcarea articolului 8 (dreptul la viata privata si de familie) din cauza ca autoritatile au scurs in presa informatii din dosarul sau - in particular, transcrierea unor inregistrari telefonice realizate in timpul urmaririi penale". Romania a fost condamnata pentru incalcarea articolelor 3 (tratamente degradante) si 8 (respectarea vietii private). In ce priveste conditiile de transport, nu a fost constatata incalcarea articolului 3.

Pe data de 22 aprilie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe fostul senator PSD Catalin Voicu la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Din mai 2010 pana in aprilie 2011, Voicu a stat in arest preventiv, cand a fost eliberat sub control judiciar. Instanta i-a mai condamnat defintiv si irevocabil pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare, pe fostul judecator Florin Costiniu la 4 ani de inchisoare cu suspendare si pe omul de afaceri Costel Casuneanu la 4 ani de inchisoare tot cu suspendare. Catalin Voicu este acuzat ca a primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune). Banii ar fi ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sprijinul companiei lui Casuneanu.