Consiliul Superior al Magistraturii, despre scoaterea parlamentarilor din categoria functionarilor publici: Se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 10 decembrie 2013, 19:50 Actualitate | Esenţial


Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presa in care arata ca modificarea Codului Penal astfel incat parlamentarii, presedintele si profesiile liberale sa fie scoase din randul functionarilor publici duce la o exonerare a acestora de raspundere penala. Se precizeaza ca plenul CSM a hotarat, cu majoritate de voturi, transmiterea catre Parlament a unui punct de vedere institutional in care se argumenteaza lipsa de fundamentare si oportunitate a propunerilor legislative recent promovate de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

CSM precizeaza ca proiectele de acte normative prin care a fost modificat Codul Penal au fost dezbatute de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor in lipsa reprezentantilor institutiei si nu au fost transmise spre avizare acestuia, desi, legea prevede ca plenul CSM avizeaza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti.
 • Despre redefinirea conflictului de interese
Potrivit CSM, prin redefinirea conflictului de interes se urmareste restrangerea sferei subiectului activ al acestei infractiuni doar la categoria persoanelor care exercita atributii de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie. "Practic sunt eliminate din sfera subiectului activ al acestei infractiuni toate persoanele la care se refera art. 147 alin. (1) din actualul Cod penal, care nu au incheiat un contract de munca si nu au semnat o fisa a postului", se arata in comunicatul de presa.

"Nu poate fi acceptata nici modificarea propusa pentru alin. (2) al art. 2531 din Codul penal, intrucat nu pot fi eliminate din sfera conflictului de interese activitatile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, si nici cele referitoare la incheierea unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala, daca acestea se circumscriu ipotezelor vizate de alin. (1) al art. 2531.

Practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de continut a reglementarii infractiunii de conflict de interese intrucat cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizeaza pe calea emiterii unor acte administrative", se precizeaza in comunicatul de presa.

CSM arata ca, "practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de continut a reglementarii infractiunii de conflict de interese intrucat cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizeaza pe calea emiterii unor acte administrative".
 • Despre scoaterea parlamentarilor, presedintelui si profesiilor liberale din randul functionarilor publici
In urma analizei, plenul CSM a constata ca Eliminarea din sfera notiunilor de functionar public si functionar a acestor persoane nu este justificata pentru ca in acest fel ar fi afectata protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante, legate de activitatea categoriilor de persoane a caror excludere din sfera acestor notiuni se urmareste.

"Prin acest amendament se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta, pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public sau functionar, in sensul art. 147 alin. (1) si (2) din Codul penal, fapt care este inadmisibil in conditiile importantei deosebite a activitatilor desfasurate de aceste persoane", arata Consiliul.
 • Despre reducerea termenului de prescriptie speciala
CSM constata ca aceasta propunere de modificare nu s-ar justifica din perspectiva duratei acestui termen si a consecintelor ce se pot produce - inlaturarea raspunderii penale.
 • Despre propunerea ce vizeaza amnistierea
Propunerea ce vizeaza amnistierea, atat antecondamnatorie cat si postcondamnatorie, a infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de pana la 7 ani inclusiv sau amenda, CSM arata ca nu are la baza o analiza a importantei valorii sociale ocrotite prin incriminarea faptei respective, arata Consiliul Superior al Magistraturii.

"Astfel, cel putin cu privire la amnistia postcondamnatorie, prin raportare la practica instantelor cu privire la cuantumul pedepselor stabilite in urma aplicarii criteriilor generale si speciale de individualizare, aceasta limita este prea mare", potrivit CSM.

In ceea ce priveste limita maxima a pedepsei aplicate pentru a putea fi acordata gratierea, propunerea legislativa stabileste ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusive, pedepsele complementare ale acestora, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata, insa, din aceasta perspectiva, "trebuie avuta in vedere evitarea situatiilor in care legea de gratiere se aplica persoanelor care, prin gravitatea faptelor penale savarsite, prezinta un pericol social deosebit."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2195 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Parlamentarii nu-s in slujba publicului !!!,ei sun (Marţi, 10 decembrie 2013, 20:29)

  andreesanu [utilizator]

  Alesii neamului comparati cu vulgul !!!,nu-s ei mai presus de lege !!!,nu fac si desfac ei legi dupa cum bate vintul prin pantaloni!!!.
  Ce CSM !!!,parlamentarii fripturist fac legile ,ei sunt dintre ce-i care fac si desfac itele.
  Voi vegheati doar la ce le-a fatat mintea lor.
 • +1 (3 voturi)    
  mizerie fara margini (Marţi, 10 decembrie 2013, 20:38)

  pragmatism [utilizator]

  Acesti mizerabili, hoti la drumul mare tin in loc Romania si pe noi, oamenii simpli, NU permit tarii sa respire civilizatie si democratie. Unde sunt tinerii de la "Uniti salvam!"????? Este vorba si-n aceasta situatie de viitorul lor!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  comisia juridica a Camerei deputatilor...ce gluma (Marţi, 10 decembrie 2013, 22:45)

  dadan [utilizator]

  sa nu uitam ca pana de curand in acea comisie se afla si Gigi Becali, un excroc de joasa teapa.... toti membrii comisiei de justitie se gandesc 24 ore pe zi cum sa macelareasca legile, cum sa-si creeze pentru ei legi speciale, cum sa puna frana justitiei cand e vorba de afacerile lor murdare, cum sa gaseasca portite prin constitutie sau legi care sa fie in interesul lor sau cum sa creeze legi cu portite tot in interesul lor de grup organizat... deci ce fac oamenii astia? lucreaza pentru noi cetatenii? nu , dinpotriva lucreaza inpotriva intereselor cetatenilor in fiecare zi... de ce ne pacalim ca e democratie? de ce ne mintim ca avem un model de societate echitabil, ca suntem condusi de oameni care ne reprezinta interesele? de ce nu recunoastem ca suntem mai primitivi decat ne place sa credem?
 • +6 (6 voturi)    
  comisia (Marţi, 10 decembrie 2013, 22:59)

  agent_smith [utilizator]

  Comisia juridica a Camerei Deputatilor...nu cred ca e vreu-un "jurist" pe acolo....doar mafioti.
 • -5 (5 voturi)    
  dizolvarea (Marţi, 10 decembrie 2013, 23:45)

  revo [utilizator]

  CSM, ce rost mai are? Jocurile sunt facute, sunt aprobate si parafate si de puternicii lumii: SUA, Rusia, UK. Trei mari prieteni de nadejde ai guvernului si parlamentului USL.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by