Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Daniel Morar, care asigura interimatul conducerii Ministerului Public, a caracterizat Raportul Comisiei Europene pe Justitie, prezentat miercuri, drept este unul obiectiv, subliniind ca documentul atrage atentia cu privire la problemele care exista in justitie si in mediul politic legat de justitie, printre care ridicarea imunitatii parlamentare, informeaza Agerpres.

"Este o fraza care mie mi s-a parut extrem de relevanta, atunci cand refuzi sa ridici imunitatea unui parlamentar trebuie sa o motivezi complet, nu asa cum se intampla acum, pur si simplu respingi cererile procurorilor", a declarat Daniel Morar.

Fostul sef al DNA a precizat ca nu poate comenta mai mult pentru ca nu a citit raportul.

In raportul suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), prezentat miercuri la Bruxelles, Comisia Europeana a subliniat responsabilitatea ministrilor si a parlamentarilor de a da un exemplu privind respectarea integritatii.

"Cei alesi ar trebui sa stabileasca standarde, de exemplu, retragandu-se atunci cand exista un raport privind integritatea din partea ANI. De asemenea, sunt necesare reguli mai clare pentru membrii parlamentului care se confrunta cu probleme de integritate sau legate de coruptie", a declarat Mark Gray, purtatorul de cuvant al CE, cu ocazia prezentarii raportului.

In acest sens, Executivul comunitar a facut apel ca termene clare sa fie aplicate in noile proceduri pentru ridicarea imunitatii in cazuri de cercetare, arestare sau detentie a parlamentarilor si pentru o justificare cuprinzatoare in cazurile in care imunitatea nu este ridicata.

In ceea ce priveste parlamentarii, CE arata ca o procedura mai clara de gestionare a dosarelor in care parlamentarii fac obiectul unor hotarari in materie de integritate sau sunt acuzati de coruptie ar aduce un plus de credibilitate Parlamentului.

"In mod similar, credibilitatea Parlamentului ar avea de castigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor in care parlamentarii fac obiectul unor hotarari in materie de integritate sau al unor acuzatii de coruptie. Prezumtia ar trebui sa fie aceea ca, in cadrul normelor constitutionale instituite, organele de urmarire penala sa isi poata desfasura activitatea in acelasi mod ca in cazul celorlalti cetateni. Claritatea si caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalitati de a indeparta indoielile anterioare conform carora a existat un grad de subiectivitate in cadrul procedurilor parlamentare in acest domeniu", arata CE.