Un velier fara pavilion arborat la bordul caruia se aflau 33 de cetateni sirieni si doua calauze turce a fost interceptat, sambata, de politistii de frontiera constanteni in dreptul statiunii Cap Aurora, printre migranti fiind si sapte copii, transmite Mediafax. "Este vorba de primul caz de aceasta amploare in Marea Neagra de la sfarsitul anului 2011", a declarat un purtator de cuvant al garzii de coasta, pentru AFP.

Potrivit reprezentantilor Garzii de Coasta, politistii de frontiera din cadrul sistemului integrat de supraveghere a frontierei maritime (SCOMAR) au observat, sambata dimineata, o nava suspecta care se deplasa pe Marea Neagra la aproximativ sapte mile marine travers de statiunea Cap Aurora. Informatia a fost transmisa conducerii Grupului de Nave Mangalia, care a trimis in zona o ambarcatiune.

In jurul orei 02:48, vasul Grupului de Nave Mangalia a interceptat ambarcatiunea. Aceasta era un velier de 20 de metri lungime la bordul caruia se aflau 35 de persoane care nu vorbeau limba romana.

Velierul a fost escortat in zona bazinului portuar al Grupului de Nave Mangalia pentru verificari, oamenii legii stabilind ca la bordul acestuia se aflau 20 de barbati, opt femei si sapte copii, 33 de persoane fiind de cetatenie siriana si doua cu cetatenie turca.

Desi velierul nu avea arborat vreun pavilion, politistii de frontiera au stabilit ca acesta naviga sub pavilion turcesc si plecase in calatorie din Turcia.

Sirienii le-au declarat anchetatorilor ca au apelat la cetatenii turci pentru a-i transporta intr-o tara din spatiul Schengen.

Cei doi cetateni turci s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a frontierei de stat si racolare, indrumare si calauzire a uneia sau mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, in timp ce sirienii sunt cercetati pentru intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat.

Cercetarile in acest caz sunt coordonate de Parchetul Judecatoriei Mangalia.