Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat sambata, la Slobozia, ca miercuri va exista o pozitie oficiala a Guvernului, dar si a Ministerului Educatiei Nationale cu privire la acest subiect, avand in vedere declaratia recenta a primului-ministru potrivit careia "pana pe 31 martie fiecare parinte va trebui sa spuna daca vrea clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita", informeaza Agerpres.

"Decizia care va fi luata va fi una foarte clara, coerenta si care, intr-o forma sau alta, va raspunde tuturor solicitarilor parintilor. Decizia va fi in cunostinta de cauza, in urma consultarii cu sistemul si sunt o serie de inspectori scolari carora li s-au prezentat variantele de lucru. Ceea ce a spus premierul este corect si veti vedea ca va fi o solutie decenta si coerenta", a declarat Remus Pricopie in cadrul conferintei nationale cu tema "Clasa pregatitoare, de la deziderat la realizare".

"Va rog sa aveti rabdare pana miercuri. Solutia pe care am discutat-o cu premierul, cu inspectorii scolari, cu cei din minister, cu domnul Vasile Molan, cu Ministerul Dezvoltarii, cu reprezentantii administratiei publice va fi o solutie, dupa parerea mea, echilibrata, in care nu se va intoarce caruta in mijlocul drumului, se va merge inainte, dar in acelasi timp se va incerca acomodarea diferitelor puncte de vedere in conditiile in care va exista o unitate din punctul de vedere al curriculumului", a adaugat Pricopie.

"Incercam sa imaginam tot felul de lucruri pentru ca acesti copii, dar si parintii lor sa fie atrasi de ceea ce se intampla in clasa. Pentru ca de ceea ce se intampla la clasa astazi depinde linistea noastra peste 10, 20 de ani. Poate ca exageram, dar nu cred, insa stabilitatea, linistea si cresterea economica, bunastarea acestei tari se cultiva in fiecare ora de clasa. Iar milioanele de absente care sunt, sunt de fapt dureri de cap pe care le vom avea peste un anumit interval de timp", a apreciat Remus Pricopie.

Ministrul a precizat, totodata, ca incepand din anul 2000 abandonul scolar in Romania a crescut atat de mult, incat "am ajuns sa fim si noi aproape premianti [...] la ceva in Europa, si anume abandonul scolar". Potrivit reprezentantului guvernamental, "in 2010, de exemplu, aveam 16,4%, dar am avut si 18%. Cam in zona aceasta suntem. Iar abandonul scolar incepe chiar din clasa a II-a, a III-a, a IV-a [...]. Este o problema extrem de grava pentru noi. [...] De asemenea, ne aflam printre tarile unde gradul de alfabetizare scade. De aici au pornit discutiile despre clasa pregatitoare si despre formarea copiilor cat mai devreme", a explicat Pricopie.

In ceea ce priveste masurile care vor fi luate in perioada urmatoare cu privire la clasa pregatitoare si problemele ridicate de cadrele didactice, ministrul a spus ca acestea "nu se pot aplica peste noapte", transmite Agerpres.

"Ca sa nu ridic orizontul de asteptare prea sus, va spun de la inceput ca nu promit nimic. Nu candidez la nicio pozitie si, prin urmare, nu sunt interesat sa promit, dar sunt interesat sa am respectul si increderea dumneavoastra. Subiectele sunt pe agenda noastra. Bani sunt pusi deoparte. [...] Educatia nu are un buget spectaculos, dar are un buget pe plus, nu pe minus, cum a fost pana acum. Sunt bani pusi deoparte pentru mobilier, pentru dotarea claselor pregatitoare iar in bugetul care intra acum in Parlament sunt in jur de 15 milioane lei pentru dotari. [...] Avem promisiunea ca se vor corecta multe lucruri", a declarat ministrul Educatiei Nationale.

Premierul Victor Ponta a declarat marti, 22 ianuarie, la Antena 3 ca parintii vor avea de ales pana pe 31 martie intre clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita. Seful Executivului a precizat ca definitiveaza "zilele urmatoare" un sistem impreuna cu ministrul educatiei Remus Pricopie si ministrul administratiei publice Liviu Dragnea prin care parintii sa aleaga unde isi trimit copiii. "Vom avea niste probleme logistice, nu la scoli, in schimb la gradinite", a continuat Ponta.

Intr-o declaratie remisa HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu sustine ca, in scenariul prezentat de premier, "am fi singura tara din Uniunea Europeana care nu are invatamant obligatoriu de la 6 ani, in conditiile in care succesul scolar al elevului depinde preponderent de educatia pe care o primeste la aceasta varsta". "De aceea multe tari incep invatamantul obligatoriu si mai devreme de 6 ani. In ultimii ani 14 tari din uniune au scazut varsta de debut a invatamantului obligatoriu. Sa arate dl. Ponta un singur studiu care sa demonstreze ca e bine sa tinem copiii la gradinita pana la 7 ani. Sunt zeci care demonstreaza contrariul", afirma consilierul prezidential.