Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 28 ianuarie - 10 februarie, in fiecare regiune a tarii, informeaza Mediafax. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Vremea se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 2 februarie, cand temperaturile maxime vor creste in medie de la valori de 2 grade, pana la valori de 8...10 grade Celsius. In schimb, in a doua saptamana a intervalului, valorile diurne vor marca o scadere si se vor situa in medie in jur de 4 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative in primele nopti, dupa care pana in data de 4 februarie vor fi usor pozitive, sau apropiate de 0 grade. Incepand din 5 februarie acestea vor scadea si se vor situa in jurul valorii de -4 grade Celsius.

In prima saptamana temporar vor fi precipitatii slabe, sub forma de ninsoare in 28 si 29 ianuarie, apoi predominant ploaie. Precipitatii mixte se vor semnala in a doua parte a intervalului, posibil mai consistente intre 2 si 4 februarie.

CRISANA

Maximele termice vor creste treptat de la valori medii de 1 grad, pana la valori in jur de 8 grade Celsius in perioada 31 ianuarie - 2 februarie. Apoi vremea se va raci usor in pana la valori in medie de 2...3 grade, cu mentiunea ca in ultimele doua zile temperaturile ar putea creste din nou. Valorile nocturne vor fi negative la inceputul intervalului, apoi se vor situa in medie in jur de 0 grade Celsius, dar incepand din data de 4 februarie vor scadea pana la valori medii de -4 grade.

Temporar se asteapta precipitatii pe aproape tot parcursul intervalului. Acestea vor fi sub forma de ninsoare in primele doua zile, predominant ploi pana pe 2 februarie, apoi mixte. Precipitatiile pot fi mai consistente intre 2 si 4 februarie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi rece in primele doua zile, dar se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, cand maximele termice vor creste pana la valori medii in jur de 4 grade Celsius. Incepand din data de 4 februarie, vremea se va raci, astfel ca valorile diurne se vor situa la medii apropiate de 0 grade si abia spre sfarsit vor creste usor. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. Acestea se vor situa in medie in jur de -10 grade in primele nopti, dupa care pana in data de 4 februarie vor creste in medie pana la valori in jur de -4 grade Celsius, apoi vor scadea din nou pana la valori medii de -8 grade.

Temporar vor fi precipitatii, in general slabe cantitativ, sub forma de ninsoare in primele zile, mixte intre 31 ianuarie si 2 februarie, apoi predominant ninsori.

MARAMURES

Temperaturile diurne vor creste in intervalul 30 ianuarie - 3 februarie pana la valori medii de 4 grade Celsius. Incepand din data de 4 februarie, vremea se va raci, astfel ca maximele termice se vor situa la medii apropiate de 0 grade si abia spre sfarsit vor creste usor. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. Acestea se vor situa in medie in jur de -8 grade in primele nopti, dupa care pana in data de 4 februarie vor creste in medie pana la valori de -2...0 grade Celsius, apoi vor scadea din nou pana la valori medii de -6 grade.

Temporar vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, exceptand intervalul 30 ianuarie - 3 februarie cand vor fi mixte si tot atunci acestea vor putea fi mai consistente

MOLDOVA

Vremea va fi rece in primele doua zile, dar se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, cand maximele termice vor creste pana la valori medii in jur de 4 grade Celsius. Incepand din data de 4 februarie, vremea se va raci, astfel ca valorile diurne se vor situa la medii apropiate de 0 grade si abia spre sfarsit vor creste usor. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. Acestea se vor situa sub pragul gerului in primele nopti, pana la valori medii de -12 grade Celsius, dupa care pana in data de 4 februarie vor creste in medie pana la valori in jur de -2 grade Celsius, apoi vor scadea din nou pana la valori medii de -8...-6 grade.

Vor fi precipitatii slabe, mixte intre 30 ianuarie si 2 februarie si predominant ninsoare incepand din data de 3 februarie.

DOBROGEA

Vremea va fi rece in primele doua zile, dar se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, cand temperaturile maxime vor creste pana la valori medii de 6...8 grade Celsius. Incepand din 4 februarie, vremea se va raci usor, astfel ca valorile diurne se vor situa in jur de 4 grade, insa spre sfarsit din nou ar putea creste usor. Temperaturile minime vor fi in medie in jur de -8 grade in primele nopti, dar vor creste apoi pana la valori de 0...2 grade intre 2 si 4 februarie. Apoi acestea vor fi din ou negative pana la valori de -4...-2 grade.

In prima zi va ninge slab, iar in zilele de 30 si 31 ianuarie va ploua slab. Precipitatii slabe se asteapta in a doua saptamana, sub forma de ploaie, dar trecator si lapovita si posibil ninsoare.

MUNTENIA

Vremea se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 2 februarie, cand temperaturile maxime se vor situa in medie la valori de 8 grade Celsius. In schimb, in a doua saptamana a intervalului, valorile diurne vor marca o scadere usoara si se vor situa in medie la valori de 2...4 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. In primele nopti se vor inregistra valori medii de -8 grade, dupa care pana in data de 4 februarie vor creste pana spre medii de -2 grade Celsius. Incepand din 5 februarie acestea vor scadea si se vor situa in medie intre -6... -4 grade Celsius.

Vor fi precipitatii slabe, sub forma de ninsoare in prima zi si predominant ploi in 30 si 31 ianuarie. In a doua saptamana a intervalului vor fi precipitatii mixte in general slabe cantitativ.

OLTENIA

Vremea se va incalzi in intervalul 30 ianuarie - 3 februarie, cand maximele termice se vor situa in medie la valori de 9 grade Celsius. In schimb, in a doua saptamana a intervalului, valorile diurne vor marca o scadere usoara si se vor situa in medie la valori de 4 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului. In primele nopti se vor inregistra valori medii de -8...-6 grade, dupa care pana in data de 4 februarie se vor apropia in medie de 0 grade Celsius. Incepand din 5 februarie acestea vor scadea si se vor situa in medie la valori de -4 grade Celsius.

Mai ales in a doua saptamana a intervalului vor fi precipitatii mixte, in general slabe cantitativ.

LA MUNTE

Vremea va fi rece in cea mai mare parte a intervalului cu maxime termice in medie in jur de -4 grade Celsius, exceptand perioada 30 ianuarie - 3 februarie cand se vor apropia de 0 grade. Noptile vor fi caracterizate de ger in primele zile ale intervalului, dar si in perioada 5 - 10 februarie.

Temporar vor fi ninsori in general slabe cantitativ, insa in intervalul 30 ianuarie - 2 februarie vor fi precipitatii si sub forma de lapovita sau trecator chiar ploaie.