Distrugatorul american USS Donald Cook (DDG 750) si fregata USS Taylor (FFG 50) au efectuat o serie de exercitii navele in Marea Neagra impreuna cu fregatele romanesti Regina Maria (F 222) si Marasesti (F 111). Potrivit Flotei a 6-a americane, exercitiile au avut ca scop imbunatatirea capacitatilor maritime si asigurarea aliatilor din NATO de angajamentul SUA fata de alianta nord-atlantica si fata de securitatea partenerilor sai.

Fregatele Maria (centru-stanga) si Marasesti (dreapta) - exercitii navale in Marea NeagraFoto: Navy.mil

Potrivit fortelor navale americane, cele doua fregate romanesti au participat la exercitii, iar marinarii romani au efectuat o serie de manevre de imbarcare si de control la bordul distrugatorului Donald Cook, acolo unde echipajul american a jucat rolul de suspecti.

Distrugatorul lansator de rachete USS Donald Cook a efectuat o escala de patru zile in Portul Constanta (vezi aici o fotogalerie) la mijlocul lunii aprilie. La acel moment, distrugatorul si echipajul american au fost vizitati de catre presedintele Traian Basescu in portul Constanta.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO.

Vizita distrugatorului USS Donald Cook a venit dupa ce un alt distrugator lansator de rachete - USS Truxtun - s-a deplasat in luna martie in Marea Neagra, unde a efectuat exercitii militare cu fortele navale romane si bulgare.

USS Truxtun a parasit insa Marea Neagra pe 21 martie, pentru a-si continua activitatile prevazute in cadrul grupului de nave militare care insoteste portavionul George H.W. Bush, aflat in prezent in Orientul Mijlociu.

FOTOGALERIE

> Fotografie realizata de la bordul USS Donald Cook. In dreapta imaginii este Fregata Marasesti (F 111). In fundal se vad Fregata Regina Maria (F 222) (in plan mai apropiat) si Fregata USS Taylor (in plan mai indepartat).

> Fotografie realizata de la bordul USS Donald Cook. Comandorul navei, Scott Jones saluta echipajul de pe Fregata Marasesti (F 111), in fundal.

> Fotografie realizata de la bordul USS Donald Cook. In plan apropiat, in mijlocul imaginii, se vede Fregata Regina Maria (F 222), iar in dreapta sa este Fregata Marasesti (F 111). In partea stanga a imaginii, in departare - Fregata USS Taylor (FFG 50)

> Un puscas marin al Fortelor Navale Romane, la bordul USS Donald Cook.