Premierul Victor Ponta a afirmat luni ca nu crede in "povestea" potrivit careia nimeni nu trebuie sa comenteze actiunile procurorilor, care nu sunt "Dumnezei" si a sustinut ca a avut dreptul sa se pronunte asupra modul in care s-a desfasurat ancheta de la Liceul Bolintineanu, in conditiile in care "pacea sociala" tine de guvern si de competenta sa.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD, Ponta a spus ca nu crede in "povestea asta ca nu ai voie sa spui niciodata nimic", in conditiile in care "procurorul trebuie sa decida conform legii si daca incalca legea nu trebuie sa stam toti drepti".

Procurorii "nu raspund in fata guvernului, dar in fata cuiva trebuie sa raspunda", a adaugat acesta.

"Nu suntem Dumnezei", a subliniat Ponta, prcizand ca se include si pe el in aceasta categorie, ca fost procuror.

"Cand pui sute de politisti sa dea gramada intr-o scoala e treaba mea ca prim ministru. Pacea sociala e un lucru care tine de guvern si de mine, nu are cine altcineva, nu va asteptati sa se ocupe presedintele tarii de asa ceva", a argumentat el.

In opinia sa, acuzatiile ca ar fi influentat justitia prin afirmatiile sale de vineri, cand s-a declarat public nemultumit de interventia fortelor de ordine la liceul Dimitrie Bolintineanu, in dosarul spagii de la Bacalaureat, nu sunt decat o "prostie".

"Prostia aia cu influentarea justitiei e la fel ca lovitura de stat. Nu am influentat, nu stiu ce e in dosar, un opreste nimeni nicio ancheta. Dar ca fortele de ordine sa nu isi foloseasca excesiv forta si impotriva cui nu trebuie asta da, e in competenta mea", a sustinut Victor Ponta.

Seful guvernului a afirmat ca "sutele de politisti" care dau "navala" in scoli nu reprezinta o actiune normala intr-un stat democratic.

"Sunt convins ca avem procedurile legale pentru ca o activitate de cercetare penala sa se faca in conditii legale, fara manifestari care amintesc de vremurile de dinainte de 1989 sau de regimul Morar - Macovei, in care 20 de milioane de romani sunt infractori care trebuie cercetati de o gasca, ca sa folosesc un termen prezidential, care crede ca doar prin forta si abuz pot sa faca ceva in tara", a acuzat el.

Ponta a reafirmat ca "orice fel de activitate ilegala de a frauda la bacalaureat trebuie pedepsita cu maxima asprime" dar acest lucru nu inseamna ca trebuie aruncata "anatema" asupra tuturor elevilor, profesorilor si parintilor.

"Majoritatea covirsitoare a profesorilor isi fac datoria cinstit. Imi exprim solidaritatea pentru toti profesorii cinstiti, pentru elevii si parintii care se pot bucura pentru aceste rezultate. Bacalaureatul nu mai trebuie sa fie un instrument al statului de terorizare a elevilor si parintilor, de dovedire ca suntem o tara intreaga de oameni rai si nepregatiti", a mai spus Ponta.

In ceea ce priveste vinovatii pentru situatia de la liceul Dimitrie Bolintineanu, daca "problemele de functionare sunt in zona parchetului doar CSM poate lua masuri, daca sunt in zona Ministerului de Interne voi discuta cu ministrul, pentru a se lua masuri", a precizat seful PSD.