Niciunul dintre acordurile pe care Romania le va incheia cu partea chineza, cu ocazia Forumului Economic China - Europa Centrala si de Est de la Bucuresti, nu va incalca acordurile pe care le avem cu Uniunea Europeana, a afirmat duminica ministrul Economiei, Andrei Gerea, citat de Agerpres. Precizarile sunt facut in contextul in care Bruxelles-ul a trimis o circulara tarilor europene care negociaza cu China prin care le cere sa se pastreze in cadrul convenit la nivel comunitar.

"In toate acordurile pe care noi le facem si le semnam cu China sunt mentionate foarte clar toate elementele care tin de apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana. Adica nimic din ceea ce se va semna sau se va discuta nu va incalca principiile si acordurile semnate de Romania cu Uniunea Europeana", a declarat Andrei Gerea in timpul unei vizite in localitatea argeseana Stefanesti.

Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru comert, Karel De Gucht, a declarat ulterior ca nu exista o problema a Comisiei Europene in legatura cu forumul China - Europa Centrala si de Est, care se va desfasura saptamana viitoare la Bucuresti, dar considera ca este important ca in relatiile lor cu tari terte statele membre sa vorbeasca pe un singur glas si sa-si coordoneze raspunsurile la nivelul UE in cazul politicilor care sunt coordonate la nivel comunitar, precum comertul.