Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi suspendarea din functia de judecator a Antonelei Costache si a Vioricai Dinu, de la Tribunalul Bucuresti, retinute de procurorii anticoruptie, anunta Agerpres.

Decizia Sectiei pentru judecatori a CSM vine ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale in cazul celor doua judecatoare.

"La data de 14 martie, Sectia pentru Judecatori a dispus suspendarea din functia de judecator la Tribunalul Bucuresti a doamnei Viorica Dinu ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale de catre Directia Nationala Anticoruptie. La aceeasi data, Sectia pentru Judecatori a dispus suspendarea din functia de judecator la Tribunalul Bucuresti a doamnei Antonela-Annemary Costache ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale de catre Directia Nationala Anticoruptie", se arata intr-un comunicat al Sectiei pentru judecatori a CSM.

Viorica Dinu este cercetata de DNA pentru infractiunile de trafic de influenta si trafic de influenta in forma continuata si luare de mita iar Antonela Costache, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta, trafic de influenta si luare de mita.

Antonela Costache si Viorica Dinu au fost retinute de procurorii anticoruptie in noaptea de miercuri spre joi iar, potrivit unor surse judiciare, in acest caz de coruptie sunt implicate un numar mai mare de persoane, urmand ca cei retinuti sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Aceleasi surse judiciare sustin ca cele doua judecatoare ar fi primit sume de bani de la persoane implicate in dosare pe care le aveau de solutionat pentru a le da solutii favorabile acestora.

Avocatul Cristi Ene a confirmat la iesirea din sediul DNA ca pe numele celor doua judecatoare au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore, masura luata si in cazul altor persoane implicate in acest dosar acuzate de fapte de coruptie.

El a spus ca in prezent se fac procedurile de desigilare si inclusiv cele de perchezitie.

Sectia pentru judecatori a CSM a incuviintat miercuri perchezitia corporala si domiciliara, retinerea si arestarea preventiva a celor doi magistrati.

'Sectia pentru judecatori a incuviintat solicitarea DNA de perchezitie corporala si domiciliara privind pe judecatoarele Antonela-Annemary Costache si Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucuresti. De asemenea, ca urmare a aceleiasi solicitari a Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia pentru judecatori a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti. Procurorii anticoruptie, conform actului prin care s-a solicitat incuviintarea, au inceput urmarirea penala fata de Antonela-Annemary Costache si Viorica Dinu privind infractiunile de trafic de influenta si luare de mita', se arata intr-un comunicat al DNA.

Cele doua judecatoare urmau sa judece pe 18 martie recursul procurorilor DNA privind eliberarea conditionata din penitenciar a lui Adrian Nastase.

De asemenea, ele au decis in februarie eliberarea din arest a lui Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul in care era judecat pentru fraudarea SC Transgaz SA Medias, respingand recursul procurorilor la hotararea instantei inferioare.

Viorica Dinu este cea care judeca dosarul in care este acuzat Dan Voiculescu si alte persoane in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare si care l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vantu in dosarul in care era acuzat de favorizarea infractorului.

Antonela Costache este presedinta Sectiei a II-a Penala de la Tribunalul Bucuresti si cea care a facut parte din completul de judecata care a solutionat dosarul in care a fost acuzat Fanel Pavalache.