VIDEO Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre conflictele de interese din spitale: „Dati-mi un asemenea caz, ca-l dam afara.” Si Ministrul a primit cazul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 14 mai 2013, 20:33 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolaescu
Foto: Hotnews
S-a intamplat ca in mandatul lui Eugen Nicolaescu, Ministerul Sanatatii sa admita oficial existenta potentialelor conflicte de interese atunci cand un medic are „calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public, in special daca acesta are si o functie de conducere”.

In timpul unui interviu acordat HotNews.ro, ministrul Eugen Nicolaescu a fost pus in fata unor cazuri concrete de potential conflict de interese. Ministrul Sanatatii a avansat si o data clara pentru introducerea in Romania a asigurarilor medicale private.  O GHICITOARE

Vlad Mixich:
Incepem cu o ghicitoare. Unde a fost publicat acest fragment despre dumneavoastra: „Spitalele publice se afla la cota de avarie datorita lipsei de produse de baza: spirt, ace, seringi, perfuzii, medicina in spitale transformandu-se intr-una de transee. Principala cauza o reprezinta amatorismul si incompetenta echipei Nicolaescu.”?
Eugen Nicolaescu: Nu stiu de unde este, dar m-am obisnuit cu asemenea titluri, cu atac la persoana mai ales.

V.M.: Sa va spun de unde este. Din raportul PSD „Putere fara guvernare”, publicat in 2008.
Eugen Nicolaescu: Ce va spuneam. Politica...

V.M.: Politica, politica, dar fraza dumneavoastra preferata de cand ati revenit la Ministerul Sanatatii este „anul 2013 va reprezenta un an al schimbarilor fundamentale in sistemul sanitar”. Pentru orice reforma fundamentala aveti nevoie de un foarte solid sprijin politic. Aveti acest sprijin politic in interiorul guvernului din partea PSD?
Eugen Nicolaescu: Reforma de care vorbesc este prinsa in programul de guvernare. Programul de guvernare este documentul politic al USL. El a fost adoptat de Parlamentul Romaniei si, pentru orice ministru, programul de guvernare trebuie sa fie fisa postului, cum se spune. Deci, orice alt comentariu e de prisos.

V.M.: Insist. In acest moment aveti sprijin politic pentru masurile pe care intentionati sa le luati in urmatoarele luni?
Eugen Nicolaescu: Cel putin, pana in acest moment, nu am simtit ca ar trebui sa fie o orientare sau o reorientare a unor actiuni sau masuri sau viziuni. Am inteles ca ele pot merge. Premierul a acceptat, si la nivelul USL-ului, s-au acceptat niste ordonante de urgenta care au reusit sa faca ordine in sistem. Dar schimbarile serioase urmeaza pentru ca ele vin din programul de guvernare si consecinta lor este, totusi, urmare a unor dezbateri publice. Noi acolo suntem acum: in dezbateri publice.

ASIGURARILE MEDICALE PRIVATE VOR FI INTRODUSE INCEPAND CU 2014

V.M.: Va citez dintr-un comunicat oficial din 16 ianuarie 2013 al Ministerului Sanatatii in care se constata ca “sunt tot mai multi cei care nu mai apeleaza la serviciile medicale din sistemul public de sanatate si de aici urmeaza un scenariu catastrofic, care poate duce în final la prăbuşirea şi destructurarea sistemului public de sănătate”. Cat de aproape suntem in acest moment de destructurarea sistemului public de sanatate?
Eugen Nicolaescu: Cred ca am trecut de acest pericol. Parca incep sa inteleaga mai multi, care doreau o concurenta acerba intre sectorul privat si sectorul public, ca totusi un sector public trebuie sa existe in Romania. Desigur, unul pe care sa-l reformam si imbunatatim. Pe masura ce vom introduce si asigurarile private de sanatate, complementare si suplimentare, si in care sa poata intra, la concurenta, si sectorul public si cel privat, probabil ca atunci se vor aseza mai bine si unul si celalalt.

V.M.: 1 ianuarie 2014 ca termen pentru introducerea asigurarilor medicale private?
Eugen Nicolaescu: Daca reusim sa facem pachetul de baza asa cum ne-am propus, pana in octombrie, atunci cred ca avem timpul material necesar sa facem si pachetul suplimentar, care sa intre in vigoare cu 1 ianuarie 2014 sau macar jumatatea anului 2014.

V.M.: Asigurari private pentru romani?
Eugen Nicolaescu: Exact. In programul de guvernare avem trecuta o prevedere ca o cota parte din polita pentru asigurarea privata de sanatate va putea fi deductibila din impozitul pe venit. Asta ca sa-l facem si pe cetatean motivat, dar si pe furnizorul de servicii medicale.

COMPLET INCOMPATIBIL

V.M.:
Vorbeati de posibilitatea de concurenta intre spitalele publice si cele private. Sa va dau un exemplu concret: seful unei sectii din Spitalul Judetean Timisoara este in acelasi timp proprietarul unei clinici private de acelasi  profil cu sectia pe care o conduce in spitalul de stat.
Eugen Nicolaescu: Complet incompatibil. Si in conflict de interese.

V.M.: Mai mult, in 2012, clinica privata a acestui medic a castigat contracte prin negociere fara publicare cu spitalul in care e sef de sectie. Vi se pare corect?
Eugen Nicolaescu: Dati-mi si mie un asemenea caz ca-l dam afara.

V.M.: Spitalul Judetean Timisoara si Neuromed sunt doua nume suficiente.
Eugen Nicolaescu: In regula. Vom cauta. Vom face sapaturi.

V.M.: Nu stiati de acest caz? E oarecum celebru...
Eugen Nicolaescu: Nu. Recunosc ca nu. Daca as stii toate cazurile din Romania as fi mare.

V.M.: Stiti cum sunt sondajele care masoara perceptiile publice. Dumneavoastra ce credeti? Cat de mare e puterea ministrului Sanatatii de a controla si sanctiona abuzurile si hotiile din sistemul sanitar: foarte mare/mare/medie/mica/foarte mica? Aveti si optiunea „nu stiu”.
Eugen Nicolaescu: Depinde cum e acel spital subordonat. Daca e in subordinea Ministerului Sanatatii eu sunt decis sa iau orice masura indiferent cat este ea de...

V.M.: Aveti puterea sa o faceti?
Eugen Nicolaescu: Legea mi-o da. Dar noi avem numai 54 de spitale in subordinea Ministerului. Restul, pana la vreo 360 de spitale, se afla in subordinea autoritatilor locale unde ministrul Sanatatii nu are niciun fel de putere si autoritate.

V.M.: Dar iata ca si in spitalele care sunt in subordinea dumneavoastra apar astfel de conflicte de interese.
Eugen Nicolaescu: Mi-ati mai dat o tema. N-aveam suficiente. In regula.

O MARE PROMOVARE POLITICA LA MINISTERUL SANATATII

V.M.: Noul secretar de stat din Ministerul Sanatatii, social-democratul Francisk Iulian Chiriac, a fost directorul zonal al unui mare laborator privat, pozitie din care a plecat cu putin timp inainte de a fi numit secretar de stat. Laboratorul condus de el este in prezent, in 2013, in contract de furnizare de servicii cu CNAS. Intreaba un cititor Hotnews: in ce masura, politicile promovate de noul secretar de stat vor favoriza firma pentru care a lucrat in ultimii ani?
Eugen Nicolaescu: Daca nu mai are nicio legatura cu acel laborator, din punctul meu de vedere, conflictul de interese a incetat, la fel si incompatibilitatea dumnealui.

V.M.: Dar vi se pare ca e legitima intrebarea cititorului?
Eugen Nicolaescu: Eu stiu ca domnul secretar de stat Chiriac are atributii doar pe linia de relatii cu sindicatele, cu patronatele, deci nu cred ca are cum sa influenteze vreo politica publica in acest sens.  

V.M.: De ce pleaca un director zonal de la un salariu de 1800 Euro pe luna, la un salariu de doua ori mai mic ca secretar de stat in Ministerul Sanatatii?
Eugen Nicolaescu: Asta trebuie sa-l intrebati pe dumnealui, de ce a vrut sa fie promovat.

V.M.: Inteleg ca dumneavoastra vedeti aceasta injumatatire de salariu ca o promovare?
Eugen Nicolaescu: E o mare promovare politica. Cand ajungi secretar de stat esti ministru adjunct. Politic discutand, din cate stiu, la organizatia Braila PSD era un membru important. Dar cand ajungi la un asemenea nivel este o promovare politica foarte inalta.

V.M.: In aceste conditii, aveti incredere in el ca nu-si va folosi influenta pentru a favoriza laboratorul in care a lucrat atatia ani?
Eugen Nicolaescu: Eu nu cred ca are cum pentru ca toate actele normative pe care Ministerul le face trec in primul rand prin semnatura mea. Si eu sunt foarte atent sa vad ce acte normative se promoveaza.

V.M.: Corpul de Control al Primului-Ministru se afla in prezent la Ministerul Sanatatii. Ce si pe cine controleaza?
Eugen Nicolaescu: Corpul de Control al Premierului, la solicitarea noastra, pentru ca nu am fost multumit de controlul intern al Ministerului, verifica acel asa-zis contract de informatizare si modul in care directoarea de la contabilitate si-a permis sa aiba niste initiative personale. Ceea ce cred ca nu a fost corect. Si atunci, pentru a verifica corect ce a facut dumneaei, sa nu fim noi, cei dinauntru, ci sa vina cineva din afara si sa spuna obiectiv: „Doamna, aici ai gresit, aici ai indus in eroare ministrul, aici ai indus in eroare oamenii din teritoriu”. Astept si eu acest raport cu foarte multa nerabdare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13478 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  intrebare (Marţi, 14 mai 2013, 21:20)

  mengele [anonim]

  Dle Mixich, este vreun conflict de interese daca un medic este sef de sectie la un spital de stat si director medical la un spital privat in aceeasi localitate?
  • +5 (5 voturi)    
   Da, este (Miercuri, 15 mai 2013, 9:21)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui mengele

   mai ales daca este de acelasi profil ...ce te faci ca nu intelegi ?!
   • 0 (0 voturi)    
    Dar daca... (Miercuri, 15 mai 2013, 17:30)

    dar daca [anonim] i-a raspuns lui blackarrow

    Dar daca profilul nu este acelasi... atunci ce se intampla?
  • +2 (2 voturi)    
   raspunde (Miercuri, 15 mai 2013, 11:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mengele

   nicolaescu : bla-bla-bla.
 • +23 (25 voturi)    
  dezastru.... (Marţi, 14 mai 2013, 21:45)

  lili [anonim]

  Am sesizat asta si azi in raspunsurile Dlui Nicolaescu la intrebarile ce i-au fost puse...
  Vorbe goale, vorbe goale, catastrofa de Ministru.... asemenea tuturor celorlalti ministri din toate celelalte guvernari...
  NU vad nici o sansa ca Romania sa schimbe ceva in bine in institutiile statului populate peste tot cu asemenea politruci incompetenti.
  Dezastru.....
  • +9 (9 voturi)    
   s-avem rezon (Miercuri, 15 mai 2013, 9:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui lili

   omu-i contabil.
   asa ca, cheama corpul de control al primului ministru sa verifice ce a verificat ministerul cu privire la initiativele personale ale unei directoare din minister, contabila la randul ei.
   te umfla rasul, or se stie, rasul e izvor de sanatate.
   • +3 (3 voturi)    
    n-a iesit cum voia el! (Miercuri, 15 mai 2013, 11:27)

    foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    asa ca va chema controale pana va avea pretextul necesar. Scopul este sa impiedice informatizarea ca sa poata fura in voie clanul cunoscut de ministru.
  • +1 (1 vot)    
   dintr-aceia cu staif! (Miercuri, 15 mai 2013, 11:26)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui lili

   ministrul e aberant, caci vrea sa schimbe si sistemul de impozitare: "cota parte din polita pentru asigurarea privata de sanatate va putea fi deductibila din impozitul pe venit. ". Pai parca nu se schimba cota unica? Bla-bla-bla-bla (adica USL)
 • +15 (15 voturi)    
  Toar'su ministru (Marţi, 14 mai 2013, 22:14)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  cum e cu mitraliere alea vandute lui Shimon Naor?!
  Sanatate cu glont pe teava?!
  Acum inteleg genocidul la care ne supui!
  Mersi usele!
 • +18 (18 voturi)    
  ce obraznicie! (Marţi, 14 mai 2013, 22:15)

  toubib [utilizator]

  Domnu Mixich, unde va credeti sa ii puneti domnului Ministru asemenea intrebari impertinente?
  In Germania?
 • +17 (17 voturi)    
  despre ministrul sanatatii! (Marţi, 14 mai 2013, 22:18)

  bizonul platitor de taxe [anonim]

  Ministrul nu stia ca secretarul de stat cu pricina are mari interese in sector si ne trimite sa-l intrebam noi! Ba, astia chiar ne cred tampiti si alti bizoni i-au votat!
  Adica secretarul de stat renunta la salariu de "baiat destept" si la o afacere ca sa devina bugetar platit prost?
  Din patriotism? Ha, ha, ha... Este clar ca a venit sa-si aseze afacerile si mai bine si sa mai fac o interventie pentru buzunarul propriu. Ca doar nu va muri secretar de stat - dupa patru ani de furt or sa vina altii la putere si atunci doar nu o sa moara de foame, din patriotism!
  Dar ministrul se face ca nu stie si ca secretarul de stat a fost promovat pe linie de partid - pai cum ramane cu competentele?
  Ca doar au promis ca or face lucrurile altfel decat "hotii lui Basescu" - vom avea numai manageri adevarati si totul merge uns. Dar numai guri flamande in jur si doar de aceea ne-am "sacrificat" pentru tara si am devenit oameni poltici - niste golani si jecmanitori fara scrupule. (editat de moderator)
 • +20 (20 voturi)    
  ... (Marţi, 14 mai 2013, 22:45)

  John Doe [anonim]

  Un alt caz de conflict de interese este seful clinicii de cardiologie al spitalului judetean din Targu Mures, prof. dr. Benedek Imre, care detine si o clinica privata in Tg Mures, numita Cardiomed. Le spune pacientilor ca trebuie sa faca un computer tomografic, ca sa isi deie seama ce probleme au la inima, iar acest computer tomografic se afla la o clinica privata din oras, care defapt este a lui. O sedinta la acest computer tomografic (CT) se plateste cu 1000 ron. Acuma problema este ca computer tomografic se afla si in incinta spitalui judetean Tg Mures, si este gratuit pentru pacienti. Ca sa nu mai zic ca din spital recruteaza pacienti pt clinica sa privata, prin intermediul rezidentilor care recomanda CT-ul de la clinica privata a dr. Benedek si multe altele.
  Toate aceste lucruri le-am observat din punctul de vedere al unui pacient cat timp am fost internat la clinica de cardiologie al spitalui din Tg Mures.
 • +16 (16 voturi)    
  Slab ministru (Marţi, 14 mai 2013, 22:55)

  vali [anonim]

  Pare si rau intentionat :(
  • +6 (6 voturi)    
   esti politicos? (Miercuri, 15 mai 2013, 11:29)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui vali

   numai pare? ESTE!
 • +20 (20 voturi)    
  Vom incerca ... (Marţi, 14 mai 2013, 23:28)

  Claudiu [anonim]

  Toate raspunsurile acestui dezastru ambulant contin cuvintele: "vom incerca sa".
  Cum adica sa incerci sa faci ceva? Faci sau nu faci! Nu e ca la loto ca daca nu ti-au iesit numerele mai incerci si alta data.
  Daca nu esti capabil sa faci ce ai promis lasa pe altul mai competent.
  Poza astuia ar trebui sa fie pusa in DEX la definitia prostului fudul.
 • +18 (18 voturi)    
  Nicolaescu Mengele Eugen (Marţi, 14 mai 2013, 23:48)

  un dac [utilizator]

  "Dati-mi si mie un asemenea caz ca-l dam afara.
  V.M.: Spitalul Judetean Timisoara si Neuromed sunt doua nume suficiente.
  Eugen Nicolaescu: In regula. Vom cauta. Vom face sapaturi.
  V.M.: Nu stiati de acest caz? E oarecum celebru...
  Eugen Nicolaescu: Nu. Recunosc ca nu. Daca as stii toate cazurile din Romania as fi mare."

  Omul asta este foarte prost. pai ori sunt atat de putine cazuri incat e dispus sa-i dea afara, ori sunt atat de multe incat nu are cum sa stie de ele...

  Astazi l-am intrebat daca ar apela la spitlalele din provincie, intr-un test de sinceritate...m-a aburit cu un raspuns pentru care chiar si Iliescu ar fi fost invidios.
  Iar faptul ca politicienii grasi merg in pragbde puscarie la Floreasca cica nu e treaba lui. Pai mai ministru dosului, nu e treaba ta ca niste nemernici ocupa locul unor oameni care chiar au urgente, totul pe banii nostri? Pai mai exact care este rolul tau? Ca vad ca de 1 an nu faci absolut nimic, doar gafe.
  • +2 (2 voturi)    
   cum sa-l dea afara? (Miercuri, 15 mai 2013, 11:47)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   altfel decat la TV? pai un director de spital stie MULTE despre minister si daca incepe sa vorbeasca e JALE, JALE...
 • +9 (9 voturi)    
  aoleo (Miercuri, 15 mai 2013, 5:39)

  dkz [utilizator]

  incredibil, asta e rupt de realitate
 • +4 (4 voturi)    
  parerea mea... (Miercuri, 15 mai 2013, 9:33)

  Mira [anonim]

  Ministrul sanatatii trebuie sa fie de profesie MEDIC, nu contabil...
  • +1 (1 vot)    
   Nicolaescu nu-i nici medic,nici contabil. (Miercuri, 15 mai 2013, 14:44)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Mira

   Crezi ca Nicolaescu a lucrat vreodata contabilitate undeva?Nu cred sa stie ce-i aia contabilitate.A facut facultatea pe la f.f. si toata viata sa ocupat cu sforarii si hotii.De fapt,toti penelistii asta sunt.Oamenii capabili din PNL au plecat,au fost maziliti de Antonescu si gasca lui.Au ramas excrocii.
 • +4 (4 voturi)    
  Nicolaescu Aburitorul (Miercuri, 15 mai 2013, 9:52)

  florin [anonim]

  Ma crucesc can il aud pe omul asta ce poate scoate din gura lui. Ar trebui sa faca intai putina curatenie in curtea lui si sa fie mai putin partizan cu medicii de familie. Nevasta-sa e medic de familie si TOTI medicii de familie o duc bine cat e NIcolaescu Ministru. Discriminarea financiara intre un Medic de familie care nu are atatia ani de scoala si experienta ca un medic primar sau un doctor este fantastica.
  Propunerea mea ca sistemul medical sa mearga bine, ar fi sa ii facem lui Nicolaescu un mic HAREM compus din neveste medici pe specialitati si poate asa va functiona si sistemul sanitar.
 • +2 (2 voturi)    
  caz (Miercuri, 15 mai 2013, 11:13)

  vasile [anonim]

  Seful casei Timis, Dumitrascu, detine prin interpusi citeva laboratoare medicale, dintre care unele detinute in acte de medici de laborator angajati si la spitalul judetean (de stat).
 • +4 (4 voturi)    
  dehhh (Miercuri, 15 mai 2013, 12:31)

  samariteanul [utilizator]

  Nu am vazut la viata mea un ministru atata de incompetent,imbecil,semidoct si neputincios in fata presei!!!Doar ministrii de pe vremea lui Ceasca mai aratau la fel.Dar ce sa ne mai miram,nu exista un ministru penelist competent si care sa lege doua fraze fara sa se poticneasca sau sa aiba dezacorduri!!!Pnl asta parca s-a damblagit complet de cand este idiotul la putere ptr ca nu vad decat ratati,retardati,incompetenti,hoti,excorci,mincinosi altcea nimic.A ajuns PSD sa fie un partid mai competent decat PNL-ul!!!!Penal,penibil dar real!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Nicolaescu o face pe prostu. (Miercuri, 15 mai 2013, 14:38)

  mircea [anonim]

  Cu toate ca Nicolaescu se prefacea ca nu stie de cazurile de incompatibilitate din spitale sa dat de gol ca stie.Cazul secretarului de stat Chiriac este clar ca hotia din functia de secretar de stat este mai mare decat salariul de 1800 de euro.Sa ne mai scuteasca Nicolaescu cu minciunile de promovare.Fudulii de care spune Nicolaescu nu mai tin nici la copii de gradinita.Cum se face ca aducand toate achizitiile din sistemul sanitar al MS la nivel central,criza de medicamente,consumabile,aparatura din spitale sa accentuat ,iar cheltuielile au crescut.Pacat ca nimeni nu la intrebat pe Nicolaescu de ce a confiscat CASS populatiei?Cu ce drept?
 • +1 (1 vot)    
  Nicolaescu = criminal (Miercuri, 15 mai 2013, 16:57)

  ictin [utilizator]

  Acest individ (i-as zice eu altfel, ca individ e prea mult) este un adevarat criminal. In mod normal ar trebui instant trimis la puscarie pt. toti oamenii care mor in spitale din cauza lui. Si sa explic de ce spun asta:

  La inceputul anului tatal meu s-a imbolnavit si a trebuit sa treaca prin mai multe operatii, la un spital destul de bun si foarte bine organizat de personalul de acolo.

  La prima operatie in februarie totul a decurs bine. Acum a trecut prin a doua operatie, dar intre timp criminalul a decis ca fondurile de la spitale e un loc bun de unde sa fure. Asa ca a taiat fondurile spitalului, si a adus si asistente spagare de la alt spital care sa contribuie la buzunarele partidului, Astfel acum in acel spital cu personal bine pregatit nu se mai opereaza ca nu mai aubani nici macar pentru analgezice. Plus bolnavii trebuie sa isi cumpere absolut toate medicamentele de care au nevoie. Acum eu imi permit sa cumpar pt. tatal meu ce are nevoie, dar restul de oameni amarati ce fac? Va spun eu, stau si mor doar pentru ca acest criminal vrea sa isi umfle buzunarele.
  Asa ca sa termine cu chestiile ca nu stie, ca nu cunoaste, ca omoara oameni cu buna stiinta ca sa aiba el de unde fura. Nu sunt pe ideea sa ii doresc altuia raul, dar ii doresc domnului Nicolaescu sa aiba toate bolile de care mor oamenii prin spitale ca urmare a taierilor de fonduri.
 • 0 (0 voturi)    
  Cluj interservisan (Joi, 16 mai 2013, 13:52)

  Anonim [anonim]

  verificati medicii care lucreaza la policlinica particulara interservisan, majoritatea (80%) sunt si salariati la stat, inclusiv verisoara patronului, dna dr Codruta (Mester) Lupescu, care este medic la Spitatlul de copii Pediatrie 2 din Cluj, de pe str. Motilor, merge de 2 ori pe saptamana si lucreaza si la Interservisan Cluj.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by