Guvernul a revenit, dupa o luna, asupra propunerii legislative ca parintii ai caror copii sunt elevi in invatamantul preuniversitar sa aiba zi libera la inceperea anului scolar, pentru a-si putea insoti copiii la scoala, si a emis un aviz favorabil dupa ce, in aprilie, nu a fost de acord cu legea, scrie Mediafax. Noul aviz, de data aceasta favorabil, a fost emis in sedinta de marti a Guvernului.

La inceputul lunii aprilie, Guvernul a emis un aviz nefavorabil pentru acest proiect si a transmis Parlamentului ca nu sustine initiativa, cu argumentul ca, pentru introducerea unei astfel de reglementari, nu este necesara elaborarea unui act normativ, deoarece poate fi negociata intre partenerii sociali si stabilita in cadrul contractului coletiv de munca.

Proiectul, initiat de senatorul Constantin Popa, in prezent la UNPR, prevede ca ziua de incepere a fiecarui an scolar sa poata fi acordata ca zi libera parintilor ai caror copii sunt elevi in invatamantul preuniversitar, zi care sa fie recuperata in urmatoarele 30 de zile calendaristice.

Initiatorul arata, in expunerea de motive, ca in fiecare an scolar, mii de elevi "isi pun pentru prima data ghiozdanul in spate si pasesc cu emotie in clasele unde vor descifra tainele invataturii" si ca exista foarte multe cazuri in care unii parinti sunt nevoiti sa se invoiasca, sa isi ia concediu fara plata sau, "mai rau, altii sunt sanctionati de angajatori pentru ca intarzie la munca".

"Festivitatile de deschidere a noului an scolar sunt pregatite cu mare grija de cei care le vor indruma pasii elevilor. Oriunde in tara, parintii merg impreuna cu cei mici la gradinita ori la scoala. Din pacate, inceputul fiecarui an scolar coincide cu o zi lucratoare. Acest fapt face destul de dificila posibilitatea parintilor de a-si insoti copiii la scoala", mai arata initiatorul.

Propunerea a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru munca a Senatului si a Comisiei pentru egalitatea de sanse din Camera Deputatilor, fiind adoptata tacit de Senat.

Acest proiect urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.