Propunerea legislativa a senatorului Constantin Popa (UNPR) care prevede ca prima zi de an scolar sa fie declarata zi libera pentru parinti a fost adoptata tacit de Senat.

Propunerea de lege privind declararea zilei de inceput de an scolar - zi libera pentru parinti primise in Comisia pentru munca, in unanimitate, un raport favorabil.

Potrivit propunerii, respectiva zi libera acordata parintilor va fi recuperata pana la sfarsitul anului calendaristic printr-un acord angajat-angajator, specific contractului individual de munca din sistemul public sau privat.

In expunerea de motive, initiatorul precizeaza ca prima zi de scoala coincide cu o zi lucratoare, motiv pentru care "exista foarte multe cazuri in care parintii sunt nevoiti sa se invoiasca sau sa isi ia concediu fara plata sau, mai rau, sunt sanctionati de angajatori ca intarzie la munca".

"Festivitatile de deschidere a noului an scolar sunt pregatite cu mare grija de cei care le vor indruma pasii elevilor. Oriunde in tara, parintii merg impreuna cu cei mici la gradinita sau la scoala. (...)Din acest punct de vedere, toti parintii ar trebui sa fie liberi in aceasta zi, pentru a fi langa copii lor. In ceea ce priveste imbunatatirea nivelului de trai al fiecarui copil, toate masurile financiare propuse pana in prezent pentru marirea alocatiei nu si-au gasit rezolvare", se arata in documentul citat.

Propunerea de lege, care are un caracter ordinar, urmeaza a fi transmisa in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.