Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) considera ca atitudinea de "imparteala politica" a functiilor de la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) reprezinta "cea mai grea lovitura data statului de drept dupa 1989" si solicita CSM sa intervina pentru rezolvarea crizei.

In opinia AMR, aceasta atitudine pune justitia in situatia unui control exercitat pe fata, fara nicio urma de indoiala, se arata intr-un comunicat transmis miercuri si citat de Mediafax.

Astfel, AMR protesteaza fata de "maniera grosolana" in care au fost date publicitatii nominalizarile ministrului interimar al Justitiei, premierul Victor Ponta, privind functiile de conducere din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respingand in mod categoric modul in care s-a desfasurat intreaga procedura.

AMR cere factorilor politici "sa inceteze imediat orice idee de compromis ce vizeaza justitia, sa dea dovada de responsabilitate si consecventa in respectarea principiilor, a statului de drept, confirmand astfel ca Romania este in Europa si nu in afara ei" se mai arata in comunicat.

Aceeasi asociatie profesionala apreciaza, conform documentului citat, ca "trocul politic" facut in ceea ce priveste functiile de conducere din parchete "reprezinta un grav atentat la statutul procurorului, la independenta acestuia, dar si o decredibilizare oficiala a acestei categorii profesionale, prin nominalizarii lipsite de transparenta, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducand in derizoriu si lipsind in mod intentionat de valoare profesionalismul magistratilor".

"Asociatia Magistratilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, sa intervina de indata si sa caute o solutie de rezolvare imediata a crizei ivita in sistem, prin atitudini care sa fie in spiritul legii si a Recomandarilor care au capatat aceeasi dimensiune, formulate de fiecare data in rapoartele de tara intocmite de Comisia Europeana privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", mai precizeaza sursa citata.

Prin acelasi demers, AMR cere Consiliului Superior al Magistraturii sa consulte de indata magistratii, in vederea formularii unei pozitii care sa fie transmisa mai departe tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta in Parlamentul European si in alte foruri de aceeasi importanta aceasta situatie "fara precedent".

"Romania a facut astazi cel mai mare pas inapoi in respectarea Constitutiei, motiv pentru care acest compromis anuntat in numele ei, nu face decat sa o intoarca inapoi, intr-o perioada de trista amintire", mai arata reprezentantii AMR.

***

La randul sau, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) considera ca functiile cele mai inalte din PICCJ, DNA si DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" si considera "revoltatoare aceasta atitudine a factorilor decidenti".

Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Candidatii la functiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievati la sfarsitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Sectia pentru procurori a CSM.