Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirma, intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, ca Scoala de vara de la Baile Tusnad seamana cu o sedinta a Guvernului Ungariei, iar declaratiile unor oficiali ungari formulate acolo sunt o ingerinta intr-un proces suveran al Romaniei.

"Am luat nota cu surprindere de declaratiile unor oficiali ungari formulate in contextul Scolii de vara de la Baile Tusnad, si consideram ca reprezinta o ingerinta intr-un proces democratic, legitim si suveran al tarii noastre. Acestea sunt susceptibile de a incalca spiritul "Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI". Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei reprezinta un drept suveran, in dezbateri fiind implicati, in mod transparent, atat actori institutionali, cat si reprezentanti ai societatii civile din Romania, indiferent de apartenenta etnica a acestora", sustine Ciamba.

El mentioneaza ca masurile de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei sunt compatibile cu normele internationale, adoptarea unor astfel de masuri fiind in deplina conformitate cu obligatiile internationale asumate de Romania prin tratatele la care este parte.

"Aceste masuri initiate de autoritatile romane - in baza principiului bunei guvernari - nu au la baza ratiuni de natura etnica si nici nu sunt promovate cu scopul afectarii drepturilor si libertatilor garantate persoanelor apartinand minoritatilor nationale, a caror respectare statul roman si-a asumat-o in plan international si ca membru al Uniunii Europene. Ratiunile care au stat la baza demararii procesului de reforma administrativa au avut ca unic fundament necesitatea de a reduce disparitatile de dezvoltare economica intre Romania si celelalte state membre UE. Este, asadar, un proces care are ca obiectiv consolidarea performantei Romaniei ca stat membru UE", mai afirma Ciamba.

Potrivit acestuia, lucrarile Scolii de Vara de la Baile Tusnad seamana foarte bine cu o sedinta a Guvernului Ungariei.

"Nu pot sa nu constat ca lucrarile Scolii de Vara de la Baile Tusnad seamana foarte bine cu o sedinta a Guvernului Ungariei, organizata de data aceasta in Romania, atat prin participarea substantiala guvernamentala, cat si prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii nationale a Ungariei in raport cu minoritatea maghiara, inclusiv din Romania. Aceste declaratii depasesc cu mult cadrul politico-juridic al relatiei bilaterale, precum si toate angajamentele asumate in comun cu partea ungara de-a lungul dialogului diplomatic sustinut din ultimele luni si reiterate de curand partii ungare", se mai arata in comunicat.

Secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficiala a celei de-a 24-a editii a Universitatii de vara si taberei "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca "regionalizarea, drapelul Tarii Secuilor si Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures" sunt probleme care tin de democratie.

In opinia lui Nemeth, intr-un stat democratic ar trebui sa se dea curs solicitarilor reprezentantilor legitimi ai minoritatilor, iar Ungaria va sprijini toate doleantele formulate de comunitatea maghiara din Transilvania.

"Cand ma refer la Tara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Tarii Secuiesti si la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, pot sa subliniez ca sunt probleme care privesc democratia, aici. Daca exista o comunitate insemnata intr-o tara care si-a exprimat doleantele, care a formulat niste solicitari si acele solicitari nu contravin legilor in vigoare ale tarii respective, noi consideram ca trebuie sa se dea curs solicitarilor respective. Pe de alta parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate sa faca altceva decat ceea ce este obligat prin Constitutia Ungariei si anume daca comunitatea maghiarilor din Transilvania si-a manifestat solicitarile legitime prin organizatiile care reprezinta aceasta comunitate in mod legitim, atunci noi trebuie sa o sprijinim. Nu putem face altceva decat ceea ce prevede Constitutia", a afirmat Nemeth Zsolt.