Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

Victor Ponta si premierul chinez Li Keqiang in iulie la BeijingFoto: AGERPRES
  • De notat ca le nivel politic Guvernul a aprobat un memorandum privind ''Declaratia comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante'', desi in luna iulie premierul Victor Ponta anunta la Beijing ca "noi am propus, in cursul intalnirilor si cu presedintele si cu primul-ministru, ridicarea relatiei dintre Romania si China la nivelul cel mai inalt pe care il are Romania, acela de Parteneriat strategic".

Circulara transmisa tuturor celor 28 de state membre este fara precedent. Surse politice sustin ca liderii Uniunii Europene sint ingrijorati de faptul ca statele din Europa Centrala si de Est ar putea excede liniile de negociere intre blocul european si China intr-un moment foarte delicat, in care Bruxelles-ul a deschis formal discutiile pentru un acord de investitii cu Beijingul. Acordul ar urma sa asigure un acces mai bun la pietele celor doua puteri economice. Cele doua puteri economice se situeaza pe pozitii adverse in citeva dosare comerciale delicate, precum piata panourilor solare, care au tensionat relatiile in acest an.

Pe de alta parte, statele din Europa Centrala si de Est - toate aflate in urma "vechii Europe" din punct de vedere al standardelor de viata si dezvoltarii economice - se confrunta cu o situatie economica precara si cauta investitori mari pentru a-si relansa economiile. China - care dispune de fonduri uriase pentru investitii, este la rindul ei interesata de accesul mai facil pe pietele europene, iar temerile Bruxelles-ului au legatura cu standardele flexibile ale unor state central si est-europene in ceea ce priveste accesul unor investitori chinezi pe pietele lor interne, care ar putea deveni apoi poarta de intrare pentru intreaga piata comuna europeana.

De altfel, curtarea Chinei de catre Romania a inceput inca din 2011, cind o delegatie guvernamentala condusa de premierul de la acea vreme, Emil Boc, a facut o vizita la Beijing si Shenzen. Pe agenda vizitei au fost, in mare, aceleasi proiecte ca si cele aflate acum in discutia bilaterala (Unitatile 3 si 4 de la centrala Cernavoda, proiectul de la Tarnita, investitii la Rovinari etc). Nici unul dintre proiectele majore nu s-a concretizat.

Premierul MR Ungureanu a participat, al rindul sau, la un summit al liderilor central si est-europeni cu premierul Chinei. Vizita a avut loc chiar in ziua in care guvernul condus de el a fost demis in Parlament in urma unei motiuni de cenzura. MR Ungureanu a precizat ieri, intr-un comunicat de presa, ca "Prezenta mea la Varsovia atunci garanteaza astazi prezenta Premierului chinez in Bucuresti".

Un diplomat european citat de Financial Times a declarat joi, sub protectia anonimatului, ca decizia Chinei de a participa la acest summit "are in mod cert aparenta unei strategii <>, care pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale".

Reamintim ca premierul chinez Li Keqiang va face saptamina viitoare o vizita la Bucuresti, unde va participa la summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est. Este prima vizita a unui premier chinez in Romania dupa 19 ani. Cu aceasta ocazie va avea loc si Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est (26 noiembrie la Palatul Parlamentului). La reuniune vor fi prezenti aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului privat, public si de stat din 16 tari. Premierul Li va prezenta masuri pentru promovarea cooperarii Chinei cu tarile din regiune si va discuta cu lideri din 16 state despre imbunatatirea cooperarii, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe.

Tarile participante:

  • China
  • Romania
  • Bulgaria
  • Polonia
  • Ungaria
  • Slovacia
  • Cehia
  • Slovenia
  • Serbia
  • Muntenegru
  • Croatia
  • Bosnia si Hertegovina
  • Estonia
  • Albania
  • Letonia
  • Lituania
  • Macedonia

In pregatirea summit-ului de la Bucuresti, Guvernul a aprobat in sedinta din 20 noiembrie zece memorandumuri legate de mai multe proiecte pe care Romania ar urma sa le deruleze impreuna cu Republica Populara China. Cele mai multe dintre aceste proiecte sint in discutie inca din 2011, dar nu s-au concretizat inca prin contracte. Ele au fost discutate de premierul Victor Ponta si in vizita sa la Beijing din luna iunie.

Dintre aceste zece memorandumuri se distinge cel prin care va fi asigurat exportul in China de carne de porc, precum si un memorandum privind acordarea de catre Guvern a "suportului necesar" pentru extinderea activitatilor comerciale ale companiei chineze Huawei. Pina la acest moment nu se stie in ce consta suportul guvernamental.

Memorandumurile aprobate de Guvern

  •     Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara China in domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare cu precadere in vederea realizarii Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
  •     Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineza in domeniul energetic in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti.
  •     Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineza in domeniul energetic in vederea realizarii proiectului de tip "Green/Brown Field" pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari.
  •     Memorandum cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineza in domeniul energetic in vederea realizarii proiectului "Lucrari la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 si instalatii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4" promovat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara.
  •     Memorandum privind "Declaratia comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante"
  •     Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului intre ANSVSA si AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproductie in R.P Chineza
  •     Memorandum cu tema: Aprobarea Protocolului ANSVSA si AQSIQ privind exportul de carne de porc in R.P Chineza
  •     Memorandum de intelegere intre Ministerul Economiei din Romania (Departamentul pentru Energie) si Administratia Nationala pentru Energie din R.P Chineza cu privire la cooperarea in proiecte de energie nucleara
  •     Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii si semnarii Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la infiintarea reciproca a Institutului/Centrului Cultural
  • Memorandum de intelegere intre Guvernul Romaniei si Huawei Technologies Co. Ltd, care prevede acordarea de catre Guvernul Romaniei a suportului necesar pentru extinderea activitatilor comerciale ale Huawei, dar si angajamentul Huawei pentru investitii locale in viitor.