Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, raspunzand la o intrebare privind lipsa medicamentelor oncologice, ca unii medici au "interese" si spun bolnavilor ca numai un anumit produs este bun, dorind sa arate ca sunt probleme in sistem pentru a-si umple buzunarele.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

"Cautam solutii pentru acele medicamente care nu se mai fabrica. (...) Bolnavii de cancer sunt tratati de medici, dar sunt medici care au, uneori, alte interese. Cand spun interese ma refer la urmatorul asptect. Ei (medicii - n.r.) spun unui pacient ca numai cu un anume medicament te faci bine, cu toate ca exista, la nivelul comisiei nationale de oncologie, un tratament alternativ. Noi avem tot ce este nevoie in tara. Dar nu vor sa-i transcrie tratamentul pacientului cu acele medicamente. Cum interpretati dumneavoastra aceasta situatie ? Eu nu o mai interpetez. Decat sa va creeze dumeavoastra senzatia ca sunt probleme in sistem, pentru ca ei vor sa-si umple buzunarele in continuare", a spus Nicolaescu, dupa conferinta privind bilantul campaniei "Bun venit pe lume" initiata de Salvati Copiii Romania, transmite Mediafax.

Ministrul a precizat, in acelasi context, ca se incearca depistarea acestor medici. "Noi incercam sa depistam aceste cazuri. Nu este usor. Sunt zeci de mii de cazuri pe care trebuie sa le identificam, trebuie sa facem ordine", a declarat Nicolaescu.

Intrebat daca ghidurile terapeutice nu ar rezolva problema acestor prescrieri, ministrul a spus ca unii medicii nu vor sa si le aprobe. Nicolaescu a adaugat ca pachetul de servicii de baza va fi "obligatoriu" insotit de aceste ghiduri. "Atunci, vom incerca sa facem ordine in sistem", a mai spus Nicolaescu.