Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune ca magistratii care se imbolnavesc in sistemul judiciar de boli psihice sa primeasca pensii speciale, problema fiind din ce in ce mai "acuta" in ultimul timp, a declarat, marti, presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea.

"In ultima perioada, chiar ne confruntam din ce in ce mai acut cu aceasta problema. In materie disciplinara, de exemplu, am avut trimiteri in judecata disciplinare ale unor persoane care au o mare problema de reprezentare a personalitatii lor in societate si ne punem problema, din ce in ce mai mult, ce facem cu cei care s-au imbolnavit in sistemul judiciar, la care dupa 10, 15, 18 ani se constata ca au un declic. Propunerea noastra este, la nivel legislativ, de a putea sa le acordam o pensie de boala, care cat de cat sa le ofere posibilitatea unui trai normal", a spus Bordea, citat de Mediafax.

In acelasi context, presedintele CSM a aratat ca profesia exercitata de magistrati este una "de mare uzura".

Pe de alta parte, vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a precizat ca testarea psihologica se realizeaza la momentul admiterii in profesie, adica atunci cand se face admiterea la Institutul National al Magistraturii.

"Noi discutam la nivelul Comisiei nr. 1 de modificare a celor trei legi ale justitiei si gandim, alaturi de alte mecanisme, si aceasta testare periodica a judecatorilor si procurorilor, dar, evident, acolo unde ne sunt semnalate si sesizate astfel de comportamente, nu pentru orice procuror si orice judecator", a adaugat Muscalu.