Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amendat cu 1.000 de lei Ministerul Educatiei pentru ca a refuzat transferul unor copii la clasa sportiva a Colegiului National "Emil Racovita" deoarece parintii nu vor sa ii inscrie si in clubul sportiv al liceului. "Colegiul director a constatat ca acest refuz incalca dreptul la educatie si constituie o fapta de discriminare", anunta CNCD printr-un comunicat de presa. In cadrul sedintei de astazi, Consiliul l-a amendat cu 4.000 de lei si pe Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, pentru declaratii care incalca dreptul la demnitate al persoanelor apartinand comunitatii rome.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a luat decizii in cazul a trei petitii, in cadrul sedintei de miercuri, 22 mai.

In cazul Ministerului Educatiei, trei parinti au reclamat la CNCD ministerul si Colegiul National "Emil Racovita", reclamatia avand drept obiect "refuzul transferului copiilor petentilor, care fac sport de performanta, la clasa sportiva a Colegiului National 'Emil Racovita' deoarece nu vor sa ii inscrie si in clubul sportiv al liceului, elevii fiind deja legitimati la un club sportiv privat".

"Colegiul director a constatat ca acest refuz incalca dreptul la educatie si constituie o fapta de discriminare potrivit art. 2, alin. 1 coroborat cu art.11, alin. 1 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata si a aplicat Ministerului Educatiei Nationale sanctiunea amenzii contraventionale in valoare de 1000 lei", anunta Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii printr-un comunicat de presa.

Un alt caz analizat a fost legat de o serie de declaratii facute de primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea. "Colegiul director a constatat ca afirmatiile domnului Florea ('sa se faca o lista cu romanii corecti care lucreaza in Anglia', 'dar cand apare cate un gabor din acesta primitiv sau cate un descreirat care ii da in cap la o italianca, apare ca tot poporul roman e violator, e tigan, e cersetor s.a.m.d', 'ce a ingrijorat foarte tare a fost modul primitiv in care s-au comportat anumiti cetateni ai nostri, majoritatea tigani, care s-au dus cu obiceiurile tiganesti de aici in alte prti. Si pe mine m-ar deranja sa-mi apara o satra in fata casei. Trebuie sa recunoastem acest lucru: trebuie sa-i disciplinam acasa prin politici clare') la adresa persoanelor apartinand comunitatii rome incalca dreptul la demnitate a persoanelor apartinand acestei comunitati", informeaza CNCD.

"Colegiul a constatat ca declaratiile mai sus mentionate constituie fapte de discriminare potrivit art.2, alin.1 si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata si a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in valoare de 4000 lei", precizeaza Colegiul.

In cadrul aceleiasi sedinte, Colegiul director a luat in discutie si o petitie inaintata de Asociatia Nevazatorilor din Romania prin care aceasta a reclamat Autoritatea Nationala pentru Calificari pentru elaborarea unor standarde ocupationale pentru meseria de maseur care prevad ca aptitudinile necesare acestei meserii nu pot fi dobandite de nevazatori. "Colegiul director a constatat ca elaborarea unor astfel de standarde constituie un act de discriminare incalcand art. 2 , alin.1 coroborat cu art. 5 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata si a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in valoare de 4000 lei", anunta CNCD.