Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului o cerere de reexaminare a legii privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat in concesiunea Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" - S.A., in domeniul public al municipiului Dej si in administrarea Consiliului Local al municipiului Dej, judetul Cluj, informeaza Presedintia.

In cererea adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, seful statului arata ca, "analizand intregul cuprins al legii si expunerea de motive care a stat la baza initierii acestui act normativ, se poate observa ca motivul pentru care acest teren este transmis in administrarea Consiliului Local Dej este omis".

Textul integral al cererii de reexaminare, potrivit comunicatului difuzat de Administratia Prezidentiala:

Domnului Calin Popescu-Tariceanu,

Presedintele Senatului

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat in concesiunea Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" - S.A., in domeniul public al Municipiului Dej si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej, judetul Cluj

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Legea are ca obiect transmiterea unui teren cu suprafata de 2.505 mp, situat in comuna Cuzdrioara, judetul Cluj, din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat in concesiunea Companiei Nationale de Cai ferate "CFR" - S.A., in domeniul public al Municipiului Dej si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej, judetul Cluj.

Analizand intregul cuprins al legii si expunerea de motive care a stat la baza initierii acestui act normativ, se poate observa ca motivul pentru care acest teren este transmis in administrarea Consiliului Local Dej este omis. Asadar, consider oportun ca, in continutul legii care face obiectul prezentei cereri de reexaminare, sa fie prevazut scopul transmiterii dreptului de administrare de la Ministerului Transporturilor catre autoritatile locale din judetul Cluj.

Prin omiterea motivului pentru care acest teren este transmis in administrarea Consiliului Local Dej, legea este lipsita de predictibilitate si previzibilitate. Asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale (Decizia nr. 319/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 404 din 04.07.2013) textul unei legi trebuie sa fie predictibil, in sensul ca "de principiu, orice act normativ trebuie sa indeplineasca anumite conditii calitative, printre acestea numarandu-se si previzibilitatea, ceea ce presupune ca acesta trebuie sa fie suficient de precis si clar pentru a putea fi aplicat. Astfel, formularea cu o suficienta precizie a actului normativ permite persoanelor interesate sa prevada intr-o masura rezonabila, in circumstantele spetei, consecintele care pot rezulta dintr-un act determinat... Solutiile preconizate de un act normativ nu trebuie aplicate in mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat sa stabileasca conditii, modalitati si criterii clare si precise..." (Decizia nr. 196/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 231 din 22.04.2013).

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat in concesiunea Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" - S.A., in domeniul public al Municipiului Dej si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej, judetul Cluj, luand in considerare aspectele mentionate in prezenta cerere de reexaminare.

TRAIAN BASESCU

PRESEDINTELE ROMANIEI