​Seful Politiei Romane Petre Toba a declarat, joi, ca Iulia Ionescu, disparuta in 12 februarie din Capitala, a mers in aceeasi zi la Bacau, unde a petrecut noaptea, in gara, a fost apoi gazduita doua nopti la manastirea Schitul Rarau, transmite Mediafax. Politia Romana a contactat vineri Patriarhia pentru ca aceasta sa transmita la manastiri semnalmentele fetei, iar sambata dimineata, in urma verificarilor repetate facute de Politie, dar si a circularelor de la Patriarhie, a apreciat Toba, fata a parasit manastirea fiind condusa de doi calugari la gara din Suceava.

Petre Toba a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, traseul urmat de Iulia Ionescu, adolescenta de 15 ani, disparuta miercuri in Capitala, si gasita sambata intr-un tren in care a urcat la Suceava venind inapoi la Bucuresti.

Astfel, Toba a aratat ca fata s-a despartit de mama ei, miercuri, 12 februarie, la ora 11.59, la statia de metrou Eroilor, s-a deplasat in zona Piata Kogalniceanu, unde, la 13.44, si-a vandut telefonul mobil si mai multe bijuterii. Cu banii obtinuti astfel, ea si-a cumparat o fusta gri, o bluza inchisa la culoare, un fular, o caciula si un rucsac. Fata s-a schimbat de hainele pe care le avea pe ea, imbracandu-le pe cele noi si punandu-le pe cele dintai in rucsac.

Apoi, in intervalul 15.30 - 19.00, ea s-a deplasat la o autogara din Capitala si si-a cumparat bilet pentru Bacau. La ora 19.00, ea se afla in microbuz in drum spre Bacau.

Intre timp, in jurul orei 18.30, mama fetei a sesizat Sectia 19 Politie si au inceput cautarile.

Fata a ajuns la 21.30 la o autogara din Bacau, aflata in apropierea garii, si si-a petrecut noaptea, pana la 4.30, in gara. Apoi, a mers cu un taxi pana la o alta autogara din Bacau, de unde, la ora 5.15, si-a cumparat bilet pentru Campulung Moldovenesc, plecand la 9.00.

In jurul orei 14.30 a ajuns la Campulung Moldovenesc, de unde s-a deplasat, pe jos, catre manastira Schitul Rarau. O masina a manastirii, in care se deplasau doi calugari, a intalnit-o pe drum, in jurul orei 17.30, si a dus-o la lacasul de cult.

Iulia a fost cazata la manastire de pe 13 februarie, in jurul orei 18.00, pana pe 15 februarie, singura in camera, si a participat in acest interval la mai multe activitati bisericesti.

Vineri, 14 februarie, intrucat nu fusesera obtinute date care sa duca la gasirea fetei sau la clarificarea situatiei acesteia, fiind in continuare cercetate trei ipoteze (sa fi fost victima unui accident, victima unei infractiuni sau sa fi plecat voluntar), la punctul de comanda de la Politia Capitalei au fost adusi specialisti din Politia Romana, Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Tot vineri, Politia Romana a contactat din nou Patriarhia pentru ca aceasta sa transmita la manastiri semnalmentele fetei, "ceea ce s-a si intamplat", a spus Toba.

Astfel, sambata dimineata, in urma verificarilor repetate facute de Politie, dar si a circularelor de la Patriarhie, a apreciat Toba, fata a parasit manastirea fiind condusa de doi calugari la gara din Suceava, in jurul orei 13.00.

La 16.05 ea a fost urcata in tren de unul din calugari si, imediat dupa aceasta, i-a fost controlat biletul de un angajat CFR care nu a recunoscut-o, a precizat seful Politiei Romane.

El a aratat ca politistii au stabilit ca fata se urcase in trenul respectiv, s-au urcat in tren si au identificat-o, la ora 18.00 ea aflandu-se in custodia Politiei. Totodata, politistii au fost cei care i-au adus la cunostinta conductorului de tren ca pasagera este minora disparuta, a mai spus seful Politiei.

Pana a fost identificata, fata si-a schimbat hainele cumparate din Bucuresti in ziua disparitiei cu cele pe care le avea in rucsac, a mai precizat Toba.

Sambata seara, dupa gasirea fetei, CFR Calatori arata intr-un comunicat ca aceasta a fost recunoscuta de seful de tren care a anuntat Politia.

Cornel Grigoriciuc, seful trenului in care a fost gasita Iulia Ionescu, a fost audiat, duminica, la Suceava, de un ofiter de politie din Suceava, la solicitarea anchetatorilor bucuresteni care s-au ocupat de acest caz, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Politia Suceava.

Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti. Acesta a mai spus ca a anuntat Politia la 112 dupa ce a recunoscut-o pe fata, insa adolescenta a fost preluata imediat de o patrula a Politiei Transporturi, aflata in trenul respectiv.

Fata avea bilet pe ruta Suceava - Bucuresti, care i-a fost cumparat de catre calugar la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catana, seful Politiei Transporturi Feroviare Suceava.

Patriarhia Romana a transmis, sambata seara, ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor infirma ca fata ar fi fost gazduita la o manastire din judetul Suceava, dupa ce s-au facut verificari si dupa ce si Politia a cautat-o la toate manastirile din judet.

Anchetatorii i-au audiat, in noaptea de duminica spre luni, pe calugarii de la manastirea Sihastria Rarau, acestia recunoscand ca Iulia Ionescu a stat o noapte la ei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Intr-un comunicat remis luni agentiei MEDIAFAX, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a prezentat declaratia staretului manastirii Sihastria Rarau, parintele Haralambie, referitor la gazduirea Iuliei Ionescu.

Astfel, potrivit staretului, vineri, 14 februarie, in jurul orelor 18.00, Iulia a fost gasita in calitate de pelerin la jumatatea drumului de opt kilometri dintre Campulung si manastirea Sihastria Rarau, de masina staretiei, care a luat-o pana la manastire. Acolo a dorit sa vorbeasca cu duhovnicul manastirii, parintele Ioan.

In momentul in care a fost identificata, prima intentie a conducerii manastirii a fost de a anunta organismele abilitate, dar tanara a refuzat categoric acest lucru, devenind agitata, a precizat sursa citata.

"In fata refuzului categoric al tinerei adolescente, aflata intr-o stare de agitatie, staretul si duhovnicul manastirii au hotarat sa o gazduiasca peste noapte, avand in vedere orele tarzii si urmand ca a doua zi sa o conduca la primul tren direct spre Bucuresti din municipiul Suceava in jurul orelor pranzului (12.00 - 14.00). In fata acestei decizii, adolescenta s-a mai linistit, a spus ca ii pare rau ca a facut acest gest si a acceptat ca a doua zi sa se intoarca acasa, mentionand permanent ca nu doreste sa fie preluata de politie", a mai spus Arhiepiscopia Sucevei, citand declaratia staretului.

Conducerea manastirii Sihastria Rarau a mai mentionat ca adolescenta a fost permanent imbracata in haine de culoare gri, cu o esarfa colorata.

Calugarul de la Sihastria Rarau care a condus-o pe Iulia la tren s-a intalnit pe peronul garii Suceava cu o calugarita de la o manastire din judet, cu care a intrat intr-un dialog pentru cateva minute, astfel ca s-a creat o confuzie crezandu-se ca fata era imbracata in haine monahale.

Conducerea manastirii Sihastria Rarau a mai precizat ca eleva din Bucuresti a ajuns la manastire dupa verificarile Politiei Judetului Suceava si ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si a ales sa informeze Politia dupa plecarea fetei, tinand cont in primul rand de starea de panica a adolescentei, de refuzul categoric al acesteia de a fi preluata de catre organismele abilitate si de promisiunea ei ferma ca doreste sa se intoarca la familie in Bucuresti.