Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a continuat, miercuri, seria intrevederilor cu membrii Congresului SUA, avand intalniri separate cu senatorii John McCain, Comitetul pentru Relatii Externe din Senat si Comitetul pentru Fortele Armate si, respectiv Dan Coats, Comitetul pentru Informatii.

Potrivit unui comunicat MAE citat joi de Agerpres, in cadrul discutiilor au fost abordate evolutiile din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, cu accent asupra cooperarii in domeniul securitatii, precum si ''evolutiile ingrijoratoare din Ucraina, inclusiv din perspectiva impactului acestora in planul stabilitatii si securitatii in regiunea Marii Negre si agendei Summit-ului NATO din Marea Britanie''.

''In cadrul intalnirii, seful diplomatiei romane a evidentiat preocuparea tarii noastre fata de evolutiile fluide din Ucraina care au un impact negativ asupra securitatii regionale si euro-atlantice, solicitand sprijinul activ al Senatului SUA pentru sporirea prezentei americane si a NATO in tara noastra, inclusiv prin consolidarea cooperarii bilaterale circumscrise Parteneriatului Strategic. Seful diplomatiei romane a subliniat importanta acordarii unei atentii sporite si pe termen lung de catre SUA regiunii Marii Negre, in masura sa descurajeze orice alte initiative de destabilizare'', precizeaza sursa citata.

Totodata, afirma MAE, ministrul Corlatean a subliniat importanta solidaritatii comunitatii euro-atlantice in condamnarea incalcarilor flagrante ale dreptului international de catre Federatia Rusa si aplicarii unor masuri de raspuns ferme si eficiente, urmarind, in primul rand detensionarea situatiei de securitate din regiune. El a accentuat importanta acordarii sprijinului politic si economic Ucrainei, dar si celorlalti parteneri estici, in special Republicii Moldova, menit sa conduca la materializarea optiunii si aspiratiilor europene liber exprimate.

Intrevederea a prilejuit si un schimb de vederi privind pozitionarea NATO fata de situatia de securitate din Ucraina, inclusiv in perspectiva Summit-ului Aliantei din Marea Britanie.

''Ministrul Titus Corlatean a subliniat interesul major al Romaniei ca rezultatele reuniunii la varf din septembrie 2014 sa reflecte consolidarea legaturii transatlantice si a dimensiunii apararii colective, dar si continuarea credibila si vizionara a extinderii Aliantei. Ambii senatori americani au sustinut abordarile romanesti si au exprimat apreciere pentru contributia semnificativa a Romaniei la consolidarea semnificativa a securitatii Statelor Unite si a Aliatilor din cadrul NATO, inclusiv prin participarea notabila si excelenta cooperare cu fortele militare americane in teatrele de operatiuni, mai ales in contextul eforturilor Aliate din Afganistan. Raspunzand invitatiei adresate, demnitarii americani si-au exprimat interesul de a vizita Romania in cursul acestui an'', adauga MAE in comunicatul citat.