​Interviu HotNews.ro

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, pus in fata mesajului unui pacient nemultumit care-l intreaba: "Pe cine sa dau in judecata?"

de V. Mixich     HotNews.ro
Joi, 25 iulie 2013, 16:44 Actualitate | Esenţial


Cristian Busoi
Foto: cristianbusoi.eu
Proaspat numit in influenta functie de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fostul europarlamentar Cristian Busoi pare a fi un politician cu relatii in intreg spectrul politic.

Fost consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, Cristian Busoi a fost doctorandul presedintelui comisiei prezidentiale pentru Sanatate, prof. Cristian Vladescu, si a insarcinat un fost membru PDL, pe Cristian Careba, sa conduca departamentul de audit intern al CNAS. Cristian Busoi vorbeste, intr-un interviu HotNews.ro, despre toate aceste relatii, importante pentru noul sau rol, si este pus in fata intrebarii unui asigurat nemultumit: „Pe cine sa dau in judecata?” 

Cele mai importante declaratii ale presedintelui CNAS:
 • "Exista spitale care au cheltuieli de personal peste 100% din buget";
 • "Multe informatii din SIUI nu sunt folosite atunci cand se iau decizii in Sanatate”;
 • "Romania nu este pregatita pentru a trece direct catre un sistem de asigurari administrate privat";
 • "Restructurarea CNAS nu e o discutie pentru anul acesta sau anul urmator".

V.M.: Este sistemul medical de stat in pragul falimentului?
Cristian Busoi: Nu. Un raspuns foarte sincer: in niciun caz. Suntem in fata celui mai mare buget pe care l-a avut sanatatea dupa 1990. Sunt aproape 5 miliarde de Euro doar bugetul CNAS. Sigur e o situatie speciala pentru ca trebuie sa inchidem niste plati restante si sa respectam Directiva combaterii platilor intarziate si, mai ales, legea romaneasca prin care facturile trebuie platite la 60 plus 30 de zile. Avem intentia ca din august sa incepem sa aplicam ad literam aceste prevederi.

V.M.: Aveti bani sa faceti asta?
Cristian Busoi: In acest moment exista fondurile necesare. Ar mai fi nevoie de unele ajustari. Incercam sa le facem in interiorul actualului buget. Daca cumva ne vom impotmoli, vom putea anunta public. Intentia noastra este sa aplicam ad literam prevederile Contractului Cadru, legii 72 si intelegerea cu institutiile internationale.

V.M.: Cum sa denumim realitatea in care asiguratul roman, atunci cand ajunge in spital, este trimis sa-si cumpere medicamente din banii lui, materiale sanitare din banii lui? Daca nu e faliment, sa-i spunem hotie atunci?
Cristian Busoi: Nu. Aici vorbim de prost management.

V.M.: Management e un cuvant general.
Cristian Busoi: E un cuvant general. Dar nu se intampla la toate spitalele. Se intampla in spitalele care au cheltuieli de personal foarte ridicate. Exista spitale in Romania, din pacate, care au cheltuieli de personal peste 100% din bugetul pe care-l contracteaza cu CNAS. Exista multe spitale, chiar importante, cu un procent de 80%.

V.M.: Si totusi medicii se plang de salarii mici.
Cristian Busoi: Medicii se plang de salarii mici, care au fost insa marite conform binevenitei decizii a guvernului de a reintregii salariile taiate in 2010. Problema nu e neaparat legata de numarul medicilor sau de salariile lor. In foarte multe din aceste spitale exista personal auxiliar foarte numeros si, poate, nu intotdeauna bugetul este administrat in cel mai eficient mod posibil.

CINE POATE REZOLVA, IN VIZIUNEA PRESEDINTELUI CNAS, PROBLEMA PLATILOR INFORMALE DIN SANATATE

V.M.: In Bistrita, de exemplu, s-au incasat venituri la CNAS care au acoperit doar 59% din banii necesari. Va citez din comunicatul oficial: din 250.517 asigurati inregistrati la Bistrita, platitori sunt 103.496, adica 41%. Nu e contrar aritmeticii primare ca un sistem sa functioneze in astfel de conditii fara sa intre in faliment?
Cristian Busoi: Iau cu rezerve acest comunicat. Nu stiu cand a fost trimis si pe ce baza a fost dat. Sigur, vom verifica acest lucru. Datele pe care le primesc eu de la ANAF, la nivel national, arata ca gradul de colectare este de peste 90% la nivel national. Ma tem ca...

(aici puteti citi comunicatul invocat)

V.M.: Ati inteles gresit. Este vorba de 41% care platesc contributii, restul sunt scutiti.
Cristian Busoi: Faptul ca, in Romania, numarul persoanelor care contribuie conform legii la sistemul de sanatate este mult mai mic decat numarul beneficiarilor este o problema veche si nerezolvata. Dar provine dintr-un principiu de baza al asigurarilor sociale de sanatate: cel al solidaritatii.

V.M.: Dar acest tip de solidaritate romaneasca nu are logica aritmetica.
Cristian Busoi: Haideti sa ne uitam la categoriile exceptate: mare parte din pensionari, cei sub 18 ani, elevi, studenti.

V.M.: Sunt multi studenti care provin din familii foarte bine pozitionate financiar si totusi sunt scutiti. E o problema. Care e solutia?
Cristian Busoi: Ar fi o decizie care excede CNAS si e o decizie politica majora, care ar putea fi luata de Guvern doar cu un larg consens in Parlament. E un subiect care merita o discutie mai ampla.

V.M.: De ce un guvern cu o sustinere atat de solida in Parlament evita astfel de discutii? De zece ani se tot vorbeste despre asta.
Cristian Busoi: Daca am introduce contributii pentru copii si studenti, ar insemna ca tot parintii care lucreaza ar trebui sa contribuie, cel putin pentru copii...

V.M.: Oricum parintii contribuie facand tot felul de plati informale.
Cristian Busoi: ... asta ar insemna ca va trebui sa punem un cost suplimentar la costul muncii in Romania, ceea ce ne face si mai putin competitivi in ceea ce inseamna arena europeana si internationala. In ceea ce priveste impozitul pe profit si cel pe venit suntem foarte competitivi si putem atrage investitii, in ceea ce priveste costul muncii suntem pe primul loc in Europa ca si greutate, ca pondere in sensul negativ. Daca am mai incarca cu contributii suplimentare mi-e teama ca vom distorsiona piata muncii.

V.M.: Suntem in acelasi timp pe primul loc in UE la plati informale, care reprezinta de fapt banii pe care-i scoatem din buzunar pentru a acoperi aceasta lipsa de logica a guvernelor succesive din ultimii zece ani. Sunteti intr-o pozitie influenta acum, cum puteti impinge o dezbatere publica pe aceasta tema?
Cristian Busoi: Platile informale nu se pot rezolva printr-o decizie administrativa a Ministerului sau a CNAS, ci prin felul in care institutiile care trebuie sa sanctioneze acest lucru, care este ilegal, pot sa identifice aceste cazuri, sa le probeze si sa le pedepseasca.

„NU TINE DE MINE SAU DE CNAS CUM SE GOSPODARESC SPITALELE”

V.M.: Ce aveti de gand sa faceti pentru a stopa fenomenul raspandit al pacientilor care sunt trimisi sa-si cumpere medicamente la care ar avea dreptul prin asigurare? Am primit multe intrebari pe tema asta.
Cristian Busoi: Stiu, am vazut. Ne preocupa foarte mult aceasta situatie.

V.M.: Ei platesc o asigurare la institutia pe care o conduceti, e drept de foarte putin timp, iar aceasta institutie ii fura, cel putin asta simt oamenii, pentru ca atunci cand ajung intr-un spital sunt trimisi sa-si cumpere din banii lor medicamente, materiale sanitare.
Cristian Busoi: In primul rand nu sunt trimisi de institutie, de CNAS sau de Casele judetene. Pot fi trimisi eventual de doctorii din spital din diverse motive. Tot ce va pot spune e ca, in acest moment, asiguram conform contractului, legilor si criteriilor, banii spitalelor pentru serviciile medicale pe care le presteaza. Cum se gospodaresc apoi spitalele e o chestiune care nu tine nici de decizia mea, nici a CNAS, indiferent de cat timp as conduce aceasta institutie.

V.M.: De ce in Romania tarifele platite de CNAS pentru serviciile medicale sunt subevaluate comparativ cu nivelul lor real pe piata?
Cristian Busoi: Nu cred ca putem face o comparatie foarte clara intre pretul de piata si felul in care decontam.

V.M.: Deci considerati ca tarifele platite de CNAS nu sunt subevaluate?
Cristian Busoi: Nu intotdeauna, nu pentru toate prestatiile. Noi platim pe sistem DRG, un sistem mai complex, si nu uitati ca vorbim de un sistem care are la dispozitie de zece ori mai putin per capita decat media europeana in conditiile in care multe lucruri costa la fel. Mai putin partea de salarizare. Pe de o parte avem aceasta constrangere bugetara, pe de alta parte in acest moment nu exista niciun fel foarte clar in a ne spune cat costa pe piata.

V.M.: Ati spus de curand cu SIUI-ul nu e un sistem perfect. Functioneaza satisfacator in acest moment?
Cristian Busoi: Daca folosim cuvantul satisfacator, il putem spune fara ezitari. Important e insa sa functioneze bine sau foarte bine. Cred ca lucrurile se pot imbunatati. Eu sunt relativ multumit. Avem multe informatii acolo, multe dintre ele nu sunt folosite atunci cand se iau decizii in materie de sanatate. Sistemul este subutilizat din punctul de vedere al folosirii informatiilor.

V.M.: Ce institutie a statului trebuie sa decizii in functie de acele informatii?
Cristian Busoi: Cred ca in primul rand CNAS, apoi Ministerul Sanatatii, apoi sigur Parlamentul si Guvernul pentru marile decizii legate de soarta sanatatii.

V.M.: Deci in acest moment nu se iau decizii in sanatate bazate pe datele reale din SIUI?
Cristian Busoi: Se iau decizii bazate pe date si fapte reale dar cred ca, daca am privi mai atent acest sistem si informatiile pe care le avem, am putea utiliza mai bine aceste informatii si deciziile sa fie mai bine fundamentate. Nu am spus ca nu e deloc utilizat, am spus ca e subutilizat. Acest sistem ne poate oferi informatii interesante inclusiv in deciziile de a reduce ineficienta cheltuierii banilor si de a reduce frauda din sanatate.

INTREBAREA UNUI PACIENT: PE CINE SA DAU IN JUDECATA?

V.M.: Un pacient este diagnosticat cu cancer si are dreptul, in calitatea lui de asigurat, la tratament citostatic. A platit pentru acest drept contributii o viata intreaga si are contract cu CNAS. Pe cine trebuie sa dea in judecata pentru a-si recupera banii platiti pentru medicamentele pe care spitalele NU i le-au pus la dispozitie din lipsa de fonduri?
Cristian Busoi: Cel putin pe oncologie e total nejustificat ca spitalul sa nu-i puna la dispozitie medicamente pentru ca exista in programul national de oncologie banii necesari. Il rog pe acel pacient sa mi se adreseze in mod direct la Casa.

V.M.: Pacientul s-a adresat deja in multe randuri. Va pune o intrebare precisa: pe cine sa dea in judecata? Ca absolvent al Facultatii de Drept ii puteti raspunde.
Cristian Busoi: Nu va pot da un raspuns cat timp nu intram mai adanc in aceasta situatie. Vorbim de un pacient care are nevoie de un tratament aprobat la nivel national, nu i s-a aprobat dosarul? E un pacient care a avut nevoie de un medicament care nu e pe lista de compensare? Nu i s-a eliberat in farmacie? In spital?

V.M.: Este vorba de o schema de tratament cu medicamente aflate pe lista de compensate si i-au fost asigurate doar jumatate dintre ele. Pe restul a trebuit sa si le cumpere singur.
Cristian Busoi: Intr-un spital din Romania?

V.M.: Da.
Cristian Busoi: ...

V.M.: Pe cine sa dea in judecata?
Cristian Busoi: Va dati seama ca in pozitia mea de presedinte CNAS nu pot da astfel de sfaturi. E o situatie care ma ingrijoreaza si sper ca vorbim de cazuri extrem de izolate. Va rog sa-mi trimiteti mai multe date pentru a va da un raspuns foarte documentat.

RESTRUCTURAREA CNAS NU E O DISCUTIE PENTRU ANUL ACESTA SAU ANUL URMATOR

V.M.: Cum colaborati cu un ministru al Sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu, care a repetat public de mai multe ori ca doreste desfiintarea CNAS si chiar a incercat s-o faca de curand?
Cristian Busoi: Colaborez foarte bine cu domnul ministru Nicolaescu.

V.M.: Desi vrea sa va desfiinteze institutia?
Cristian Busoi: Ne cunoastem de foarte mult timp. Am colaborat pe vremea cand mai era ministru in guvernarea liberala. A desfiinta sistemul public de asigurari de sanatate nu este o decizie asumata la nivel guvernamental. Nu exista insa subiecte tabu. Putem discuta orice solutie pentru sistemul sanitar ca sa mearga mai bine. Oricum nu e o decizie pe care o poate lua o singura persoana, fie el presedintele Casei, ministrul Sanatatii. E o decizie pe care o poate lua doar Parlamentul.

V.M.: Va citez motivatia ministrului Sanatatii pentru desfiintarea CNAS: pentru ca acolo „e o armata de oameni care taie frunza la caini, care cere bani, cere spaga, cere atentii.” Cum comentati?
Cristian Busoi: Nu. Aceasta declaratie nu se referea la desfiintarea CNAS, se referea la reorganizarea Ministerului si Directiilor de Sanatate Publica...

V.M.: Si a Caselor de Sanatate.
Cristian Busoi: Si a Caselor, la acel moment. Aceste referiri s-au facut intr-un context in care i-au fost aduse la cunostinta cateva detalii revoltatoare despre comportamentul unor functionari din DSP-urile direct subordonate domnului ministru si domnia sa a reiterat ideea ca trebuie reorganizat pentru ca sunt niste oameni care se comporta in acest fel. Este o afirmatie scoasa din context.

V.M.:Ati discutat cu ministrul Sanatatii despre restructurarea Casei?
Cristian Busoi: Da. Opinia mea, pe care domnia sa a acceptat-o, este ca daca vom face o restructurare si reorganizare, regionalizare a Casei, acest lucru nu se va putea face decat dupa ce decizia generala de regionalizare a Romaniei va fi luata. Deci nu e o discutie pentru anul acesta sau anul urmator.

V.M.: Profesorul Cristian Vladescu, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Sanatate, a fost conducatorul dumneavoastra de doctorat. Prima varianta a legii sanatatii, cea promovata de Traian Basescu la inceputul lui 2012, ii apartine in buna parte. Sunteti de acord cu masurile propuse atunci de profesorul Vladescu: administrarea asigurarilor de sanatate de companii private si transformarea spitalelor in societati comerciale sau fundatii?
Cristian Busoi: Am discutat multe lucruri la acel moment cu domnul profesor Vladescu. Din punct de vedere teoretic, intelectual, solutiile au fost extrem de interesante. Mi-am spus public opinia la acel moment: Romania nu era si nu este pregatita pentru a trece direct catre un sistem de asigurari administrate privat, asa cum se intampla in Olanda. In ceea ce priveste transformarea spitalelor in fundatii sau societati comerciale, as prefera sa fie fundatii non-profit. Cred ca acest lucru este luat in calcul inclusiv de actuala conducere a Ministerului Sanatatii. Daca va da mai multa flexibilitate managerilor pentru a-si administra mai bine bugetul, pentru a-si putea administra mai bine personalul, pentru a obtine sponsorizari, donatii mai usor, poate fi o solutie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4930 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  in concluzie.... (Joi, 25 iulie 2013, 17:09)

  costica [anonim]

  Vorbe goale, desi Dumnealui spune ca-s bani mai multi.... pariem ca peste N ani vom vorbi cu alt sef la CNAS sau la MS si vom avea aceleasi intrebari si mai grav aceleasi raspunsuri?!
  Vorbe goale, paralel complet cu ceea ce inseamna REZULTATE pentru pacienti, desi zice ca-i "foarte preocupat"....
  Sa te fereasca Dumnezeu sa fii bolnav grav in Romania si sa ajungi prin spitalele ei, vai de mama amaratilor cu asemenea nenoroc.
  • 0 (0 voturi)    
   ne este frica! (Vineri, 26 iulie 2013, 14:40)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui costica

   sa spunem si sa recunoastem ca 6 mil. de salariati (si ceva pensioanri bine platiti) ar trebui sa acopere ingrijire DE TIP EUROPEAN pt. 22 milioane. IM-PO-SI_BIL!!
   Orice definire a pachetului de baza ar recunoaste starea de fapt asa ca fiecare fuge de definire!
 • +4 (10 voturi)    
  presedinte cnas (Joi, 25 iulie 2013, 17:12)

  Alex [anonim]

  de fiecare data cand citesc un interviu cu cei care ajung sa conduca ceva important in tara noastra , raman surprins de lipsa totala de cunostiinte un domeniul respectiv. nicolaescu nu stie nimic , dar va verifica , sau va pune pe cineva , acest presedinte nu stie , dar va verifica daca e adevarat .... ce s astea? Domnule prim ministru , va rog sa numiti in functie oameni care traiesc in Romania, care stiu problemele din tara , care stiu ca sunt probleme in orice domeniu. numiti orice om politic , la sanatate, care nu stie ca daca ai depasit 20 pacienti pe zi , platesti si daca esti asigurat, numesti un presedinte care nu stie ca programul de cancer este in lege dar nu in realitate, numesti un om care nu stie ca in toate spitalele duci medicamente de acasa, numesti un om care vorbeste in asa fel incat sa nu te supere?pana cand oportunismul va fi mai important decat cei care te voteaza? Intrebare retorica. In Romania intotdeauna! Si nu o scriu doar pentru cei de la putere acum. Si pentru cei care au fost , si pentru cei care vor veni!
  toti , oare de unde va luati desinfectantele pentru gura ?
  • 0 (2 voturi)    
   Raspunsuri clasice (Joi, 25 iulie 2013, 17:38)

   ictin [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Nu stiu, nu cunosc! Putem sa afirmam linistiti ca suntem o tara de habarnisti. Nu am vazut pana acum vre-un pierde vara din asta care e numit pe undeva sa aiba habar de ceva. Dar in schimb tot defileaza pe la televiziuni sa isi dea cu parerea in mod "inteligent" despre tot felul de tampenii.
   In cazul asta noul presedinte CNAS imi aminteste de acest moment de pe the onion:
   https://www.youtube.com/watch?v=Pwom49awRKg
   Ca da, imi amintesc de acest domn, imi amintesc cum batea campii prin studiourile televiziunilor, si il vad acum cat de competent este.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu, d-le Busoi (Joi, 25 iulie 2013, 17:19)

  sile [anonim]

  Nu vorbiti de cazuri izolate si stiti asta foarte bine. Din pacate, pentru cineva foarte apropiat mie este prea tarziu. Nici macar datul in judecata n-o mai poate aduce inapoi.
 • +4 (6 voturi)    
  intrebari foarte bune (Joi, 25 iulie 2013, 17:34)

  Ciprian [anonim]

  Intrebarile cele mai pertinente care puteau fi puse pe acest subiect, pacat ca intr-o dezbatere de genul acesta nu se gasesc si interlocutorii care sa dea raspunsuri la fel de pertinente.
 • +4 (6 voturi)    
  Presedinti suspusi politic care (Joi, 25 iulie 2013, 17:37)

  Animotos [utilizator]

  Habar n-au de problemele din sistem si nici macar nu-i intereseaza. Sunt depasiti demult de situatie si nu vor rezolva nicmic niciodata , doar isi incaseaza salarul BINE MERITAT. Noapte buna Romania...... Ultimul stinge lumina.!
 • +4 (6 voturi)    
  ! (Joi, 25 iulie 2013, 18:21)

  melcul_naravas [utilizator]

  "Pe cine sa dau in judecata ?" Pe Basescu, evident, el e vinovat de tot ce se intampla in tara , in lume, in univers. E vinovatul universal pentru toate relele( chiar si pentru canicula asta). Ehei! daca s-ar intampla si ceva bun, atunci il laudam pe Ponta . E atat de simplu!
 • +4 (4 voturi)    
  Presedinte CNAS (Joi, 25 iulie 2013, 19:25)

  MIRCEA [anonim]

  De ce nu sunt bani?pentru ca institutiile responsabile asista cu nepasare cum se fura banul contribuabilului.La noi in judet medicul sef oncolog elibereaza retetele bolnavilor de cancer numai prin farmacia ficcei sale cere este intro comuna la 15 Km. de oras.Medicamentele pentru diabet se elibereaza numai prin farmaciile CATENA.Ma miram de ce medicul sef de la nefrologie impreuna cu juristul DSP au deschis o farmacie in zona fara vad.Am aflat ca toate medicamentele pentru cei dializati si cu transplante de organe se elibereaza numai prin farmacia lor.E,vedeti cum se fura.?O sa-mi spuneti ca toate astea nu demonstraza ca se fura.Ba da,se fura pentru ca isi scriu cele mai scumpe medicamentesi fac si polipragmazie.Plus ca inseamna concurenta neloiala in sectorul farmaceutic.Oare de ce CNAS ,consiliul concurentei ,parcehetul nu fac nimic sa stopeze acesti escroci?pentru ca si ei sunt corupti
 • +2 (2 voturi)    
  Nu. Da'de ce intrebi? (Joi, 25 iulie 2013, 19:51)

  ipolitic [utilizator]

  In viata mea nu am mai vazut declaratii mai goale
  de continut, ca cele ale domnului Busoi.
  Un politruc perfect, cu capul gol si buzunare pline.
  Cu asa oameni alunecosi, masinaria USL trebuie sa
  mearga ca unsa.
  Chiar , nu exista in gasca asta de 70 la suta, macar
  unul hotarit sa rezolve niste probleme?
  • +1 (1 vot)    
   nu le pasa.... (Joi, 25 iulie 2013, 21:21)

   costica [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

   Nici macar nu se gandesc, nu le pasa efectiv, nimeni nu raspunde, de ce sa-si bata capul.
   A face restructurare si a eficientiza institutiile statului roman inseamna a inlocui clientela incompetenta ce colcaie peste tot cu specialisti, cu oameni competenti care sa rezolve problemele.
   Pai, si cum ar mai fura astia, ca doar d-aia s-au zbatut sa ajunga la guvernare platind bani grei in campaniile eletorale, banii aia trebuie recuperati, ca doar nu pierd, stiu ei bine ce fac. De fiecare data vedem cum cresc averile alesilor, multi intra amarati in politica si ajung repede cu viloaie, cu masini de lux, cu muuuulte terenuri, cu conturi grase in banci, cu copiii la studii in strainatate....
   Imbogatitii Romaniei care lucreaza la stat, nu in privat !!
   Intreg sistemul romanesc din institutiile de stat este o increngatura de interese si de prietenii, de relatii care-i acopera p-astia si le perimite sa fure si sa nu faca nimic pentru cei care i-au ales.
   Si nu da nimeni socoteala niciodata.
   Busoi asta confirma din plin, ia uite Declaratia de avere !!
   http://www.opiniatimisoarei.ro/lupii-tineri-ai-politicii-din-timis-intre-saracie-lucie-si-averi-de-milioane-de-euro-cel-mai-bogat-tanar-politician-al-timisului-este-liberalul-cristian-busoi/23/07/2012
 • +2 (2 voturi)    
  minciuni oficiale frumoase (Joi, 25 iulie 2013, 23:21)

  Jean [anonim]

  Astept de peste un an de zile aprobarea CNAS de a-mi fi rambursata contravaloarea unor servicii medicale efectuate in strainatate. Desi valoarea serviciilor a fost mult mai mare, mi-a fost aprobata contravaloarea serviciilor ca si cum ar fi fost efectuate in Romania. Intrebare: CNAS plateste cu intarziere de un an de zile spitalele din Romania? Atunci eu, ca persoana fizica, de ce sunt tratat in acest mod???
  Ce spune legea (ordinul ministrului)? In trecut era trecut un termen de 3 luni. Stiind ca nu se pot incadra, au modificat ca plata se va efectua dupa ce CNAS termina de efectuat toate verificarile? Atunci cand ai doua facturi si date clare de contact, iar trimiterea unei adrese oficiale dureaza cel mult o luna de zile dus-intors, de ce trebuie sa astept PESTE UN AN??
  Acesta este excrocherie a statului. Daca nu platesc la CNAS datoriile mi se percep dobanzi si penalitati!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Evident nu e caz izolat (Vineri, 26 iulie 2013, 0:11)

  Cornel [anonim]

  Politrucii mananca ca de obicei mancarea preferata : cacao. Eu ma chinui sa-mi obtin drepturile de CNAS, inclusiv filiala din Bucuresti unde dosarele zac pe mese si functionarii nu fac nimic. Poate totusi reusesc sa emigrez.
 • +1 (1 vot)    
  In Germania, asigurarea de baza nu este "sociala" (Vineri, 26 iulie 2013, 10:42)

  Pacient [anonim]

  In Germania, asigurarea de baza nu este una "sociala", cum doriti sa faceti in Romania. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

  Health care insurance in Germany is split in several parts. The largest part of 85% of the population is covered by a basic health insurance plan provided by statute, formally insured under the legislation set with the Sozialgesetzbuch V (SGB V), which provides a standard level of coverage. The remainder of 15% opt for private health insurance, which frequently offers additional benefits.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Health_in_Germany#Health_care_insurance

  http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

  Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).
  • 0 (0 voturi)    
   greseala (Vineri, 26 iulie 2013, 12:22)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Pacient

   "Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit."
   Ai acum cum crezi tu ca e?
   Avem asigurari de stat de sanatate.O mare parte a fondurilor ajunge in buzunarul unor hoti.
   (daca intrebi medici, sefi prin spitale, patroni de spitale private, patroni de farmacii, patroni de distribuitori de medicamente si aparatura de unde au banii, ajungi sa ti se organizeze mitinguri in piata Universitatii)
   Servicii de sanatate nu prea avem, oricum nu acoperite de asigurarea pe care o platesti lunar.

   Decit asigurarea actuala de sanatate , mai bine lipsa, ca oricum iti platesti serviciile din buzunar atunci cind ai nevoie.

   Practic platesti niste bani pt. un serviciu. banii sint furati pe filera politica(sint controlati pe filiera politica guvern/casa),
   si cind ai nevoie de serviciu mai il platesti o data, sub forma de mita sau completari...

   Binenteles ca politicienii gen Busoi,Nicolaescu, care isi finanteaza campaniile din bani furati din contributiile de sanatate nu or sa incurajeze niciodata "reforma".
   Cind a fost vorba sa se faca reforma in sanatate(case private etc.) a fost deranj mare.
   • 0 (0 voturi)    
    Solutia este starpirea coruptiei. (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 12:32)

    CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    La fel am facut si in domeniul energiei. In loc sa combatem coruptia, am instrainat rezervele strategice de energie (pe preturi de nimic) si astfel profita firmele private de bogatiile naturale ale Romaniei, in loc sa profite toti cetatenii (preturi mai mici la energie).
 • +2 (2 voturi)    
  Nu era mai bine, (Vineri, 26 iulie 2013, 12:13)

  mos ion roata [utilizator]

  sa nu vina la casa? Acuma ar fi participat la emisiuni la latrine si nu numai,fara nici o raspundere (decat la ordinile varanului)
 • +2 (2 voturi)    
  AMIN! (Vineri, 26 iulie 2013, 12:44)

  GAVRILACHE [utilizator]

  Nu exista ceva mai trist, in Romania, decat sa intri intr-un spital! Daca mai ai nevoie si de asistenta medicala, atunci te trezesti direct in cel mai negru cosmar : lipsa de amabilitate (mitocanie de-a dreptu'), lipsa de medicamente (pana si vata trebuie sa-ti cumperi!), mancare oribila (esti, de la internare, indemnat sa-ti aduci mancare de-acasa), wc-uri infecte...e drept, gandacii sunt multi si bine dezvoltati! Daca nu ai bani de spaga (pentru asistente, pesonalul auxiliar, medici), aproape ca poti cere familiei sa se pregateasca pentru a-ti face toate cele de ingropaciune! Daca nu ar mai exista speranta ca o sa-ti revezi sotia, copiii, nepotii, pe Gadea si pe Salam, atunci e preferabil sa dai coltu', sa mori in patul tau, mangaiat de cuvintele lui Ponta ori ale lui nea Busoi, slavita fie-i limba dulce, inocenta si cariera fulminanta! Amin!
 • 0 (0 voturi)    
  o posibila solutie partiala - ce parere aveti? (Vineri, 26 iulie 2013, 12:45)

  Gheorghescu [utilizator]

  O solutie partiala pentru problemele din spitale, solutie pe care am mai propus-o, este ca CNAS sa trimita in fiecare spital un numar de inspectori permanenti, care, la externare, impreuna cu pacientul si reprezentantii spitalului, sa confirme o fisa cu serviciile (inclusiv medicamentele) de care a beneficiat pacientul in timpul spitalizarii.
  In acest fel, CNAS nu ar trebui sa deconteze servicii si medicamente care nu au fost furnizate si ar avea o imagine reala a situatiei din spital. Spitalul ar fi fortat sa creasca nivelul serviciilor prestate. Pacientii ar beneficia de un tratament mai bun din partea cadrelor medicale, acestea stiind ca la final prestatia le va fi evaluata.
  Pana si coruptia ar fi diminuata, pentru producerea unui act de coruptie si de fraudare a sistemului fiind nevoie de conlucrarea a trei factori (cadrele medicale, inspectorul CNAS si pacientul), factori cu interese totusi diferite.
  • 0 (0 voturi)    
   O PARERE! (Vineri, 26 iulie 2013, 13:43)

   GAVRILACHE [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

   1. De unde atatia inspectori ?
   2. De unde bani pentru a-i plati (inspectorii ar trebui sa se si priceapa "cat de cat", sa fie calificati si sa primeasca salarii cel putin decente)? In plus, merita sa cheltui atatia bani cu inspectorii care alta treaba n-au?
   3. Ce sa faca inspectorii in situatia in care reprezentantul spitalului afirma (cu acte!) ca pacientul a primit o serie de medicamente iar pacientul zice ca nu? Daca, adica, apare o discrepanta intre ce este inscris in fisa prezentata de spital si sustinerile (chiar cu bonuri fiscale) pacientului?
   4. Birocratia (si asa teribila!) s-ar umfla si mai mult! In plus, cine garanteaza ca, in timp, inspectorii nu ajung sa "fraternizeze" cu reprezentantii spitalelor?
   5. Solutia, teoretic acceptabila, sufera de sindromul "mancatorului de seminte" (ca sa asiguram curatenia strazilor, ar fi suficient ca din 10 in 10 metri sa postam cate un politist!).
 • 0 (0 voturi)    
  propunerea concreta (Vineri, 26 iulie 2013, 21:46)

  RedCard [anonim]

  Dl Busoi imi ceruse o propunere concreta. Unde s-o postez? Incerc si aici (a doua incercare).
  Iata modalitatea pt fumatori/alcoolici:
  medicul de familie sa-i declare asa cum sunt, fumator/alcoolic, si sa fie taxati; daca medicul nu-i declara, in momentul in care apare necesitatea unor ingrijiri medicale determinate de tigara/alcool, sa plateasca medicul (vinovatul)!
  E-asa de greu?
  In Romania platim ca-n comunismul de care ne-am bucurat inutil c-am scapat. Vinovatii nu platesc NICIODATA. Hai sa platim "nemteste"!!!
  {daca nu aici trebuia sa raspund, imi puteti spune unde?}


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by